Sözleşmeli Öğretmenler Baskı Altında

Beylerbeyi İmam Hatip Ortaokulunda görev yapan Türkçe öğretmeni Saadet H.’nın intiharı kentte deprem etkisi yarattı. Saadet öğretmenin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı son paylaşım yürekleri burkarken, Milli Eğitimde sözleşmeli öğretmenlere yönelik baskılar bir kez daha gündeme geldi. Eğitim-Sen Gaziantep Şubesi’nde konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenlendi.  

Beylerbeyi İmam Hatip Ortaokulunda sözleşmeli olarak görev yapan Türkçe Öğretmeni Saadet H.’nın intiharı, eğitim camiasında tepkilere yol açtı. Saadet öğretmenin, “her gün pamuk ipliğine bağlısını sözünden usandığını” belirtmesi, okul yönetimlerinin sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenlere yönelik baskılarını gündeme taşıdı. Eğitim Sen Gaziantep Şube Yönetim Kurulu adından Şube Sekreteri Sara Alagöz açıklamalarda bulundu. Alagöz, “Gaziantep Şehitkamil İlçesi Beylerbeyi İmam Hatip Ortaokulu Türkçe öğretmeni Saadet H. (25), 6 katlı apartmanın terasından dün atlayarak yaşamına son verdi. Saadet H.'nin intihar etmeden önce sosyal medya hesabından, “Ben yapamadım mobbinge uğramaktan. Allah'a emanetsiniz canım öğrencilerim” ve “her gün pamuk ipliğine bağlısını sözünden usandığını” belirttiğini görmekteyiz.  2 ay önce göreve başladığı öğrenilen Saadet öğretmenin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda maruz kaldığı mobbingle baş edemediği için intihar ettiğini ifade etmesi,  incelenmesi ve üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir durum. Çünkü bunun aynı zamanda yüz bine yakın sözleşmeli öğretmenin yaşadığı sorun olduğuna dikkat çekmek istiyoruz.”

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERE BASKI YAPILIYOR

“Saadet öğretmenin, mobbinge uğramasının ve ‘her gün yaşamının pamuk ipliğine bağlı olduğunun”  belirtmiş olması,  esasında sözleşmeli öğretmenliğin ya da güvencesiz çalıştırmanın zorluklarının açık göstergesidir. Öğretmenlik mesleği ve kamu hizmeti hiçbir iş kolunda güvencesiz, geçici zamanlı istihdam biçimi olmaması gerektiğini defalarca söyledik. Sözleşmeli, ücretli öğretmenlik kamu hizmetinin doğasına aykırı. Kendi geleceğiyle ilgili aidiyet duygusunun oluşmadığı bir durumda ortaya böyle olumsuz şeyler çıkacaktır. Eğitim yöneticilerinin özellikle sözleşmeli ve güvencesiz çalışanlara karşı yaklaşımlarının,  baskı, mobbig, ayrımcı yaklaşımlar,  çalışma yaşamında angarya olduğunu biliyoruz. Yine eğitim yöneticilerinin özellikle sözleşmeli ve güvencesiz üzerinde keyfiyetlerinin hep gelişebileceğini hep belirttik.”

“ARTIK YETER”

“Bir öğretmen, “güvencesiz olduğunun” kendisine bir biçimde hatırlatıldığını belirtiyor. Bize bıraktığı mesaj sorunun büyüklüğünü ifade ediyor. Yüz bine yakın sözleşmeli öğretmenimizin yaşadığı bir mesele bu. Sözleşmeli öğretmenlerin yaşamış olduğu ruh halini ifade ediyor. Düşünün sözleşmelisiniz ve her gün bunu yeniden yaşıyorsunuz. Bir ay sonra bir yıl sonra aynı işe devam edip etmeyeceğiniz belli değil. Gelecekte çalışıp, çalışmayacağınız eğitim yöneticilerinin keyfiyetine bırakılmış durumda. Bir öğretmen için kabul edilebilir değil. “Her gün pamuk ipliğine bağlısınız sözünden bıktım usandım” cümlesiyle sözleşmeli çalıştırılan bir arkadaşımızı kaybettik. Hukuksuz şekilde ihraç edildiği, ataması yapılmadığı, güvencesiz çalıştırıldığı, borçlarını ödeyemediği için birer birer kaybediyoruz arkadaşlarımızı! Artık yeter! Sözleşmeli, ücretli, kamuda, özelde güvencesiz çalıştırma öğretmenler için mutsuzluk üretiyor. Saadet öğretmen mesajında “Okul eğitim idare -öğretmen ortamında iş birliğinde başlar öğretmenlerini anlasınlar, mutlu eğitim öğretmeni sevmekle başlar’ diyor.”

“MUTSUZ ÖĞRETMENLER ÜLKESİ OLMAYACAĞIZ”

“Saadet öğretmenin, mutlu öğretmen talebi, tüm öğretmenlerin talebidir. Mutsuz öğretmenler ülkesi olmayacağız, umutlarımıza, haklarımıza, iş güvencemize, demokratik ve insanca çalışma koşullarımıza sahip çıkacağız, vazgeçmeyeceğiz. Başta MEB ve Gaziantep Valiliği’nin yapacağı idari ve adli soruşturmaların tüm detayları ile bağımsız, objektif, hakkaniyet ölçülerinde yapılması ile ancak bu tür vakaların bir daha yaşanmasının önüne geçebilir. Hepimiz sürecin takipçisi olacağız. Bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Çözüm örgütlü olmakta, yan yana dayanışma içerisinde olmaktan geçiyor. Tüm eğitim ve bilim çalışanlarının hep birlikte haklarına, iş güvencelerine ve geleceklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

M.TÜRKMEN / Gazeteekspres

  • 16 5
  • 13 Kasım 2019 21:13 7.841
  • Aktif Haberler
  • carpenter
    25 Haziran 2022 11:58
    0 0
    Jacl3oe hocam. Merhaba. Yeni öğretmen olduğunuz için sizi hep ezmeye çalışırlar. Bu her yerde aynı. Çoğumuz ilk atandığımiz yerde sorun yasamisizdir. Tavsiyem haklarınız öğrenin. Ayrıca arkadaştan bahsetmissiniz. Hali saha gibi etkinliklere katılın. Hali saha olmasa da diğer öğretmenlerin yaptığı etkinlikler vardır. Mutlaka katılın derim.
  • jacl3oe
    24 Haziran 2022 15:39
    1 0
    Benim de sonum bu olacak, haberlerde duyacaksınız. Müdür de keskin ve katı tavırlı. 4,5 ayda bezdim, şimdi her gün ağlıyorum. Okulda bir öğretmen arkadaşım bile yok. Ne yapacağım bilmiyorum. Burda mobbingle ilgili konuları okuyorum. Anca geçiniyorum, avukata para yığıp dava mı açayım. Devlet yardım edebilmeli.
  • Unexpected
    15 Kasım 2019 21:48
    3 0
    Bir baska intihar haberi. Ve yine mobbing. Yine gencecik bir ogretmen. Egitimhaneden bu mobbing durumuyla ilgili bir seyler yapmasini istiyorum.
  • erdemgtr
    15 Kasım 2019 09:57
    4 0
    Aynı şey yıllar önce bizde de olmuştu adaylık eğitiminde kursa gelen şube müdürü siz sözleşmelisiniz bir imzaya bakar atılmanız adam olun ayağınızı denk alın diye tehdit etmişti.sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalıdır.
  • Unexpected
    15 Kasım 2019 00:32
    8 0
    Arkadaslar, bakanlik mobbing iddialariyla ilgili sorusturma baslatmis. Gece bu saatte bu haber beni cok mutlu etti. Zulme karsi birlik olalim.
  • Unexpected
    14 Kasım 2019 17:53
    7 0
    Bu durumun arastirilmasi, isin icinde kimler varsa mahkemeye verlmeleri lazim.
  • faul
    14 Kasım 2019 11:26
    11 1
    Mobbing insanlık suçudur, dini ırkı cinsiyeti olmaz..Dolayısıyla bunu yapan insan olamaz..Ama okula zamanında gelmeyen, derse giriş çıkışta sürekli sıkıntılı olan, nöbetvs. gibi konularda uyarıda bulunduğumuz arkadaşlar da mobbing iması yaptılar ki bu da hoş değil..
  • erdal71058
    14 Kasım 2019 10:54
    9 0
    bu hayat bir savaştır. mazlumun zalime karşı savaşıdır.bu savaşta ya zalim yada mazlum ölecektir.birlik olamamızdan dolayı mazlumu savunmadığımızdan taki mazlum kaybedecektir.
  • emntstn
    14 Kasım 2019 10:32
    5 0
    Arkadaşlar mobbing olayını şikayet ederseniz tek tek tarih tarih ve şahit olanları ve olayları not almanız gerekiyor. Bu şekilde istiyor mahkemeler. Yanı sizin uğradığınız mobbing olayına şahit istiyorlar. Gerçekten zor bir süreç. Sana şahit olacak insan sonra korkudan kiviriyor. Malesef bu hallelere geldik...
  • swat68aa3
    14 Kasım 2019 10:24
    9 0
    Ben kadroluyken baskı altında kaldım 3 sene boyunca ızdırap gibiydi.Siz neden bahsediyorsunuz ?
  • hll-22
    14 Kasım 2019 09:21
    16 0
    Sözleşmeli olmakla alakası yok kadrolu da olsan bazı idareciler öğretmen üzerinde baskı kuruyor yıpratmaya çalışıyor okuldan soğutuyorlar dolaysıyla mobbing uyguluyor
  • carpediem03
    14 Kasım 2019 07:23
    17 8
    Ekmek yoksa pasta yiyin niye intihar ediyorsunuz değil mi?
    Kimi kime şikayet edeceksiniz?
    Biz ne zaman bu kadar kötü olduk?
  • aayygg
    14 Kasım 2019 04:51
    7 12
    Mustafa tekman dogru soyluyorsun..

    Mobbing varsa şikayet edin, niye intihar ediyorsunuz?
  • oguz08
    13 Kasım 2019 22:14
    21 4
    Bu en üst mevkiye kadar herkes tarafından bilinen bir şey. Bir öğretmenin hayatında taşan son damla olmasına rağmen bu konuda hiç bir adım atılmayacağına eminiz.

    Umudumuzu kırdınız! İnançsız kaldık...
  • nurdan90
    13 Kasım 2019 21:34
    28 3
    Kimi kime şikayet edeceksiniz...okul mikrofonunuzu alıp bu okulda mobing var diye bağırasın geldi.Ama ...ölüm hiç bir zaman çare değil mücadele etmek şart.
  • mustafa_tekman
    13 Kasım 2019 21:20
    15 36
    Mobbing varsa şikayet edin, niye intihar ediyorsunuz?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK