Dünyanın En Yaşlı İlkokul Öğrencisi

Önder ÖNDEŞ

90 yaşında Kenyalı kadın, büyük büyük torunlarıyla aynı sırada eğitim görüyor. Priscilla Sitienei’nin en yaşlı ilkokul öğrencisi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi bekleniyor.

BBC'de yer alan habere göre Sitienei, okula kayıt olmadan 5 yıl öncesine kadar 65 yıl boyunca Kenya Rift Vadisi’nin köylerinden Ndalat’ta ebe olarak çalışmış. Şimdiyse yaşları 10 ila 14 değişen sınıf arkadaşlarıyla birlikte ders görüyor.

Kendisine Kenya dilinde büyükanne anlamına gelen ve saygın bir çağrışıma sahip ‘Gogo’ olarak hitap ediliyor. 90 yaşında okuma ve yazmayı öğrenen Sitienei İngilizce’yi de kendi dili Kalenjin kadar konuşamıyor. Priscilla Sitienei İngiliz işgali altındaki Kenya’da büyümüş ve ülkesinin bağımsızlık mücadelesine tanıklık etmiş.

Sitienei Ndalat’taki ilkokulda tüm dersleri (matematik, İngilizce, beden eğitimi, dans, drama ve şan) alıyor. Neden okula dönmek istediğini şu sözlerle anlatıyor: “İncil’i okumayı çok isterdim. Aynı zamanda çocuklara eğitim konusunda ilham kaynağı da olmak istiyorum. Kenya’da çoğu büyük çocuk okula gitmiyor. Hatta onların çocukları bile var. Onlara neden okula gitmediklerini sorduğumda artık eğitim için çok yaşlı olduklarını söylüyorlar. Ben de onlara okula gittiğimi ve kendilerinin de yapabileceklerini anlatıyorum. Bazen babası olmayan çocukları görüyorum. Ümitsizler. Ben onlara okula gitmeleri için ilham vermek istiyorum.”

Önce okula almadılar

Priscilla okula ilk gittiğinde okul onu geri çevirmiş. Fakat bir zaman sonra onun öğrenme konusunda nasıl istekli olduğunu anlamışlar.

Okul müdürü David Kinyanjui, Gogo’ya inanıyor: “Onunla gurur duyuyorum. Gogo bu okula bir lütuf gibi, tüm öğrenciler için motive kaynağı. Öğrenciler ona aşık. Hepsi onunla oynamak istiyor. Gogo’nun yaşını düşündüğümüzde gerçekten çok iyi performans gösteriyor. Okula geldiği günden biri büyük bir değişim görüyorum.”

Gogo üzerindeki mavi üniformasıyla okulun bahçesindeki ağacın altında sınıf arkadaşlarına yerel geleneklerden bahsediyor. Çocuklar ağzından çıkan tek bir kelimeyi bile kaçırmıyor. Gogo’nun en iyi arkadaşı 11 yaşında kız bir öğrenci.

Yeni rekor tescillenecek

Guinness Rekorlar Kitabı dünyanın en yaşlı ilkokul öğrencisi olarak yine bir Kenyalı Kimani Maruge’yi gösteriyor. Maruge 2004’te 84 yaşında hayatını kaybetti . Ndalat 90 yaşındaki Gogo’yu Guinness’e bildirmeye hazırlanıyor. Eğer Gogo tescillenirse yeni rekorun sahibi olacak.

HÜRRİYET

  • 5 1
  • 27 Ocak 2015 01:00 1.771
  • Aktif Haberler
  • sete
    27 Ocak 2015 21:34
    2 1
    ciddi misiniz ?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK