Akran Zorbalığına Karşı Okulun Tutumu Ne Olmalıdır?

kaynarca87
14 Ekim 2022 20:38

Degerli hocalarim Saygilar. Oncelikle bu konu hepimizin ozellikle tecrubeli hocalarimizin son zamanlarda en cok ugrastigi konu. Benim durumum 2. Sinifa giden yegenimle ilgili. Kendisi ciddi bicimde bu zorbaliga uzun suredir maruz kalmakta. Kendisi oldukca icine kapanik sakin bir cocuktur. Ablam da keza agzi var dili yok sakin bir kisiliktir. Bu zorbalik durumu arka arkaya devam edince ablam ogretmenle konusmak istiyor ama meslektasimiz ben hangisiyle ugrasacagim deyip ablami azarliyor. Ablam da gercekten cok cekingen birisidir. Icine atip gidiyor. Zorbalik bu zaman zarfinda devam ediyor. Yegenim cizdigi resimlerine dahi bu durumu tasiyor.

Okul idaresiyle konusmaya gidiyorlar ama onlar da pek orali olmuyorlar. Ben de 15 yillik ogretmenim. Bu meslek elbette zor bir meslek bunun farkindauim ama meslektaslarimin bu tutumu acikcasi beni cok uzdu. Okulun rehberlik servisi ile gorusuluyor ama o da cozum olmuyor. Bu durumda ne yapilabilir tecrubeli hocalarimdan fikir almak isterim. Tekrardan saygilar.<

müdüryetkisiz
14 Ekim 2022 23:32

Öğretmen haklı. Hiçbir şey yapamaz. Kızamaz, dövemez,uyaramaz. Veli istediği gibi suçlar. Öğrencilere sınırsız özgürlük var. İstediklerini yapabilirler. Ben defalarca soruşturma geçirdim işimi yaptığım için. Ahlaksız kural tanımaz bir nesil yetişsin diye herşeyi yapıyorlar...

Göçmen - 15 Ekim 2022 16:05
aynen çok doğru söylüyorsunuz Basın ve çevre biz öğretmenleri sindiriyor.
bir adam
14 Ekim 2022 21:49

Oraokul lise falan geçtik İlkokullar da baya arttı. Geçen sene okulun son günleri 3.sınıf öğrencileri, 1.sınıftan yeğenimi 2 kişi kollarından tutup, diğeri dövüyor. Böyle saçma şey olabilir mi ya. Velilere ceza şart. Çocukla çekirdek çitleyip aynı diziyi izliyorlar. Ne bekliyorsun ki?

halisane42
14 Ekim 2022 21:16

Öncelikle çok geçmiş olsun. Maalesef birçok okulun en büyük kanayan yarası bu, bizim okulda da bu tip olaylar çok oluyor, normal şartlar altında zorba çocuklar için yaptırım olması gerekir ama hemen hiç kimse yaptırımda bulunmaya cüret edemez!!?
Diğer bir ihtimal çözüm için zorba öğrencilerin velileri ile tek tek görüşmek gerekir, sınıf öğretmeni bu veliler ile görüşmek için uğraşmazsa kimse uğraşmaz, çünkü idarenin işi başından aşkın zaten, bu tür işlere zaman ayırmak istemezler!!?
Sonuç olarak bu halim selim öğrencinin okulunu değiştirmekten başka çözüm yok sanki!?

KDesigner - 15 Ekim 2022 11:55
Veliler ile görüşmek mi? Zaten o öğrencileri zorba haline velileri getiriyor, bir de o velilerle görüşmeye kalkılırsa bu veliler öğretmene de şiddet uygulayabilirler. Hiçbir çözüm de olmadığı gibi böyle veliler öğretmeni şikayet de ederler ve kimse öğretmenin arkasında durmaz
Göçmen - 15 Ekim 2022 16:09
öylemi idarenin işi başından aşmış vallahi hiç bir iş yapmıyorlar derse mi giriyorlar sanki. bana verin idareyi velilerle ben görüşürüm öğretmen değil. Öğretmeni takmazlar. mahkeme hakkımız olması gerek öğretmenlerin disiplin ile olmaz. öğretmen çocuğu mahkemeye vermeli
halisane42 - 15 Ekim 2022 16:45
Sayın @KDesigner hocam, Veli ile görüşmek, yumuşak bir dille bilgi vermek tabii kesin demiyorum ama yine de çözüm olabilir. Sayın @Göçmen hocam, idareden idareye fark edebilir, ortaokul/liseden bahsedecek olursak md. yrd. için 6 saat ders mecburiyeti var, bunun dışında yoğun olmadıkları konusunda haklı olabilirsiniz..
askmen38
14 Ekim 2022 21:57

Hocam maalesef ki biliyorsunuz öğretmenin hiç bir yaptırım gücü yok. Özellikle de akran zorbalığı yapan çocuğun velisi durumu kabullenmiyorsa ve konuşulduğunda sürekli ablanızı veya sorun yaşadığı diğer velileri suçlar bir durumdaysa iş çıkmaz bir hale giriyor. En fazla yapabildiğimiz rehberlik servisine yönlendirmek, veliyi idareyle görüştürmek . Öğretmen arkadaşı savunmak gibi algılanmasın hocam ama durum böyle. Veli bilinçli ve anlayışlı ise çocuğunun sıkıntısına çare bulmaya çalışıyor zaten.

KDesigner
15 Ekim 2022 11:58

Bu işin çözümü sıkı bir disiplin sisteminden geçiyor. Zorbalık yapan öğrenci okuldan uzaklaştırma hatta okul değiştirme dahil cezalar alabilecek. Konuşmayla, iyi dille olmaz bu iş, böyle durumlarda sert disiplinsiz çözüm olmaz

kaynarca87
15 Ekim 2022 12:13

Verdiginiz degerli cevaplar icin cok tesekkurler. Hepimiz bu isin icindeyiz. Ogretmenin ne kadar aciz birakildiginin farkindayiz. Veliler kral ogrenciler prens prenses oldular adeta. Disiplinsizlik aldi basini gitti. Ben de bir evlat sahibi bir baba olarak cocugum okula baslamadan kara kara dusunuyorum boyle bir durumla karsilasirsam ne yaparim diye. Zira mevzuatta bu durumla ilgili net ifadeler ve cozum yollari yok. Birakin zorba ogrenciyi sabikali ogrencileri dahi affeden bir sistem icindeyiz. Ogretmenin eli kolu bagli ancak ben gene de buradaki ogretmenin tutumunu dogru bulmadim. En azindan sorunun ne oldugunu dinleyemez miydi. Cok ciddiyim yegenimin dudaginda ve gozunun altinda baya baya morluklar vardi. Ogretmen en azindan uyari seviyesinde de olsa bir sey yapamaz miydi. Sadece bunu merak ediyorum. Cunku butun samimiyetimle soyluyorum cozume dair yapilan en ufak bir sey yok. Sinif degisikligi talep ediliyor ona da olmaz demisler. Eee ne yapsin bu cocuk dayak mi yesin devamli. Gormezden mi gelinsin. Yok mu sayilsin. Aileler kavga mi etsin. iş mahkemeye kadar gider. Allah korusun ofkede akil yoktur cok daha kotu seyler de yasanabilir. Yani diyorum ki agzi yuzu morluk icinde eve gelen resim defterine okulum ölsün ögretmenim ölsün yazan bir cocuga okul hicbir sey yapmasin mi. Hepimiz evlat sahibiyiz. Ne yapsin bu aile. Gercekten cok zor bir durum. Allah kimsenin basina vermesin. Umarim disiplinin hakim oldugu mevzuatlar duzenlenir de bu sorunlar cozulur yoksa işler gittikce cigirindan cikacaktir.

Göçmen - 15 Ekim 2022 16:13
akran zorbalığı öğretmen zorbalığına dönüşür. Yani öğrenci ve veli öğretmene zorbalık uygular.
Göçmen
15 Ekim 2022 16:03

direk velisi ile görüşmelisiniz. Öğretmenin hiç bir çocuğa ve veliye yaptırım yok. Öğretmen iki arada bir derede kalıyor. İdare bu tip işlere ilgisidir.


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK