Başarıda Öğretmenden Çok Arkadaş Etkili

Çocukların okul başarısının öğretmenlerle ilişkili olduğu düşünülür. Ancak yapılan bir araştırma, öğretmenlerden çok sınıf arkadaşlarının okul başarısını etkilediğini ortaya koyuyor.

Çocukların hayatında önemli bir etekn olan akran baskısının sonuçları, son zamanlarda akademisyenler tarafından daha çok incelenir oldu. Michigan Üniversitesi'nce yapılan ve International Journal of Educational Research'te yayınlanan bir araştırmaya göre, konu okul başarısı olduğunda, öğrencilerin akran baskısı nedeniyle öğretmenlerinden çok sınıf arkadaşlarından etkilendiği görüldü.

Araştırma için üniversite öğrencileri baz alındı ve bir grup öğrenci internet üzerinden psikoloji dersi aldı. Öğrencilerin, sınıf arkadaşlarının onlar hakkındaki görüşlerinden ve sınıf arkadaşlarından öğrendiklerinden daha çok etkilendiği görüldü. 

Arkadaş seçimi çok önemli

Araştırmanın sonuçlarını da baz alarak konuşacak olursak, elbette çocukların etrafında kimlerin olduğunun onların kişiliklerinlerine ve başarılarına etki ettiğini söyleyebiliriz. Okulu önemseyen öğrencilerce çevrelenmiş bir ortamda eğitim alan öğrencinin ortaya koyacağı okul başarısı da oldukça net oluyor.

 

Andaç ÜZEL / 

  • 3 0
  • 14 Ekim 2018 23:27 5.225
  • gulteknkaya
    17 Ekim 2018 02:09
    0 0
    Yanındaki arkadaşının öğretmeni tarafından takdir edildiğini de görmek oldukça motive edicidir.
  • cbci
    16 Ekim 2018 21:22
    8 0
    öğrenci başarılıysa branş öğretmenleri, başarısız ise de ilkokul öğretmeni sorumlu olur. biz böyle gördük, böyle biliriz :)
  • seyfi ünaldı
    16 Ekim 2018 19:06
    16 1
    Yahu başarıda herkesin payı kurban eti gibi dağıtıldı da bir tek öğretmene pay düşmedi yıllardır.
    Öğretmenler sıfır çeken öğrencilerin sınavlarından sonra hatırlanıyor.
  • serdaraydın
    15 Ekim 2018 23:38
    16 1
    Resim dersinde öğrenci balığı ters çizmişti. Bende, öğrencinin ruhsal, psikolojik, ailevi, gündemde ki gibi disleksi , vb... sebeplerini düşünüyordum. Yanın da oturan arkadaşı, aa salak balığı ters çizmişsin dedi. O da , aaa haklısın dedi. Sildi düzeltti.

    Meğer bu kadar basitmiş. Bende nelere kafa yormuşum. Ne kadar basit cevapları varmış, diye hayıflandıydım. ;)
  • alper bocut
    15 Ekim 2018 20:05
    2 1
    Okuma yazma öğretimi sırasında da önde olan öğrenci zorlanan öğrenciye oldukça faydalı oluyor.
  • bigadiçli
    15 Ekim 2018 19:24
    1 0
    Bence de doğru. Defalarca anlatır, çeşit çeşit yöntem uygularsın anlamaz, çıkar biri bişey uydurur, tüm sınıf onu doğru kabul eder.
  • daulla
    15 Ekim 2018 10:36
    5 0
    benim her zaman savunduğum düşünce... bazen yırtınırız bir kazanımı çocuğa vermek için ama bir türlü alamaz; ama arkadaşının birinin anlık letkisi ile bir anda kazanımı öğrenir. sınıfta her yıl sık sık karşılaştığımız olay...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK