Türk Öğretmen Eğitimin Nobelinde İlk 50'ye Girdi

İngiliz Varkey Vakfı’nın verdiği, ‘Eğitimin Nobel’i olarak kabul edilen ‘Küresel Öğretmen Ödülü 2019’da ilk 50 finalist arasında Türkiye’den Samet Başkonuş da yer aldı.

Hürriyet'ten Önder ÖNDEŞ'in haberine göre; İngiliz Varkey Vakfı’nın verdiği ‘Eğitimin Nobel’i olarak kabul edilen ‘Küresel Öğretmen Ödülü 2019’da ilk 50 finalist arasında Türkiye’den Samet Başkonuş da yer aldı. 2014’ten beri İzmir Gaziemir’deki Anafartalar İlkokulu’nda müdür olan eğitimci, Suriyeli çocuklar için geliştirdiği sanat atölyeleri projesi sayesinde öğrencilerin devamsızlığını yüzde 90 düşürdü. Girişimcilerin, sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 150 bin TL kaynak yaratan Başkonuş bilgisayar atölyeleri, oyun alanı ve kütüphane kurarak, okulunun fiziki imkanlarını güçlendirdi. Kasımda 4 ülkenin katkısıyla başlayan uluslararası bir projenin de ortağı olan Başkonuş, “Eğitimde bir problem varsa, vakit kaybetmeden çözülmeli. Çünkü bekledikçe sorunlar daha da büyüyor” diyor. Başarılı eğitimci projeleriyle ilgili Hürriyet’e konuştu:

MESLEĞE ERZURUM’DA BİR KÖYDE BAŞLADIM

Mesleğe ilk adımımı 2006’da, Erzurum’da Şakir köyünde attım. Orada hava sıcaklığı zaman zaman -30 dereceye kadar düşer, bazı öğrencilerim yırtık ayakkabılarıyla gelirdi. Kışın kar yağdığında köy yolları kapanırdı. O dönemde bir öğretmen olarak elimden gelen her şeyi yapmaya gayret ettim. Öğrencilerime iyi bir eğitim vermeye çalışırken, ihtiyaçlarını da kamu kurumlarından aldığım destekle karşılamaya özen gösterdim. Bu dönemde mesleki açıdan çokk şey öğrendim.

SURİYELİ VE TÜRK ÖĞRENCİLER BİR ARADA SANAT YAPIYOR

2014’ten beri İzmir Gaziemir Anafartalar İlkokulu’nda müdürüm. İlk geldiğimde okulumuza kaydolan yaklaşık 50 Suriyeli öğrencimiz vardı. Ancak neredeyse hiçbiri okula gelmiyordu. Sorunun çözümü için ne yapabileceğimi düşünerek, ‘Sanatın Birleştirici Gücü’ projesini hayata geçirdim. Girişimcilerin, sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 150 bin TL kaynak yarattık. Bilgisayar atölyeleri, oyun alanı ve kütüphane kurduk. Ayrıca okulda sanat atölyeleri oluşturduk. Ders bitiminde heykel, resim, gitar, kukla ve ebru gibi sanat alanlarında uygulamalı eğitimler vermeye başladık. Kısa zamanda Suriyeli öğrencilerin okula ilgisi arttı. Atölyelerde Türk öğrencilerle kaynaştılar ve arkadaş oldular. Okulu sevmeye başladılar. Böylelikle devamsızlık oranları e-Okul verilerinden yaptığımız analize göre, yüzde 90 azaldı. Sanatın birleştirici gücünden faydalandığımız proje, göçmen öğrencilerin entegrasyon problemi çektiği birçok ülke için iyi bir model olabilir.

21’İNCİ YÜZYIL BECERİLERİ İÇİN 4 ÜLKEYLE PROJE

Halihazırda Avrupa’da birçok ülkede, öğrenci ve öğretmenlerin online iletişim halinde olduğu 29 e-Twinning projemiz sürüyor. Kasımda ilk toplantısını Romanya’da yaptığımız, öğretmenlerin mesleki gelişimi ve 21’inci yüzyıl becerileri gibi alanlarda araştırma ve uygulamalar yapılacak olan bir projemiz de var. Portekiz, Letonya, Romanya ve Türkiye’de dört üniversite ve partner dört eğitim kurumu birlikte çalışacağız. Bizim partner üniversitemiz ise Ege. Projeyle farklı ülkelerin tecrübelerinden faydalanılacak

 

  • 8 2
  • 19 Aralık 2018 11:21 2.876
  • Aktif Haberler
  • serdaraydın
    19 Aralık 2018 14:45
    5 0
    Bir derede 2 balık kavga ediyorsa, biliniz ki oradan az önce uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir. (Kızılderili atasözü)
  • pofpor
    19 Aralık 2018 12:21
    14 1
    İngiliz Varkey Vakfı keşke "Suriyeli çocuklar kendi vatanlarında nasıl güzel eğitim alır?" çalışması da yapsa.
  • sevmelek
    19 Aralık 2018 11:51
    8 2
    Dünya yı sömür sonra Varkey Vakfı kur...
  • aladokya
    19 Aralık 2018 11:37
    1 0
    Tebrikler
  • volkankaz
    19 Aralık 2018 11:23
    2 0
    Tebrikler.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK