Zoom Riski İçin MEB’den Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı bazı il, ilçe ve okul müdürlerinin, öğretmenleri Zoom adlı programla video konferans yapmaya zorlamasıyla, 18 milyon öğrencinin güvenlik ve 1 milyon öğretmenin de hesaplarına sızma riskiyle ilgili, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bir açıklama yaptı.

ZOOM ve benzeri programlarla ilgili MEB’in uyarısı şu şekilde:

*Öğretmenlerimizi, eğitim yöneticilerini daha önce siber saldırılara karşı düzenli olarak uyardık. Uyarmaya da devam ediyoruz. Bahsi geçen program ücretsiz ve kişilerden bir kart bilgisi istenmiyor.

 * Siber saldırı riski yalnızca Zoom için değil bu ve benzeri tüm yazılımlarda için her zaman ve tüm dünyada var. Öğretmen ve öğrencilerimizin, siber saldırılar konusunda her türlü güvenlikleri ve kişisel verilerini koruyabilmesi için Bakanlığımızca daha önce uyarıldılar. Çok dikkatli olmaları gerekiyor. Uyarılarımız da sürüyor.

*Ders ortamının kaydının yapılması kesinlikle yasaktır. İl, ilçe, okul müdürlerimiz uyarıldı. Kamera kaydı hiç açılmadan ve ders kaydı yapılmadan dersler işlenebilir. Kameraları zorunlu olmadıkça açmamaları gerekiyor. Uyarılarımız sadece Zoom için değil diğer tüm yazılımlar için de geçerli.

*Öğretmen ve öğrencilerimiz, kişisel güvenlikleri için kullandıkları bilgisayarlarda virüs bulunup bulunmadığına üst seviyede dikkat etmelidir. Bilgisayarlara virüs alınması güvenlik sorunu ortaya çıkarabilir. Bu riskle ilgili bütün öğretmenlerimiz daha önce defalarca uyarıldı, eğitildi.

*18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenimiz var. İstisnai durumlar olabilir. Olmaması için güvenlik tedbirleri üst seviyede tutulacak.

*Hiçbir eğitim yöneticisi de, öğretmenden verdiği dersle ilgili görüntü istemeyeceği gibi görüntü kaydı alınmasıyla ilgili yönetici baskısı da yapılamaz.

* Öğretmenlerin ek derslerinin kesilmesi ya da maaşlarından kesinti yapılması gibi bir durum olmayacak.

 

Sultan UÇAR / SÖZCÜ

  • 12 9
  • 06 Nisan 2020 14:49 18.069
  • Aktif Haberler
  • seyfi ünaldı
    08 Nisan 2020 21:10
    1 1
    smyi hocam, salgın sonrasında salgına sebep olduğu için Çin'e büyük davalar açılabileceği iddiaları var.
    Salgına rağmen hayat devam ediyor ve işin ucunda para varsa her şey mübah.
  • smyi
    08 Nisan 2020 12:42
    1 7
    amerika le çin arsında şiddetli bir ticari savaş var.
    zoom çinin. güvenlik açığı var diye dava açan kim? amerika.
    amerika acaba whatsapp güvelik açığı, windows10 güvenlik açığı ve veriler sürekli microsofta göndermesi diye dava açıyor mu? hayır. google ın topladığı trilyonlarca veri kimseyi rahatsız ediyor mu? hayır.
    microsoftun paralı zoom benzeri uygulaması var mı? eveeeeeet.
  • zorhan11
    08 Nisan 2020 01:44
    13 21
    Ya bu gazetenin ülkeye ne faydası var Allah aşkına.Herkes bir şeyleri en az şekilde telafi etme çabasında. Bakanlık çalışıyor. Öğretmenler imkanlar dahilinde sürece katkı sağlamak için elinden geleni yapıyor. Tam bir şeyler oturmaya başladı öğretmenler durumu kontrol etmeye başladı. Bu Gazete ve tayfası işi sulandırdı insanlarda bir korku telaş oluşturdu. ya bir kezde ortaya bir şey koyun bir çözüm sunun. Ama yok sadece boş boş eleştiri yargılama suçlama
  • Özenli
    07 Nisan 2020 13:25
    14 4
    Bu sene telafi eğitimi olacağını sanmıyorum olsa da verimli olmaz kanaatimce.
  • php_korsan
    07 Nisan 2020 12:51
    14 1
    Şimdi birşey olmaz Ama verileri koruma kanunu var.Foto görüntü başka bir bilginin internet ortamına sızması durumunda...sen yapmadım desen de kanunda yayan ortaklık eden 1 aydan 3 aya hapis ve para cezası var ibaresi de geçiyor.
    Ben kaldırdım resmi yazıyla bana bu programı kullanabilirsin diyen il MEB müdürü yok.
  • DUYGU3441
    07 Nisan 2020 12:41
    11 4
    İleride çıkacak tehlikelere karşı kendimi ve öğrencilerimi korumak için ben zoom programını kullanmayı bıraktım . Eba'dan ödev gönderip gerektiğinde gruba bilgi mesajı atıyorum . Zaten telafi eğitimi yapılacak inşallah orada tüm eksikleri kapatırız
  • erer1001
    07 Nisan 2020 03:33
    10 2
    Değerli arkadaşlar habertürkün haberide diğer haberlerdede zoom ile ilgili güvenlik açıklarından bahsediyor . Elbette bunlar uzmanlar tarafından incelenip ortaya konmuştur. Ben sadece zoom programı için acil toplanan il müdürleri toplantısı gibi bir durumun olmadığını meb in sitesinde görünce yapılan haberin asılsızlığına değindim.
  • mehmet1515
    06 Nisan 2020 23:13
    7 5
    Arkadaşlar eminim ki iyi niyetlerle bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz fakat zoom gibi düşük güvenlik seviyesine sahip uygulamalar daha bilgili ve art niyetli kişilerce ele geçirilebilir, burada zoom programının art niyetinin olup olmaması önemli değildir. Elbette herkesin bir siyasi görüşü var fakat yazılanlar arasında orta bir görüş yok biraz araştırın lütfen.
  • cemcem
    06 Nisan 2020 22:42
    6 1
    https://m.haberturk.com/ogretmenleri-bekleyen-buyuk-tehlike-zoom-kullanirken-bunlara-dikkat-edin-haberler-2637408-teknoloji
    Bu da Habertürk ten bu da mı siyasî
  • erer1001
    06 Nisan 2020 21:26
    3 6
    Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin kendi imkanlarıyla eriştiği bazı yazılımlar üzerinden, "Öğretmenlerin maaşlarından para çekilmesi ve bu konuda İl Müdürlerinin acil toplantıya çağrıldığı" iddialarına ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur:

    Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerimizin kendi imkanlarıyla eriştiği söz konusu bazı yazılımlar üzerinden; "Öğretmenlerin maaşlarından para çekilmesi üzerine Sayın Bakanımızın bu konuda İl Müdürlerini acil toplantıya çağırdığı" yönündeki iddialar gerçek dışıdır.
    ACABA BU CEVABI OKUYUNCA SULTAN HANIM NE DEDİ.
  • erer1001
    06 Nisan 2020 21:24
    3 9
    Zoom ile ilgili sadece Sultan hanım, bilinmeyen kaynaklardan varmış ve olmuş gibi olmayan olaylardan yazılar derledi. bakan 81 il müdürünü acil toplantıya çağırdı dedi. aslı yok. evden haber yapmak istedi heralde. sultan hanım ortaya böyle ciddi bir iddia atınca (öğretmenlerin banka hesaplarına girilmiş ücret kesilmiş, oda tutmassa kişisel veri gizliliği kanunu vs. zoom abd tarafından güvenlik açığı gerekçesiyle kullanılmıyor. tüm dünyada ücretsiz versiyonu canlı ders etkinliğinde kullanılıyor. HABER TAMAMEN SİYASİ diye düşünüyorum. çünkü habere devam edip bir parti zoom ile ilgili meclise soru sordu denildi. BARİ EĞİTİME KARIŞMAYIN. BENİM FEDAKAR ÖĞRETMENİM ÖĞRENCİME NASIL ULAŞABİLİRİM DERDİNDE. KASAPLAR BOŞ DURMUYOR. MALUM KOYUN CAN DERDİNDE.
  • muallim_
    06 Nisan 2020 18:23
    4 0
    Meb’e ait Basın açıklaması

    http://www.meb.gov.tr/basin-aciklamasi/haber/20654/tr
  • f.d.86
    06 Nisan 2020 17:05
    9 2
    Bu açıklamanın hiçbir resmî tarafı yok. Ne bakanlık açıklaması ne de açıklayanın kimliği belli. İş ciddiye binerse devlet yazıya bakar. Bakanlık tez zamanda yazı göndersin öğretmenlere uygulama kullanımı ile ilgili.
  • kuluncak
    06 Nisan 2020 16:38
    8 0
    İyi de açıklamayı neden gazete yapıyor. Madem açıklama var o zaman MEB yapsın. Sabahki de yalandı bence bu da yalan.
  • naciekinci
    06 Nisan 2020 16:35
    5 2
    Sadece sesli ve ekran görüntüsünü kullanarak yoluma devam edeceğim. Zaten hep öyle yaptım Skype ta.
  • mehmet1515
    06 Nisan 2020 16:32
    6 5
    Açıklama doğru ve zoom hacklenmiş
  • erdi52300
    06 Nisan 2020 15:46
    6 7
    Yalan haberi de yapan bu kadın. Açıklamayı da yayınlayan bu kadın. Ortalığı batırdı, şimdi bakanlığın açıklamasını duyuruyor.
  • baler
    06 Nisan 2020 15:46
    2 1
    Meb mi açıklama yapmış bu şekilde.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK