Özer: Kadın yönetici sayısını artırmalıyız

Milli Eğitim Bakanı Özer, yüzde 59 kadın öğretmenin yer aldığı eğitim sisteminde kadın yönetici sayısının artırılması gerektiğini belirterek, ‘‘İl müdür yardımcılarından biri kadın olacak. Okul ve şube müdürlerinde de kadınlarımızın eğitim yönetimindeki temsillerini artıracağız’’ dedi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün Elazığ'daydı. 2020 depreminin ardından Limak Şirketler Grubu tarafından yaptırılan Elazığ Limak Ortaokulu’nun resmi açılışı törenine katılan Özer, burada yaptığı konuşmaya Nevruz Bayramı ve Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nü kutlayarak başladı. Son 19 yılda Türkiye'nin eğitimde "seferberlik" dönemine tanıklık ettiğini belirten Özer, şunları söyledi:

Kız çocuklarının eğitimi

"Tüm eğitim sistemindeki derslik sayısı 200-300 bin iken bugün 855 bin dersliğin olduğu bir eğitim sistemimiz var. 5 yaştaki okullaşma oranı 2000’lerde yüzde 14 iken bugün yüzde 90’a ulaştı. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44’lerden yüzde 90’lara ulaştı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14’ler seviyesindeyken bugün yüzde 44’ler seviyesinde. Bu süreçte en karlı çıkanlar kız çocuklarımız oldu. İşte bu süreçte kız çocuklarımızın eğitime erişememesi problemi çözülmüş oldu. 2002'de kız çocuklarımızın ortaöğretim okullaşma oranı yüzde 37.8’di, bugün yüzde 88. Yükseköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 11 idi, bugün yüzde 48. İlk defa kızların okullaşma oranı erkekleri geçti. Bu büyüme kaliteyi ihmal eden bir büyüme olmadı. Tam tersi kalite odaklı bir büyüme gerçekleşti. Bu da öğretmenlerimiz sayesinde oldu. 2000’li yıllarda eğitim sistemimizde yaklaşık 500 bin öğretmen varken bugün 1.2 milyon öğretmenin eğitim hizmeti verdiği bir eğitim sisteminden bahsediyoruz.

'Temsiliyetlerini artıracağız'

Şu andaki öğretmenlerimizin yüzde 75’i son 19 yılda atandı. Burada da kadınlar lehine bir gelişme oldu. Geçmişte 500 bin öğretmenlerimizin yaklaşık yüzde 40'ı kadınken, bugün 1.2 milyona ulaştı ve kadın öğretmen oranı yüzde 59’a yükseldi. Yeni bir adım daha atacağız. Bu kadar yüzde 59 kadın öğretmenin yer aldığı bir eğitim sisteminde artık kadın yöneticilerimizin sayısını artırmak boynumuzun borcudur. 81 ilimizde il müdür yardımcılarımızdan birinin kadın olmasını sağlayacağız. Okul müdürleri ve şube müdürlerinde de aynı yaklaşımla, kadınlarımızın eğitimdeki, yönetimdeki temsiliyetlerini artıracağız.

En kalıcı sermaye

Tüm yatırımlarımızla beraber çocuklarımız çok daha iyi imkanlarda, kütüphanesi, laboratuvarı olan ve Türkiye’nin neresine giderse gitsin aynı kalitede eğitime erişebileceği bir eğitim sistemi ile geleceğe doğru yürüyeceğiz. Çünkü bizim en kalıcı ve sürdürülebilir sermayemiz eğitim sistemimizdir. Bu sermaye ile ilgili ne yapabilirsek kalıcı olan o olacak. Geleceği şekillendirecek olan gençlerimiz olacak."

Bakan Özer, Elazığ programı kapsamında Bahçekapılı İlkokulu'nu ziyaret ederek, kütüphanesinin açılışını yaptı. Ardından valiliğe geçen Özer, basın mensuplarına burada yaptığı açıklamada, yüz yüze eğitime kararlı bir şekilde devam ettiklerini ifade etti.

Güvenli eğitim kurumu

İl değerlendirme toplantısına da katılan Özer, Elazığ’a müjdeler verdi. Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin gelecek idealine yakışır bir okulu eğitim sistemine armağan etmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirtti. Özdemir, "2020'de şehrimizde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında Elazığ’ın yanında olarak daha güvenli eğitim kurumları ihtiyacına destek vermek istedik. En kısa sürede harekete geçip 24 derslikli Elazığ Limak Ortaokulu’nu inşa ettik. Bu okulu 830 öğrencimize, Elazığ’a ve milli eğitim sistemimize armağan etmenin gururunu yaşıyoruz. İnanıyorum ki bu okul mesleğini aşkla yapan yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, sayesinde vatanımıza ve milletimize hayırlı, pırıl pırıl evlatlar yetiştiren bir eğitim yuvası olacak" dedi.

 

  • 1 17
  • 22 Mart 2022 08:57 5.362
  • Aktif Haberler
  • mustafa_tekman
    25 Mart 2022 12:35
    2 0
    Ben de destekliyorum, bütün yoneticiler kadın olsun, hatta bakanlarda kadın olmalı, BUTUN bakanlar.Oyle sadece okul yöneticileri kadın olsun demekle olmaz.
  • mosit
    24 Mart 2022 21:04
    3 2
    Yönetici olmanın mantıklı tek bir tarafını göremiyorum. Kimse bana ek ders falan demesin yani.
  • BaLeFuL
    24 Mart 2022 00:12
    6 0
    neden
  • halisane42
    22 Mart 2022 14:32
    16 0
    Eğitim-öğretimin daha öncelikli sorunları var, bunlar detaylar, nedense asıl sorunlar hep görmezden gelinmekte ve ayrıntılarda boğulmaktayız!!?
  • sehery
    22 Mart 2022 13:11
    6 4
    bu kadar mobbinge rağmen mi? mesleki mobbing cinsiyet ayrımı vs vs vs..
  • Oddo38
    22 Mart 2022 09:51
    22 1
    Her şeye dışarıdan müdahale ederek düzelteceğini zanneden ne fena yanılır.
    Sen alt yapıyı oluştur. Her şey zaten doğal seyrinde yerini bulur.

    Böyle emrivakiyle, direktifle, baskıyla sayı artsa ne fayda.
    İşiniz gücünüz istatistik.

    Velileri o kadar şımarttınız ki artık kimse ne idarecilik ne öğretmenlik yaparken zevk almıyor.
    Meslek hazzı sıfıra inmek üzere.
  • turko_
    22 Mart 2022 09:22
    19 3
    Bu iş kota koyarak olmaz. Çalışma şartlarını iyileştirirseniz otomatik olarak kadın yönetici sayısının artığını göreceksiniz.
    Okulun - kurumun işletme giderlerini karşılamak için velilere yalvaran, mesai kavramı olmayan yöneticileri gören kadın öğretmenler neden idareci olsun?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK