Sınıfta Temizlik Yapmak Zorunda Mıyım?

frd03
14 Nisan 2023 14:13

Okulda çocuklar temizlik yapıyor ve her hafta temiz sınıf bayrağı takıyorlar, birinci sınıfım ve ozbakim becerisi yok ,dağınık öğrenci çok fazla ,senin sınıfın çok pis gibi ithamlarda bulunuyor müdür, uyarmama rağmen davranış oturmuyor ,davranış bozukluğu çok olan bir mahalle ,her şeyden öğretmeni sorumlu tutuyor ,çocuğun bağırıp cagirmasindan ,nasıl cevap verebilirim

niluferr
14 Nisan 2023 15:47

Ogrencilerin sinif temizlemesini takdir ediyorum. Bizde de var ayni uygulama. Bizim gorevlimiz de var. Biz ogrenciyken gorevli siniflara girmezdi, biz temizlerdik. Sorumluluk duygusu gelisiyor. Tabi surekli ayni sikayetleri duymak hos degil. Ben olsam " cok haklisiniz" deyip susardim.O kadar ama. O zaman sanirim konu uzamazdi. :) Yani bir kulagimdan girip otekinden cikardi. Eminim ki siz zaten gereken kural ve becerileri kazandirmaya calisiyorsunuzdur. Ama bunlar daha ufak. Zamanla oturur. Aslinda şoyle bir sey de olabilir, yetersiz (!) goruldugunuz konularda mudurden egitim talep edebilirsiniz. :))

KDesigner
14 Nisan 2023 16:42

Hocam sizin sadece öğrencilerin temiz olmak için özen göstermelerine çalışmak göreviniz var. Öğrenciler çöpleri yerlere atmamaya, çöp kutusuna atmaya özen gösterecekler. Ama sınıfın temizliğini yapmak ne öğrencilerin ne de öğretmenin görevi, bu sadece hizmetlilerin görevi. Bu çok net. Sanırım sizin hizmetliler iş yapmaktan kaçmaya çalışıyorlar. O şekilde sizin öğrencileriniz temiz değil, sınıf kirli gibi konuşmalar çok moral bozup sinirlendiriyor ama bence sineye çekip "tamam ilgilenirim" deyin fakat farklı hiç bir şey yapmayın

10-44
15 Nisan 2023 13:08

Hocam ben de 1.sinifim ve öncelikle bu konuda kendi yaptıklarımı anlatayım.
Bir kere sınıf listesine göre sinifta her gün 2 ogrenci tenefüslerde nöbetçi oluyor, sıraları düzenleme, sınıftaki yaramazlık yapan arkadaşlarını uyarma ve çöpleri toplayıp çöp kutusuna atmak görevleri.
Ha bazıları görevini süper yapıyor bazıları özensiz orası ayrı. Ayrıca nöbetçi yaka karti hazırladım onlara boyunlarına takıyorlar,çok ta hoşlarına gidiyor onu takmak. Tahtanin kosesine de o gün kim nöbetçi ise adlarını yazıyorum. Belli bir süre en azından günde bir teneffüs sinifta kalarak nasıl yaptıklarını kontrol edebilirsiniz. Ben ödül vermiyorum gerek yok ama gün sonunda Siz gün sonunda bir süre, aferin bugün çok güzel nöbetçi oldun diyerek en azından bir sticker ya da küçük bir şeker verebilirsiniz.
Derste gezerken sırasının altında çöp gördüğüm çocuğa bu senden düşmüş galiba diyerek çöpünü veriyorum o da alıp ya direkt çöpe atıyor,benim değil derse benim için bunu çöpe atar mısın diyorum,atınca aferin sana diyorum coşkulu şekilde.
Eğer okul çıkışı bazı günler sınıfta yerlerde fazla çöp kaldıysa Görevli Hanıma Siz temizlemeyi,yarın gelip kendileri temizleyecekler diyorum, cocuklar gelince ilk ders yoklama almadan herkes sırasının altındaki çöpü çöp kutusuna atsın diyorum.
Ve ayrıca bir hocamız yazmış, okullarda en temiz sınıf yarışması olmasını doğru bulmuyorum.

Harmoni
15 Nisan 2023 23:09

Hizmetlileri okulda zor tutuyoruz hocam,sebep budur büyük bir ihtimalle.Herkes oturacağı bir iş arıyor.Siz yine de pes etmeyin, öğrencilerin sınıfı en azından yüzüne bakılır şekilde çöpsüz bırakmaları için çalışmaya devam edin.Sınıf annenizden de yardım alabilirsiniz.

ölecek adam
14 Nisan 2023 14:26

Hocam, öğrencilere temizlik alışkanlığı kazandırmak biz öğretmenlerin görevi ama siz zaten bunu yapıyorsunuzdur. Okulun hizmetlisi ne iş yapacak, devlet onu nden görevlendirmiş eğer siz sınıfı temizleyecekseniz? Yanlış bir uygulama yapılıyor hocam okulunuzda. Müdür ile uygun bir dille konuşmanızda fayda var bence.
Ben de 5 yıldır okul müdürlüğü yapıyorum, anlattıklarınız gerçekten üzücü.

elnino007
14 Nisan 2023 15:28

Sınıf burda temleyebilirsiniz deyin..öğrenciler de sınıfta bir de siz uyarın deyin

hdogan88
14 Nisan 2023 16:14

Hocam her gün seçtiğiniz bir derste 5 dakika ayırıp sizin gözetiminizde sınıfı ve sıraların altlarını temizletin. Hayat Bilgisi dersinin kazanımlarından biri bu sonuçta. 2-3 hafta içinde davranış oturur ama her gün derste vakit ayırın.

KDesigner - 14 Nisan 2023 16:32
Sınıfı ve sıraları temizletme hangi hayat bilgisi kazanımında var hocam? Kazanımlar "temiz olmanın sağlık üzerinde olumlu etkisini fark eder" gibi genel olarak düzenlenmiş
hdogan88 - 14 Nisan 2023 16:56
Olumlu etkisini fark etmesi için çocukların temiz ortamı görmesi ve yaşaması gerekir hocam. Sınıf pis iken çocuklar etrafımız böyleyken iyi hissediyor musunuz diye derse giriş yaparsınız. Daha sonra sınıfı birlikte temizleyip soruyu tekrar sorarsınız. Kazanımı pekiştirmek için birkaç kere daha tekrarlarsınız. Pis bir sınıfta yaşayıp sınav zamanı “sınıfı temizlemek çok güzel” demenin anlamı yok bana göre.
KDesigner - 14 Nisan 2023 17:13
Sınıf pisse okul hizmetlilerine haber verilir, onlar gelip temizlerler, bu onların görevi.
hdogan88 - 14 Nisan 2023 17:29
Çöpü çöp kutusuna atmak öğrencinin görevi. Defter, kalem gibi ders araç gereçlerini düzenli tutmak da öğrencinin görevi. Yere dökülen bir şeyi (ayran vs.) silmek temizlikçinin görevi. Ben bunlar arasındaki farkı öğretirim, bir iki hafta da davranışı takip ederim sonra davranış oturur zaten. Tavsiye ederim.
niluferr - 14 Nisan 2023 18:17
Ben bransciyim ve hangi sinifa girersem gireyim ilk once yerde cop varsa aldiririm, sira altlarini bosalttiririm, tulu, perdeyi duzelttiririm, siralarin hizalarini duzelttiririm,pencere acarim, ortuleri duzelttiririm. Oteki turlu rahatsiz edici bir ortam oluyor. Bir sure sonra da duzeni herkes benimsiyor. Bu onun işi, şu şunun işi olayindan farkli bence bu. Aksi durumda sokaklara cope atan yetiskinler oluyor bu cocuklar. Savunmalari da " temizlik gorevlisinin işi ne, temizlesin" oluyor
hadis
14 Nisan 2023 16:49

Diğer zumrelenizle konuşun sonuçta hepsi aynı mahallenin çocukları belki de gözden kaçırdığınız durumlar var

hknsay54
14 Nisan 2023 16:24

Sınıfı temiz tutmak okul idaresinin ve ekibinin görevidir.Benim değil.Yarisma şeklinde bunu yaymak...aynısı bu sene oldu ilçe meb'e şikayet ettim şu anda bu yarışma uygulaması kaldırıldı.
Yan gelip yatan 11.131 lira maaş alan hizmetli ekibi harıl harıl çalışıyor eğer ki sınıfını kirli gorursem cimerden okulu bakanlığa sikaywty ederim dedim.
Temizlik alışkanlığı kazandırılması, yerlere yiyecek kağıt atilmamasi bana aittir ama yarışma adı altında en temiz sınıf falan böyle şeyler altında bu uygulamalar yanlış

frd03 - 14 Nisan 2023 19:54
Hocam sınıfta seviye farklılığı çok fazla ve bireysel ogretim veriyorum resmen ,bunun yanında çocuklara aileleri hicbisey yaptirmamis ve çok.nazlilar ,haftada 2 ,bazen 3 gün nöbet tutuyoruz çok yorucu oluyor,sınıfta davranış bozukluğu olan öğrenciler çok fazla ve bütün bunlarla uğraşırken her defasında çöpü at kağıdı at gibi şeyler söylemekten yoruldum artık, hastalaniyirum ,davranış oluşmuyor, çocuklar çok aksi ve inat
frd03
14 Nisan 2023 16:03

Hocam birde okuldaki 4 tane hizmetli her cuma temiz sınıfı seçiyor


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK