Uzmanlar Uyardı: Virüs Dalga Dalga Yayılabilir

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yurt genelinde uygulanan 17 günlük 'tam kapanma' uygulaması başlarken, kapanma öncesi büyükşehirlerden adeta göç yaşandı. Uzmanlar, bayramda ev ziyaretleri yapılması durumunda büyükşehirlerdeki virüsün yükünün Anadolu’ya yayılacağı uyarısında bulundu.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 29 Nisan saat 19:00'da başlayıp 17 Mayıs saat 05:00'e kadar sürecek tam kapanma öncesi büyükşehirlerden köy ve yazlıklarına gidenler adeta göçe neden oldular. 

Bilim insanları ise, özellikle bayram günlerinde köy ve kırsal kesimlerde ev ziyaretlerinin yapılması durumunda virüs yayılımını katlanacağına ve büyükşehirlerdeki virüsün yükünün Anadolu’ya yayılacağına dikkat çekiyor.

"GEÇEN YIL Kİ FİLMİN AYNISINI GÖRÜYORUZ"

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre: Görüşlerine yer verilen Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, "İnsanlar büyükşehirlerden köy, ören ve yazlık yerlere akın ettiler. Sokağa çıkma kısıtlaması olsa da, özellikle köylerde ev ziyaretleri yapacaklar. Her köyü, her evi denetlemek mümkün olamayacağı için Anadolu'nun farklı yerlerinde vaka sayılarının artışını göreceğiz" yorumunda bulundu.

İngiliz varyantının yayılım hızının riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Balık, "Geçen bayramda 1 kişinin 50 kişiyi enfekte ettiğine dair çokça örnekler görmüştük. Köylerde ev ziyaretlerinin olması, İngiliz varyantının dalga dalga yayılması anlamına gelir" dedi.

ANADOLU'YA YAYACAKLAR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal da, İstanbul'daki virüs yükünün Anadolu'ya yayılımasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Köyüne, kasabasına, yazlığına gidenler mutlaka izole yaşamalı. Akrabasını, ülkesini seven bayramda ev ziyareti yapmaz. Bodrum başta olmak üzere, tatil yerleri ile köylerde büyük risk söz konusu. İstanbul'da Güney Afrika ve Hindistan varyantının tespit edildiği açıklandı. Bu kadar az genomik dizilim tespit edildiği bir ülkede, Güney Afrika ve Hindistan varyantı yakalıyorsanız, gerçekte kaç kat mutant virüs olduğunu sizler düşününün. İstanbul'da İngiliz, Hindistan ve Güney Afrika varyantları tespit edilmesi, megakentin adeta varyantların buluşma noktası olduğunu gösteriyor. Durum çok ciddi. Varyant virüsler aşıların etkisini azaltıyor ve İstanbul başta olmak üzere, büyükşehirlerden Anadolu'ya gidenler varyant virüsleri taşımış oldular. Kapanma öncesi Covid-19 göçü yaşanması hiç iyi olmadı" ifadelerini kullandı.

"SEYAHATLER ENGELLENMELİYDİ"

İstanbul Tıp Fakültesii İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Osman Erk ise kısıtlama kararını açıklandığı günden itibaren seyahatlerin kısıtlanması gerektiğine işaret ederek, "İstanbul başta olmak üzere köyüne, yazlığına gitmesi gerekenlerin hepsi adeta kaçıp gitmiş oldu. Maalesef İstanbul'daki virüs yükü yurt sattı mahaline yayılacaktır. Hindistan mutantı 5 kişi olarak açıklandı ancak sayı çok daha fazladır. İngiltere, Brezilya ve Güney Sfrika'dan sonra Hindistan mutantı da ülke geneline yayılma riski var" dedi.

Aşı tedarikinde sıkıntılar olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, "İstanbul ve çevresi risk merkeziydi. Şimdi bu risk merkezi Anadolu'ya kayacak. Virüs dalga dalga yayılabilir. Başından itibaren çok fazla vaka görülen yerlerin, diğer kentlerle irtibatı kesilmeliydi" uyarısında bulundu.

 

  • 3 3
  • 30 Nisan 2021 12:04 6.181
  • Aktif Haberler
  • korhan83
    01 Mayıs 2021 11:32
    4 0
    Dalga dalga dalga diye boşuna şarkı yapmamış adam.
  • cihan4444
    30 Nisan 2021 20:20
    6 0
    Hızlı yayılan ve çocukları da hasta eden mutant virüsler var, aşıların koruyuculuğu 6 ay- hasta olanların bağışıklığı 3 ay deniyor bu hastalığa karşı. Dünyada aşı bulunamıyor... Ekonomi daha da kötüye gidiyor.
    Haberler hiç iyi değil:(
  • reeemat
    30 Nisan 2021 18:58
    3 0
    Sonbaharda en kötü dalgayı göreceğiz.
  • İMPARATOR1
    30 Nisan 2021 16:39
    12 1
    Tarih derslerinde öğrenmiştik KAVİMLER GÖÇÜ,
    Bunun adı da olsun KOVİDLER GÖÇÜ...
  • göbekligeneral
    30 Nisan 2021 14:52
    7 0
    aman yeter ki turiste bir şey olmasın.biz yabancı ülkede turist olsak elimizi kolumuzu sallayarak meydanlarda dolaşabilir miydik?
  • aladokya
    30 Nisan 2021 14:20
    9 4
    Bile bile yanlış yapılıyor, cezasını hepimiz çekeceğiz
  • deryab83
    30 Nisan 2021 13:40
    16 3
    Benim anlamadığım evlerinizin suyu mu çıktı bu kadar gitmek isteyenler niye yasağı bekledi, bir bayram sevdiklerimizden uzak kalmak,sonsuza kadar uzak kalmaktan kötü değildir, izin verilmemeliydi,mega kentten hiç mi pozitif vaka gitmedi...
  • deryab83
    30 Nisan 2021 13:37
    8 1
    Ya anlamadığım evinden uzaklaşmak için niye kapanmayi beklediniz, herkesin evinin suyu mu çıktı,o kadar insanın işi gücü yok mu,herkes mi uzaktan çalışıyor, izin verilmemelidir,mega kentten gidenlerin eminim bir çoğu pozitif gittiler.
  • Oguz3842
    30 Nisan 2021 13:30
    10 3
    Uzman olmak için nereye başvuruyoruz :)
    Ben bunlardan daha detaylı analizler yaparım, daha faydalı ve net öneriler sunabilirim :)
  • smyi
    30 Nisan 2021 12:43
    26 4
    korkmayın hocam, tam kapanmadan sonra bir de bakacağız ki ülke pırıl pırıl. virüs kalmamış. neden? turist gelmesi lazım. mesela turiste pcr testi zorunluluğu yok. yani ülkeye elini kolunu sallaya sallaya girebilirsin. virüsün uganda versiyonu bile olsa ilk geleceği ülke burası. sıkıysa bunları eleştirsenize.
  • ufukbey
    30 Nisan 2021 12:27
    4 2
    hangi işimiz doğru ki tamamen serbest bıraksalar daha iyi
  • vlknogrtmn
    30 Nisan 2021 12:17
    2 4
    yaw he he
  • allenise
    30 Nisan 2021 12:16
    11 1
    Seyahat izni verılmemelıydı. Özellikle İstanbul da Hindistan varyantlı virüs yayılım yapabilir. Bakalım sonu ne cıkacak?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK