Whatsapp Yeni Bir Mobbing Aracıdır!

MAARİF-SEN: ''WhatsApp'ın amir durumda olan yöneticiler tarafından fütursuzca kullanımı, WhatsApp'ı bir mobbing aracı haline getirmiştir.''

MAARİF-SEN tarafından yapılan açıklama; 
 
''02.02.2015 tarih ve 29255 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3.Maddesi s) Bendi: "Resmî yazışma: İdarelerin kendi içlerinde, birbirleriyle veya gerçek ya da tüzel kişiler ile iletişim sağlamak amacıyla fiziksel ortamda veya güvenli elektronik imza kullanarak elektronik ortamda yürüttükleri süreci ifade eder." hükmünü içermektedir.
 
7201 Sayılı Tebligat Kanununun 7. Maddesi: "Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür." hükmünü içermektedir.
 
06.07.2019 tarih ve 30823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri ile İlgili 2019/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin 1.Maddesinde "Nüfus, sağlık ve iletişim kayıt bilgileri ile genetik ve biyometrik veriler gibi kritik bilgi ve veriler yurtiçinde güvenli bir şekilde depolanacaktır." hükmüne, 5. Maddesinde "Sosyal medya üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmayacaktır." hükmüne, 6. Maddesinde "Sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanımı tercih edilecektir." hükmüne, 12. Maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarınca temin edilecek yazılım veya donanımların kullanım amacına uygun olmayan bir özellik ve arka kapı (kullanıcıların bilgisi/izni olmaksızın sistemlere erişim imkânı sağlayan güvenlik zafiyeti) açıklığı içermediğine dair üretici ve/veya tedarikçilerden imkânlar ölçüsünde taahhütname alınacaktır." hükmüne, 19. Maddesinde "Kurumsal olmayan şahsi e-posta adreslerinden kurumsal iletişim yapılmayacak, kurumsal e-postalar şahsi amaçlarla (özel iletişim, kişisel sosyal medya hesapları vb.) kullanılmayacaktır." hükmüne yer verilmiştir.
 
Anayasamızın; 18. Maddesinde “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” hükmüne, 20. Maddesinde "Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. " hükmünü içermektedir.
 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile Okul/Kurum Müdürlükleri tarafından yerli ve milli olmayan, güvenilirliği tartışmalı olan, veri tabanı ve merkezi yurt dışında bulunan “WhatsApp” adlı akıllı telefon uygulaması üzerinden kişilerin/kullanıcıların bilgisi/izni ve açık rızası aranmaksızın toplu mesaj listeleri ve grupları oluşturmak suretiyle resmi yazışma tanımına da uymayan yazışmalar, tebligatlar, duyurular, veri ve doküman paylaşımları yapılmakta ve talimatlar verilmektedir.
 
Bir çok İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde sözde iş ve işlemlerin daha hızlı yürütülmesi için şube müdürleri tarafından “Personel İşleri, Muhasebe İşleri, Temel Eğitim, Ortaöğretim, Proje, Özel Büro, Okul Sağlığı, ARGE, İYEP, DYK” gibi isimlerle WhatsApp grupları oluşturulmakta ve okul/kurum yöneticileri bu gruplara bilgi dahi verilmeden dahil edilmekte, talimatlar bu gruplardan verilmekte, tebligatlar bu gruplardan yapılmakta, bilgi ve veriler bu gruplardan istenmektedir. Bu gruplarda yazılanlar tebligat yerine geçmekte ve grupta yer alan çalışanlar yazılanlardan sorumlu tutulmaktadırlar. Ayrıca bu gruplarda; kişi ve kişilerin haberi, bilgisi ve rızası olmaksızın “maaş değişikliği formu, personel nakil bildirimi, derece-kademe terfi formu, yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin bilgileri, devamsız öğrenci bilgileri” gibi kişisel bilgi ve veri barındıran evraklar paylaşılarak 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa aykırı hareket edilmektedir.
 
WhatsApp'ın amir durumda olan yöneticiler tarafından fütursuzca kullanımı, WhatsApp'ı bir mobbing aracı haline getirmiştir. WhatsApp kullanmanın dayanılmaz kolaylığına kapılan yöneticiler gecenin bir yarısı çalışanların özel hayatına ve aile hayatına saygı göstermeksizin bu uygulama üzerinden talimatlar yağdırmakta ve angarya sayılabilecek işlerin gereğini buradan talep etmektedirler. Maalesef resmiyetin, ciddiyetin, sorumluluğun yerini keyfiyet, lakaytlık, kolaycılık almıştır. Örneğin bir okul müdürü, okulunda çalışan öğretmenlerden devamsızlık yapan öğrencilerin bilgilerini her gün düzenli olarak WhatsApp üzerinden idareye bildirmelerini zorunlu tutabilmekte ve böylelikle personelin WhatsApp kullanımını zorunlu kılabilmektedir. Bu gibi durumlarda WhatsApp gruplarında yer almak istemeyen, bu gruplara katılmayan personeller baskıya, mobbinge ve soruşturma tehditlerine maruz kalmaktadırlar. Bu keyfi durum/uygulama maarif teşkilatının mensubu olan her bir çalışanın malumudur.
 
Kişilerin cep telefonu cihazı ve mobil telefon numarası ile yasalar çerçevesinde neyi yapıp yapamayacağı, hangi uygulamaları bulundurup bulundurmayacağı, kiminle konuşup konuşmayacağı, cep telefonunu kapatıp kapatmayacağı kişiyi ve özel hayatını ilgilendirmektedir. Kamu idareleri; kişilerin cep telefonu cihazı ve mobil telefon numarası üzerinde bir idari yaptırım hakkına sahip değildir. Dolayısıyla kamu idareleri, çalışanları WhatsApp kullanmaya zorlama ve WhatsApp grubuna katılmaya zorlama haklarına sahip değildirler.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hiçbiri yerli olmayan WhatsApp başta olmak üzere Facebook, Twitter, İnstagram ve YouTube gibi sosyal ağlara okul ve kurumlardan internet erişimi “MEB Güvenlik Sistemi” tarafından engellenmiş durumdadır. Hal böyle iken kendi şahsi cep telefonlarından şahsi internet paketlerinden tüketerek WhatsApp kullanmaları için zorlamak ve bu şekliyle WhatsApp kullanımına resmiyet ve meşruiyet kazandırmaya çalışmak büyük bir tutarsızlıktır.
 
Bu bağlamda; kişisel verilerin korunması için, bilgi güvenliğinin sağlanması için, çalışanların özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesi için, çalışanların baskıya ve mobbinge maruz kalmamaları için, çalışma ortamının huzur ve güveni için, resmi iş ve işlemlerin ciddiyetle yapılabilmesi için, resmi yazışmaların WhatsApp uygulaması üzerinden değil, usulüne ve ilgili mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi hususunda Valiliklere talimat gönderilmesi ve ilgili kişilerin/kurumların uyarılması için Milli Eğitim Bakanlığına yazılı başvuruda bulunduk. ''
 
 
  • 28 1
  • 25 Aralık 2019 15:29 15.708
  • yavyil69
  • Aktif Haberler
  • muratsrb
    02 Ocak 2020 04:06
    3 0
    Valla müdürüm bir akıllı telefon alır, üzerine internet paketli bir hat tahsis ederse o zaman bi ihtimal whatsapp ya da hangi programsa ordan memurlara birşeyler gönderebilir. Ben bir memur olarak, internet paketi almak, akıllı telefon hatta akılsız telefon bile kullanmak zorunda değilim. Ya da var olan internet paketimi okul yazışmaları için kullanmak zorunda değilim. Öncelikle herkes bunu bilmeli buna göre davranmalı...
  • hakanmehdi
    01 Ocak 2020 23:40
    0 0
    arkadaşlar okulumuzda müdür bütün bayan öğretmenlere keyfi işler yaptırıyor dersteyken çağırıp evrak yaptırıyor bir ücretli öğretmenimiz müdürün mobbing uygulaması sonucunda istifa etti bizde buna tepki gösterdik tüm öğretmenler olarak yaptığının yanlış olduğunu söyledik bunun üzerine müdür bize kızdığı için keyfi olarak eşim ve benim nöbet günlerimizi değiştirmiş eşim branş öğretmeni yarım gün dersi olan güne nöbet yazmış. Nedenini sorduğumuzda da söylemiyor. Bu mobbing olmuyor mu? Ne yapabiliriz
  • rtaskomur
    01 Ocak 2020 23:00
    0 0
    Whatshapp ı yasaklayan genelge burada

    http://www.meb.gov.tr/mevzuat/liste.php?ara=1

    genelgenin aslı burada
  • $ule
    28 Aralık 2019 11:58
    5 0
    Öğretmenlerin veya öğrencilerin yararına olan duyuru ve bilgilendirmelerin paylaşılması amacıyla kullanılmasına kimse karşı degil zaten.Sorun,bu grupların sohbet amaçlı,fotoğraf paylaşma,emir verme,rencide edici tarz ifadelerle paylaşım yapma veya uygunsuz saatlerde rahatsız edilme durumlarıdır.Buna bir çözüm getirilmeli ama nasıl?
  • yavyil69
    27 Aralık 2019 15:48
    5 0
    Öğretmenin menfaatine olan konularda ve mobbinge karşı birlik olmak gerek...
  • aayygg
    26 Aralık 2019 16:49
    2 15
    Biz bilgilendirmemizi duyurularimizi watsapp uzerinden velilere yolluyoruz oluyor. Müdür ayni yontemi kullaninca( hop dur bir dakika)
  • Egitim60
    26 Aralık 2019 15:36
    6 3
    Kesinlikle katılıyorum. Yeterliliği olmayan md.leri göreve getirenler bu işin sorumlusudur.
  • beytim
    26 Aralık 2019 14:14
    6 5
    ilçede toplantı söyleşi vb etkinlik oldu mu balkıyorlar salona seyirci az ise mülki amirin emri diye tüm öğretmenlerin katılması rica olunur diye msj geliyor. yahu saat akşam 7 olmuş dolgu malzemesi olarak gidermiyim ben oraya... eee okul zamanı salon boş hadi her okuldan 20 öğrenci programa katılacak. resmen marabalık halıne getirdiler öğretmenliği . haa siyaset olarak da muhalif değilim :)
  • gnrselanik
    26 Aralık 2019 13:23
    16 0
    "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hiçbiri yerli olmayan WhatsApp başta olmak üzere Facebook, Twitter, İnstagram ve YouTube gibi sosyal ağlara okul ve kurumlardan internet erişimi “MEB Güvenlik Sistemi” tarafından engellenmiş durumdadır. Hal böyle iken kendi şahsi cep telefonlarından şahsi internet paketlerinden tüketerek WhatsApp kullanmaları için zorlamak ve bu şekliyle WhatsApp kullanımına resmiyet ve meşruiyet kazandırmaya çalışmak büyük bir tutarsızlıktır."

    EN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUS
  • hagrid34
    26 Aralık 2019 11:15
    15 5
    Sorunun kaynağı öğretmen arkadaşlar.
    Beni gruba eklediler. whatsapp tan duyuru yapılamaz, resmi olarak hükmü yoktur diye gruba yazdım. Sonra gruptan çıktım. Kapak oldu idareye. Şimdi duyuru olduğunda yanıma gelip bilgilendiriyorlar.
  • php_korsan
    26 Aralık 2019 11:08
    8 0
    Veliye telefon yada WhatsApp vermedim.İdarecimiz yazıları ve emirleri takip edin dedi.Ben de WhatsApp kullanmıyorum lütfen e-posta adresime yazı emir ne varsa yollayın dedim.Boylece hiçbir sorun yaşamıyorum.Bu kadar basit.Devlet sana devletin işinde WhatsApp kullan demiyor.Bu yüzden WhatsApp üzerinden yollanan birşeyi resmi saymıyorum.Mesaj at telefonla ara devletin resmi kurum postasini kullan.
  • hsbk
    26 Aralık 2019 10:49
    10 3
    Siz niye keyfinizi bozuyorsunuz ki. Sizi rahatsız eden okul gruplarından, veli gruplarından çıkın, rahat edin. Idarecilerinizin eli klavyede kalsın.
  • canyucellive
    26 Aralık 2019 10:27
    3 0
    İdareden çok veli daha çok etkili bu gruplarda. bakanlığın whatsupp, telegram türevi bir programı kullanıma geçirmesi, resmi tebliğlerin bu program üzerinden yapılabilmesi. sınıf içi iletişimin bu program üzerinden sağlanması gerekmektedir. yoksa bir tane ana grup altında dört tane beş tane alt grup oluyor.
  • simyacıı
    26 Aralık 2019 10:12
    17 0
    Amacına uygun kullanıldığında güzel uygulama fakat suyunu çıkarırsak maalesef güzelliği kalmıyor. Bizim müdür tam ayarında kullanıyor öyle arada bir akşam 10'da mesaj atsa bile öncesinde özür dileyerek mesaj yazar sağ olsun.
  • onur2626
    26 Aralık 2019 10:11
    6 0
    suç whatsapp uygulamasında değil bizlerde. bakanlıktan itibaren herkes işini whatsapptan yapmaya çalışıyor.
    whatsapp gider telegram gelir. zihniyet değişmedikçe sorun çözülmeyecek.
  • AASSDDFFGG
    26 Aralık 2019 09:43
    15 0
    4-5 öğretmenli bir köydeyiz müdürümüzle sürekli aynı odada aynı ortamdayız. söyleyeceği herşeyi watsap tan söylüyor yazıyor. Bunun adı iletişim oluyor.
  • aktiföğretmen
    26 Aralık 2019 09:30
    9 0
    allah razı olsun. bizim müdür de gece 11 de yazıp yarına kadar gerekli işlemlerin yapılması diye emirler yağdırırdı. ayrıca face instagram twitter gibi yerlerde paylaşma zorunluluğu getirip paketimi dibe vurdurdular
  • sehery
    26 Aralık 2019 09:25
    7 0
    kesinlikle katılıyorum, sabahın 4 buçuğunda msj atan idareciler var
  • DUYGU3441
    26 Aralık 2019 09:21
    8 1
    bizim okulda bu işin suyu çıktı. öğretmenler kendi aralarında konuşurken bile okul grubundan yazıyor, kendi resimlerini yolluyor. İdareden ses yok çünkü o öğretmenler ayrıcalıklı .
  • oguz08
    26 Aralık 2019 09:16
    13 1
    Özellikle doğu illerinde hat safhada. Daha 2 yıllık öğretmenliği olduğu halde(sözleşmeli) sırf oralı diye, zerrece hak etmediği müdürlük makamına verilen ve Whatsapp grubunda "Benim öğretmenim öyle yapmaz böyle yapmaz." diyen, ucu görevini kendinden bin kat iyi yapan öğretmenlere, 20 yıllık öğretmene bile dokunan laflar edecek kadar saçmalanan bir ortama dönüşmüş durumda.
  • alper bocut
    26 Aralık 2019 09:10
    7 7
    Kullanmayın o zaman.
  • omala
    26 Aralık 2019 08:35
    2 1
    Kolay kolay ,kolaycılık oluyor.
  • serdaraydın
    26 Aralık 2019 01:35
    10 0
    Tam başıma yastığa koyacağım, ding bir mesaj, ya veliden, ya yöneticiden. Bazen rahatsız edici olabiliyor...
  • pofpor
    26 Aralık 2019 00:20
    11 0
    Uzun zamandır içimden geçenleri yazıya dökmüşler.
  • x_direction
    26 Aralık 2019 00:07
    11 1
    Hayatın her alanında baskı unsuru oldu rahatsız edici bir program hele o gruplar yok mu
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK