Yeni Nesil Sorular Öğrencileri Zorluyor

LGS’de, okuduğunu anlama, analiz yapma, neden-sonuç ilişkisi kurma ve dikkati ölçen sorular öne çıkıyor. Öğrenciler, fen ve matematik dahil, yoruma dayalı bu yeni nesil sorularda çok zorlanıyorlar. Çözüm ise basit: Düzenli şekilde bol kitap okumak

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda, klasik soru tiplerinden daha çok okuduğunu anlama, analiz yapma, muhakeme edebilme, çıkarım yapabilme ve neden-sonuç ilişkisi kurma becerilerinin ölçüldüğü sorular öne çıkıyor. Öğrenciler sınavda en çok da bu yeni nesil sorularda zorlanıyorlar. O nedenle tüm konulara hakim olan aynı zamanda yorum ve dikkat becerisi yüksek öğrenciler, başarıya ulaşıyorlar. Peki, bu soruları çözmek çok mu zor, bunun bir formülü var mı, öğrenciler sınavda başka hangi sorularda zorlanıyorlar, çözüm için ne yapmak gerekiyor? Bahçeşehir Koleji Bölüm Başkanları, bu sorular çerçevesinde, öğrenciler için şu önerilerde bulundular:

Düzenli kitap okuyun

Türkçe: LGS’de geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da dil bilgisi sorularından çok; okuma anlama becerisine dayanan sözcük, cümle ve paragrafta anlam kazanımlarına ağırlık verileceği söylenebilir. Sınavdaki sorular, okuma anlama becerisine dayanacak ve dikkati de ölçecektir. Öğrencilerin en çok zorlandıkları konu, paragrafta anlam konusudur. Sınava hazırlıkta paragraf sorularını anlayabilmek için öncelikle soru kökü iyi okunmalı, bu doğrultuda verilen paragrafların konusundan hareketle metin çözümlemesi yapılmalı. LGS çoktan seçmeli sorulardan oluşsa da sınav başarısını etkileyen en önemli etkenlerden birinin kitap okuma alışkanlığı olduğu unutulmamalı, bu nedenle ders çalışma ve test çözme sürecinde düzenli kitap okumaya da önem verilmeli.

Matematik: Önceki yıllarda, soruların kazanım bilgisinin yanı sıra öğrencilerin çözümleme ve analiz yapma gibi üst düzey düşünme becerilerini ölçtüğü görülmekte. Öğrenciler genel olarak güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma ve bilgiyi kullanarak çözüm üretmeye dayalı yeni nesil sorularda zorlanmakta. Bu beceriler birçok konuda farklı soru tipleriyle ölçülebilmekte. Öğrenciler öncelikle mümkün olduğunca çok soru çözerek problem çözme becerilerini geliştirmeli. Öğrencilerin yanlış yapma nedenlerinden biri de işlem hatalarıdır. Soruların çeldiricileri, olası işlem hataları hesaplanarak belirlendiğinden öğrenciler buldukları sonucu işaretlemeden önce mutlaka sağlamasını yapmalılar.

Fen Bilimleri: LGS’de ayırt edici soruların ilgili olduğu konular her yıl farklılık gösterse de genel olarak okuma, anlama, muhakeme edebilme, çıkarım yapabilme ve neden-sonuç ilişkisi kurma becerilerinin ön plana çıktığı sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Görsel kullanımı da ön plana çıkmakta. Görsel okuma becerisinin gelişmesi için yaş seviyesine uygun bilim dergilerini takip etmek, buralardaki tablo, grafik gibi görsellerde anlatılmak istenenleri analiz etmek ve yorumlamak yararlı olacaktır. 

Ön yargılı olmayın

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Her yıl birkaç sorunun ayırt edici özellikte olduğu görülmekte. Genel olarak bu sorular doğru ve hızlı biçimde anlama ve kavramayı gerektiren uzun paragraflı sorular olduğu için daha fazla dikkat gerektirmekte. Bu soruların çözümünde zor olduğu ön yargısı oluşturmadan dikkatli bir şekilde okumak ve verilen bilgileri doğru analiz etmek yeterli olacak. Ünite sonundaki surelerin anlamı ve konusu mutlaka tekrar edilmeli. Bu derste özellikle “Kaza ve Kader” ünitesiyle ilgili sorularda yorumun yanında bilgi de gerektirdiği için hata yapma oranı yüksek.

İngilizce: Geçtiğimiz yıllarda İngilizce dersi için hedeflenen kazanımlar, günlük hayatla ilişkilendirilmiş konuşmalar, diyaloglar, tablo ve grafikler yoluyla bağlam içerisinde ölçülmüştür. Ancak bu konu ve kazanımlar karşılarına bağlam içerisinde çıkacağından, LGS öncesi öğrenciler çalışma sürecinde konu tekrarı yaparken bilgi düzeyinde edindikleri kazanımları; diyalog tamamlama, tablo ve grafik okuma, okuduğunu anlama gibi beceri boyutuna taşıyacak çalışmalara yer vermeliler.

Uzun paragraflardan korkmayın

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük: Anlama (kavrama) sorularının çoğunlukta olduğu, öğrencilerin muhakeme gücünü ortaya koyan ve çıkarım yapabilecekleri becerileri ölçen sorular öne çıkmakta. Öğrencilerin yanlışları genellikle konuyla ilgili bilgi eksikliği, çıkarım yapamama ya da soruyu doğru anlamamaktan kaynaklanmakta.

Uzun soruların çok zor olduğu ön yargısı da öğrencileri başarıdan uzaklaştıran başka bir etken. Diğer derslerde olduğu gibi T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi testinde de başarılı olmak için farklı metin türlerinden bol bol okumak, dersle ilgili konu eksiği bırakmamak, harita okuma becerisini geliştirecek kaynaklardan yararlanmak çok önemli. Öğrenciler soru kökünde anlamını bilmedikleri bir kavramla karşılaştıklarında metnin bütününü anlamaya çalışarak da doğru yanıta ulaşabileceklerini unutmamalılar. Düzenli ders tekrarı yapan, soru çözme alışkanlığı olan, ders kitabını takip eden, harita okuma becerisi gelişmiş olan ve örnek soruları dikkate alan her öğrenci soruları rahatlıkla çözebilecektir.

 

  • 5 6
  • 06 Kasım 2021 21:21 9.076
  • Aktif Haberler
  • zgryks
    09 Kasım 2021 00:19
    0 3
    KDesinger amacımız her şeyi düzeltmek değil nitelikli okullara gidecek zihin esnekliği iyi olan, algısı yüksek bilgiyi kullanabilen çocukları seçmek.Bu soru tiplerini beğenmeyenler klasikçi ezberi ve ezberletmeyi seven arkadaşlar bu da benim görüşüm.
  • delidumrul
    09 Kasım 2021 00:06
    4 0
    Yeni nesil de öğretmenleri zorluyor...
  • öznur33
    08 Kasım 2021 19:59
    1 1
    Ogretmenleri de zorluyor.
  • KDesigner
    08 Kasım 2021 18:24
    5 2
    zgryks yani yeni nesil sorular sorunca her şey düzeliyor! O soruları hazırlayıp sormak çok kolay. Ama cevaplamak için sistem buna uyumlu değil. Ayrıca bence yeni nesil sorular yerine eski öss sistemindeki gibi düşünme soruları sormak daha iyidir
  • nurdan90
    08 Kasım 2021 16:54
    8 0
    Bütün öğrencileri aynı sınava sokmayalım buda seçici olur.Fen liselerine gireceklerin seçiciliği başka olsun.Bütün okullar yalancıktan anadolu lisesi olmasın.Hayatımız, varımız yoğumuz sınav olmasın.
  • bir adam
    08 Kasım 2021 13:26
    8 0
    Fen ve nitelikli liselere öğrenci seçiyoruz. Tabi ki de her öğrenci çözemez. Bizim öğrenci ve veliyi inandırmamız gerekiyor çocuğun kapasitesi konusunda.
    İnandıramayınca hayal kırıklığı oluyor.
  • zgryks
    08 Kasım 2021 13:00
    8 5
    Herkes sınavda bütün soruları doğru cevaplayacak diye bir durum yok.Yeni nesil sorular gayet ayırt edici. Bu tip soruların amacı sadece bilgiyi ölçmek değil bilgiyi anlama,yorumlama,muhakeme etme ve gerçek yaşamla bağlantı kurdurmaktır kısacası gayet verimli bir ölçme ve sıralama yöntemidir.
  • erkanekim
    08 Kasım 2021 12:15
    2 2
    Yeni nesil soruları çözmek için edebi türler okumayın,makale okunabilir.
  • zekirdek
    08 Kasım 2021 09:47
    8 3
    bu soru sitilleri sacma o yorumları bizim öğrenciler matematikten yapamaz onceden biz 44 de 40 yapardık sınavda gorevliyim hepişaretlemeler 8- 10 arası ..yani kısaca daha konuyu bilmiyorr:) durumu var .zaten her taraf üniv oldu ne sınavı ne univi gidin bir firmaya girin geliştirin kendinizi derim nacizane univ ozellikle bazı bolumlerde bazı insanlar için zaman kaybı Türkiyede
  • huseyinyesilot
    07 Kasım 2021 21:43
    21 2
    Yeni nesil olsun anladık da sırf zor olsun diye de özel çaba harcamaya gerek yok.Adeta olimpiyat soruları gibi ...Hele bir kısmı saçma sapan ...Hani bir atasözü var "Vur dedik de öldür mü dedik." misali...Çocuklara da yazık.Hocaların ara ara birleşip yaptıkları soruları 13-14 yaşlarındaki çocuklardan çözmelerini beklemek ne kadar doğru?
  • göbekligeneral
    07 Kasım 2021 20:48
    15 2
    yeni nesil sorularla ders kitapları tamamen zıt.
  • nurdan90
    07 Kasım 2021 18:18
    12 2
    öğrenci aldığı bilgiyi sindiremeden yeni konulara geçiliyor. öğrenme için tekrar için zaman verilmiyor. Çünkü müfredat ve kazanımlar böyle. Analiz yapacak seviyeye gelemiyorlar. Ders kitapları ile yeni nesil sorular çözülmez. bunu öğretmen ve öğrenciler biliyor sadece.İnsana sormazlar mı "NE VERDİN Kİ NE İSTİYORSUN ?"Benim 8. sınıfta bir kızım var ayrıca öğretmenim. Yeni nesil diye dayatılıyor soruları .....Sorular için mi kitap okumalıyız? Hangi zaman aralığında ve ne zaman yaşamın ve yaşın farkında olacak bu çocuklar?
  • korhan83
    07 Kasım 2021 12:26
    11 4
    Öğretmenin çözemediği soruları öğrenci nasıl çözsün?
  • kaynarca87
    07 Kasım 2021 09:24
    12 15
    Yeni nesil sorulara devam edilmeli. Anlayan anlasin anlamayan gitsin kendine yeni bir yol çizsin. Herkes okuyacak diye bir kaide yok. Bizim esasinda tek ve esas sorunumuz bu. Herkesi okutmaya çalışmak...Herkes üniversite okuyacak diye herkes sınavlardan yüksek alacak diye imkansızı gerçekleştirmek için enerjisini boşu boşuna harcıyor öğretmenler.
  • naciekinci
    07 Kasım 2021 08:22
    7 6
    Yeni nesil sorular yerinde ve olmalı. Uzun vadede bu tür sınavların faydası görülecektir. Esas mesele, nesil bunu mu yoksa bursluluk tarzı basmakalıp sorular mı istiyor? Biraz emek lütfen.
  • tubaberil
    07 Kasım 2021 00:38
    15 3
    Yeni nesil sorusu diyerek sorulan sorularla öğrencileri gençleri hayata küstürdük! Öss - Öys vardı mis gibi kimse de çıkıp nedir bu sorular demiyor gibi , alıştık
  • enes5838
    07 Kasım 2021 00:10
    22 10
    Bence yeni nesil sorularda sıkıntı yok. Yeni neslin kendisi zora gelemiyor.
    Çaba göstermeden her şey ayaklarına gelsin modundalar. Aileler de çocuklarına en ufak sorumluluk vermeden ağam, paşam tarzında çocuk yetiştirmeye devam ediyor. Ama öğrenecekler. Hayat evdeki gibi değil.
    Çaba, temel kazanım olmalı.
  • KDesigner
    06 Kasım 2021 21:51
    20 4
    Yani kitapları sınavlar için okusunlar öyle mi? Biz diyoruz şu sınavlardan kurtulalım ve kitap okuyup kendimizi hayatta geliştirelim diye ama kitaplar da sınavlar için okunacaksa kitap okumak da gerçek anlamını yitirecek bu gidişle
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK