Türkiye'de Kuraklık Tehlikesi Artıyor!

Yağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı?

“2023 yılı yağışlar açısından kötü başladı. Ek olarak son üç ay oldukça sıcak geçti. Sıcaklıkların artması buharlaşmanın da artmasına yol açarak su varlıklarının daha kısa sürede kurumasına neden oluyor. Önümüzdeki 3-4 ay oldukça kritik. Bahar yağışları olarak adlandırılan bu dönemdeki yağışlar hem barajların dolması hem de tarımsal açıdan üretim zamanları olduğu için yılın geri kalan bölümünde bizleri nelerin beklediğinin de habercisi olacak.”

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre; İklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerden biri olan Türkiye’de kuraklık, her geçen yıl artıyor. Bu yıl Ocak ile Şubat aylarında yağışların 2022’ye oranla yüzde 31'lik azalması ve kışın neredeyse yağışsız geçmesi, kuraklık tehlikesini yeniden gündeme getirdi. Ülkemizin karşı karşıya olduğu kuraklık tehdidi her geçen gün daha da ağırlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere barajlarımız adeta can çekişiyor ve tarımsal olarak pek çok tehlike bizleri bekliyor.

‘AVRUPA SON 500 YILIN EN KÖTÜ KURAKLIĞINI YAŞIYOR’

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Dr. Güven Özdemir, “Avrupa son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Bu durumdan haliyle Türkiye de etkileniyor. Kuraklığın sıklaşmasının ve uzun periyotlarda devam etmesinin olumsuz etkileri her alanda kendini gösteriyor. Küresel olarak kuraklık; çevresel, ekonomik, kültürel, sosyal ve temel sağlık etkilerinin yanı sıra tedarik zinciri sorunları da yaratıyor” dedi.

Dr. Özdemir, son yıllarda ortaya çıkan tabloya dair şu detayları paylaştı:

“2022 sonbahar ve yaz aylarında mevsimsel sıcaklıklar Türkiye genelinde normalden daha yüksek geçti ve yağış görülmedi. Barajlar, akarsular ve göllerde ciddi su açıkları ortaya çıktı. Bu durum rekor seviyelerle karakterize edilebilir. Sonbahar ile kışın genellikle yüksek basınç etkisinde kalması ve alçak basınç sistemlerinin yeterli yağışı ülkemize taşıyamaması kuraklığın şiddetini daha da artırarak aşırı kuraklığa neden oldu.”

‘ÜLKEMİZDEKİ KURAKLIK, BARAJLARDAKİ SU AZALINCA KONUŞULUYOR AMA TEHLİKE ÇOK DAHA BÜYÜK’

 İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Ülkemizde ne yazık ki kuraklık ancak barajlardaki su azalınca konuşuluyor. Ayrıca kuraklıkla su kıtlığı birbirine karıştırılıyor. Var olan su verimli kullanılmazsa, su kaynakları tüketilirse ya da kirletilirse de suyumuz yetmez. Susuzluk sorunu ile karşı karşıya kalırız. Fakat kuraklık konusunda sorun çok daha büyük” dedi. 

Prof. Dr. Tolunay, şöyle devam etti:

‘KARADENİZ VE GÖLLER YÖRESİ’NDE KURAKLIK YAŞAMAMALIYDIK, BU DURUM ÇOK KORKUTUCU’

 Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı ve Su Bilimi Uzmanı Dr. Erol Kesici ise dünyada 2030-2040 yıllarında yaşaması öngörülen senaryoları Türkiye’nin şimdiden yaşamaya başladığına dikkat çekerek, “Dünyanın iklim sisteminin bugün geldiği durum ile ilgili derlenen değerlendirme raporlarına ve öngörülere bakıldığında 2030-2040 senaryolarını ülkemiz 2023’te yaşamaya başladı. Bu durum gerçekten çok ciddi ve korkutucu… Öyle şiddetli kuraklık yaşıyoruz ki şu dönemde Karadeniz’de bile bunun etkisini görüyoruz” dedi ve ekledi:

“Karadeniz’de böylesi bir kuraklık kesinlikle olmaması gerekirdi. Bu da olağanüstü bir durumdan geçtiğimizim göstergesi… Trabzon, Rize ve Artvin’de böylesi bir kuraklık görmemiz çok şaşırtıcı ve tedirgin edici… Ayrıca Burdur, Isparta, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya sınırlarına yayılan, birbirine yakın çok sayıda gölün yer aldığı Göller Yöresi’nde şiddetli kuraklık yaşıyoruz ama yaşamamalıydık. Örneğin iki-üç gündür çok kuvvetli yağışlar olacak duyurusu yapıldı/yapılıyor. Fakat gelen yağışlar 15 dakika bile sürmüyor. Böyle yağışlar asla yeterli olmaz.”

Türkiye, kuraklık raporları listelerinde daha da yukarı sıralara tırmanmaya devam ediyor. 2010’da açıklanan raporda ülkemiz, 153 ülke arasında 41’inci sıradaydı. Son yapılan değerlendirmede ise 25-30 arasında değişkenlik gösteriyor. Bu durum çok tehlikeli ve korkutucu…

 

Haberin devamı için tıklayınız...

 

  • 4 0
  • 15 Mart 2023 14:45 6.477
  • Aktif Haberler
  • Yusuf köklü
    25 Mart 2023 18:51
    0 2
    Ankara çok kötü durumda
  • ozlemmis
    19 Mart 2023 22:09
    5 1
    Kariyer sınavındaki eğitimde İklim değişikliği ile ilgili modüldeki hoca, “su zengini bir ülke değiliz ama su zengini gibi yaşayan ülkeyiz.” demişti. İklim değişikliği var, kuraklık kapımızda ama çoğu kişinin umrunda değil. Çocuklara israfı öğretelim öğretmeliyiz diyoruz ama okullarda gündüz koridorlarda, sınıflarda perdeyi kapatıp ışığı açıyoruz. Koridor sınıf ışığını kapatıyorum arkadan bir öğrenci hatta öğretmen kapattığımı açıyor..Benden sonrası Tufan dememeliyiz ama kimin umurunda..
  • imgesel150
    18 Mart 2023 23:36
    7 6
    Çok garip insanlarız vesselam. Yap yorumunu geç. Kişi kendine uygun görmez çarpı atar. Çarpı atana bi beddua edilmediği kalmıştı. Ayıp yahu
  • reeemat
    17 Mart 2023 17:03
    7 1
    Ağaç varlığımızı korur ve bilim insanlarının önemsemediğimiz görüşlerini uygularsak kuraklık olmaz. Yüzyıllar önce yer altına sarnıç yapmışlar. Örnek alınabilir.
  • hknsay54
    16 Mart 2023 17:46
    2 11
    Her şey de gelip bizi buluyor.Araplara Avrupalılara hicbirsey olmuyor.Ulkenin tümü sallanıyor, her sene aynı yerlerde sel oluyor.
  • Sencer Melik
    16 Mart 2023 09:24
    9 22
    Arkadaş ayet yazıyor, 4 kişi rahatsız oluyor. İlginç.
  • ysk2340
    16 Mart 2023 08:01
    5 1
    KDesigner hocam a katılıyorum. Su döngüsü var. Bunun dengesi bozuldu. Su yine dönüyor. Yavaş yavaş yağmak yerine sağanak derelere gidiyor. 10 - 15 yıldır söylenen sera gazı etkisi başladı.
  • OmehD8
    15 Mart 2023 23:11
    5 1
    Çocuklar bizde.
    Şükür ki kuraklığın adı geçsin geçmesin suyu ve dahi her şeyi tasarruflu kullanma konusunda sürekli eğitmeye çalışıyorum.
    Tüm öğretmenlerin ilk vazifesi bu olmalı.
    Çocuklar büyükler kadar duyarsız değil şükür ki. İdrakleri açık, duyarlılıkları yüksek.
  • hknsay54
    15 Mart 2023 21:38
    10 7
    3 taraf denizle çevrili ama ne suyumuz ne de balık bol.
  • x_direction
    15 Mart 2023 21:05
    8 1
    Alınabilecek onca önlem var ama kimsenin umrunda değil
  • smyi
    15 Mart 2023 16:56
    15 1
    Sorunlar yokmuş gibi görmezden geliyoruz. Sınava çalışmayan öğrenci gibiyiz. Sınava girince de sınavdan kalıyoruz.
  • KDesigner
    15 Mart 2023 16:07
    3 19
    Kuraklık mı? Daha yeni Şanlıurfa'yı sel aldı, bence kuraklık değil dengesizlik var
  • koray1717
    15 Mart 2023 15:20
    24 22
    (Cin 72/16)
    (Allah şöyle der:) Doğru yolu tutsalar elbette onlara bol su veririz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK