18 Soruda 4 + 4 + 4 Sistemi

Çevrimdışı also1

  • B Grubu
  • 1.543
  • 4.080
  • 1.543
  • 4.080
29 Mar 2012 15:30:50
baştan açıklayayım ; amacım hiçkimseyi övmek , korumak , yermek , karalamak , yalanlamak , yaftalamak vs. değildir.
zaten hiçkimse ve güruhun da buna ihtiyacı ve gereği de yoktur.

amacım ; konu hakkında kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini bir nebze de olsa engellemek ve ufkumuzu aydınlatmaktır.
saygılarımla.....

1. Kesintisiz temel eğitim ne demek?

** Kesintisiz temel eğitim, çocuklara en azından liseye başlayana kadar ortak bir öğretim programı ile eğitim sunulmasıdır. İrlanda dünyada 8 yıllık kesintisiz eğitim verilen tek ülke değil. ABD, İngiltere, Fransa vb. ülkelerde ilkokul ve ortaokul ayrımı var ama öğrenciler 16 yaşından önce eğitim programları arasında seçim yapmaz.

2. Yasa teklifi kademeler açısından ne yenilik getiriyor?

** Türkiye'de 5 ve 3 yıllık iki kademeden oluşan ilköğretim, çocukların gelişim özelliklerine uygun. Yeni yasa teklifiyle, 4'er yıllık kademelerle eğitime başlama yaşı geriye çekilirken, çocukların gelişim dönemlerine uyumsuz bir sistem yaratılıyor. Çocuk, işlemler dönemine geçmeden 5 yaşında ilkokula, soyut işlemler dönemine geçmeden 9 yaşında ortaokula ve 13 yaşında ortaöğretime başlıyor.      9 yaşından itibaren çocukları farklı programlara yönlendirebiliyor. Dünyadaki deneyimler bu yaşta farklı programlara ayrıştırmanın eşitsizliklere neden olabileceğini gösterdi.

3. İlköğretimde temel becerilerin edinilmesine ayrılan süre değişecek mi?

** İlkokul 1. sınıf 5 yaş grubuna göre yeniden tasarlanır ve ilk yıl müfredatı bu yaş grubuna göre uyarlanırsa ilkokul eğitimi fiilen 4 yıldan az olacak. Çocukların ortaokulda seçmeli dersler almaya başlamadan önce temel becerileri edinmek için daha az zamanı olacak. Ortaokuldaysa temel eğitim ve farklı programlar arasında kurulacak denge belirsiz.

4. Eğitim sisteminde yaş hesabı nasıl yapılır?

** Eğitim sisteminde yaş hesabı, bitirilen yıla göre yapılır. Örneğin, 60 ay yaşamış bir çocuk 5 yaşında, 72 ay yaşamış bir çocuk 6 yaşındadır.

5. Halen geçerli olan düzenlemede çocuklar ilköğretime kaç yaşında başlıyor?

** 6 yaşında... Örneğin 2005 doğumlu çocuklar, 6 yaşında, yani 2011-2012'de ilköğretime başladı. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği gereği, belirli bir yılın başından sonuna dek 72 ayını dolduran çocukların tamamı aynı yıl okula başlıyor.

6. Yeni düzenlemeyle kaç yaşında ilköğretime başlanılması öngörüyor?

** Bakanlık, yeni düzenlemeyle birlikte, çocukların 60-72 ay aralığında, yani
5 yaşlarının içindeyken okula başlamalarını öngörüyor. Buna göre, 2012-2013 öğretim yılında 2006 doğumlu çocuklara ek olarak 2007 yılında Eylül'e kadar doğmuş çocuklar da ilköğretime başlayacak. Eylül 2012'de hem 2006'da hem de 2007'nin ilk dokuz ayında doğan çocukların okula başlamasıyla, okula başlayan çocuk sayısı 1,2 milyon yerine 2 milyona çıkar.

7. Çocukların kaç yaşında ve hangi hazırlıkla okula başlaması gerekir?

** Çocuklar gelişimsel olarak ilköğretime hazır olduklarında başlamalı. Bunun için okula başlamadan en az bir yıl okul öncesi eğitim önemli. 177 ülkede çocuklar okula 6 ya da 7 yaşında başlıyor. Bilimsel araştırmalara göre; 7-11 yaş somut işlemleri, 12 yaş üstü ise soyut işlemleri kavrayabiliyor. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 18 ülkede yapılan araştırmaya göre; çocuklar arasındaki öğrenme beceresi ülkemizde 10 yaşında daha yüksek iken 15 yaşına geldiğinde düşüyor.

8. Çocukların okula 5 yaşında başlaması ne sonuç doğurur?

** 5 yaşındaki çocukların birçoğu henüz ilkokula gitmeye hazır ya da okuma-yazma becerilerini edinebilecek durumda olmayabilir. Anaokuluna gitmeden ilköğretime başlayacak olan çocuklar, yeterli bilişsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimi sağlayamadan ilköğretimde sunulan becerileri edinememe riski var. Bu sayı artışı öğretmenler ve kademeler arası geçiş/sınav sistemleri üzerinde kalıcı bir baskı yaratabilir. Artan öğrenci sayısı nedeniyle ortaya çıkan sistemdeki bu şişkinlik üniversite kapılarına dek sürer ve tüm çocuklarımıza istediğimiz kalitede eğitim vermemiz riske girebilir.

9. Farklı türlerde ortaokullar mı olacak?

** Ortaokullar tek başına kurulabileceği gibi ilkokul ya da liselerle beraber de kurulabilecek. Çocuklar 9-13 yaşları arasında ortaokullarda farklı seçmeli dersler ve programlar alabilecek. Eğer çocuklar devam etmek istedikleri liseye göre ortaokul seçmeye yönlenirse, çocuklara erken yaşta yanlış seçimler yaptırılması riski doğabilir.

10. Ortaokula geçiş nasıl olacak?

** Şu an ortaokula nasıl bir geçiş ve bu süreçte nasıl bir seçme sistemi olacağı belirsiz.

11. Ortaokulda seçmeli dersler mi sunulacak?

** İlköğretim ikinci kademede seçmeli dersler mevcut sistemde de var; Örneğin Medya Okuryazarlığı, Düşünme Eğitimi vb. temel eğitimi ve yaşam becerileri edinimini destekleyecek seçmeli dersler sunuluyor. Yasa ile yapılan değişiklik, ortaokullarda seçmeli derslerin ortaöğretimi yani lise eğitimini destekleyecek şekilde oluşturulacağının ve öğrencilerin "yetenek, gelişim ve tercihlerine göre verileceğinin belirtilmesi. Teklif, ortaokullarda oluşturulacak program seçeneklerini MEB'in takdirine bırakıyor. Seçmeli ders ve programların ilişkisi ise belirsiz.

12. Ortaokulda sunulacak seçmeli derslere ve programlara ilişkin nelere
dikkat edilmeli?


** İlköğretim, temel becerileri edinme çağı. Çocuklar toplumsal yaşama en iyi biçimde katılabilmek için Türkçe ve matematik becerileri kazanmalı, fen ve sosyal bilgiler edinmeli, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmeli ve İngilizce öğrenmeli. Programlar temel eğitimin ağırlığını azaltarak mesleki ya da dini yönlendirme ve eğitime ağırlık verirse, çocukların temel becerileri edinmesi zorlaşır. Seçmeli dersler, "yetenek ve gelişimlerine" verilecek denmesine karşın henüz yetenekleri tam olarak şekillenmemiş ki bu durum tamamı olmasa da öğrencilerin çoğunluğu için geçerli öğrencilerin yanlış derslere yönlendirilme olasılıkları var 9-13 yaş çocuk gelişiminin henüz oturmadığı bir yaş aralığı. Özel gereksinimli ve risk altındaki çocuklar için de sakıncalar doğabilir.

13. Din derslerinin seçmeli dersler arasında olması ya din eğitimi ağırlık bir
program olması çocukları nasıl etkiler?


** Çocuklar okul, aile veya akran baskısına maruz bırakabilir ve çocuklar arasında ayrımcılığa yol açabilir. Bu olumsuzlukları aşmanın bir yolu din eğitiminin "seçmeli" değil, "isteğe bağlı" sunulmasıdır. Çocukların gelişimini önceliklendiren bir denge, okulda temel eğitim almaları ve müfredat dışı saatlerde, aileleri ve kendi talepleri doğrultusunda, yani isteğe bağlı din eğitimi almaları sağlanabilir.

14. Yeni düzenlemede zorunlu yapılmayan okul öncesi eğitim neden önemli?

** Bireyin yaşam boyu edineceği becerilerin temeli okul öncesi dönemde atılır. Gerekli becerileri edinerek okula hazır başlayan çocuklar okul ortamındaki beklentileri daha kolay karşılarlar. İlköğretime hazırlık kapsamında okumayı ve yazmayı öğrenmek ve matematiksel işlemleri yapabilmek için gerekli sözel ve sayısal becerilerin çocuklara kazandırılması ancak okul öncesi eğitimle gerçekleşir.

15. Okulöncesi eğitim ve ilköğretim arasında fark var mı? Varsa bunlar nelerdir?

** Evet; anaokulları ya da anasınıflarında öğrenim programları, öğretmenlerin aldıkları eğitim, fiziksel ortam ve kullanılan eğitim yöntemleri ve araçları ilköğretimden farklı. Okula başlama yaşı ne olursa olsun, tüm çocukların en az bir yıl okulöncesi eğitime devamı tavsiye ediliyor.

16. Türkiye'de 5 yaşındaki çocukların yüzde 65-70'i okul öncesi eğitime gidiyor. Zorunluluk gerekli mi?

** Okulöncesi eğitim, en çok, yoksul ve daha az eğitimli ailelerin çocukları için yararlı. Bu çocuklar okulöncesi eğitim aldıklarında daha iyi koşullara sahip ailelerin çocuklarının bilişsel becerilerine yetişiyorlar. Böylelikle ilköğretime eşit koşullarda başlama olasılıkları artıyor. Şu anda ailelerden ayda 50-200 TL arasında ücret alınıyor ve bu yoksul aileler için engel oluşturuyor. Zorunlu olursa bu ücret alınmaz ve herkes çocuklarını okulöncesi eğitime gönderebilir.

17. Okulöncesi eğitim zorunlu olursa köy ve mezrada yaşayan çocuklara ne olacak?

** MEB, UNICEF ve Avrupa Birliği desteğiyle 2009'dan bu yana yürütülen 16.8 milyon Euro bütçeli, "Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi" özellikle dezavantajlı bölgelerde, farklı koşullara sahip ailelerin çocuklarının erişebileceği, alternatif okulöncesi eğitim modelleri oluşturmayı hedefliyor. Dolayısıyla taşımalı eğitim şart değil.

18. Dünyada okulöncesi eğitimi zorunlu kılan ülkeler var mıdır?

** Avrupa'da Polonya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Bulgaristan'da okulöncesi eğitim zorunlu. İsviçre’de kantonların yarısından çoğunda okul öncesi eğitim iki sene için zorunlu. Ayrıca Avrupa'da birçok ülkede okulöncesi eğitimde okullulaşma yüzde 90'ın üzerinde. Orta ve Güney Amerika'da Arjantin, Kolombiya, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Meksika, Panama, Peru, Uruguay ve Venezüella'da okulöncesi eğitim zorunlu. Batı Avustralya eyaleti de 2013'te zorunlu okulöncesi eğitime geçiyor.

Çevrimdışı nabirdila

  • Aktif Üye
  • **
  • 14
  • 35
  • 14
  • 35
# 29 Mar 2012 16:53:29
 :-\hocam bütün bunları biz öğretmenler  zaten biliyoruz . Bütün bunları sayın bakanımız ve komisyondakilere  anlatmakta iş.........

Çevrimdışı micihtn44

  • Uzman Üye
  • *****
  • 891
  • 3.948
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 891
  • 3.948
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 29 Mar 2012 17:48:50
İlk Bölümde ki 8 Madde Kabul Edildi:

madde 1- 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 3. Maddesi; "MADDE 3- Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın Eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter" şekilde değiştirilmiştir.


Madde 2- 222 sayılı Kanununun 7. maddesi; "MADDE 7 - İlköğretim; 1 inci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumudur" şekilde değiştirilmiştir.

Madde 3- 222 sayılı Kanununun 9. maddesi; "İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulması esasdır. Ancak imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir" şekilde değiştirilmiştir.


Devamını Oku: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı aburdur

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 598
  • 103
  • 598
  • 103
# 29 Mar 2012 19:18:30
60 ayını dolduran çocuklar ailenin isteği ve öğretmenin onayıyla ( gelişimi yeterli ise) 1. sınıfa kabul edilecek bakanın açıklaması böyle. ben bir eğitimci olarak kızımı 60 aylıkken göndermeyeceğim 72 ayını doldurunca 1. sınıfa başlatacağım. eminim bir çok veli bu şekilde yapacaktır. yani 60 aylıkken okula gönderecek veli sayısı azdır diye düşünüyorum.

Çevrimdışı pattaban

  • Bilge Üye
  • *****
  • 10.778
  • 29.435
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 10.778
  • 29.435
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 29 Mar 2012 19:27:29
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
60 ayını dolduran çocuklar ailenin isteği ve öğretmenin onayıyla ( gelişimi yeterli ise) 1. sınıfa kabul edilecek bakanın açıklaması böyle. ben bir eğitimci olarak kızımı 60 aylıkken göndermeyeceğim 72 ayını doldurunca 1. sınıfa başlatacağım. eminim bir çok veli bu şekilde yapacaktır. yani 60 aylıkken okula gönderecek veli sayısı azdır diye düşünüyorum.
bende gelecek yıl 1.sınıf okutacak biri olarak velilerin bilinçli davranıp çocuklarını 60 ayını doldurunca göndereceklerini zannetmiyorum..

Çevrimdışı erdalnecla

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 373
  • 221
  • 373
  • 221
# 29 Mar 2012 19:55:10
yaş inadı çok yanlış yazık

Çevrimdışı bigadiçli

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 706
  • 1.443
  • 706
  • 1.443
# 29 Mar 2012 20:01:46
Az önce kanun teklifinin tamamını okudum. Kesin olan tek şey, okula başlama yaşı. Diğer bütün durumlar şimdilik şu ankinden çok da farklılık getirmiyor çünkü içi boş. İlk ve orta okulun hangi programları içereceği belirsiz. İmkanlara göre beraber-ayrı kurulabilecekler. Orta okulun mesleki eğitim mi akademik eğitim mi olacağı açıklanmıyor. Fakat mesleki eğitime 11 yaşında başlamanın önü açılıyor.

Çevrimdışı m.dernek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.087
  • 1.925
  • 1.087
  • 1.925
# 30 Mar 2012 10:02:48
Benim  oğlum 2006 eylül doğumlu bu yıl 1.sınıfa zorunlumu yoksa 1 yıl erteletebilirmiyiz kafam çok karıştı

Çevrimdışı şeymasonay

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.012
  • 3.748
  • 1.012
  • 3.748
# 30 Mar 2012 10:10:29
vallahi benim kızımda 2006 aralık doğumlu ne yapacağız bilmiyorum. göndermeyebilirim fakat müfredat hafifletilirse 80 aylık olacak . o da sorun

Çevrimdışı adgn

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 167
  • 263
  • 3. Sınıf Öğretmeni
  • 167
  • 263
  • 3. Sınıf Öğretmeni
# 30 Mar 2012 10:30:34
benim kızımda ekim 2006 doğumlu.  göndermemeyi düşünüyordum ancak müfredat hafifletilirse 1 yılı daha boşuna gidecekmiş gibi geliyor. bu ne ya böyle belirsizlik????
ben köy öğretmeniyim burada velilerin gözünde bakıcı olarak görülüyoruz. çocuk yeterki başımdan gitsin gözüyle bakılıyor.çocuklar 1. sınıfa daha 10 a kadar saymayı bile bilmeden geliyor.bir yaş daha küçükler gelirse heten çıldırırım herhalde...ki bizim veliler gönderirler :((
gerçi birleştirilmiş sınıfların yani bizim halimizin ne olacağı bile belli değil ya ??

kendimi geçtim zatende okula başlıcak kızım en büyük düşüncem şu an hayırlısı bakalım...

Çevrimdışı m.dernek

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.087
  • 1.925
  • 1.087
  • 1.925
# 30 Mar 2012 10:46:56
en iyisi okul açıldığı güne kadar beklemek sınıflar müfredat öğrenciler herşey belli olsun en iyisi öyle karar vermek çocuğum için yanlış bir karar vermekten çok korkuyorum

Çevrimdışı mesirmacun

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.406
  • 4.083
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 1.406
  • 4.083
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 30 Mar 2012 10:49:08
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
bende gelecek yıl 1.sınıf okutacak biri olarak velilerin bilinçli davranıp çocuklarını 60 ayını doldurunca göndereceklerini zannetmiyorum..

İnşallah söylediğiniz gibi olur öğretmenim.Ana sınıfı öğretmeninin "1.sınıf için henüz hazır değil"dediği çocukla ve ailesiyle  3 yıldır uğraşıyorum.Çabuk öğrenmesine rağmen her şeyden çok çabuk sıkılıyor, yapmak istemiyor.

Çevrimdışı yeni19

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.155
  • 2.737
  • Müdür Yardımcısı
  • 1.155
  • 2.737
  • Müdür Yardımcısı
# 30 Mar 2012 10:56:43
4+4+4 'ün bilim dışı,pedagojiye aykırı,tamamen ideolojik emellerle oluşturulmuş olduğunu haykıran,gelecek nesillerin hakkını savunmaya çalışan eğitim emekçisi öğretmenlerimiz ,arkadaşlarımız,meslektaşlarımız yerlerde sürüklendi,dayak yedi,söylenecek tek kelimemiz de yok mu? işte benim sorum da bu
 
 
 

Çevrimdışı knocklove

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.078
  • 1.291
  • Müdür Yardımcısı
  • 1.078
  • 1.291
  • Müdür Yardımcısı
# 30 Mar 2012 11:20:14
12. eylül 2007 doğumlu bir çocuk okula normal şartlarda başlamak zorunda mı?

Çevrimdışı perter65

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 725
  • 1.800
  • Birleştirilmiş Sınıf
  • 725
  • 1.800
  • Birleştirilmiş Sınıf
# 30 Mar 2012 11:36:28
Sorunları çok güzel açıklamışsınız.Bir eğitimciye yakışır şekilde yeni sistemin zararlarını göstermişsiniz.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK