Unvanın Maliyeti Var

Uzman ve başöğretmen sınavlarının içeriği belli değil ancak soru kitapları satışta. Yüksek lisans ve doktora yapanlar, sınavdan muaf olacaklar. O nedenle lisansüstüne ilgi arttı. Devlet üniversitelerinde ücretsiz verilen eğitimler, vakıflarda 7 bin TL’den başlıyor, 100 bin TL’yi geçiyor.

Milliyet'ten Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre; TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını atmasının ardından yasalaşacak. Öğretmenlik mesleğinin öğretmen, uzman ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldığı Kanun’a göre aday öğretmenlik dâhil en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayanlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilecekler.

Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayanlardan Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava girebilecekler. Sınavlarda 70 ve üzeri puan alanlar uzman ve başöğretmen sertifikalarını alabilecekler. Ancak yüksek lisansı tamamlayanlar, uzman öğretmen; doktorayı tamamlayanlar ise başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacaklar.

Kitaplar tükendi

Meslek Kanunu’nda uzman ve başöğretmenlik sınavlarının içeriği tam olarak belli değil. MEB de yazılı sınavlarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak Kanun, TBMM’den geçer geçmez, sınavlara yönelik test kitapları satışa sunuldu. MEB daha önce 2006’da uzman öğretmenlik için sınav düzenlemişti. 16 yıldır yapılmayan bu sınavda çıkan sorular paralelinde hazırlanan yeni kitaplar, konu anlatımlı ve soru bankası şeklinde satılıyor. Kitapların her birinin ücreti 200 TL’den başlıyor, ikili set alındığında ücret 450 TL’ye kadar çıkıyor. Kitaplara öğretmenler yoğun ilgi gösteriyor, öyle ki çoğu  şimdiden tükendi.

100 bin TL’yi aşıyor

Kanun’da alan sınırlaması yapılmadan yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayanların uzman ve başöğretmenlik sınavlarından muaf tutulacağının ifade edilmesi ise lisansüstü eğitime ilgiyi artırdı. Sınava girmek istemeyenler, lisansüstü programlara başvurmaya başladı. Birçok üniversitede 2021-2022 akademik yılı bahar dönemi lisansüstü programlarına başvurular devam ediyor. Devletlerde ücretsiz sunulan bu eğitim, vakıf üniversitelerinde 7 bin TL’den başlıyor, 100 bin TL’yi geçiyor. Bir tarafta çalışmak diğer tarafta eğitim almak durumunda kalan öğretmenleri üniversiteler uzaktan eğitim yüksek lisans programlarına yönlendiriyor. Bazı vakıf üniversiteleri öğretmenlere, örgün eğitimde yüzde 40-50 indirim, uzaktan eğitimde ise 8.000 TL’den başlayan ücretlerle eğitim imkânı sunuyor. İndirimli lisansüstü eğitim için vakıf üniversiteleri ile protokol imzalayan bazı eğitim sendikaları ise üyelerini anlaştıkları üniversitelere yönlendiriyor. Tüm bu gelişmeleri eğitim sendikalarına sorduk:

‘Para kazanma yolu’

- Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici: Kanun öğretmenleri yüksek lisans ve doktoraya teşvik edecek. İlginin artmasını bekliyoruz. Öğretmenler sınavdan muaf olmak isteyecektir. Pedagojik formasyonda üniversiteler bunu para kazanma yoluna çevirmişti. Önümüzdeki yıldan itibaren abartılı kontenjanlar olabilir. YÖK’ün bunu kontrol etmesi gerekiyor. Biz de öğretmenlerimizin yararlanması için üniversitelerle protokoller düzenliyoruz. Başkent Üniversitesi’yle imzaladığımız protokolle üyelerimize özel yüzde 30 indirim uygulanacak. Birkaç üniversiteyle daha protokol imzalayacağız.

‘İfadeler muğlak’

- Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay: Sınav kitaplarının basılmasına şaşırmıyorum. Bu durum, Meslek Kanunu’nun yasalaşacağının kanıtıdır. Bütün üniversiteler lisansüstü eğitim veriyoruz diye programlar açacak, eğitimlerin hangi koşullarda verileceği bilinmiyor. Sendikaların üniversitelerle anlaşmaları olduğunu biliyoruz. Kanun’da muğlak ifadeler var, herhangi bir yüksek lisans programını tamamlayana, yarın senin alanın olmuyor diyebilirler.

‘Süre engeli bulunuyor’

- Doktora yapanların Kanun’da süre engeline takıldığına dikkat çeken Öğretmen Dr. Murat Altun ise şunları söyledi: Kanun’a göre doktora yapan bir öğretmen 10 yılını doldurmadıysa uzman olamayacak. Başka bir örnek, doktora mezunu 15-20 yıllık bir öğretmensiniz uzman olabilirsiniz ama başöğretmenlik için 10 yıl uzman öğretmenlik şartına takıldığınız için bekliyorsunuz. Üniversitede 10 yılda kıdemli profesör olursunuz. Doktora yapanlara doğrudan başöğretmenlik unvanı verilebilir.

 

  • 4 9
  • 11 Şubat 2022 09:26 10.023
  • Aktif Haberler
  • demiroz22
    15 Şubat 2022 01:11
    4 2
    para para öğretmenler günü gelince de öğretmen fedakardır öğretmenlik maneviyattır felan filan boş verin bunları verin öğretmenin hakkını uzaktan eğitimi sadece uzman veya baş öğretmenler mi yapıyor uzman veya baş öğretmen olunca daha mı başarılı olunuyor geçin bunları ayrıştırmayın kendinizi
  • sehery
    14 Şubat 2022 14:19
    2 0
    şaşırılacak bir durum değil dönün bakın geriye, önce kitaplar basılıyor sonra sınav açıklanıyor ikinci gün 500 sayfalık kitaplar piyasaya çıkıyor.. bakınız meslekte yükselme sınavları. ne kadar ilginç değil mi?
  • sinaga
    13 Şubat 2022 15:03
    16 2
    Meb o kadar samimiyse şube müdürlüğü il ilçe mem müdürlüğü vs için doktora şartı koysun, samimiyetini görelim.
    Tezsiz yüksek, yüksek lisans değildir. Ayrıntılı uzun uzun yazdırmayın, değildir. Petrucci haklı. Arkadaşlar var tezsiz yapmış. Ben yüksek yaptım diye ortalıkta geziyor, soruyorum tezli mi tezsiz mi duyulmayacak şekilde tezsiz diyor ,
    Bünyamin F de haklı, bu gözler neler gördü. 5 lira versen ekmek almayı beceremeyecek elemanların tezliyi nasıl bitirdiğini gördü.
    Bu gibi nedenlerle sınav gelirse hemen başvurun paranızı alın ama sırf sınava girmemek için tezsiz yapmayın zaten 184 saat eğitim alacaksınız bi sınav kalıyor, kafası çalışan insanlarsınız girin geçin
  • Bünyamin_F
    13 Şubat 2022 13:42
    6 5
    Petrucciye katılıyorum gerçek yüksek lisans tanıdık akademisyen bulup, sendikanın ayarladığı adamlardan ya da özelde para karşılığı veren yerlerden para karşılığı yazdırılarak yapılmaz. Gerçek y. lisans dersine girerek saha çalışması yaparak yapılır. Yoksa telegram grıplarına "anketimi doldurur musunuz" üzerinden yapılan tez çöptür
  • Petrucci
    13 Şubat 2022 08:21
    9 7
    Doktora yapan öğretmen oranı 0.3 mü neymiş. Geçen bakan açıklamıştı. Sen bu insanlara dahi önce uzman ol sonra 20 yıl dolunca başöğretmen olursun diyorsun. Doktora yapan adam 10 senede önce doç. ardından prof. olur. Bu nitelikte birinin MEB' de işi ne?
    Yüksek lisans ve doktoraya teşvik güzel şeyler fakat süre ve maddi boyutun iyileştirilmesi, üniversiteye yaklaştırılması gerekir. Bugün araştırma görevlisi bile 10 bin üzeri maaş alıyor. Sen öğretmene ne veriyorsun?
    (Not: Tezli - tezsiz ayrımı da şart. Gerçek yüksek lisans tezli olur.)
  • Unexpected
    13 Şubat 2022 07:04
    3 7
    Neden her onune gelen uzman olacak ki? Maalesef ulkemizdeki liyakat olmadigi ve denetleme sistemi iyi calismadigi icin kimin ne yaptigi, kendini ne kadar gelistirdigi belli degil.
    Uzman ogretmenlik sarti tezli yuksek lisans ya da egitim ve sonrasi sinav puani olmali. Eger hepimiz egitimden sikayet ediyorsak, ekonomiden sikayet ediyorsak; kendimizi gelistirmenin zamani gelmis demektir.
    10 yili bitirdi diye bir ogretmene uzman deyip cesitli haklar vermenin anlami yok. Calışsin kazsnsın.
    Tezsiz konusunda da; bilmem kac tane kitap okudum, makale okudum odev hazirladim diyenler de gercekten cok komik oluyorlar.
    Kitap okumak makale okumak, yemek- içmek gibi insani ve mesleki bir ihtiyaç.
    Demek ki odev hazirlamasaniz kitap da okuamayacaksiniz.
    Ayrica gercekten cok emek vererek tezsiz yapan arkadaslar da vardir. Onlara yine de saygim sonsuz.
    Ama sendikalar vasitasiyla, hicbir emek vermeden az bi de para vererek tezsiz yuksek lisans yapildigini, hatta su donemde online egitimlerle adlarina universite diyen lise bozmasi okullarin bilime hicbir faydasi olmayan yerlerin dagittigi tezsiz yuksek lisans diplomalarina hicbir saygim yok. Kesinlikle uzman olmamalilar.
  • isikayhan
    12 Şubat 2022 17:56
    4 4
    Milletvekili, konuşmasında yerde 20 yıllık doktorları öğretmen başöğretmen olacak diyor ama kanun öyle demiyor. Yönetmelikle de bunun değişmesi mümkün değil bence. Kanunda değişiklik yapılırsa belki …
  • Şevkiyat
    12 Şubat 2022 15:32
    3 4
    @Şevkiyat

    Son yazdıklarınız tahmin mi duyum mu?

    Akparti Konya Milletvekili açıklamasıdır...
  • Oddo38
    12 Şubat 2022 15:18
    9 4
    Bazı arkadaşlar da kendileri yüksek lisans veya doktora yaptığı için öğretmenlik alanında en iyi olduklarını ve her türlü parayı hak ettiğini düşünüyor.
    Öğretmenliğin bunlarla alakası olmadığını onlar da biliyor.
    Gidip akademik kariyer yapmak isteyen yapsın; ama öğretmenlikte zaten kıdemli olan birisine sınav ya da yüksek lisans gibi şeyler dayatmak zulümdür.
  • isikayhan
    12 Şubat 2022 14:30
    1 5
    @Şevkiyat

    Son yazdıklarınız tahmin mi duyum mu?
  • Şevkiyat
    12 Şubat 2022 13:40
    8 7
    Uzman ve başöğretmen olma noktasında müthiş bir çekememezlik var maalesef. Kimse kimsenin uzman ve başöğretmen olmasını istemiyor. Her durumu öğretmenlerin aleyhine olacak şekilde yorumlamaya yönelik saçma sapan bir hastalıklı ruh hali var. Çok yazık. Devletin verdiği hakkı ellerinden gelse o an alacaklar. Bu hasetlikten vazgeçilmelidir. Olan uzman olan başöğretmen olur.
  • ramazan-33
    12 Şubat 2022 12:32
    10 5
    Tezsiz yüksek lisansa uzmanlık verilmemesini isteyecegimize 10 yılı dolan herkese uzmanlık verilsin desek olmaz mı? Neden bu birbirimizi çekememezlik var bu meslekte? Öğretmenlik mesleği kadar birbirini çekemeyen başka meslek grubu yoktur. Tezli yüksek lisans yapan arkadaşlarımıza saygı duyuyoruz ancak tezsiz yüksek lisansı da yatarak almıyor kimse.
  • Şevkiyat
    12 Şubat 2022 11:54
    3 6
    20 yıl kıdemi olan doktora mezunları doğrudan başöğretmen olacak.

    10 yıl kıdemi olan yüksek lisans mezunları doğrudan uzman olacak.

    15 yıl kıdemi olan doktora mezunları önce uzman 5 yıl sonra başöğretmen olacak....
  • Unexpected
    12 Şubat 2022 09:55
    7 13
    Tezsiz uzman ogretmenliğe hayır.
  • Son mohikan
    12 Şubat 2022 00:04
    7 19
    Tezli ve tezsiz yüksek lisans ayrımı yapılmalı. Tezsiz yüksek lisans yaparken yaptıkları bitirme projesini tez sanan öğretmenler var malasef.
  • isikayhan
    11 Şubat 2022 21:10
    5 3
    @Şevkiyat

    Madde 6-

    (2) Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilir. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir.
  • Şevkiyat
    11 Şubat 2022 20:01
    2 13
    20 yıl kıdemi olan doktora mezunları 10 yıl beklemeyecek. 17 yıllıkken uzman öğretmen olmuş ise 3 yıl sonra başöğretmen olacak. Milleti yanlış bilgilendirmeyin...
  • Bünyamin_F
    11 Şubat 2022 19:41
    18 2
    Aşağıda bir sayfa yazmış hangi ülke öğretmeni nasıl alıyor diye? Sen yazdıkların arasında hangi ülkede daha önce öğretmenlik soruları çalınmış baktın mı? Bunlar ortaya çıkanlar, doksanların karanlık zamanında kim bilir kimler nasıl öğretmen oldu ona baktın mı, hadi diyelim sorular çalınmadı; sen hangi ülkede tam puana yakın alan insanların sözlüde elendiğine baktın mı? Bu kadar yazacağına yazacağın şey basitti; hangi ülkelerde insanlar yurttaş olmayı başarıyor ve hak eden idareci ve eğitim paydaşları ideolojilerini bir kenara koyup sadece eğitilmiş bir insan gözlüğüyle işini yapıyor. Buna bakacaksın. Sen sınavı geçsen ne olacak, önünde görünmez binlerce duvar hemen her alanda herkesin herkese tahakkümü var, sendika dediğin yarı özel şirket profiline bürünmüş kanunları büküyor, iktidarın ve menfaat süreçlerinin subdomaini olarak çalışıyor.
  • mosit
    11 Şubat 2022 18:50
    9 3
    Her şey göstermelik..
  • Sencer Melik
    11 Şubat 2022 12:55
    3 10
    HANGI ÜLKE NASIL SEÇİYOR?

    Her ülke öğretmenlerini farklı yöntemlerle seçiyor. 2 yıla kadar stajyer olarak çalıştıran da var, özel bir sınavla öğretmenlerini seçen de. İşte bazı ülkelerde öğretmen olma yolu.

    JAPONYA: Öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimi alıyor. Devlet okullarında öğretmen olabilmek için il eğitim kurumu tarafından yapılan işe alma sınavından geçmesi gerekiyor. Bu sınav her okul kademesi için ayrı uygulanıyor. Bu sınavlar genellikle yazılı, fiziksel egzersiz, müzik, resim yabancı dil performansı pratik sınavları, bireysel veya grup mülakatı, tez sınavı, ders planı hazırlama, bilgi ve kabiliyet testleri gibi içeriklerde oluyor. İlk yıl deneme süresi oluyor.

    FİNLANDİYA: Öğretmen adaylarının yüksek lisans eğitimi almaları isteniyor. Liseden en yüksek notlarla mezun olan öğrenciler öğretmenlik için başvuruyor. Zor bir tarama sürecinden geçiyorlar. Başvuranların yalnızca yüzde 10'u kabul ediliyor. Ulusal bir sınav yok.

    YENİ ZELANDA: Öğretmenlik programını bitirenler oluşturulan öğretmenlik konseyine başvurarak, geçici öğretmen kaydı ve uygulama sertifikası alıyor. Tam lisanslı bir öğretmen rehberliğinde 2 yıl geçici öğretmenlik yapıyorlar. Başarılı olan öğretmenlik lisansı alıyor.

    ALMANYA: Abitur olgunluk sınavında başarılı olanlar öğretmenlik eğitimi alabiliyor. 2 yıl öğretmenlik uygulaması yapıyor. Yazılı ve sözlü iki aşamalı bir sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanıyor.

    FRANSA: Bakalorya diplomasına sahip öğrenciler öğretmen yetiştiren kurumlara başvuruyor. Lisans eğitiminde 1 yıllık öğretmen yetiştirme entitüsüne gidiyorlar. Öğretmenler atama sınavına giriyor.

    GÜNEY KORE: Lise mezunlarının ilk yüzde 5'inin kabul edildiği ve sayıları 13 olan kurumlara ilkokul öğretmeni olabilmek için giriliyor. Öğretmenlik için eyalet ve il eğitim ofisinin eğitim ve kişilik testlerinden oluşan sınavına giriyorlar.

    İNGİLTERE: 3-4 yıl arasında değişen lisans programlarının yanında 36 haftalık sertifika programları var. Bu programları bitirenlerin 1-2 yıl arasında değişen öğretmenlik uygulama süresini tamamlaması şart. İngiltere'de üniversitelerden mezun olan öğrencilere, dersleri ve uygulama eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıklarına dair mesleğe giriş profili belgesi veriliyor. Mezunların atanabilmeleri için nitelikli öğretmen statüsü (QTS) almaları gerekiyor.

  • hamurcu38
    11 Şubat 2022 11:16
    3 3
    Sınavın içeriği ne olacak belli mi ki şimdiden kitaplar basılmış satılmış 🤔
  • Oddo38
    11 Şubat 2022 10:16
    4 4
    Ahval-i pür'i melalimiz...
  • php_korsan
    11 Şubat 2022 10:05
    15 4
    Demedi deme İbrahim seneye bu iş davalık olur.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK