Bölüm Şeflerinin Yöneticilik Hakkı

Çevrimdışı TMurat

  • Site Yöneticisi
  • *****
  • 10.180
  • 64.909
  • 10.180
  • 64.909
15 Ağu 2007 09:35:41
(e-posta ile gönderilen bir bilgi) Gönderen: Ali ÖZKAN -TEKİRDAĞ Bölüm şefi

Yönetici Atama Yönetmeliği Danıştay tarafından durdurulmuş olup yenisi hazırlanmaktadır.Bu yeni yönetmelikte Okullarımızdaki bölüm şefliği kadrosunun Müdür Yardımcısı statüsünde değerlendirilmesi gerekmektedir:

Çünkü,11 Ocak 2004 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmenliğinde Meslek lisesi bölüm şeflerinin müdür yardımcısı hatta kurum müdürü olarak değerlendirilmekte,”Ancak 10 Mart 2004 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmenliği ile meslek lisesi öğretmenlerinin yönetici olmalarının önü kesilmektedir. Çünkü bu genelge 11 Ocak 2004 tarihinde yayınlanan yönetmenliğin açıklaması olarak gönderilmiştir. Bu genelgenin 6. maddesinde (Yönetmenliğin 7′nci maddesinin ikinci fıkrasında yönetim kademelerinde geçmiş sayılacak diğer görevler arasında yer alan şef kadrosunda geçen süreler ifadesinde kamu kurum ve kuruluşlarında genel idare hizmetleri sınıfı şef kadrolarında geçen süreler anlaşılacaktır.) denilmektedir.Böylece yönetmelikle verilen hak genelgeyle alınmaktadır daha önceden kazanılmış bir hak geri alınamaz. En azından genelgenin çıktığı tarihe kadar şeflikler müdür yardımcısı veya C tipi okul müdürlüğü olarak değerlendirilmek zorundadır.

Çünkü,Mesleki ve teknik okullarda görevli bölüm ve atölye şefleri, norm kadro yönetmeliğinin 14. maddesi uyarınca öğretmen kadrosu içinde değerlendirilmektedir.
Bu nedenle branşlarına uygun ders görevlerini fiili olarak yürütmekteler, öğretmenlik görevlerini yerine getirmekteler, nöbet hizmetlerini yerine getirmekteler, koordinatörlük görevleri varsa onu yerine getirmekteler, döner sermaye işlemlerini yerine getirmekteler aynı zamanda bölüm veya atölye şefliği görevinin gereğini de yerine getirmekte bölümün yönetim işlerinide eksiksiz ve yetkileri sorumlulukları olarak yönetmektedir.

Çünkü,Bölüm şefinin görevlerini mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin 260. maddesinden okuduğumuzda daha ilk maddesinde "bölümü yönetir" der,
Bu durumu Personel Genel Müdürlüğünün 01.10.2002 tarih ve 92492 sayılı 79 nolu genelgesi de belirtmektedir. Bu genelgenin 2. maddesi 3. fıkrasında ;"Bilindiği gibi, bölüm ve atölye şefleri, ilgi (a) Yönetmeliğin 14 üncü maddesi uyarınca öğretmen kadrosu içinde değerlendirilmektedir. Bu nedenle branşlarına uygun ders görevlerini fiili olarak yürütecekler, aynı zamanda bölüm veya atölye şefliği görevinin gereğini de yerine getireceklerdir." hükümleri yer almaktadır. Fakat bu durum 657 sayılı kanunun 87. ve 90.maddelerine, Anayasamızın 10. ve 18. maddelerine aykırıdır. Çünkü memura ikinci bir görev verilemez, fakat öğretmenlere verilen idarecilik görevleri bu kapsam dışındadır. Bu konuda müdür yardımcısı olarak değerlendirilmiştir.

Çünkü, Bölüm şefi görevi içinde ek dersle ilgili esasların 5. maddesi c bendi 5. fıkrası hükümlerine göre 10 saat ücret ödenir.
Bölüm şefine ödenen bu 10 saat bölümün yönetimi için ödenen ücrettir .

Çünkü, Mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin; 255. maddesinegöre bölüm şeflerine
260. madde gereğince 28 görev,
264. maddeyle de 27 görev,
265. maddeyle de 8 görev,
268. maddeyle de 9 görev verilmektedir.
Bölüm şefi hem bölümünü yöneten yönetici aynı zamanda da öğretmenlik yapmak zorunda olan ve toplam olarak 72 maddelik görevi bulunan ve üzerinde milyarlarca malzemenin zimmetli olduğu ve tutması gereken bir sürü defter ve çizelgeleri bulunan,müdür yardımcısı statüsünde atanan müdür yardımcısı olarak görev yapan amaYÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNDE adı bile geçmeyen yöneticilik basamaklarında bulunmayan ,yaptığı yöneticilik görevi görmezden gelinen yöneticimi öğretmen mi olduğu belli olmayan bir milli eğitim personelidir.

Çünkü,yönetici atama yönetmeliğinde yönetici kabul edilmemekte böylece yöneticiliğe başvuru bölüm şefliği üzerinden yapılamamakta ama bölüm şefliği hemen yönetmeliğin ekindeki değerlendirme çizelgesinde yönetici olarak kabul edilmekte ve yapılan bölüm şeflikleri yöneticilik olarak puanlandırılmaktadır.

Çünkü,Yönetici Atama Yönetmeliğine göre ataması müdür yardımcılığı ölçütlerinin dışında yapılan MÜDÜR YETKİLİ ÖĞRETMENLİK fiili yöneticilik yaptığı için müdür yardımcılığı veya C tipi okul müdürlüğü olarak değerlendirilirken bölüm şeflerinin yaptıkları görev yöneticilik sayılmamaktadır.En az personeli olan bölüm şefi bile müdür yetkili ögretmenden fazla personele yöneticilik yapmaktadır.

Bölüm şeflerimizde yönetici sıfatıyla görev yaptıklarından, müdür yardımcıları gibi değerlendirilmelidir. Ve okullarımızdaki bölüm şeflerimize öğretmen norm kadrosundan ayrı olmak üzere bölüm şefi norm kadrosu verilmeli 6 saat maaş karşılığı derse girerek maaş yükümlülüğünü yerine getirmeli geri kalan zamanlarda ücret karşılığı bölümün yönetim işlerini yerine getirmeli yönetici atama yönetmeliğinde müdür yardımcılığı statüsünde değerlendirilmeli ve YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİNDE bölüm şefliğinde yapılan görevler müdür yardımcılığı veya C tipi okul müdürlüğü olarak değerlendirilmelidir.

Bu düzenlemeler yapılmadan çıkarılacak bir yönetici atama yönetmeliği ölü doğmuş olacak ve çıkar çıkmaz açılacak davalarla iptal olacaktır.

Ali ÖZKAN -TEKİRDAĞ Bölüm şefi

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK