Bundan Sonra Kadın Memurların Etek Boyu Cetvelle mi Ölçülecek?

Bir hakimin avukatın etek boyuna müdahale etmesi başına bela oldu ve yeni bir tartışma başlattı. Hakimler ve Savcılar Kurulu ise derhal konuya müdahale etti ve hakimi görevden uzaklaştırarak kamuoyunu teskin etti.. Garip olan şu ki avukatın etek boyu tartışmasında mevzuat hiç tartışılmadı ve yapılan tartışma ise duygusallıktan öteye geçemedi. Halbuki bu vesile ile Türkiye Barolar Birliği’nce yürürlüğe konulan mevzuattaki kadınlara yönelik aşağılayıcı düzenlemelerin tartışılması gerekirdi ki maalesef kimse işin burasıyla ilgilenmedi.

Bu köşeyi takip edenler, personel konularını düzenleyen yönetmeliklerin birçoğunun 1980 ihtilalinden sonra yürürlüğe girdiğini ve ihtilal mantığını taşıdığını ifade ettiğimizi hatırlayacaklardır. İhtilalden bu kadar süre geçmesine ve ciddi demokratik adımlar atılmasına rağmen maalesef bu yönetmeliklerin hala bütün unsurlarıyla yürürlükte olduğunu görüyoruz. Maalesef benzer düzenlemeler avukatlar için de geçerlidir.

İşte bunlardan bir tanesi de personelin ense traşından etek boyuna kadar bazı düzenlemelerin yer aldığı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'tir. Bu yönetmeliğin 5'inci maddesine baktığımızda son derece komik ve bir o kadar da memurlara nasıl bir biçim verilmeye çalışıldığını açıkça görüyoruz.

Yönetmeliğe göre kadın personelin giyim tarzı ve komedi

2013 yılında yapılan değişiklik sonrasında kadınlar kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyemez, etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz, terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyemezler. Yönetmelik gereği etek boyu kontrolünü kim ve hangi cesaretle yapacak? Bu kontrolü yapan amirin başına etek kontrolü yapan hakimin başına gelenler gelir mi gelmez mi? 

Yönetmeliğe göre erkek personelin giyim tarzı ve başka bir komedi (bıyık şekli)

Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Ancak, Danıştay Onikinci Dairesinin 27/02/2018 tarihli ve Esas No:2017/1264 sayılı Kararı ile "Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz.kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir" kısmının yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Kılık kıyafet kuralına uymamanın cezası nedir?

657 sayılı Kanun'un 125'inci maddesine göre; belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak uyarma cezasını gerektirmektedir.

Avukatlar için de kılık kıyafet düzenlemesi var mıdır?

Türkiye Barolar Birliği'nin çıkarmış olduğu mevzuat incelendiğinde memurlar için düzenlenmiş olan kılık kıyafet düzenlemesine benzer düzenlemelerin avukatlar için de olduğu görülecektir.

Maalesef yıllardır başörtülü avukatlar için mahkemelerde yapılan aşağılık uygulamalar görmezden gelinirken ve bunların da kadın olduğu unutulurken bir hakimin kadın avukatın etek boyuna yaptığı müdahale bir anda ortalığı karıştırdı. İyi de başörtülü avukatlar mahkeme salonlarından çıkarılırken barolar neredeydi ya da niçin bu aşağılık uygulamaya alkış tutuyorlardı?

Hakimin etek boyu müdahalesi sonrasında, İstanbul Barosu internet sayfasında hakim hakkında zehir zemberek bir açıklama yaparak "Bu hakim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır" ifadesini kullandı. Hakimler ve Savcılar Kurulu da derhal konuya müdahale edip hakim hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri alarak adeta kamuoyunu teskin etti.

Ne gariptir ki mevzuatı en iyi bilmesi gerekenler arasında bulunan İstanbul Barosu, yaptığı açıklamada hakimin yaptığı uygulamanın hangi mevzuata aykırı olduğundan tek kelimeyle dahi bahsetmemiştir. İşi tamamen duygusal boyuta indirgeyerek ve adeta sağ kesimin kafasının içindeki kadın kavramını sorgulayarak işi şova dönüştürmüştür. Halbuki Baro, ilgili mevzuatı sıralayarak hakimin yaptığı uygulamanın bu mevzuata aykırı olduğunu izah etmeliydi. Baro mevzuata giremedi, çünkü, mevzuata girmesi halinde hastalıklı kafanın nerede ve kimde olduğu açıkça görülecekti. Ama kimse hastalığın kendinde olduğunu kabul etmiyor.

Ahlaki olan mevzuat yönünden tartışmaktır

Yukarıda kamu personelin uyması gereken kılık kıyafet kurallarını belirttik. Bir amir kalkıp da etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olan bir kadın memura disiplin cezası verdiğinde amir hastalıklı bir kafaya mı sahip diyeceğiz? Sendikaları eylem yapmaya mı çağıracağız? Ya da mevzuatın düzeltilmesi için mi uğraşacağız.

Aynı durum avukatlar için de geçerlidir. Niçin bir Allah'ın kulu çıkıp da ey Barolar Birliği şu hastalıklı mevzuatınızı düzeltin ve şu kadın avukatlara yaptığınız zulmü sonlandırın diyemiyor? Elbirliğiyle hakimi linç etmeye çalıştınız. Şükür ki hakim dini hassasiyetleri olan birisi değil de azgın solcular buradan dine saldıramadı. Eğer öyle olsaydı hakim tamamen imha edilirdi. Bundan sonra başörtüsü hariç hiçbir hakim, kadın avukatların kılık kıyafetine müdahale edemez. Hakimlerin kılık kıyafet kontrolü yapıp yapmaması ise asıl üzerinde durulması gereken konudur. Ama kimse bu alana girmek istemiyor. Ayrıca, baro başkanı dahil kürsüyü işgal eden avukatlar hakkında nasıl bir işlem yapılacağını da merak ediyoruz. Hukuku en fazla savunması gerekenlerin kürsü işgalini mazur mu göreceğiz ya da ihkak-ı hakkı mı savunacağız?

Hukuku savunması gereken herkesin olaylara tek penceren bakmaması gerekir. Mahkemelerdeki tepkinin dahi bir kuralı vardır. Bir baro başkanının tek bir mevzuat hükmü belirtmeden kürsü işgal ederek adeta şov yapmasını aferin iyi yaptın ve hakime haddini bildirdin diye alkışlayacak mıyız? Hakim nasıl soruşturmaya maruz kalmışsa aynı şekilde kürsüyü işgal edenler de soruşturmaya tabi olmalıdır. Eğer hukuk diyorsak buna herkesin razı olması gerekir. Aksi takdirde kürsü işgallerini meşrulaştırırız ve hakimler işlerini yapamaz hale gelirler.

Etek boyuna müdahale eden hakime HSK nasıl bir ceza verebilir?

2802 sayılı Kanun'un disiplin cezalarının yer aldığı 62 ve devamı maddelerine göre avukatın etek boyunu kontrol eden bu hakim hakkında hiçbir disiplin cezası verilemez. Çünkü, hakim mevcut mevzuatı uygulamıştır. İyi de o zaman, bu hakim ne diye görevden uzaklaştırıldı? Hakimlere gösterilen her tepki üzerine kamuoyunu hoşnut etmek için hakimler görevden uzaklaştırılırsa hakimler işlerini nasıl yapacaklar?

Kamuoyunu teskin etmek için hakimlere bu tür uygulamalar en fazla yargı kurumuna zarar verir. Bugün etek boyu, yarın başka bir şey olabilir. Hakimler açıkça mevzuata aykırı davranış sergilemediği müddetçe disiplin işlemine maruz kalmamalıdır. Yani hakimler, kim nasıl tepki verir diye düşünerek karar vermeye başlarsa ya da suç ve cezaların şiddeti kamuoyu tepkisine göre şekillenirse işte o zaman buyurun cenaze namazına demek zorunda kalırız.

 

Ahmet Ünlü / 

  • 4 19
  • 02 Haziran 2019 08:53 12.274
  • hayber_38
    11 Haziran 2019 19:41
    0 2
    Hiç bursluluk sınavına eşofmanla gelinir mi? Ne kadar ayıp
  • ismil003
    10 Haziran 2019 12:28
    3 1
    Şu kravatın ilk çıkış amaçlarından bir tanesi soğuktan, kirden boynu koruması imiş. Erkeklere yönelik bir gösteriş aksesuarı olan boyun bağı kravat günümüzde pekte amaçlı kullanılmıyor. Sadece bir disiplin aracı olarak kullanılıyor ve hiçte güzel, rahat bir aksesuar değil bana göre. Üstelik ceket ve kumaş pantolon da böyle sayılabilir kimi durumlarda. Hele bir de bunlar zayıf bedene sahip olmayanlara hiçte şık durmuyor. Eteğe gelince; Mary Quant'ın ruh yapısını incelemelilerdi diyeceğim de kadın moda tasarımcısı olduğundan çokta ilginç görmüyorum.
  • kabu
    10 Haziran 2019 12:01
    10 11
    Aşağıda biri: " Kıyafet eşittir edep." diye yazmış. Bu, nasıl bir cehaletin ürünü!
  • sehery
    10 Haziran 2019 11:40
    1 1
    siz öğretmenlere dün siz bize yaptınız bugün de biz intikam alıyoruz demek yakışıyor mu? madem onlar hata yaptı siz niye aynısını yapmaya çalışıyorsunuz? karşı tarafı eleştirmek gayet kolay ya kendiniz?? bazen gerçekten saçma sapan yorumlar okuyorum şaşırırp kalıyorum.
  • hazan_gazel
    10 Haziran 2019 11:05
    10 18
    kamuda başörtüsü yasağı kalktığı zaman bir kesim deki bayan öğretmenlerin buna tepki olarak iyice açık saçık giydiklerine ve bunu dillendirdiklerine bizzat kendim şahidim
  • olcaytaner
    10 Haziran 2019 10:31
    11 11
    Okul müdürümüz; "Namaz kılan öğretmeni ,dini vecibelerini yerine getiren öğretmeni tercih ederim." demişti. Öğretmenlik "dinselleştiriliyor". Her meslek grubundaki hakim anlayış...
  • yigiterc
    08 Haziran 2019 02:13
    13 3
    Faiz , kul hakkı gibi konularda da hadisler ve ayetler var. Ama başkalarının hayatına dair konularda yorum yapmak daha kolay ,değil mi?


    Ayrıca şu hala geçerli olan kılık kıyafet yönetmeliğini savunanlar, umarım kravat takarak okula gidiyordur.
  • mehmetalibozlu
    07 Haziran 2019 20:55
    12 37
    Dışının görüntüsü içinin aynasıdır ne iş yaparsan yap. Kıyafet eşittir edep . Nokta
  • halil_41
    07 Haziran 2019 20:10
    6 17
    Toplum içinde yaşarken uyulması gereken,devletin düzeni için koyulan kurallara biz kanun diyoruz,siz buna gavura göre yaşamak diyebilirsiniz.
    Ölürken de istediğiniz gibi gömülebilirsiniz.
  • ölecek adam
    07 Haziran 2019 19:40
    8 12
    Bazılarını ne hadis ne ayet ne ahlak değerleri ne de yönetmelik bağlamıyor olabilir ama 657 sayılı devlet memurları kanunu memur olan herkesi başlamalı değil mi? Ben de mi problem var acaba? Beğensek de bepenmesek de kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorunda değil miyiz? Yönetmelikte hüküm açık, etek dizi geçemez diyorsa geçemez kardeşim, bunun tartışıyoruz. Hukuk devletinde kişilerin keyfi değil, kanun ve yönetmelikler esastır. Din ve ahlak kurallarına uyup uymamanın sorgulamasını yapmıyoruz o Allah'ın işi, ama açık yönetmelik hükümleri bütün memurları bağlar, yönetmelikleri uygulayan kişilerin eleştirilmesini hiç bir şekilde anlamıyorum, aklım almıyor.
  • ölecek adam
    07 Haziran 2019 18:34
    5 12
    İsteyen istediği dine inanır, isteyen de hiç inanmaz, bu bizi ilgilendirmez ama bütün öğretmenler kılık kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır. Ben yönetmeliğe uymak istemiyorum diyen varsa ditiyecek tek söz var bence, kimse kimseyi silah zoru ile devlet memuru yapmadı.
  • mehmetalibozlu
    07 Haziran 2019 18:27
    10 18
    Gömülürken İslam'a göre gömülüp yaşarken gavura göre mi yaşayacağız @halil_41
  • halil_41
    07 Haziran 2019 15:05
    12 9
    Hâdis ve ayetle örnekler veren öğretmen arkadaşlarımız vakaya islami olarak bakarsak hakli olabilirisiniz lakin ülkemiz şer-i hukuk ile değil medeni hukuk kurallarına uygun kanunlarla yönetildiği için değerlendirmeler bu hukuk kuralları çercevesinde yapılmalıdır.
  • bekhas
    07 Haziran 2019 10:56
    4 9

    Ersan Taran kastettiginiz hadis sizin kastettiginiz anlamda değil..
    Ben size ayetle cevap vereyim Nur süresi 31.ayet.
    31. Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!

    Not:Yorumum habere degil arkadaşa ..
  • mehmetalibozlu
    06 Haziran 2019 22:22
    8 10
    Bu dünyaya nasıl olsa çıplak geldik ortünmeyi anlamıyorum diyen Şevval sam zihniyeti ile etek boyunu ölçen hakimin düşüncesi arasında bir yerdeyiz ikisde saçma
  • 6mayıs
    06 Haziran 2019 18:50
    12 20
    Ahlâkla giyim arasında nasıl bir bağlantı var gerçekten merak ediyorum. Biri bana öğretsin lütfen...
  • php_korsan
    05 Haziran 2019 10:57
    13 7
    Amerika üniversiteleri Ramazan ayında müslüman öğrencilere hassasiyet gösterdi.Bazi yabancı ülkeler üniversitelerinde 2.dil olarak Türkçeyi seçti.Halen biz birbirimize karşı çocuk gibiyiz.Allahin neden zenginliği hıristiyanlara verdiğini şimdi daha iyi öğrendim.Muslumanlar birbirini yiyor.
  • UMUT ay
    04 Haziran 2019 22:27
    13 4
    Ölünce beze saracaklar o kesin.....
  • ölecek adam
    04 Haziran 2019 20:52
    8 6
    Öğretmen ne yapsa doğrudur. Öğretmenin yaptığı her davranış ahlakidir. Öğretmenin kılık kıyafeti, davranışları asla sorgulanamaz. Öğretmen ne isterse onu giyer, ne giyerse giysin doğrudur, ahlalilidir. Hatta ahlak öğretmenin giyim ve davranışlarına göre gün eklenmelidir. Öğretmenin yanlış yapması mümkün değildir.
    Şimdi oldu mu?
  • RhEmek
    04 Haziran 2019 11:19
    16 10
    Bunca yıldır okullarda çalışıp da "Aman Allahım bu nasıl etek böyle!" diyeceğimiz kaç örnekle karşılaştık ? Kaç meslektaşımızın okula acayip dekoltelerle geldiğini gördük ? Kadınlar bulundukları yer ve toplum yapısına göre bunun ayrımını yapıyorlar zaten kaldı ki ahlakı vesaireyi sadece etek boyunda değil çocuk istismarında daha çok aklımıza getirmemiz gerekmez mi ? Milli Eğitim topluluğu hangisinden dolayı daha çok gündeme olumsuz geldi? Zamanında kılık kıyafet üzerinden sürdürülegelen itirazların tek amacı kravat takmamak mıydı?
  • ölecek adam
    03 Haziran 2019 07:05
    6 8
    Ahlak ile giyim arasında bağlantı görmeyenler, öğretmenin giyiminin tamamen kendi tercihine bırakırakılmasını savunurken,; giyimin de ahlakın bir parçası olduğunu düşünenler, giyimde de uyulması gereken kurullar olduğunıa inanmaktadırlar.
    Peki gerçekte giyim ile ahlak arasında bir bağlantı var mı yok mu? Konunun özü bu, asıl konuşulması gereken de bu.
  • asunar
    02 Haziran 2019 23:29
    18 11
    Yine herkes kafasındaki öğretmen imajını dikte ediyor. Neymiş öğretmen öğretmen gibi giyinmeliymiş. Bırakın ne giyineceğimize biz karar verelim. Işte, kanun yapıcı da aynen yorumcular gibi düşünmüş ve kadın kadın gibi giyinmeli demiş. Ama ona kızarken kendi kafamızdaki giyim tarzını herkes giyinsin istiyoruz. Lütfen kıyafetimize karışmayınız. Öğretmen istediği gibi giyinsin.
  • ersan taran
    02 Haziran 2019 21:26
    7 21
    YARGILARIMIZDA BU HADİS GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI. "Allah sizin dış görünüşünüze ve mallarınıza bakmaz. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar." (Müslim, Birr, 33; İbn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539)
  • hayber_38
    02 Haziran 2019 20:52
    13 11
    Bursluluk sınavına eşofmanla gelen öğretmen....
  • ic59
    02 Haziran 2019 19:23
    12 24
    öğretmen,öğrencisine,çevresine örnek olacak kişidir.Yönetmelikte yasak olsa da herkes istediği gibi giyiniyor.Saç,sakal öğretmende olmaz.
  • ozlemmis
    02 Haziran 2019 13:16
    20 14
    Öğretmenim, elimden geldiğince spor giyinsem de öğretmen statüsüne göre giyinmeye çalışıyorum. Öğretmen öğretmen olduğunu konuşma, giyim vs belli etmeli,bir veliden ayırt edilmeli.. Ama ne yapsak da eski öğretmenlerin o üslubuna erişmek çok zor...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK