Bakan Özer: Anadolu'ya Dönüş Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kapalı ve kullanılmayan köy okullarını, köy yaşam merkezine dönüştürüyor.

Milliyet'ten Aysel Bozan Yılmaz'ın haberine göre; Bu kapsamda Çatalca’da hayata geçirilen Arif Nihat Asya Köy Yaşam Merkezi’nin açılışı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ve Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Sınavla ölçülemez

Konuşmasında sınavlardaki başarıyla eğitim performansının ölçülmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Bakan Özer, şunları söyledi: “Yerleştirme sınavlarının hiçbiri eğitimde kalite göstergesi değildir. YÖK taban puanı kaldırdı. Hiçbir hazırlığı olmayan çok sayıda insan YKS’ye girdi. Sıfır alanlar çıktı, eğitim sistemi nereye gidiyor diye ağlamalar başladı. Eğitim sistemi bir yere gitmiyor. Eğitim sistemi çok iyi yere gidiyor. Gerçekten kaliteyi ölçen OECD’nin araştırmaları diyor ki, Türkiye performansını son 20 yılda sürekli artırıyor.”

Köylerden şehirlere göçün getirdiği sorunlara da değinen Özer, “Çocuklar köylerde mağdur kalmasın diye hükümetimiz son 19 yılda öğrencileri ücretsiz şekilde en yakın okula ulaştırmak için taşımalı eğitim sistemini ortaya koydu. Gıda tedarik zincirindeki zorluklar, gıdanın, tarım ve hayvancılığın, enerji kadar kritik bir sektör olarak ortaya çıkmasına vesile oldu. Hem bu alanda ülkemizin potansiyelini çok verimli kullanması hem de eğitim için köy yaşam projelerini devreye soktuk” diye konuştu.

Köy yaşam merkezleri ile ilgili ilk açılışı Samsun’dan başlattıklarını, Türkiye genelinde 5’e ulaştıklarını söyleyen Özer, “İstanbul’daki ilk köy yaşam merkezi ve ismi de çok tevafuk etmiş Arif Nihat Asya gibi çok değerli şairimizin okumuş olduğu bir okulun dönüşümüyle ilk açılışı yapıyoruz. Aslında bir Anadolu’ya dönüş projesi. Köylerdeki ilkokulları açabilmek için artık hiçbir engel yok çünkü yönetmeliği değiştirdik ve öğrenci sınırlanmasını kaldırdık” dedi.

Fen lisesi müjdesi

Eğitimde fırsat eşitliğinin en kritik parametresi olan anaokullarına verdikleri öneme değinen Özer, köylerin de bundan yararlanması için köy anaokullarındaki 10 öğrenci koşulunu 5’e indirdiklerini hatırlattı ve ekledi: “Sadece yönetmelik değişikliğiyle 1800’e yakın köyümüzde 12 bin yavrumuz anaokuluyla buluştu. Şimdi köylerde halk eğitim merkezi açıyoruz. Türkiye’de 998 tane halk eğitim merkezimiz var. Burada 3 binin üzerinde farklı kursla hayat boyu öğrenme stratejisi kapsamında vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. 2022’de her ay 1 milyon vatandaşa erişmeyi hedef koyduk. 6 ayın sonunda 6,3 milyon vatandaşımıza ulaştık. İnşallah yılın sonuna kadar 12 milyon vatandaşa erişme hedefine ulaşacağız. Artık köy yaşam merkezlerinde tarımdan hayvancılığa kadar vatandaşımızın istemiş olduğu her türlü eğitimi yerinde vereceğiz.”

Özer, konuşmasının sonunda bir sonraki eğitim yılına yetişmek üzere Çatalca’ya bir fen lisesi planlayacaklarını duyurdu.

 

  • 1 13
  • 30 Temmuz 2022 23:29 3.866
  • Oddo38
    02 Ağustos 2022 19:26
    5 1
    Arkadaş köydeki öğretmene 1 kuruş fark verme, yol parasını cepten vereyim, merkezdeki okuldan 1 puan bile fazla hizmet puanı verme sonra da Anadolu'ya Dönüş Projesi de.

    Allah'a havale ediyorum.

    Her çalışandan az maaş aldığımız yetmemiş gibi maaşımızın bir kısmını da mesleğimizi yapabilmek için geri harcayan, özel aracını kamu aracına dönüştüren bir köy öğretmeni olarak hakkım helal değildir yetkililere.

    Her yere para savurup köy öğretmenine yol-yemek yardımı yapamayan adamlar ortada gezinmesin Allah aşkına!
  • nadir.009
    02 Ağustos 2022 13:24
    3 1
    Aynı dönemde köy okullarini kapattıniz .şimdi açmaya çalışıyorsunuz.hep hatalar zinciri köydeki okulların cogu harebeye döndü .bir yerden yapıp biryerden yıkıyoruz .. bir karar alırken odadan değil alanda araştırma yapmalısınız.odenek eksikliğinden bu da iflas edicek
  • bir adam
    01 Ağustos 2022 17:03
    2 3
    Köyler hızlıca öğrenci kaybediyor. Güzel proje. Eğer bir yerden başlamazsak köy diye bir şey kalmayacak.
  • carpediem03
    01 Ağustos 2022 14:36
    3 0
    Anadoluda kapalı ve kullanılmayan dolayısıyla harabeye dönmüş, camı çerçevesi kalmamış köy okulları...
  • daywalker_01
    01 Ağustos 2022 11:12
    4 1
    Uzman bakanımız çok yaşa...bakanım dizide sınava alalım bizle beraber girin sınava....😀😀😀
  • muratoze40
    31 Temmuz 2022 06:15
    24 0
    Sınavla başarı ölçülmez deniyor. Öğretmeni uzmanlık-başöğretmenlik sınavına sokmaya çalışıyorlar. Burada bir tezat var.
  • Stargate_73
    31 Temmuz 2022 01:19
    17 0
    Anadoluya dönüş olması için, köylünün şehirden köye gitmesini veya köyünde kalmasını teşvik edecek ekonomik projelere gereksinim var. Ayrıca öğretmeni köyde tutmak için keseyi açmak gerekir. Her öğretmen köyde duramaz. Markete giderken market sahibi bizim akademik bilgimize veya uzmanlığımıza bakmıyor. Cebimize bakıyor. Bu iş vicdan işi derseniz artık geçin orasını. Devir ekonomi devri olmuş. Kıt kanaat geçiniyoruz.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK