Sınavlarda Adalet Nasıl Sağlanacak?

MEB, yüz yüze sınavlara hazırlanırken uzaktan eğitime erişemeyen 3,5 milyon öğrencinin diğerleriyle aynı sınava girmesi haksızlık yaratmayacak mı, sorusu tartışılıyor. Kimi eğitimciler sınav olmazsa öğrencilerin dersleri hiç önemsemeyeceğini söylüyor kimi ise adaletsizliğin kaldırılması için herkese 100 verilmesini öneriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yaptığı açıklamaya göre, okullarda 25 Ocak’ta başlayacak yarı yıl tatil süresine ikinci dönemdeki bir haftalık ara tatil de eklendi. İlkokul, ortaokul ve liselerde 22 Ocak’a kadar uzaktan eğitim devam edecek, ikinci dönem, 15 Şubat’ta başlayacak.

Öğrenci ve velilerin en çok merak ettiği konu ise sınavlardı. Bu konudaki son açıklamaya göre, ilkokullarda sınav yapılmayacak, karne notları ders etkinliklerine katılım puanıyla belirlenecek. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait bir yazılı, uygulama puanı ve performans notları üzerinden ölçme değerlendirme yapılacak. Sınav notu bulunmayanların sınavları, okul ortamında ve sosyal mesafe, hijyen tedbirlerine uygun olarak seyreltilmiş gruplar halinde gerçekleştirilecek.

Peki, öğrenciler sınava girmeye hazır mı? Eğitimciler, sendikalar, öğretmenler ve veliler genel olarak bu soruya “hayır” cevabı veriyor. Çünkü MEB’in de yaptığı açıklamalara göre yaklaşık 3,5 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. Erişenlerin büyük çoğunluğu da derslerden verim alamadı. Bu durumda sınav yapılması mı doğru, yapılmaması mı? Bu konuyu eğitimcilere sorduk, farklı yorumlar aldık. İşte o görüşler:

‘Bir neslin felaketi’

Türk Eğitim Derneği (TED) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Geçen yıl sınav yapılmaması çok ciddi sıkıntılara yol açtı. Öğrenciler bu sefer hiç ders dinlemediler. Zincir kazanımlar çok önemli. Öğrencinin aradaki kazanımı almadan bir üst kademeye geçmesi, başarısızlığa neden olacaktır. Öğrenci şu anda bunu hissedemediği için hiçbir dersi dinlemedi. Onun için sınavların yüz yüze yapılması sadece Bakanlığın görüşü değil. Biz dahil, tüm eğitimciler, bu sınavların yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Güvenliği sağlamak zor olacağı için de sınavların yüz yüze yapılması gerekiyor. Bir sene boyunca kazanımlar hiç olmadı, yeni bir müfredat düzenlenirse çocuklarımız önümüzdeki süreçte bunları telafi edebilirler. Diğer öğrencilerimize de tabii ki biraz hoşgörülü olunmalı. Mümkün olduğu kadar öğretmenlerin ve okulun inisiyatifinde bu işi götürmemiz gerekiyor. Bilgiye ulaşamayan, ciddi sayıda öğrenci var. Burada biraz daha adaletli ve dikkatli gitmek mecburiyetindeyiz diye düşünüyorum. Ama bunun çözümü derslerden hiç sorumlu değilsiniz, sınav yapmayacağız değil. Çünkü ne olursa olsun, her kademede belki iki yıla yayılmış bir kaybı toparlama sürecine koymamız gerekir. Aksi takdirde bir neslin felaketiyle karşı karşıyayız.

TED olarak, tatilin öne çekilmesi ve bir haftalık tatille birleştirilmesini önermiştik. Ancak okullar açıldıktan sonra da “mış gibi” yapmamalıyız. Yarım gün okul açmak, yüz yüze eğitime başlamak değildir. Burada yapılması gereken şey, okulları tamamen açmak. Ama bir defacto görüyorsak, muhakkak ilçe bazlı hatta okul, köy bazlı gitmeliyiz. Gerek görülüyorsa, ki bize göre olmalıdır, yaz ayının süresinden de almalıyız.

Lise ve üniversitelere giriş sınavları ertelenecekse bir an önce karar vermek lazım. Ama lütfen sınavları erteleyip geri çekip sonra tekrar erteleme gibi bir şeye girmeyelim. Çünkü sınav grupları normal zamanlarda bile ciddi miktarda stres yüklüler. Bu süreçte stresle birlikte kaygı miktarları arttı. İyi hesaplansın, tarih değişikliği olmasın.

Bunlar bir sıralama sınavı olduğu için burada önemli olan ayrıştırıcı, zorluk derecesi yüksek sorulardır. Evet öğrenciler tüm müfredattan sorumlu olacaklar ama bizim yaptığımız görüşmelerden anladığımız, yüz yüze görmedikleri kısımdaki sorular, bilgi ağırlıklı değil, beceri ağırlıklı olacak. TED olarak ilgili kurumlara ayrıştırıcı soruların bu dönemlerden olmamasını tavsiye ettik.

200 bin imza toplandı

Sınavların yüz yüze yapılmasını istemeyenler, imza kampanyası başlattı. Kararın öğrencileri ve aileleri riske atacağının belirtildiği açıklamada sınavların online olarak yapılması ya da ileriki zamanlara ertelenmesi istendi. Kampanya, dün itibariyle 200 bin imzaya ulaşırken sosyal medyada da sınavların yüz yüze yapılacak olmasına tepki gösterildi. Yorumlardan bazıları şöyle:

- Bunca vakada nasıl sınav yapacaksanız? Okulumuz zaten 1000 kişi, hangi birini seyreltecekler?

- Kendimizin ve ailemizin sağlığı için sınavların iptalini istiyoruz.

- MEB, milyonlarca öğrenciyi sınav için okullara çağırma kararını tekrar gözden geçirmeli. Ciddi bir hareketlilik söz konusu. Not vermesek ne olur?

- Sınavlar bekleyebilir fakat korona bulaşmak için beklemeyecek.

- Madem sınav olmakta sıkıntı yok neden 10 aydır okul yüzü göremedik?

- Evde kronik hastalıkları olan annem, babam var sınav uğruna ailemi tehlikeye atmak istemiyorum.

‘HEPSİNE 100 VERİLSİN’

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Eğitim öğretimde ölçme değerlendirme tabii ki önemli. Bu olağan dönemler için normal. Ancak şu anda pandemi sürecini yaşıyoruz ve geçen marttan itibaren neredeyse hiç yüz yüze eğitim yapılmayan sınıflar var. Bu arada uzaktan eğitimin sürdürülüyor olması aynı kazanımın verildiği anlamına da gelmiyor. 4-5 milyon öğrenci, dersleri hiç izleyemedi. Şimdi hiç ders görmemiş bir çocuğa ne soracaksınız? Onlara sanki okulda yüz yüze eğitim yapılmış gibi soru sorarak, cevap istemek ne vicdani ne ahlaki ne de hukuki. Birincisi, pandemi koşullarında yüz yüze sınava çağırmanın yanlış olduğu görüşündeyiz. İkincisi, bu çocukların gerçekten bu sınav sonuçlarıyla değerlendirilmesinin büyük bir haksızlık olacağı kanaatindeyiz. Sınavla not değerlendirmesi farklı şekilde olabilir. Madem uzaktan eğitim yapıyorsunuz, kalabalığı azaltmak adına uzaktan online sınav da yapabilirsiniz. Hiç sınav yapmayıp yüz yüze eğitim başlandığında ikinci dönemdeki notu birinci döneme sayılabilir. Geçen dönemde birinci dönem notu ikinci döneme sayılmıştı.

Hiçbiri olmuyorsa çocukların önceki dönemki not ortalaması aynı şekilde korunabilir ya da çocukların tümüne eşit puan verilebilir. Hepsine 100 puan verirseniz, bu çocuklara haksızlık yapmış olmuyorsunuz. Çünkü eğer 12. sınıf gibi üst sınıflarsa önceki yıllarda aldıkları ortalamayı değiştirmemiş oluyorsunuz. 9. sınıfsa ya da ortaokula yeni başlamışsa zaten önümüzdeki yıllarda not alacaklar. Dolayısıyla kimseye haksızlık yapmamış olursunuz. Uzaktan eğitimde yaşanan haksız rekabetin, not olarak çocuklara ikinci kez mağduriyet yaratması, sadece tüm çocuklara 100 puan verilerek engellenebilir.

Üniversiteye giriş sınavlarında da son senedeki uzaktan eğitim derslerinin hiç sorulmaması en doğru yöntem. Geçmiş yıllarda öğrendikleri bilgiler, çocukların kapasitesini zaten gösteriyor. Özel okula giden, özel ders alanlar var, bunun da gözden kaçırılmaması gerekir. Okullar açık olduğunda eşitsizliğin en eşit hali ortaya çıkıyordu. Okul var, öğretmen var ve öğrenci karşında. Şimdi eşitsizliğin en yüksek halindeyiz. Bu ortamda çocukları eşit sınava sokmak hiç de adil değil.

 

Aysel BOZAN YILMAZ /

  • 1 2
  • 24 Aralık 2020 12:03 6.635
  • Aktif Haberler
  • dürüst
    25 Aralık 2020 21:13
    1 1
    Uzaktan eğitimde İMKÂN EŞİTSİZLİĞİ olduğu için sınav ve karne olmamalı. not da verilmemeli. şu pandemiyi İnşallah atlatırsak bir üst sınıfta ak ile kara belli olur zaten. karne içinde yok yere ağaç falan kesilmesine de gerek yok.
  • İMPARATOR1
    25 Aralık 2020 09:34
    4 1
    Sınav yapılmamalı,şu zamana kadar yapılan sınavlarda iptal edilmeli....
    EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ O ZAMAN SAĞLANIR...
  • necip767
    25 Aralık 2020 08:55
    3 1
    Zor bir süreç olduğu belli.Bir de madalyonun tersi var.Lisede keyfi olarak derse girmeyen öğrenci sayısı kendi tecrübemelerime göre %50'nin üzerinde.Veli profilimizi iyi kötü biliyoruz, gerçekten ihtiyacı olan 3 öğrenci olmasına rağmen tablet dağıtılacakmış diye 18 veli mesaj atıp ismini yazdırdı.Gerçekten ders çalışan ama uzaktan eğitimi beceremeyen ,havanda su döven talebelerin sayısı da çok fazla.Dünya ölçeğinde belirsiz bir dönem geçirdiğimize göre şahsi kanaatim bu sene hiçbir sınıf düzeyini notla değerlendirmemek.
  • Cin
    25 Aralık 2020 00:38
    1 0
    Muamma
  • selimsima
    25 Aralık 2020 00:35
    4 0
    Öğrencilerimizi daracık sınıflara neden topluyoruz? O kadar zaman birbirini göremeyen öğrenciler birbirlerini görünce mesafeli mi duracaklar? Neden yapıyoruz bu sınavı önümüzdeki günler aydınlık inşallah o zaman telafi de ederler okula konsantre de olurlar. Geçen sene gibi yıllık not veririz. Herşeyi geçtik not için mi toplayacağız bu çocukları?
  • snf81
    25 Aralık 2020 00:24
    3 0
    Iptal olcakmıs galiba.
    Öğrenciler ziyaselcukistifa diye hastag kampanyasi başlatmışlar diyorlar
  • koyay
    25 Aralık 2020 00:11
    6 2
    Evde oğlumun elinde ipad, tum derslere giriyor, odevlerini yapıyor, teneffuslerde arkadaslarıyla hemen organize olup oyun oynuyor. Okula gidiyorum teli acıyorum "Hocam ben ücra ilçenin ücra köyündeyim kızımın ne internet ne tablet var, sınav olacakmış çocuğun birşeyden haberi yok, tablet gelecek mi?" Sınav, karne çok mu lazımdı, bu imkansızliklar icindeki cocuklar ne yapacak? Sınavı geçtim ders ici performans verin canlı derslerdeki katılıma göre diyorsunuz, bu çocuklara neye göre ne vereceksin? Egitimin amacı sınav mı not mu karne mi? Egitimin temel amaçlarından biri toplumsal adalet duygusu kazandırmak değil mi? Eğitimde fırsat, imkan eşitliği yok mu? Hastalık bu kadar bulaşıcı hale gelmisken bu kadar riske girip ders icin okula gelemeyen ogrenciyi yuzyüze sınav yapmak icin yollara dokmek ogretmenleriyle birlikte dolmusa, otobuse siniflara doldurmak ne kadar mantiklı?
  • adahedi
    24 Aralık 2020 23:46
    3 1
    Ben de sınav yapılmaması taraftarıyım.Derse giremeyen çok çocuk var.
  • ufukbey
    24 Aralık 2020 23:36
    4 1
    çok tepki var yarın sınavlar iptal derler
  • ayşaf
    24 Aralık 2020 23:00
    1 1
    Ben De Not Verilmemesi Taraftarıyım.
  • ilknur duran
    24 Aralık 2020 21:07
    11 1
    Bu dönem karne vermeden ara versek ve 2.dönem verilecek olan karneyi tüm yılı kapsayan sınavlar belirlese daha iyi olmaz mı?
  • ufukbey
    24 Aralık 2020 20:51
    5 1
    twiter ziyaselçuk istifa diye çınlıyor sınav işi olmadı
  • php_korsan
    24 Aralık 2020 19:37
    1 9
    Benim ufaklıklar programa iyice hakim oldular.Artık yanlarında anneleri yok.Söz almayı öğrendiler.Uzaktan çizgi film de izliyoruz müzik de dinliyoruz beraber ödev de yapıyoruz.Bunları gördükçe de geliştirmeli vermeyeceğim.
  • HLDD
    24 Aralık 2020 14:23
    12 1
    Ogrencilerimize bu zorlu donemde not degilde neler kazandirabildik onlari yazsak.
    Mesala bilgisayar ile basbasa kaldiklarinda derse degilde,oyun oynamayi da tercih edebilirlerdi.(sorumluluk sahibi oldular)
    Ogretmenİm ses gelmiyor ,internet problemi var nasil cozum bulalim dediler.(Durustluk)
    Hal hatir soruyorlar ders baslamadan.(Nezaket)
    Gibi bu guzel davranislarindan oturu ogrencilerime tesekkurler.
    Maddi ya da manevi problemlerden dolayi online derslere giremeyen ogrencilerime de bi sey diyemem.Cunku onlar daha cocuk!
  • Demagoji97
    24 Aralık 2020 12:24
    10 1
    evet bence haklılar bu sene sınavların yapılmaması lazım, çünkü çocukların çoğu yeteri derecede eğitim göremedi ve hazır değiller
  • 15arda
    24 Aralık 2020 12:20
    13 1
    Evet not verilmesin bu dönem. Bu çocuklar bu süreci zaten zor geçiriyorlar bir de not vererek onları okuldan soğutmayalım. Okullar açılınca zaten sınavlar yine düzenli olacaktır. Karnesi kötü olan çocuğun ve ailesini hiç düşünen var mı. Sebeblerini bilmeden bu hata yapılmamalı...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK