2. Üniversite Bitirenler Alan Değiştirebilir Mi?

2. Üniversite bitiren öğretmenler alan değiştirebilir mi?

Bu soru öğretmenler arasında zaman zaman sorulmakta ve kimi zaman değiştirilebileceği kimi zaman ise değiştirilemeyeceği yönünde açıklamalar yapılmaktadır.İsterseniz geliniz bu konuda son 3 yılın alan değiştirme kılavuzlarına bakalım.


2010 Alan değişikliği kılavuzu

3. GENEL AÇIKLAMALAR
3.1. Mezun olduğu alanı dışında atanan veya öğrenimleri birden fazla alana kaynak olanlar ile başka bir alanda yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve mezuniyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun ilgi (c) Kararında atanacağı alana uygun olması
kaydıyla atanabilecekleri alanlara,

2011 Alan değişikliği kılavuzu

3. GENEL AÇIKLAMALAR

3.1. Mezun olduğu “alan”ı dışında atanan veya öğrenimleri birden fazla “alan”a kaynak olanlar ile başka bir “alan”da yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve mezuniyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun ilgi (c) kararında atanacağı “alan”a uygun olması kaydıyla atanabilecekleri alanlara, alan değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.

2012 Alan değişikliği kılavuzu

BAŞVURUDA BULUNABİLECEKLER
2.1. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarihli ve 80 sayılı kararına göre; - Mezun olduğu alan dışında başka bir alana atanmış olan,
- Öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil eden,
- Görev yaptığı alan dışında başka bir alanda yüksek öğrenim bitiren
öğretmenler, alan değişikliği başvurusunda bulunabileceklerdir.


Koyu kısımlarda verilen açıklamalara bakıldığında başka bir “alan”da yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, cümlesi yer almaktadır.Bu da açıkça göstermektedir ki 2. üniversite okuyanlar alan değiştirebilmektedir.

Geriye yine alan değiştirme kılavuzlarında yer alanmezuniyetlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun ilgi (c) kararında atanacağı “alan”a uygun olması kaydı kalmaktadır.İlgili çizelge Milli eğitim bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar ve eki çizelge dir.

Bu çizelgede 14.08.2013 tarihli ve 113 sayılı Kurul Kararı ile değişiklik yapılmış ve yapılan bu değişiklik Ağustos 2013-2671- Ek. Tebliğler Dergisinde 19.08.2013 tarihinde yayımlanmıştır. Yapılan bu değişiklikler 80 sayılı karar eki esaslar ve çizelgede gösterilmiştir.

Şimdi o çizelge üzerinden gidersek örneğin Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta olan bir öğretmenin 2. üniversite olarak Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdiğini düşünelim.Çizelgede bu bölümden mezun olanların hangi dersleri okutabileceği gösterilmektedir.



Dikkat edilirse Türk Dili ve Edebiyatının karşısında 2. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü (*) yer almaktadır.Buradaki * işareti hakkında açıklama şöyledir.

(*) Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans
ya da Pedagojik Formasyon Programı / Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası Programını başarı ile tamamlayanlar.

Bu ifadenin özü şudur.Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirenlerin karşıdaki dersleri okutabilmesi için Pedagojik formasyona ihtiyacı vardır.

Zaten eğitim fakültesi bitirmiş bir öğretmen bu şartı taşımaktadır.

Birden fazla alanda öğretmenliğe başvuru hakkı bulunanların, bu alanlardan birine ait pedagojik formasyon belgesi diğer alanlar için de geçerlidir denilmektedir.

Buna göre özetle 2.üniversite okuyan bir öğretmen bitirdiği bölümü mebbis bilgilerine işletmesi durumunda okuduğu alanın karşılığındaki alana geçiş yapabilir.

İLGİLİ ÇİZELGE İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazının tüm hakları Egitimhane.Com'a aittir.Kaynak gösterilmek kaydıyla kullanılabilir.
  • 2 0
  • 31 Ağustos 2013 15:41 29.648
  • Eğitimhane
  • ozkan71400
    01 Mart 2016 02:08
    0 0
    Arkadaşlar açık lise muhabbeti çıktı.öğrenciler lise sonda okuldan kayıt aldırıp açık liseye devam ediyor...bu nedenle lisede birçok branş öğretmeni derslik kapandığı için norm fazlası oldu...İkinci üniversite okuyorum hemde üstten ders ala ala nasipse seneye bitirmeyi planliyorum. Ancak sanirim boşa kürek çekmek benimkisi.hem 3. Üni diye bi başlık geçmiyor sendikaların ağzından sadece yarım ağızla mezuniyet alanı esas olsun diyorlar...Özetle 2. Üni okuyup alan değiştirelim diyenler sanirim avuç yalamamizin zamanı geldi gibi ...
  • sonrabirgun
    21 Ağustos 2014 05:47
    0 0
    Eğer Hamza Aydoğdu'nun söylediği gerçekleşirse değiştiremez.
    http://acikogretim.eu/acikogretim/index.php/component/k2/item/8-ogretmenlere-ikinci-universite-alan-degisimi
  • kosucu973
    05 Ekim 2013 11:44
    1 0
    hocam o halde sosyolojiyi bitirirsek felsefe yada sosyoloji branşına geçebiliriz sonuçta öğretmeniz anlamı mı çıkar?
  • gnrselanik
    05 Ekim 2013 00:31
    0 0
    bir sürü yorum vardı ortalıkta bu gayet açıklayıcı olmuş... tabi 2013 kılavuzu daha yayımlanmadı:(
  • RisilacNamyelus
    24 Eylül 2013 15:50
    0 0
    Eline sağlık hocam, güzel haber, güzel bi paylaşım.
    Yorum gerektirmiyor.
    Yok ona sordum yok bunu aradım falan...
    Son üç yılın alan değişikliği şartları her şey ortada.
  • 131981
    31 Ağustos 2013 18:46
    0 0
    Bakanlıkta öğretmenlik yapmış kaç kişi olduğunu sordun mu? Bakanlıktakiler şimdiye kadar ne yaptılar? Öğretmenlerin hangi sorununu çözdüler?
  • öğretmen0366
    31 Ağustos 2013 16:51
    3 0
    Neden hocam ben 2.üniversite olarak Kamu yönetimi bitirdim Muhasebe öğretmenliğine geçemez miyim ?
  • tubilig01
    31 Ağustos 2013 16:46
    0 0
    bakanlığa ne zaman sordunuz,yetkili kişi kimdi mustafa hocam?boşuna mı okuyoruz şimdi
  • mustafa_38
    31 Ağustos 2013 15:47
    0 0
    Degistiremez.bakanliga sordum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK