Uzmanlar Uyarıyor: Örgün Eğitimden Açık Liseye Kopuşlar Arttı

Son yıllarda açık liseyi tercih eden öğrenci sayısı arttı. 3 yıl içinde açık liseye geçen öğrenci sayısı 1 buçuk milyonu buldu. Açık liseye geçişlerde temel neden üniversite sınavına daha rahat hazırlanmak. Ancak çalışmak zorunda kalan öğrenciler de var. Eğitimciler ise açık liseye geçişlererin rekora koştuğunu ve önlem alınması gerektiğini savunuyor.

Açık öğretim liserine geçiş yapan öğrencilerin sayıları son yıllarda arttı. Bu durumun 2 nedeni var. İlki, öğrencilerin üniversite sınavına daha rahat hazırlanacağını düşünmesi ikincisi ise çalışmak zorunda kalanlar.

Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, bu konuda önlem alınması gerektiğini söyledi. 

Yılmaz, ''Öğrenciler eğitimlerini açık lisede sokaktan almaya başladı. Lise kültürü almıyorlar. Çocukların okulda olmaları, başarılarını daha fazla etkiliyor'' dedi. 

''ÖĞRENCİLER EŞİT TUTULMAMALI''

Eğitim uzmanları, açık liseden mezun olan öğrenci ile okula giden öğrencinin eşit tutulmaması gerektiği görüşünde.

Yılmaz, açık lisede okuyan çocuklara ek not verilmemesi gerektiğini söylüyor ve bunun nedenini de 'sınavlar farklı' diyerek belirtiyor.  

Ahmet Efe Özer ve Selçuk Yıldırım lise son sınıfta açık liseye geçen öğrencilerden.

''KENDİ DÜZENİNİZİ KENDİNİZ OLUŞTURUYORSUNUZ''

Ahmet Efe Özer: ''Eğer açık liseye kaydolup kendiniz çalışmayı planlıyorsanız, kendi düzeninizi kendiniz oluştursunuz. Ben de bu yüzden istedim.'' 

Selçuk Yılmaz: Son sınıfa kadar örgün eğitimdeydim. On ikinci sınıfta açık öğretime geçtim

AÇIK LİSEYE GEÇİŞLER ARTTI 

Açık liseye girişte herhangi bir kısıtlama yok. İsteyen herkes geçiş yapabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) istatistiklerine göre açık öğretime devam eden öğrenci sayıları son 3 yılda 1 milyon 300'den 1 buçuk milyona çıkmış durumda.

2023'de bu sayının 1 milyon 700 bin olması öngörülüyor.

 

NTV

  • 3 7
  • 14 Ekim 2022 10:50 8.170
  • Aktif Haberler
  • metzel
    16 Ekim 2022 11:21
    5 1
    Ne var bunda kimse okumak zorunda değil. Okumak istemeyip sınıfın düzenini bozacağına açık liseye gitsin daha iyi. En azından okumak isteyenleri engellememiş olur. Zira bakıcılık, öğretmenin görevi mi ?
  • ibrahim98
    16 Ekim 2022 09:08
    6 1
    Okuma hedefi olmayan gençler neden örgünde zaman kaybetsin? Yanlış bilmiyorsam açık lise 2,5 yılda lise bitirilebiliyor. Neden 4 yıl okusunlar ki!
  • gnrselanik
    16 Ekim 2022 01:09
    4 1
    Uzmanlar uyarıyor ama "Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz" ın görüşleri var sadece. Bu görüşleri destekleyen argümanlar ve istatistiki veriler yok. Eğitim Koordinatörü kimdir ve ne iş yapar?
  • halisane42
    15 Ekim 2022 22:45
    7 1
    Uzmanlar halt etmiş, ülkede herkes uzmanı olmuş zaten, ama gel gör ki konuş desen iki kelimeyi bir araya getiremez!!?
    Ülkenin ve ülkedeki eğitimin düştüğü vaziyet bu işte!!?
    Bu şartlarda açık liseye kaçış kadar iyi bir seçenek olamaz!!?
  • halisane42
    15 Ekim 2022 21:09
    7 1
    Bence liseler boşuna 4 yıl yapıldı, geçişin en önemli nedeni bu!!?
    Belli başlı liseler dışında diğer okullarda neredeyse hiç eğitim yok, öğrenci kalitesizliği, sistemin öğrenciden yana olması vb. sebepler eğitimi bitirmiş durumda!!?
    Ha çocuk fen lisesi, belli başlı And./Sos. Bil. Lisesi kazanmışsa ne âlâ, işte o zaman devam etmesi avantajlı, çünkü oradaki her bir öğrenci kendisi gibi kaliteli ve bir teşvik/yarış sistemi söz konusu, çalışmadan orada barınması mümkün değil!!? Bu da başarıyı getiriyor.
    Ama aksi durumlarda açık liseye geçmek çok çok avantajlı, zaten sınavlar da online yapılıyor, 3 yılda hem liseyi bitirip hem de sonunda üniversite sınavını kazanmak işten bile değil!!?
    Bence de açık lise günümüz şartlarında genel anlamda oldukça mantıklı bir seçenektir!!?
  • balamirkan
    15 Ekim 2022 16:38
    7 1
    zeki, iradeli ve azimli bir genç için açık lise mükemmel tercih. internette her kaynak artık var. ama sırf lise bitirmek için ise en kolay seçim.
  • hazanın dünyası
    15 Ekim 2022 15:53
    4 0
    Fen Liselerinden de acikogretime geçişler oluyormuş. Okul puanı yükseltmenin bir yolu.. Bizde o vizyon yoktu. Bölüm okuyup formasyon alabilirdik. Ön lisans okuyup dgs ile iyi bölümlere geçebilirdik. Şimdiki nesil cidden uyanık..
  • öffpüff
    15 Ekim 2022 15:01
    7 1
    Gençler ikili öğretim olan okulları tercih ediyorlar.En büyük sebep 8 -9 saat okulda geçirmek istemeyişleri.
  • berkayhoca
    15 Ekim 2022 13:30
    7 0
    Yukarıdan plan program yaparak uzman olunmaz. Esas uzman dediğimiz kişiler sahada olan öğretmenlerdir. Verilen programın öğrenciye katkısı ne? Tüm dersleri vermekle çok mu faydalı olunuyor? Alan seçiminin 10. sınıf sonunda yapılması çok mu verimli? Çocuk mesleği tanımadan tercihte bulunuyor. Ondan sonra, ya kazandığı bölüme gitmeyi reddediyor, ya da okusa da 2. bir üniversiteye başlamak zorunda kalıyor. Eğitim öğretim programının geleceğe yönelik, her okuyanın meslek sahibi olabileceği revizyona ihtiyacı var. Üniversite açmakla kültürlü ve meslek sahibi olunmuyor.
  • berkayhoca
    15 Ekim 2022 13:22
    7 0
    Lisede kültür denilen birşey kalmadı ki çocuk kültürlensin. Çoğu okulda disiplin yok. Açılan DYK kurslarına öğrenci bulmakta zorlanıyoruz. Açılsa bile kursun ömrü kısa oluyor. Ayrıca alan dersleri dışında dersler görmek zorunda kalıyorlar. Yani çocuk açığa geçmekle en iyisini yapıyor.
  • berkayhoca
    15 Ekim 2022 13:19
    7 0
    Çocuk açık liseye geçmekte haklı. Üniversite sınavı için seçtiği alan derslerini görmek isterken, okulda karşısına bi hayli ders çıkıyor. Bir de günde 8 saat zaman kaybına uğruyor. Öncelikle MEB ders sayısını ve günlük ders zamanını azaltmalı ki öğrenci için okulda ders görmek daha avantajlı osun.
  • Bigsur
    15 Ekim 2022 12:05
    7 0
    En iyisini yapıyorlar.Lise demek, artık iş demek üniversite demek.Sadece bu konuya odaklanmak lazım.Disardan açıköğretim ve kurs en mantıklısı.
    Liselerde kafası çalışan hedefi üniversite olan öğrenciler, eğlenmeye gelen öğrenciler yüzünden mahvoluyor.Disardan yüksek not alıp diploma almak en iyisidir.
  • Stargate_73
    15 Ekim 2022 11:46
    6 0
    Teorik derslerin açık lisede de geçileceğini biliyor öğrenci . Siz uygulamada zaten birşeyler yaptiramiyorsunuz . Öğrenci okulda 7 veya 8 saat kalarak sıkıcı ve masraflı ortamda kalmak istemiyor . Bu ekinimik koşullarda olması gereken de o . Ne servis ücreti var ne de yemeğe ekstra ücret.
  • Göçmen
    15 Ekim 2022 11:42
    5 2
    İngilizce derslerine de karşıyım bu dersin ilkokul 2 sınıfa kadar düşürülmesi çok yanlış. Matematik e zaman çok az. ilkokulda rehberlik istiyorlar ki o müfredat çok karışık ve de anlaşılmaz işlememizi istiyorlarsa sadeleştirilsin ve kolaylaştırılsın haftada 1 saat haftalık ders programlarına girsin çok önemliyse. ders programlarında rehberdik dersi yok işleniş bekliyorlar, Müfettiş gelip rehberlikten hangi çalışmayı yaptın diyor. Matematikten sormuyor. Yanlış.
  • Göçmen
    15 Ekim 2022 11:37
    4 2
    25 senelik memur olup çalışmaya 17 ( anasınıfı 1 yıl) yıl okumak ve de buna doktora çalışmasını deklersen 19-20 sene çok fazla. 58 yaşındayım geriye baktığımda kaba taslak söylüyorum 20 senelik çalışmaya 20 sene eğitim çok fazla çok pişmanım okulu olduğuma. bir daha dünyaya gelsem okula gitmem. bunun pişmanlığını yaşıyorum ama hayat biti 60 a geldik.
  • x_direction
    15 Ekim 2022 08:39
    5 1
    Özellikle meslek lisesi ders saatleri çok uzun. Şimdiki nesil bunu kaldıramaz. Üstelik bilgiye ulaşma alternatifleri çok fazla. Dört duvar arası eğitim cazip gelmiyor.
  • Petrucci
    15 Ekim 2022 01:59
    10 0
    90' lı yılların sonu bir lise ögrencisiyken "Hocam bu konular öss'de çıkmıyor neden görüyoruz ki?" sorusuna edebiyat hocasının cevabı "Biz sizi üniversiteye hazırlamıyoruz, müfredatı veriyoruz." şeklinde olmuştu. Unutamadığım lise anılarından birisi. Aradan uzun yıllar geçti ne değişti sormak lazım. Lise üniversiteye geçişte bir köprü olmayacaksa neye yarar? Sen bu köprüyü kuramazsan yeni nesil cin gibi. Gider açıktan okur, okul kültürünün de canı cehenneme der. Zorunlu eğitimin getirdiği boş, beleş, kriminal tipler. Üzerine uzun ders saatleri eklenince. Aklı başında ögrenci dünden razı açıktan olumaya.
    İlköğretimden yüksek ögretime eğitimde devrim şart. Üniversite sondaki staj hariç hayatından bir gün öğretmenlik yapmamış sözüm ona uzman akademisyenlerle olacak iş değil bu. Tecrübeli öğretmenlere akademinin yolu açılmalı, bakanlıkta çalışanlar ve bakanlar da yine eğitimci olmalıdır.
  • 910
    15 Ekim 2022 01:28
    6 0
    Açık liseye gidenlerin Geneli meslek lisesi öğrencileri doğru bir tercihte yapıyorlar bence. Zira.ders saatleri çok fazla. Okul cazip gelmiyor. Okula sadece diploma için geliyorlar. Bir süre sonra sıkılınca mesem ya da açık liseye geçiyorlar.
  • Fulya2609
    14 Ekim 2022 23:06
    3 2
    ben lisedeyken 6 saat ders sonrası bi 6 saat de dershanede görürdük, mahvolurdum. sınava yakın zamanlarda da derste bile test çözerdik. eğer 12.sınıf öğrencisi yaparsa bence mantıklı ama bu şekilde tüm lisenin okunması kesinlikle okul kültüründen uzaklaşmaya sebep oluyor. Birçok kız çocuğu da bu şekilde okula gönderilmiyor..
  • mustafa_tekman
    14 Ekim 2022 21:23
    14 0
    Uzmanlar sussun
  • smyi
    14 Ekim 2022 20:43
    12 0
    keşke bizim zamanımızda da olsaydı. 1 gün bile okula gitmezdim.
  • tolunays
    14 Ekim 2022 20:21
    6 0
    Bence mantıklı olanı tercih etmişler.
  • cihan4444
    14 Ekim 2022 18:30
    13 0
    Okumak istemeyen ya da kapasitesi olmayan çocukları zorla okut, sonra ne okuyabilsin ne meslek sahibi olabilsin ne de toplumdaki ara eleman açığı kapatılabilsin.
    Sonra da bu çocuklar hem kendine hem topluma sıkıntı oluştursun ister istemez!
    İlkokuldan sonra bir kısım öğrenci için günümüz eğitim anlayışına uygun mesleki eğitim şart.
  • KDesigner
    14 Ekim 2022 17:22
    13 0
    Uzmanlara soracağınıza liselerde çalışan öğretmenlerimize sorsanıza bu öğrenciler açık liseye gitmek yerine zorla her gün okula gelseler okulda neler yaparlar?
  • servet1903
    14 Ekim 2022 16:44
    11 0
    Benim görüşüm lisede belli bir not ortalaması altında olan öğrencilerin açık lise ya da mesleki eğitime yönlendirilmesi. Çalışacak olan, üniversite okuyacak olan öğrencilere örgün eğitimde engel olmamaları. Bu şekilde ders saatlerinde de düzenlemeye gidilerek birşeyler yapılabilir
  • gonulbuya
    14 Ekim 2022 16:29
    10 0
    Örgün eğitimde ders sayıları düşürülmeli. Ortaokul öğrencisi sabah 6 buçukta kalkmamalı. 1 ders eksik olsa ne olacak sanki.
  • egtm30
    14 Ekim 2022 15:29
    15 0
    Çalıştığım lisede haftada 3 gün sekiz saat 2gün dokuz saat ders var.Ögrenci eve gittiğinde yorgun oluyor.Gördüğü derslerin çoğu sınava yönelik değil malesef.Bence meb önce kendini programını sorgulamalı.Bu öğrenciler okulu neden zaman kaybı olarak görüyor diye.
  • satorian
    14 Ekim 2022 14:50
    6 0
    peki ne yapalım sayın uzmanlar? kollarımızı açıp lütfen gitmeyin diye yalvaralım mı?
  • kaynarca87
    14 Ekim 2022 13:18
    12 0
    keşke bizim zamanımızda da bu kadar yaygın olsaydı da biz de faydalansaydık. akran zorbalığının artık had safhada olduğu şu dönemlerde oldukça makul bir durumun kullanılması durumudur bence. uzman yetkili abiler ablalar neden rahatsız olmuşlar.
  • rockboyyy
    14 Ekim 2022 12:03
    15 0
    Bırakın geçsin okumak istemeyenler.Hatta açık ortaokul bile şart.
  • Oddo38
    14 Ekim 2022 11:13
    16 3
    Uzmanlar, biraz susun.
    Yetkililer zaten her şeyin en iyisini bizim yerimize de düşünüp yapıyorlar!

    Bakınız: ÖMK
  • zekirdek
    14 Ekim 2022 11:04
    8 0
    Bir ogretmen olarak aynı seyi dusunuyorum ve cocugumda aynı seyi istiyor ...bakalım surec neyi gosterecek
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK