Beceriksiz Bir Nesil Geliyor…

Çocuklarımızın durumu ortada. Becerileri çok zayıf. Bu sorunun neden ortaya çıktığı ise herkesin malumu. Çünkü onların yerine, hep biz yapıyoruz yapacaklarını,

Elbisesini, çorabını ayakkabısını biz giydiriyoruz.

Yemeklerini biz yediriyoruz. 

Meyvesini biz soyup ağzına sokuyoruz. 

Bardağını biz dolduruyoruz, hatta dökmesin diye bardağı ağzına biz götürüyoruz. 

Uzandıkları bir şeyi kolaylık olsun diye biz alıp veriyor, bir şeyi bükmeye çalıştığı zaman elinden alıp hemen biz büküyor, taşımaya çalıştığı şeyleri biz taşıyor, oyuncağının düşen vidasını biz takıyor onların hayatını kolaylaştırmak için çırpınıyoruz.

Onlara faydalı olmak isterken aslında farkında olmadan zarar veriyoruz. Çünkü hayata hazırlamıyoruz çocuklarımızı.

Çocuklar bu becerileri okulda da geliştiremiyorlar. Zaten böyle bir okul anlayışı, ders veya program yok. Bir zamanlar, iş teknik, ev ekonomisi gibi derslerde bazı beceriler kazandırılırdı ama 10 yılı aşkındır bu dersler yok. Bu yüzden yaşam becerilerinin ana babalar tarafından evlerde verilmesi gerekli. Bu yönüyle her ev bir okula dönüşüyor aslında.

Hayat için gerekli bu beceriler öğrencilerin öğrendiği akademik bilgilerden çok daha önemli. Öğrencilerin birkaç yıl sonra unutacağı bilgileri öğrenmelerine çok önem verdiğimiz halde becerilerinin geliştirilmesini umursamıyoruz. Ne de olsa yanlarında biz varız diye düşünüyoruz ama bu yaklaşım çok yanlış.

Sonuçta bu gün üniversiteyi bitirmiş bir genç atanmış olduğu yere giderek hayatını kuramıyor. Babası gidip kiralık ev buluyor, eşya alıyor, elektrik su abonelikleri üzerine yapıyor, evde bakım gereken şeyleri yapıyor hatta çoğu zaman tek başına kalamayacağı için ailesi de onunla birlikte kalmak zorunda oluyor. Varın yirmi yıl sonrasını siz düşünün.

Beceriksiz insanlardan oluşan bir topluma dönüşmüşüz. Bir evde patlayan ampulü değiştirmek veya yerinden oynayan prizin vidasını sıkıştırmak için elektrikçi çağrılıyor. Sökülen bir elbise düğmesi dikilemediği için terziye götürülüyor. Yemek pişiremeyen anneler, musluk contasını bile değiştiremeyen babalar sarmış her yanı. Daha neler neler…

Sevgili anne-babalar,

Çocuklarınıza hayatta gerekli olacak tüm becerileri siz kazandırmalısınız. Unutmayın sizin olmayacağınız bir gün mutlaka gelecek. Sizin çocuklarınıza kazandırdığınız beceriler onların daha iyi hayat sürmelerini sağlayacak. Hatta onlar da kendi çocuklarına bu becerileri aktaracaklar. Siz sadece çocuklarınızı değil sonraki nesillerinizi de kurtaracaksınız...

Doğan CEYLAN

Yönetim Bilimi Uzmanı

  • 36 3
  • 22 Ekim 2017 09:24 5.460
  • Aktif Haberler
  • tolunays
    24 Ekim 2017 11:11
    1 6
    Aşağıdaki yorumumu olumsuz olarak işaretlemiş pek çok arkadaş. Bir tek kişiye bile beceriksiz demek hakaret sayılırken ülkenin geleceği olan milyonları beceriksiz diye damgalamakta beis görmemişler ama. Gelecek nesil şimdikilerden daha kaliteli olacak. Bazıları ampul takıp musluklarını onaradursun gelecek nesil Türkiye'yi layık olduğu şekilde dünya lideri yapacak. Buna kanaatim tam.
  • best44
    24 Ekim 2017 08:17
    5 0
    Yaşadığımız çağa uygun beceri sahibi çoğu gencimiz.Bana göre hem yetenekliler hem de becerikli.Ama öylesine içler acısı bir eğitim sistemimiz var ki;yok ediyoruz,köreltiyoruz.yedi ,sekiz saat ders görüyor bu çocuklar.Allah aşkına neye yaradı bu seçmeli dersler?Ders yükü ve zaman hırsızlığından başka hiç bir işe.Kapatıyoruz çocukları ,gençleri binalara(bahçe yok,spor yapacağı alan yok)amannnn geçlerin dunyadan haberi olmasın der gibi.okulda geçen sure ,yemek arası (Kİ yemekhane yok çoğu okulda),yolda geçen zaman tam tamına onnnn saat.okullarda harala gürele derslere gir çık.yorgun bu çocuklar,umutsuz bu çocuklar,geleceğinden kaygılı bu çocuklar.BECERİKSİZ değil.
  • sonrabirgun
    23 Ekim 2017 22:33
    3 5
    Bu uzmanlık tabii dağıtılan bir şey sonuçta. Bu ciddi bir iddia. Beceriksiz bir nesil geliyormuş? Nereden biliyorsun? Hangi bilimsel çalışmaları yaptın? Saha gözlemi diyeceğin şey mahalledeki çocuklar olmasın. Ben şimdinin 30-50 yaş arası zanaatlarkarına bakıyorum. Fayansçı, demirci, bobinajcı vs... Aşağı yukarı hepsi beceriksiz. Devlet daireleri iki parmak klavye kullanan gözlük üstünden bakanlarla dolu. Ama sen her gencin bir youtuber olduğu dönemi beceriksizlikle suçluyorsun. Sebebiyse değişmeyen ampül (ki abartılı örnek) dikilmeyen elbise. Malların bu kadar ucuzladığı, fiyatların aşağı çekildiği, tüketimin arttığı bir ortamda bunların olmamasından daha doğal ne var. Eskiden her evde dikiş makinesi olurdu. YAMALIK diye bir kavram vardı. Şimdi yamalık fiyatına LC Waikiki'den elbiseyi alıyorsun. Neden dikesin ki? Bunun yerine yeni dönemin yeni becerileri var. Bu çocuklarsa bunları yapıyor. Üstelik yeni çocukların kavram gelişimi şimdinin yetişkinlerinden bile daha iyi. Buna ne diyeceğiz?
  • uNNamed
    23 Ekim 2017 13:48
    5 0
    Bazı arkadaşlar başlığa takılmış. Unutmayın ki gerçekler acıdır. Doğan bey az bile demiş. Şimdiki gençlerin eskilerden iyi yaptığı şeylerde var elbette.
  • sevmelek
    23 Ekim 2017 11:18
    6 0
    ama iyi test çözüyorlar...
  • rover27
    23 Ekim 2017 10:49
    3 0
    çok doğru tespit tebrik ederim.
  • sehery
    23 Ekim 2017 09:41
    15 1
    Sadece beceriksiz mi? dindar ama ahlaki yönden zayıf, okumayan araştırmayan her duyduğuna inanan sorgulamayan, amaçsızca galeyana gelen, kolay kandırılabilen ideolojiden uzak neye inandığını bilmeyen mucizeler peşinde koşturan kısa sürede emek vermeden zengin olmaya çalışan bedavacı bir nesil desek???
  • reeemat
    23 Ekim 2017 08:00
    6 0
    Yeni neslin ayakkabısı tozlanmadıkça, eli kirlenmedikçe adam olmaz, apartman camlarından dışarıyı seyrederek büyüyorlar.
  • tolunays
    23 Ekim 2017 00:14
    8 31
    Birkaç yıl öncesine kadar da milli ve manevi değerlerden uzak bir nesil geliyor denilmekteydi. 15 Temmuz gecesi bir de baktık ki o küçümsenen gençlik 60'larda, 80'lerde darbeleri kuzu kuzu seyreden büyüklerinin intikamını alırcasına kükredi. Bu da öyle olur inşallah. Bir kıvılcım yetiyor bazen.
  • nurcan21_
    22 Ekim 2017 20:12
    8 0
    Ben de böyle bir anneyim en kötüsü de farkinda olup ta yapmak bunlari
  • bulcelik
    22 Ekim 2017 19:26
    13 0
    Yazar, aşırı korumacı velilerden bahsetmiş. Katılmamak elde değil. Çocuk düştüğü an tepesinde biten veliler. Bırak çocuk kendi kalksın. Böyle velilere helikopter veli deniyormuş. Çocuğun başında pır pır uçan veli.. En önemlisi de helikopter velilerin çocukları uçamıyormuş.
  • OğuzİNAN
    22 Ekim 2017 16:51
    12 3
    Yooo yanlış bi’ kere; küfür konusunda çok becerikliler.. 7 ila 15 yaş arası gün yüzüne çıkmadık küfürler edebiliyorlar..
  • öffpüff
    22 Ekim 2017 14:55
    10 0
    Pembe mavi putlar yetiştiren anne babaları kutlamak lazım.siz bu neslin 20 yıl sonraki hallerini düşünün bir de.
  • sakill
    22 Ekim 2017 13:36
    6 0
    kuşak kibri her daim devam ediyor.Kendimizi merkeze alıp kuşak eleştirmek abes.
  • cbci
    22 Ekim 2017 12:37
    10 1
    her nesil, kendinden sonra gelen nesli böyle küçümsüyor :)
  • aretias28
    22 Ekim 2017 11:26
    20 2
    sadece beceriksiz mi?peki ya saygi? ya sevgi?
  • Deniz_33
    22 Ekim 2017 11:06
    4 1
    Meslek hayatımın ilk teftisini yapan müfettiş Doğan Ceylan hocamdan güzel tespitler.
  • gkhnkmn
    22 Ekim 2017 10:56
    7 6
    Beceriksiz nesil derken , sizin beceri olarak gördüklerinizi mi baz alıyoruz. Merkezde yine siz mi varsınız, yine mi sizin istediğiniz gibi olmadılar? Beceri gruplari ,secenekleri farkli bence. Cok guzel bilgisayar kullanani, iletisim kurani, diksiyon sahibi olani, traktor kullanani vs vs var. Bence her nesilde becerisi ideolojilere uygun olmayan gruplar vardı. Beceri göreceli.
  • seyfi ünaldı
    22 Ekim 2017 10:33
    9 3
    Bunlar daha iyi günlerimiz. Bahsedilen neslin çocuklarından oluşan nesil okulda gidip kendi başına tuvaletini yapamayacak.
  • abdil7
    22 Ekim 2017 10:12
    10 1
    Köy kahvesinde ki amcaların muhabbeti gibi ortada bir sorun var sürekli aynı sorun konuşulur, ama sorunu çözmeye yönelik hiç bir çalışma yok
  • victory90
    22 Ekim 2017 09:51
    2 11
    Yazı içeriği her ne kadar anlamlı olsa da başlık bir eğitimciye yakışmamış tüm emeği çöp etmiş yazık
  • Pelinsu1
    22 Ekim 2017 09:39
    9 0
    Çocuk ana babalar toplumuyuz.
  • gkhnkmn
    22 Ekim 2017 09:35
    4 15
    Başlık hoşuma gitmedi. Belirtmek istedim. Aşırı genellemeli ve sert mi desem :o(
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK