Öğretmenlik okudum, mezun oldum, diplomam elimde. Ancak özelde çalıştığım süreçte diğer öğretmenlerle anlaşamadığımı farkettim. Bir yakınlık kuramadık, dışlama gibi bir durum olduğunu söyleyemem ama iletişim kuramıyorduk. Öğrencilerimle aram gayet iyiydi denebilir. Sizce ne yapmalı? İşimi yapıp çıkayım mı? Yani öğretmenlikte öğrencilere hitap etmek önemli. Diğer öğretmenlerle arayı iyi tutmak sizce gerekli mi?
Devlete henüz atanmadım, atanacağım bu arada.
Kimseyle kanka olmaya gerek yok. Profesyonellik çerçevesinde herkesle iletişim olabilir. Günaydın, nasılsınız gibi... Olması gereken de bu zaten. İş yerlerinde fazla samimiyet iyi değildir.
2009'dan beri çalışıyorum ve benzer durumlar çok yaşadım. Sizin sosyal fobiniz olsaydı öğrencilerle de iletişim sorunu yaşardınız sorunun asıl kaynağı güvenimizi zedeleyen, kişisel alanımıza saygı göstermeyen çoğunluk olabilir.
asil sorun sosyal iliskilerin cok yuksek olmasi
Bence sosyal ilişkileriniz zayıf değil. Öğrencilerle anlaşmak yeterli. Diğer öğretmenlerle sosyal ilişki çerçevesinde konuşmak daha iyidir. Okulda topluca yapılan etkinliklerde uzak durmamak gerekir ancak sınırı da iyi koymakta fayda var. Arada çok samimi olup sonra küsenler, birbirleriyle konuşmayıp kavga edenler vb. gibi olmaktansa sizin gibi iş arkadaşımın olmasını tercih ederdim. Fazla muhabbet tez ayrılık getirir.
Ben ozellikle isyerimde selamlasma, hal hatir sorma disinda iletisim kurmam. Oyle cay iceyim, muhabbet edeyim, disarida goruseyim gibi eylemlerde bulunmam. Benim kisisel gorusum, is arkadasi, iste kalir. Zamaninda samimi oldugum, yedigim ictigim ayri gitmeyen is arkadaslarim oldu, zararini gordum. Etrafimda da bu sekilde gozlemledim. Ne zaman mesafe koydum, kafam rahat etti. Okul yemegiymis, cocugu olana ziyaretmis, bunlara da katilmam ya da cok cok nadir katilirim. Benim icin bu profesyonelce isini yapmaktir. Ogretmenler odasi dedikodu kazanidir. Ne samimi olun ne de kavga edin.Hele siyaset yapmak, ozel meseleler konusmak asla olmamali. Benim dusuncem bu sekilde.
Gerektiği kadar iletişim kurun sadece öğretmenlikte değil hayatın her alanında, herkesle. Önemli olan öğrencilerle iletişiminiz zaten. Öğretmen arkadaşlarınızla yakın, samimi olmak zorunda değilsiniz ama izole bir konumda da durmayın. Birbirinize danışacaksınız, paylaşım yapacaksınız öğrencilerle ilgili. Gerektiği kadar, özetle...
Öğretmenlikte önemli olan zaten öğrencilerle olan iletişimdir, gerisi angaryadir. Öğretmenlik zaten yaparak yaşayarak öğrenilir ama her işte olduğu mesleğe istekli olmak önemlidir.
Hocam 17 yıllık öğretmenim. Aynı problemle uğraşıyorum. Valla her gittiğim yerde aynı muamele oldu. Ama hiçbir şey benim huzurumdan önemli değil. Bunu anladım. Çoğunluk zaten aynı kafa oluyor. Bence rahat olun. Kimseyi takmayın. Çünkü böyle şeyleri düşününce hayat geçmiyor. Size değer verenleri önemseyin.
Öğrencilerle aram iyi denebilir diyorsun,bu gayet güzel.dersini anlattığın ,işini yaptığın sürece vicdanında rahat olur zaten,her okulun atmosferi ortamı farklı olur illaki sana uyan iletişim kurabilecegin birileri denk gelir,gelmese bile öyle yaşamayı seviyorsan öyle kal.
Umarım istediğin yere atanirsin,şimdiden hayırlı olsun
Eğitimde sosyal ilişkiler sadece öğretmenlerle kurulmuyor. Okul yönetimi, veli ilişkileri, proje ortakları vb. gibi düzeyine göre iletişime geçtiğiniz alanlar var. Bu alanlarda da iletişim becerileri önemlidir.
Hocam 24 senede 11 defa öğretmenler odasına girdim. Boş boş konuşanlara sadece selam verdimç Doktora YL okuyanlardan akıl aldım okul dışında sohbet ettim. Okul idaresiyle hiç yüz göz olmadım. Kar yağmur yağarken çıktım bahçede dolaştım. Kendimi okulda çok aşırı meşgul gibi gösterdim. Birinin diğerini engellemesi, moralini bozması, meslekle ilgili akıl verme olayı sadece öğretmenlikte vardır.
Sana tavsiyem öğretmenlikle kalma oku yüksel...Önce dalga geçerler, sonra yavaş yavaş kabul ederler, en sonunda acı gerçeği kabullenip herkes elini sıkmak için sıraya girer. Benim müdürüm beni çok sevmez, ben de onu çok sevmem ama hürmet ederim. Adam 3 sene içinde bana 2 defa ödül verdi.
Özetle öğretmenlerden yardım al, selamlaş ama kesinlikle onlara planlarını anlatma, içini dökme, muhtaç olma.
Diğer öğretmenlerle can ciğer olmanıza gerek yok. Onlar gözünüzü korkutmasın.
Sürekli halinden şikayet eden, maaş konuşan,Çok eleştiren kişilere denk gelmiş olmalısınız. Zira onlardan çok var ve selam verip geçin :)
Pırıl pırıl öğrencilerinize odaklanın.
İyi insanlar yetiştirmeye kararlı olun.
Doğaya ve hayvanlara saygı duyan gençlere ihtiyaç var.