Yarıyıl Tatili Başlıyor

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün yarıyıl tatiline girecek. İkinci dönem 3 Şubat’ta başlayacak ve 19 Haziran’da bitecek.

Okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ile 1 milyonu aşkın öğretmen yarıyıl tatiline başlıyor. İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat’ta başlayacak. İkinci dönem ara tatili 6-10 Nisan’da yapılacak. 13 Nisan’da ikinci dönemin çalacak ders zili 19 Haziran’da sona ererek, 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

İKİNCİ DÖNEM SINAV DÖNEMİ

İkinci dönem, öğrenciler için yoğun geçecek. Liselere Giriş Sınavı, 7 Haziran’da; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 20 ve 21 Haziran’da yapılacak. YKS başvuruları 6 Şubat-3 Mart’ta yapılacak, sonuçları ise 23 Temmuz’da açıklanacak.

BAKAN SELÇUK’TAN YARIYIL TATİLİ ÖNERİSİ: TATİLDE EVLERE KAPANMAYIN

Yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karne alarak yarıyıl tatiline giriyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sosyal medya hesaplarından yarıyıl tatiliyle ilgili bir video paylaştı. Videoda, çocuklar ve gençlere seslenerek, bir ricada bulunmak istediğini belirten Selçuk, “Lütfen, tatilde evlere, odalarınıza kapanmayın. Hayat çok güzel, çok anlamlı ve çok derin bir kitap. Yeni şeyler keşfedin, yeni insanlar tanıyın, yeni yerlere gidin, dinlemediğiniz şarkılar dinleyin, daha önce yaslanmadığınız ağaçlara yaslanın, dokunmadığınız toprağa dokunun, insan okuduğuyla zenginleşir. Bu tatilde ve fırsat bulduğunuz tüm zamanlarda yaşamın sonsuz hazinesinden faydalanın. İyi tatiller olsun” dedi.

KARNE UYARILARI

Karnenin,belirli bir zaman dilimindeki akademik ve sosyal gelişimi yansıtan bir değerlendirme aracı olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, önerilerini şöyle sıralıyor:

KIRICI OLMAYIN

- “Karnenin temel amacı öğrencinin akademik süreçlerde ne durumda olduğunu göstermek. Karne ülkemizde başarının göstergesi olarak sunulur ve öyle de kabul edilir. Ancak tek başına karne bir başarı göstergesi değil. Öğrenci akademik özelliklerin yanı sıra kişisel ve sosyal özellikleri ile de vardır ve onu bütünsel değerlendirilmek daha sağlıklı olur.

- Aileler karneyle ilgili görüşlerini dikkatli biçimde çocuklarıyla paylaşmalı. Karne durumu öğrencinin kişiliğinin önüne geçmemeli. Ebeveynler çocuklarını koşulsuz kabul ettiklerini hissettirmeli. Karne öğrencinin asla kişiliğinin bir parçası olarak görülmemeli. Karne başarısı ile çocukların kişiliklerinin değerlendirilmesi, etiketlenmesi yanlış. Öğrenme durumsaldır ve aile tutumu, öğretmen, sınıf, araç-gereç vb. pek çok etmenden etkilenir.

- Çocuğun kendi karnesiyle ilgili düşüncelerini öğrenmek önemli. Zayıf ya da güçlü olduğu derslerle ilgili düşüncelerini öğrenip bundan yola çıkarak öğrencilerin kendi çalışma planlarını hazırlamalarına yardımcı olmalı.

VELİNİN KARNESİ

- Aile bireyleri karne kavramıyla ilgili görüşlerini çekinmeden, kırıcı olmayan bir dille çocuklarıyla paylaşmalı. Çocuk kendi öz değerlendirmesini çekinmeden yapabilmeli. Çocuğun kendi karnesiyle ilgili düşünceleri dinlenmeli, öğrenilmeli.

- Çocuğunu iyi tanıyan bir veli karneyle ilgili çok olumlu ya da olumsuz bir tutum sergilememesi gerektiğini bilir. Bu nedenleri anlamadan sadece sonuca odaklanmak velinin kendi ebeveynlik karnesinin asla düzelemeyeceğini gösterir. Çocuklarımızı olduğu gibi kabul etmek ve onlarla ilgili olumlu duygulara sahip olduğumuzu hissettirmek en sağlıklısı.”

 

Hürriyet

  • 4 4
  • 17 Ocak 2020 10:59 3.367
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    19 Ocak 2020 14:44
    5 8
    Simdi yeni Mersin'e ulaştım tatilde gezmek de parayla oluyor kardesim.Yeğenim 5.sınıf okul gezisi İngiltere ücreti 15 bin TL.Yolladık.Hersey parayla.Yoksa kitap okur günlük tutarsın
  • teachercım
    17 Ocak 2020 22:00
    2 17
    Bugün karnelere şu notu düştüm.Güzel bir tatil seni bekliyor."Gez,eğlen,dinlen.Ve hergün yeni birşeyler öğren.Günlüğünü tut çok oku."..Sayın bakanımızın önerisi ile uyuşması beni mutlu etti.Kendilerinin her mesajını çok anlamlı buluyorum.Teşekkürler iyi tatiller...
  • teachercım
    17 Ocak 2020 21:45
    3 15
    Bakanımızın her özel ve belirli günlerdeki tespit,öneri,tavsiye ve dileklerini okurken can-ı yürekten katılıyor ve çok etkileniyor çok ama çok yerinde ve etkileyici buluyorum.Ne mutlu ve hoş bir tesadüf ki bugün verdiğim karnelerde öğrencilerime "Güzel bir tatil seni bekliyor.Gez eğlen dinlen ve Hergün yeni birşeyler öğren , çok oku günlüğünü tut".Yazdım Aklın yolu birdir...Teşekkürler ve iyi tatiller
  • serdaraydın
    17 Ocak 2020 20:13
    12 2
    Herkes, doktor-mühendis olacak diye bir kural yok, sınıfın okumayan kalanı, daha çok zengin olacak; diye anlatıyoruz bu günlerde.
  • oguz08
    17 Ocak 2020 15:10
    11 6
    Bakanımızın ve diğer ''sadece konuşan'' tayfanın yüzünü daha az görebileceğimiz, kafa dinleyebileceğimiz tatiller olsun.

    Resen seminerlere maruz kalmayacağımız nice tatillere...
  • bir adam
    17 Ocak 2020 15:01
    13 1
    Herkes doktor mühendis olacak diye bir kural olmadığını çocuklara ve velilere hatırlatalım.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK