Yüz Yüze Eğitimde Büyük Tehlike: Okul Reddi ve Terkleri Olabilir

Milli Eğitim Bakanlığı gerekli tüm önlemleri alarak eylül ayında okulları yüz yüze eğitime açmaya hazırlanırken uzmanlardan ise dikkat çeken bir çağrı ve uyarı geldi. Tüm dünyada eğitimcilerin en korktukları şeyin yüz yüze eğitimlerin başlaması ile birlikte ciddi derecede okul reddi ve terklerinin yaşanması olduğuna değinen uzmanlar, uzun süredir okuldan uzak kalan öğrenciler için bir geçiş müfredatı hazırlanması yönünde çağrıda bulunuyor.

Eğitimde uzun bir aradan sonra yeniden yüz yüze eğitime geçilmesi için hazırlıklar sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı görevine Mahmut Özer'in atanmasıyla beraber bu konuda bir değişikliğin söz konusu olup olmadığı da merak konusu oldu.

Bakan Özer ise bakanlık koltuğuna oturmasının ardından yaptığı ilk açıklamada; "İlk önceliğim; gerekli tüm tedbirleri alarak okulları tıpkı pandemi öncesinde olduğu gibi yüz yüze eğitime hazır hale getirmektir." şeklindeki sözleriyle müjdeyi verdi.

'KAPALI TUTMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK'

Bakan Özer, açıklamasının devamında ''Büyük bir sorumluluk üstlendiğimin farkındayım, eylül ayında okulları açmak için ne gerekiyorsa yapacağız, artık kapalı tutmak gibi bir lüksümüz yok.''' dedi.

 50 BİNDEN FAZLA OKUL BELGESİNİ YENİLEDİ

Öte yandan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile yürütülen "Okulum Temiz Belgesi" standartlarıyla ilgili denetim süreci de başladı. 4 bin 500'den fazla denetçi tüm okulların koşullarını büyük bir titizlikle izleyip gerekli önlemlerin alınması yönünde uyarıda bulunuyor.

GEÇİŞ MÜFREDATI ÇAĞRISI

Okulların 6 Eylül'de eğitime açılmasına ilişkin hazırlıklar ve çalışmalar aralıksız devam ederken yüz yüze eğitimin bir geçiş müfredatı ile başlaması noktasında çağrıda bulunan Eğitim Uzmanı Turgay Polat ise bu uygulama ile pandemiden kaynaklı eğitimde ortaya çıkan uzun aranın ancak toparlanabileceğine vurgu yapıyor.

EN BÜYÜK TEHLİKE: OKUL TERKLERİ OLABİLİR

Kendisinin ve dünyadaki tüm eğitimcilerin en korktukları şeyin yüz yüze eğitimlerin başlaması ile birlikte ciddi derecede okul terklerinin ve okul redlerin yaşanması olduğuna da değinen Polat, ''Bu sıkıntı bizi çok net bir şekilde bekliyor. Bu çağın çocukları okula gitmeden de eğitim yapabileceklerine ilişkin bir inanç geliştirdiler. İkincisi bu çocuklar okula gittiklerinde kaldıkları yerden devam edemeyecekler. Akademik olarak yürütemeyecekler.'' diye konuştu.

Küçük yaşlarda okul reddinin büyük yaşlarda ise okul terklerinin kendilerini en çok korkutan ihtimal olduğunun altını çizen Polat, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

TÜM DÜNYA BUNDAN ENDİŞE EDİYOR

''Bizim oturup bu çocukları okula nasıl başlatacağımızı konuşmamız lazım. Yani biz zili çaldık okulu açtık dediğimizde bu çocuklar okula gitmeyecekler. Gittiklerinde aynı sistemi çok da rahat kabul etmeyecekler. Biz böyle bir tablo karşısında ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu konuyu bizim oturup ciddi ciddi paydaşları ile tartışmamız lazım. Bu çocuklar okula gittiğinde 'Öğretmenim ben evde oturayım siz bana dersi anlatın' dediğinde biz ona ne diyeceğiz. Çok büyük sorun ile karşı karşıya kalabiliriz. Tüm dünya bundan endişe duyuyor eğitimciler ise bunu tartışıyor.''

 

Kenan Biter /

  • 3 18
  • 12 Ağustos 2021 16:01 14.436
  • Aktif Haberler
  • korhan83
    14 Ağustos 2021 14:24
    15 1
    Sabah 8 den Akşam 17.30 kadar yapmış olduğunuz bu sistem bu süreçte sağlıklı olmaz. Yeniden tüm okullarda tam gün eğitim yerine sabahçı öğlenci sistemine geçilmelidir. Tam gün eğitim adı altında tüm öğretmen ve öğrencilerimizi okullarda akşama kadar tutup virüse daha fazla maruz bırakmak doğru değildir. Ders saat sayısı azaltılmalı ve sınıflardaki mevcut öğrenci sayısı azaltılmalı ve canlı ders işinden vazgeçilmelidir..Millet te cihaz yok telefon bilgisayar yok derslere bağlanamıyor...Biz öğretmenler kendi maaşlarımızla telefon bilgisayar alıyoruz...Tablet telefon laptop verilmiyor... Kaç para maaş veriyorsun bir bilgisayar kaç para haberiniz var mı? Daha böyle giderse çok öğrenci sınavlarda sıfır çeker...
  • derty12
    14 Ağustos 2021 13:56
    11 1
    Dersler bi süre daha 30 dakika olmalı..
  • Gür
    14 Ağustos 2021 11:16
    8 1
    öğrencilerini Okula Göndermek İstemeyenler Açıköğretime Yönlendirilmeli..
    okullarda öğretmenin Yükü Zaten Fazla Birde Canlı Derse Gerek Yok...
    gelmeyenler İçin Canlı Ders Olmayacağı Kesinleşirse ....okula Dönüş Olacaktır
  • airtor
    14 Ağustos 2021 04:23
    20 0
    Okulum Temiz Belgesi çok önemli bir şey
    Olmazsa olmaz. Bu belge alındığı an tüm sorunlar çözülmüş demektir
  • huseyinyesilot
    13 Ağustos 2021 23:05
    37 2
    Ne okul reddi be kardeşim!Öğretmeni dadı olarak gören zihniyete sahip olanlar red falan yapmaz merak etmeyin.Gerekirse sınıfa kadar getirir oturacağı sıraya kadar eşlik eder.
  • mosit
    13 Ağustos 2021 21:32
    11 0
    Okul reddi belki teknik olarak yok ama okula zorla gönderilen öğrenci hem kendi okulu terk etmiş hem de arkadaşlarını terke teşvik etmiş oluyor. Hem de bir baltaya sap olamadan mesleksiz diplomalı boş gezen oluyor. Bana göre bu tehlike bertaraf edilmelidir.
  • güleaşık
    13 Ağustos 2021 18:17
    35 4
    Öncelikle öğretmenin itibari ve maaşı olması gerektigi kadar arttırılsin ki ogretmenler okula gitmeye hazır hale gelsin...
  • oddoman
    13 Ağustos 2021 15:02
    15 1
    Ayrıca veliyi müşteri olarak gören zihniyet değişmedikçe eğitimde bir adım ileri gidilemez.
    Veli ve öğrencilerin okula ve öğretmenlere ihtiyacı var. Ve yapılan uygulamalarda bunun üzerine kurulmalı.
    ama hep tersi algı yapılıyor maalesef. Bu da öğrenci ve velilerden birçoğuna okulun ve öğretmenin kendilerine muhtaç olduğu izlenimini veriyor.
  • Hassasöğretmen
    13 Ağustos 2021 14:43
    35 1
    Okulları açık tutmak için ne yapıyorsunuz mesela? Neden okullar en pis devlet kurumları? Neden temizlik konusunda gereken yapılmıyor?
  • oddoman
    13 Ağustos 2021 14:21
    32 0
    Şu uzmanlar var ya...
    Geçiş müfredatıymış. Nereden uyduruyorlar bunları. Neden her şeyi bu uzmanlar biliyor. Kim uzman yapıyor bu adamları yahu :D Uzman da uzman :D :D

    Arkadaş biz müfredatı uzaktan+ yüz yüze olmak üzere verdik zaten öğrencilere. Sene başında da geçen yılın genel tekrarını çoğu öğretmenimiz zaten yapıyor. Öğretmenlerin başına sürekli saçma sapan evrak işi çıkarmaktan başka ir işe yaramıyor bu tavsiyeler.
    Ne olursa olsun öğretmen sınıfta uyarlamak zorunda kalıyor.

    Her yeri büyük şehirlerdeki üç beş cicili bicili okul zanneden adamlar var. Ve bunlara da uzman diyorlar, onların her dediğini doğru kabul ediyorlar.
  • php_korsan
    13 Ağustos 2021 12:47
    24 5
    Artık hiçbir tehlike kalmadı.Acik lise, açıköğretim üniversite, ehliyet, kamuda şoför al sana 500+%12 zam okumaya ne gerek var.
  • ufukbey
    13 Ağustos 2021 12:31
    56 2
    Okuyanın okumayandan daha az maaş alıp daha zor ise girdiğini gören Türk genci okuldan soğudu bile..
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK