Avrupa, Okullarda Telefonu Yasaklıyor

Hollanda, ortaokul ve liselerde cep telefonu, tablet ve akıllı saati yasaklıyor. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermesi için alınan karar, başarıya ulaşmazsa yasal düzenleme yapılacak.

Gençleri ekran bağımlılığından korumak için alınan önlemler genişletiliyor. Çok sayıda ülkede getirilen yasaklara bir yenisi Hollanda'da eklendi. Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki ortaokul ve liselerde cep telefonu yasaklanacak. Uygulanacak yasaklara cep telefonlarının yanı sıra tablet ve akıllı saatlerin de dahil olacağı duyuruldu.

Bakanlığın açıklamasında, yasak kararının eğitim sektöründeki kurumlarla ortaklaşa alındığı belirtildi. Telefon kullanma yasağının, öğrencilerin dikkatini dağıtması ve becerilerini zayıflatması gerekçesiyle alındığı ifade edildi.

VİDEO İZLEMEK YOK

Söz konusu yasak, 1 Ocak 2024'te uygulanmaya başlanacak. Açıklamada "Artık Tiktok videosu seyretmek, sınıf arkadaşıyla mesajlaşmak veya Snapchat'ten fotoğraf paylaşmak yok" ifadelerine de yer verildi. Yasağın üniversiteleri kapsamadığı belirtildi.

Telefon yasağı kararının uygulanış şeklinin okul idaresi, öğretmenler, veliler ve öğrencilere bırakıldığı aktarılan açıklamada, sınıflarda telefonun tamamen yasaklanabileceği gibi hastalık ve engellilik gibi istisnai hallerde veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde kullanımına izin verilebileceği belirtildi. Uygulamanın istenilen başarıya ulaşmaması durumunda gerekirse yasal bir düzenleme haline getirilebileceğine işaret edildi.

NOTLAR DÜŞÜNCE TELEFONLAR GİTTİ

Eğitim kalitesinin artırılması, online zorbalığın engellenmesi, çocukların sağlığının korunması ve gençlerin fiziksel hareketlilikten geri kalmaması gibi gerekçelerle dünyanın dört bir yanında Hollanda'daki gibi uygulamalar devreye alındı.

Fransa: Yaşları 3 ile 15 arasında değişen öğrenciler, okul içerisinde cep telefonlarını kapalı tutmak zorunda.

İngiltere: Geçtiğimiz yıllarda okullarda cep telefonunun yasaklanması gündeme geldi, karar alınmasa da birçok okul yasağı uyguluyor.

Suudi Arabistan: Okullarda telefon kullanımı bir süredir yasak.

Çin: Çocukların okullarda cep telefonu kullanması yasak. Çocuklar ancak ailelerinin yazılı izniyle okullara telefonlarını getirebilecek.

Finlandiya: Ülkede öğrencilerin notlarının düşmesinin ardından yeni dönemde okullarda cep telefonlarının yasaklanması gündeme alındı.

ABD: Devlet okullarının yüzde 77'sinden fazlasında cep telefonu yasağı uygulanıyor.

'EĞİTİME AİLEDEN BAŞLANMALI'

Eğitim Koordinatörü Sibel Durak: "Türkiye'de ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin cep telefonlarını sınıflarda kullanmasına okul yönetimleri tarafından zaten izin verilmiyor. Hastalık ve engellilik gibi istisnai hallerde veya dersin içeriğinin gerektirdiği ölçüde sınırlı şekilde kullanımına bizde de izin veriliyor. Herhangi bir şeyin yasaklanmasından çok, 'doğru kullanımı konusunda aileden başlayacak şekilde eğitim vermek' elbette ki esastır. Ancak günümüzde yetişkinler bile öz kontrol sağlayamazken, ergenlik dönemindeki bireylerden bu kontrolü beklemek mümkün görünmemektedir. İnternet bağımlılığı bir hastalık türü olarak literatüre girdi artık." 

 

Harun SEKMEN /

  • 7 1
  • 06 Temmuz 2023 10:29 2.512
  • Aktif Haberler
  • blue38127
    06 Temmuz 2023 22:43
    2 0
    Avrupa bizi kıskanacak.Türkiyede telefon serbest niçin bizde yasaklandı diye...
  • abcxyz987
    06 Temmuz 2023 21:50
    1 3
    İnsanlar çiplenmekten korktukları kadar bağımlılıktan da korksaylardı keşke.
  • kaynarca87
    06 Temmuz 2023 21:42
    7 0
    Okul vatsap gruplari da acilen yasaklansin.
  • EMRE3863
    06 Temmuz 2023 21:24
    1 2
    Bağımlılar yormumu çarpılamış...
  • İMPARATOR1
    06 Temmuz 2023 20:30
    1 0
    Bizde öğretmenlere okullarda telefon yasaklanır....
  • cihan4444
    06 Temmuz 2023 19:26
    12 1
    Bazı öğretmenler kızacak ama öğretmenlere de yasaklanmalı. Acil bir durumda idareden ulaşılır.
    Çünkü tik tok, instagram, borsa vs takip eden, mesajlaşan bazı öğretmenler var.
  • göbekligeneral
    06 Temmuz 2023 17:51
    4 7
    Evlerde ve sokaklarda da yasaklanmalı.
  • EMRE3863
    06 Temmuz 2023 16:44
    3 2
    niluferr hocam çok haklısınız benden de o kadar...
  • niluferr
    06 Temmuz 2023 15:06
    11 2
    Ogretmen, ogrenci kimse getirmesin. Whatsapptan okul yoneten idarelerden, ders isleyemiyoruz. Telefona baksan " derste mesaj okumussunuz" deniyor, bakmasak " neden 25 dakikadir mudurun mesajina cevap verilmedi" oluyor. Her isleri de acil malum. Valla bikkinlik geldi her iki turlu de.
  • serinkan
    06 Temmuz 2023 12:45
    7 10
    Öğretmenlerde sınıfa akıllı telefonla girmemeli.
  • mamox
    06 Temmuz 2023 12:19
    3 4
    mosit: guzel tespit.
  • mosit
    06 Temmuz 2023 11:15
    5 3
    Avrupa yasaklamadan biz yasaklamalıydık ihtiyaç vardı. Ama şimdi Avrupa yasakladı biz kesin yasaklarız ihtiyaç şimdi hasıl olmuş gibi. Bu durumlar hiç hoşuma gitmiyor. Zaman zaman en bilinçli olduğunu söyleyen bile algılarla hareket edebiliyor. Şundan bir sıyrılmamız lazım.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK