Pazar Günü Bile Telafi Olabilir

Milli Eğitim Bakanlığı, okullar açıldığında telafi eğitimine başlayacak. Bu eğitimin süresi ve zamanlaması okullara bırakılacak. Telafi eğitimleri hafta içine eklenebileceği gibi, hafta sonu cumartesi pazara da yayılabilecek.

Okulların tatil olması ve bir hafta sonra da uzaktan eğitimin başlamasının ardından kolejlerde çocuğu olanlar öğrenim, yemek ve servis ücretlerinin geri ödenmesi ile ilgili taleplere başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda henüz son noktayı koymamakla birlikte illerden gelen soruları yazılı olarak cevaplıyor. Ancak, net karar önümüzdeki hafta verilecek. Bakanlık, öncelikle okullar açıldığında yani yüz yüze yapılan eğitim başladığında telafi eğitimine bakacak. Telafi eğitiminin süresi ve zamanlaması okullara bırakılacak.

EĞİTİMDE KRİTİK HAFTA

Bu konuda ilk toplantı bugün yapılıyor. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği, Özel Öğretim Derneği, Özel Öğretim Kurumları Birliği, Özel Eğitim Öğretim Birliği’nin oluşturduğu ‘Özel Öğretim Kurumları Platformu’ bugün bazı bakanlık yetkilileriyle online toplantı yaparak isteklerini iletecek. Önümüzdeki hafta daha geniş kapsamlı bir toplantı sonucunda kolejlerde çocuğu olan velileri yakından ilgilendiren karar çıkmış olacak.

TELAFİ YOKSA ÜCRET İADE

Ancak öğrendiğim kadarıyla okullar telafi programını ve zamanlamasını kendisi belirleyerek, il milli eğitim müdürlüklerine onay için gönderecekler. Okullar açıldıktan sonra öğrenim süresini gün boyunca 2-3 saat uzatabilecekleri gibi, hafta sonu cumartesi pazara da yayabilecekler.

Bakanlık telafi eğitimi yapmayan okulların öğrenim ücretlerinin geri ödenmesine sıcak bakıyor, ama bu süreçte uzaktan eğitim ve ardından yüz yüze telafi eğitimi yapanların ve bunu kanıtlayanların ücret iadesine onay vermeyecek gibi görünüyor.

YEMEK VE SERVİS İADESİ NASIL OLUR?

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, önceden yatırılmış olan servis ve yemek ücretleri konusunun okullarla karşılıklı anlaşma ile çözülebileceğini belirterek şunları söylüyor: “Telafi programı uyguladığımızda servis ve yemek hizmeti de vereceğiz. Ancak, bu süre okullara bağlı. Bazıları bir ay, bazıları iki haftalık yoğun program uygulayabilir. Bunun için öğrenim ücreti iade edilmez. Ancak, servis ve yemek için veli ve okul karşılıklı anlaşabilir, iade söz konusu olabilir.

TAKVİM NETLEŞSİN

Okullar telafi için takvimin netleşmesini bekliyor. Yani 30 Nisan sonrası takvim netleşince telafi eğitiminin nasıl yapılacağı, sürecin ne olacağını okullar Bakanlığa bildirecek. Bu konuda Bakanlık kurumları serbest bırakacak diye düşünüyorum. Her kurum kendi planlaması doğrultusunda uzaktan eğitimleri yapıp, telafi programı ile eksiğini tamamlayacak. Kimi günde 5 ya da 8 saat yapacak, kimi eğitimi hafta sonuna kaydıracak. Özel okullar zaten normal programlarını Bakanlığa onaylatıyor. Yüz yüze telafi programları da onaylatılacak.

20 AĞUSTOS-1 EKİM ARASI

Telafi programına uymayanlardan veliler peşin yatırdıkları okul ücretini geri isteyebilir. Ben telafinin eylül ayında yapılmasını tavsiye ediyorum. İnsanlar evlerindeler zor dönemler geçiriyor. Bunu düşünerek 20 Ağustos ile 1 Ekim arasındaki süreçte okullar açılmazsa telafi eğitiminin yapılmasından yanayız. Okullar da 8 Ekim’de açılırsa bu sıkıntılı süreci geçirmiş oluruz. Zaten son sınıf ve birinci sınıfları erken alıyoruz. Böylece kimsenin yaz tatili sıkıntısı, stresi olmaz.”

 

Nuran ÇAKMAKÇI /

  • 5 27
  • 18 Nisan 2020 17:40 15.789
  • Aktif Haberler
  • zb77
    01 Mayıs 2020 00:51
    0 0
    7 gün aralıksız eğitim çok zor. Günde 3 dersten iki grup halinde. Her sıraya tek öğrenci oturacak şekilde planlama yapılmalı. Çocuklara özel maske dağıtılmalı. İnşallah geçecek bugünler de...
  • göbekligeneral
    21 Nisan 2020 13:03
    4 2
    okulların mayısta tekrar açılıp tekrar kapanması ardından eylülde tekrar açılması olmaz bence artema mı bu aç kapa :)
  • toprakana
    21 Nisan 2020 00:07
    7 13
    Geçen gün hocamın biri Allah devlete zeval vermesin demiş eksi atmislar bu adamlara eksi attığı devlet evinde iken 6000 TL ye yakın para yatırıyor utanır adam birazcık
  • akifevren
    20 Nisan 2020 17:21
    9 18
    Haberin içeriğini beğenmeyen haberin kalitesine x atıyor. Bu kafalardan sağlıklı yorum beklemek lüzumsuz bir iyimserlik olur. Biz bize yeteriz gerçekten Türkiyem !
  • metalmania
    20 Nisan 2020 13:03
    4 4
    Ilginç bir yorum trafiği olmuş. Birbirine zıt yorumlar bile çarpının lanetinden kaçamamış. Ivan illich bile yazsa burda kafadan 10 çarpı alırdı zahar
  • Stargate_73
    19 Nisan 2020 22:20
    28 4
    Çocuğumu okula göndermem. Koronanın tam olarak bittiğini kim söyleyebilir?İddia edebilir misiniz?Bir çocuğa bulaşırsa nelere olabileceğini düşünebiliyor musunuz?Eşim bir ay sonra doğum yapacak. Bebeğimiz olacak inşallah. İki çocuğum da okuldan virüsü eve getirirse ne olacak.?İstemiyorum ekders falan. Yaz zamanı telafi eğitimini doğru bulmuyorum.
  • hazeyin
    19 Nisan 2020 17:30
    12 20
    Neyin kavgasını veriyorsunuz ki ? Kamu neyin ne zaman ve nasıl olacağını tespit eder ve bizler uygulamakla mükellefken. Birbirlerinize tahammüzlsüzlük niye ? Hayatın geri dönüşümünün olmadığı ,giden sağlığın yerine ikame edilmediği bir dünyada bireysel olarak üstümüze düşen görevi yapsak yeter. Telefi mi zor olan.Sınıfçılar için tartışılması bile abes.Haftalık ders saati zaten yeteri kadar telafi yapma imkanı vermiş.Gün eleştirme günü değil.Gün ben bireysel olarak ne yapabilirim.Nasıl katkıda bulunabilirim günüdür....
  • toprakana
    19 Nisan 2020 17:07
    28 4
    Sınıfa girdiğim zaman kendi cocugumun öğretmeninin nasıl olmasını istiyorsam öyle bir sorumlulukla dersimi işler cocuklara bu şekilde yaklasirim zaten maraton yarismacisina dönmüş çocuklarımızın telafi diye hergun okula gönderilmesini doğru bulmuyorum yaz ayının alinmasini hiç doğru bulmuyorum benim çocuğumun üç ay ev hapsinden sonra okulda dört duvar arasına sokulmasi taraftarı değilim bırakalım çocuklarımız gün yüzü görsün özgürce tozla toprakla oynasın nedir bu telafi muhabbeti sanki çocuk herseyini kaybetmiş gibi ...
    Not: yazın gidip çalışmaktan aciz değilim sadece çocuklar için kesinlikle uygun olmadığını düşünüyorum
  • tamyigit
    19 Nisan 2020 12:46
    38 2
    Covid bitti okul açıldı da telafi kaldı. Millet canının derdine düşmüş.Atomu mu parcaliyoruz sanki bırakın artık şu gereksiz soruları. Salgin bitsin herkes kaldığı yerden devam eder kasmayın bu kadar.
  • pedagogy
    19 Nisan 2020 11:28
    9 7
    Bazı arkadaşlar sadece insanları germek adına mantıklı olan yorumlara çarpı atıyor bazı arkadaşlar da sadece yeni bir gündem yaratmak için...Bakanlığın yorumları ve düşünceleri açık ve netken neden bu yola gidiyorlar anlamak imkansız...Bu haberin özel okullar için verildiği açık ve net...Ayrıca bir gazete haberi sadece .Milli Eğitim bakanlık destekli değil...Ve bakanımızın geçen günkü yorumu gayet net.Neyin çarpısı neyin kafasında bazı arkadaşlar...
  • jak d
    19 Nisan 2020 06:28
    27 2
    önce sağlık..ilkokul 2-3-4 te telafi olsa ne olacak konu aynı .küçük üniversite sezonu kapattı .bakan bile yazın telafiye olumlu bakmıyor.
  • nez_50
    19 Nisan 2020 03:32
    22 3
    İlkokulların çok büyük kayıpları olduğunu düşünmüyorum telafi edilemeyecek ağır derslerde yok.Yaz döneminde okulların açık olması demek turizmin ölmesi demek sanmıyorum yaz tatilinde okul olacağını. Kaldı ki üniversiteler bile dönem kapattı kimse küçücük çocuğunu okula göndermez. Bize kalsa tabiki görevimizin başındayız seve seve ama durumlar şuan için iç açıcı değil
  • hazer
    19 Nisan 2020 00:18
    4 20
    Haziran ile 15 temmuz arası günlük 4 saat ders yapalım ..yeter
  • m.altuntug@gmai
    18 Nisan 2020 23:05
    9 32
    Okullar açılsın da her gün gideriz evelallah
  • bir adam
    18 Nisan 2020 22:06
    15 16
    sıkıntı değil. yeter ki yeni normale dönelim.
  • pedagogy
    18 Nisan 2020 20:45
    16 3
    Özel okullar o parayı geri vermemek için değil pazar gece bile ders yapar.
  • zekirdek
    18 Nisan 2020 20:37
    7 4
    yazın kimse gelmez okula evde kalıpda kimse yazın gelip okulun cilesini cekmez ..haziran tammuz on bes yapılır maxx
  • php_korsan
    18 Nisan 2020 19:25
    13 1
    Yukarıda yazı özel okulları ilgilendirmektedir.
  • geniş_vizyon
    18 Nisan 2020 19:21
    9 11
    Bence de okulları 17 ağustos gibi erken başlatıp akademik derslerde yapılacak 3 haftalık bir telafi programı yeterli olacaktır.Sonrasında bir haftalık seminer arası ve yeni eğitim-öğretim yılının başlaması şeklinde olabilir.En mantıklı ve garantili yol budur.Çünkü çocuklar,gençler zaten evde dört duvar arasındadır.Herşey normalleşince öncelikle çocukların ve ailelerinin yaz tatiline,doğaya,güneşe ihtiyacı vardır.Aksi takdirde telafi deyip öğrencileri evdeki dört duvardan çıkarıp okuldaki dört duvara arasına sokup yüklenmekle kendimizi kandırmış,göz boyamış oluruz.
  • naciekinci
    18 Nisan 2020 19:01
    16 2
    Pazar günü bile telafi olabilir denmiş, çocuklar 7 gün eğitimi kaldırabilir mi kimse onu dememiş, teknik olarak mümkün degil. Belki cumartesi günleri ya da hafta içi normal okul sürecinden sonra yapılabilir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK