Bulmacalı, Bowlingli Matematik Eğitimi

Çoğu çocuğun korkulu rüyası olan matematik için baştan önlem alınması gerektiğini düşünen sınıf öğretmenleri, yaptıkları farklı uygulamalarla ilkokuldan itibaren öğrencilerine bu dersi sevdiriyor. Tahtada anlatmak yerine çeşitli oyunlarla, etkinliklerle, hoplaya zıplaya matematik öğretiyorlar. Üstelik bunu yapmak masraflı da değil. Çaba harcamak ve birkaç boya, oyuncak, oyun hamuru yetiyor. Samsun’dan Tuğba Başturan, Gaziantep’ten Mustafa Kemal Fırat, Aydın’dan Şayeste Dailli’nin yaptığı çalışmaları tanıtacağız. İşte öğretmenlerin ilginç, bir o kadar da eğlenceli matematik dersleri.

Samsun Çarşamba ilçesindeki Dikbıyık İlkokulu’nda Tuğba Başturan’ın öğrencileri matematik dersinde bowling oynayarak ve ‘Sallanan Dişlerimi Çekiyorum’ etkinlikleriyle çıkarma işlemini eğlenerek öğreniyor. “Matematik genelde korkulan bir ders olarak görülür. Onu, bu anlayışın aksine sevilen bir ders olarak zihinlere yerleştirmenin ilk yolu birinci sınıftan geçiyor” diyen 11 yıllık sınıf öğretmeni Tuğba Başturan, şunları anlatıyor:

“Birdeyken sevilirse, diğer sınıflarda da bu devam ediyor. Onu eğlenceli yöntemlerle anlatarak, onların da benim kadar seveceği hale dönüştürmek için böyle bir proje geliştirdim. Çeşitli sınıf öğretmenleri gruplarından, sitelerinden araştırarak, hoşuma gidenlere kendim de bir şeyler ekleyerek sınıf içinde değişik etkinlikler yapıyorum. Örneğin bowling tüm çocukların sevdiği bir oyunoldu. Önce tahtaya kaç labutumuz olduğunu yazıyoruz. Topu atınca yıkılanlara ‘çıkan’ dedik, yıkılmayanlara ‘kalan’. Bu şekilde çıkarma işlemini ilk derste birçok öğrenci anladı. Hem çok eğlendik, güldük hem de matematiğe karşı önyargıları yıktık. Oyuncak hamurdan damak yaptık. Üzerine kuru fasulyeden dişler dizdik. Onlara süt dişlerimiz dedik. Doktor oldular, dişleri çektiler teker teker. Kaç dişimiz çıktı, kaçı kaldı saydık. Ritmik saymayı eğlenerek öğrenmeleri için, sınıfa yağlı boyayla sayılar çizdim. Üzerinde zıplayarak öğreniyorlar. Toplamayı da belde döndürülen halkalar ve renkli toplarla anlatıyorum. Matematiği direkt bilgi olarak tahtada anlatsam, çocuk için korkulan bir ders haline gelebiliyor. Problem olarak yazsak, çocuk zaten okuma-yazmayı yeni öğreniyor. Okuması yavaş olan güçlük çektiği için matematikten soğuyor. Bir dersi eğlenerek vermek en başta önyargıyı yıkıyor. Hep matematik dersi yapalım diyenler oluyor.”

YAPBOZLA ÇARPMA ÖĞRENİYORLAR

Aydın Didim Mahir Özgür Damar İlkokulu’nda Şayeste Dailli’nin öğrencileri çarpma işlemini oyunlarla öğreniyor. 17 yıllık sınıf öğretmeni olan Dailli, matematik öğretirkenki uygulamalarını şu şekilde özetliyor:

Esra ÜLKAR'ın haberinin devamı için tıklayınız...

 

  • 5 3
  • 10 Ekim 2018 07:29 4.842
  • zekirdek
    10 Ekim 2018 09:41
    9 0
    okula büyük adam olamassın .kendini gerçekleştiremezsinn.yinede güzel düşünceler fakat 40 kişilik sınıfta nasıl uygulama yaparsın kapının dibine kadar öğrenci dolu beylikdüzü esenyurt taraflarında
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK