Bakan Yılmaz: Türkiye'nin Geleceği Öğretmenin Ellerinde Şekillenecek

Gülseven ÖZKAN

Milli Eğitim Bakanı ismet Yılmaz, “Eğitimden daha önemli ve öncelikli bir konu yoktur. Geçmişe göre iyiyiz. Öğretmene, performans kriteri getireceğiz. İstiyoruz ki  öğretmen öğretmene, veliler öğretmenlere, bütün öğrenciler öğretmenlere not versin. Doğrusu budur. Türkiye’nin geleceği öğretmenin ellerinde şekillenecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul’da düzenlenen ‘Çekmeköy Eğitim-Bir-Sen Öğretmenler Buluşması’ kapsamında etkinliklere katıldı. Eğitimle ilgili şimdiye kadar yapılan çalışmaları anlatan Yılmaz özetle şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığı bu ülkenin geleceğini inşa eden bakanlıktır. Türkiye’nin en önemli konusu eğitimdir. Eğitimden daha önemli ve öncelikli konu yoktur. Dolayısıyla eğitime önem veriyoruz, öncelik tanıyoruz. 2002’de eğitime yüzde 10 pay ayrılırdı bunun karşılığı 11 milyar liraydı. Şimdi 122 milyar lira ayırıyoruz. Geçmişten kat kat fazla eğitime önem veriyoruz.  Eksiklerimiz, hatalarımız, daha çok yapmamız gerekenler olabilir. Ancak geçmişte verilmediği kadar eğitime önem veriyoruz. İddiamız o ki 80 yılda yapılan derslik ayısı sayısı kadar derslik yaptık. Türkiye’de 270 binin üzerinde derslik yaptık. İlkokullarda derslik başına düşen öğrenci sayısı 36 iken şimdi 25’e indi.

İSTANBUL’A 892 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILDI

 

Ortaöğretimde 31 iken 25’e düştü. İstanbul’da 2002’de 2 milyon öğrenci vardı şimdi 3 milyondan fazla. Derslik sayısı 47 binmiş şimdi 111 bin. İstanbul’ da 80 yılda 3 katı derslik sayısını yaptık. İstanbul’ da eğitimle ilgili yaklaşık 892 milyon liralık yatırımımız var. Önümüzdeki dönem ikili eğimi kaldıracağız. 77 bin dersliğe ihtiyacımız var. Ama geçen yıl 20 bin derslik yapmıştık, şu an 3 bin dersliğin üstünde hibe olarak eğitime destek verecekler var. Bu kentte 67 bin öğretmen vardı, şimdi 150 binden fazla öğretmen var. 560 binin üzerinde öğretmen ataması yaptık. Her gördüğünüz üç öğretmenden ikisini biz atadık. Bu yıl ilana çıktık 30 bin öğretmen ataması yapacağız. İki yılda 80 bin öğretmen ailemize katılmış olacak. Öğretmenlerin özlük haklarında da iyileştirmeye gittik. Öğretmenin statüsünü yükselmek için çalışmamız devam ediyor. Öğretmen eğitimin kilit taşıdır.

2.5 MİLYAR KİTAP DAĞITILDI

Ücretsiz kitap dağıtımını başlattık. 2.5 milyar ücretsiz kitap dağıttık, 4 milyar 200 milyon civarında parayı devlet olarak biz ödedik. Fatih projesini başlattık. 23 milyon öğrencimiz şartlı eğitim yardımından faydalanıyor.  4.5 milyarın üzerinde bu öğrenciler için velisine para yatırdık. Özel okulları destekliyoruz. 1 milyon 200 bin civarında öğrenci özel okullarda eğitim alıyor. 86 bin engelli evladımızı okuldan alıyor ve okula getiriyoruz. 1 milyon 300 bin öğrenciye taşımalı eğitim veriyoruz. Evlatlarımıza haftanın üç günü süt dağıtıyoruz. Haftada iki gün üzüm dağıtıyoruz. Yaklaşık 6 milyon öğrenci bundan yararlanıyor. Yaklaşık 9 milyon öğrenci okullarda destekleme (takviye) kurslarından faydalanıyor. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. Bugün verilen eğitim kesinlikle dünden kat kat iyidir. Ama hedefimiz büyük. Hedef büyük olunca yapmamız gerekenleri biliyoruz. Müfredata 200 binin üzerine görüş geldi. Onları inceliyoruz. Yeni müfredatla öğrencilerimiz buluşturacağız.” 

SENDİKA BAŞKANINA CEVAP

Program kapsamında öğretmenlere de seslenen Bakan Yılmaz kendisinden önce söz alan  Eğitim Bir Sen temsilcisinin BİMER gibi iletişim araçlarının şikayet aracı olarak kullandığı eleştirisine şu sözlerle yanıt verdi:

“Kilit taşının eğitim olduğunu biliyoruz. Sendika başkanının ‘BİMER’e şikayet oluyor bu bizi rahatsız ediyor’ yaklaşımı hiç doğru değil. Yaptığınızdan emin ve şeffaf olacaksınız. İçeride ne yapıyorsanız bileceksiniz. İçeride olanı dışarıdakinin bilmesi sizi rahatsız etmiyorsa o zaman dost doğrusunuz. Bu ülkenin en değerli varlığı evladıdır.   En değerli olan şey size teslim ediliyor. Ama ‘ benim hakkımda şikayet oluyor’ yaklaşımı hiç doğru değil. Öğretmen performans kriteri getireceğiz. İstiyoruz ki, bütün öğretmenler bütün öğretmenlere not versin, istiyoruz ki bütün veliler öğretmenlere not versin. İstiyoruz ki bütün öğrenciler öğretmenlere not versin. Doğrusu budur. Biz bir aileyiz. Ailenin birbirilerinden not alabilmesi lazım. Bazı durumlarda herkes bir birbirine not veriyor, bu doğru bir sistem. İnşallah o performans sistemine göre de öğretmenlerimizin kariyer basamaklarına da uzman öğretmen ve baş öğretmen sınavına girebilmesinin yolunu açacağız. İstiyoruz ki öğretmenlerimize biraz daha mali hak verelim. Devletin kaynakları iyi oldukça gerçekten de öğretmenden hiçbir şey esirgenmez.

ÖĞRETMENLİK İTİBARLI MESLEK

İstanbul Üniversitesi’nde  bir araştırma yapılmış. En itibarlı meslekler arasında birinci sırada doktor, ikinci sırada öğretim üyesi, üçüncü sırada hakim ve dörtdüncü öğretmen. Gurur duydum. Öğretmenlik itibarlı meslektir. Bunu daha yükseltmemiz lazım. Bunu önümüzdeki dönemde yapacağız. Sözleşmeli öğretmenlik sistemine devam edeceğiz. Türkiye’nin geleceği öğretmenin ellerinde şekillenecek. Öğretmen ne kadar iyi olursa öğrencimiz o kadar olacak. Geçmişe oranla iyi noktadayız. Biz üstümüze düşeni yaptık. 2002’de bütçeden ayrılan pay yüzde 10 şimdi yüzde 20’ye yakın. Yüzde 100 arttırım yapmışız. OECD ülkeleri arasında eğitime ayrılan pay yüzde 5.2 Türkiye’de eğitime ayrılan pay yüzde  milli gelirden yüzde 5.8. Gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinden  çok daha fazla milli gelirimizden eğitime pay ayırıyoruz.   Okullar açıyoruz, derslikler yapıyoruz.

GEÇMİŞE GÖRE İYİYİZ

Geçmişe göre iyiyiz. Her alanda  iddia olarak söylüyoruz. Ama daha yapmamız gereken şeyler de var. İyi bir yönetimle etkili bir yönetimle, demokratik daha çağdaş bir yönetimle  daha hukuk devletine uygun bir yönetimle 2023 yılına vardığımızda Türkiye’de eğitimin temel sorunlarını çözmüş oluruz. Yani ikili eğitim, okul öncesi, yabancı dil sorunu çözmüş oluruz. Bundan sonra temel kaygımız daha kaliteli bir eğitim nasıl verebiliriz? Öğretmenlerimizin motivasyonlarını nasıl arttırabiliriz? Çalışmalarımızı bu noktada yoğunlaştırmamız lazım.”

  • 1 10
  • 25 Mart 2017 17:41 2.993
  • byrm19
    28 Mart 2017 20:51
    0 0
    Ah Kardeşlerim Rahmetli Nasrettin Hoca Ne Diyor Hırsızın Hiç Mi Suçu Yok? Suçlu Olan Sayısını Arttırırsan 5-10 Tane Hırsızın Kimse Farkında Olmaz...verdim Bayıra Mevlam Kayıra... Allah İhlas İle Görevini İfa Eden Kardeşlerime Rızasını Ve Cennetini Nasip Etsin Amin...
  • ahmeter0101
    28 Mart 2017 19:29
    0 0
    Ömer Dinçer şimdi de İsmet Yılmaz
  • Quaresma__7
    28 Mart 2017 10:17
    0 0
    Yav he he
  • razor065
    28 Mart 2017 05:52
    0 0
    herkes bence elon musk un hayat hikayesini okumalı
  • daywalker_01
    27 Mart 2017 09:47
    5 0
    gelecek bizim elimizde mi şekillenecekmiş. elde ne kaldı kı şekillensin.neden herkes öğretmene yüklenir anlamam.diğer kurumlar mükemmel ya sadece bizim kurum mu çalışmıyor acaba?doğru en çok yatan biziz.tatili yapan biziz.parayı da en çok kazanan biziz.tabiki veli öğrenci beni değerlendirecek.ama bizim üstümüzdekileri kim değerlendirecek onuda ben Allah a havale ettim.o değerlendirmeyi en güzel yapandır.
  • ccetin
    27 Mart 2017 00:18
    5 0
    Yahu tamam her şeyi anlarım da o ücra dağ köylerinde öğretmeni hangi veli nasıl değerlendirecek? Bu sistemde nasıl bir güvenilirlilik ve geçerlilik olacak. Geçen gün öğretmenler odasında oturuyorum bir veli geldi çaldı kapıyı. Oğlunun öğretmenini arıyormuş. Öğretmenin adını, sınıfı sordum bilmiyor. Öğretmeni tarif ediyor 'kısa boylu,sakallı ve kıvırcık' diye. Şimdi bu veli mi değerlendirecek o öğretmeni?
  • neo24
    26 Mart 2017 22:13
    0 0
    Mülakatı getiren bakan olarak anılacaksınnn
  • 40096
    26 Mart 2017 16:00
    5 0
    Açıkçası ben öğretmen olarak veli öğrenci beni değerlendirecek diye şuan yaptığımdan farklı birşey yapmam ama uzman birileri objektif şekilde değerlendirsin tabiki eksiklerimi fark eder bunun için çabalarız ha bu arada bizde müdürleri değerlendirelim
  • allenise
    26 Mart 2017 10:43
    3 0
    öğretmen kimlerin ellerinde şekillenecek :)
  • müdürümsü
    26 Mart 2017 08:24
    7 0
    Bakana da not verilecekse ve bu her sene şeffaf bir şekilde açıklanacaksa ben varım hodri meydan.
  • debasos
    26 Mart 2017 08:01
    6 0
    Eğitimin eesini bilmeden not vermek! Komik
  • fehim
    26 Mart 2017 07:45
    4 0
    Bizde bakana not vermek istiyoruz
  • razor065
    26 Mart 2017 06:10
    9 0
    1. Pc açmayı kapamayı bilmeyen veli mebbiste o modülden nasıl puan verecek daha önce veliler kurumu değerlendirmişti ve çoğunu yine kurum yöneticisi onların adına girdi evde bilgisayarı yok adamın neti yok, okula geliyor okulda da tam bir işkenceye dönüyor sonra okul idarecisine "hocam uğraştırma bizi sen gir" diyor.

    2. Hayatında bir kitap okumamış ama her haltı bilen şahıs neye göre öğretmeni değerlendirecek batıda yazılan ve çizilen pedagojik kuramlara göre mi yoksa kafasındaki medrese modeline göre mi?

    3. Sınıfta benim ne kadar çaba gösterdiğimi nerden bilecek bazı sınıflar seçmedir, öğretmen bir şey yapmasa da başarı oluşur bazı sınıflar ise tam bir toplama kampıdır öğretmenin çok sofistike yöntemleri yoksa yandaki şubeden on kat daha fazla çabalasa yeteri kadar başarı elde edemez. Veli gelip dersi mi izleyecek "aaaa bu hoca çok çalışıyormuş aslında bizim çocuk çok umursamazmış verilen ödevi bile kaybediyor sonrada bana öğretmen ödev vermedi" diye yalan söylüyormuş mu diyecek. O çocuğuna inanacak.

    4. 25 yaşını devirmiş insanları tek derdi saçım nasıl olan ya da tek derdi ailesinin sosyo ekonomik seviyesi dolayısıyla beslenme teneffüsünde yiyeceği poğaça olan (küçümsemiyorum, küçümsediğimi düşünenler bana değil düzene hesap sorsun ) çocuklara/ergenlere mi madara edilecek.

    5. Öğretmene garezi var diyelim sosyal medyadan takip ediyor siyasal görüşlerini beğenmiyor kendisiyle aynı kafada birçok veliyi örgütleyip düşük oy kullandırmayacak mı oy kullanmadan önce namusu ve şerefi üzerine adil olacağına dair söz mü verecek.

    6. Cumhuriyet ilk dönemindeki eğitici tipinin, üni kadrolarının kalitesinin temel belirleyici unsuru tüm topluma yayılmış olan aydınlanmadır, ülkede bir darbe olduğunda ordudan çok öğretmenlerden suçlu ve ortakçı çıkıyorsa zaten o ülkede eğitimin çoktan beri altına dinamit döşenmiştir. O zihniyet yok mu olmuştur.

    son olarak bir siyasetçinin siyasi kariyerini bitirmek istiyorsam onu meb bakanı yaparım sayın bakana kolay gelsin diyorum
  • zeynepgulsu
    25 Mart 2017 22:51
    11 0
    Sacmalik!!!!Asıl sorunlarimizla ugrasin.Bizle ugrasmayı bırakın.Cok sinir bozucu bir haberdi.
  • öznur33
    25 Mart 2017 21:52
    5 0
    Veli bende dahami iyi biliyor bu isiki bana not verecek.veliler dahada havaya girecek kendini nimetten sayacak.hele ogrenci ilkokul ogrencisi not vermeyi ne bilir acaba.
  • Alpersagdic
    25 Mart 2017 21:46
    9 0
    Herkes bize puan versin 2. Üniv bitirdim neden meb için hiç bir anlam ifade etmiyorum ben farklı bir alanda kendimi geliştirdim daha iyi bir öğretmen olmak istiyorum. Bu bir PERFORMANS değil mi? Öğretmeni hiçe sayıp sürekli nasıl puanlandıracağını hedeflemek gaye olmuş yazık.
  • osmngnydn
    25 Mart 2017 19:54
    14 0
    Madem bir aileyiz öğrenci, veli, öğretmen öğretmene not verecek o halde öğretmenler de bakana not versin.
  • ugurdogan__
    25 Mart 2017 19:07
    19 0
    Öğretmen öğretmene,veli öğretmene,öğrenci öğretmene sonra komple herkes öğretmene....
    Problemlerin asıl kaynağı öğretmen!! Bu öğretmenleri Allah bildiği gibi yapsın!! Hep onların yüzünden.
    Yemin ediyorum şaka gibi bir ülkeyiz.Her şey doğru öğretmen yanlış.Hı hı tabi
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK