Eğitim Değersizleşiyor, Okul Önemini Yitiriyor

Son yirmi yıl içinde eğitim alanında yapılanlara ilişkin bir dizi şey söylenebilir. Örneğin öğretmen sayısının  artırılması, her ile üniversite açılması, derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılması, okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranının artırılması, mesleki eğitim merkezlerinin cazip hale getirme çalışmaları…

Yapılan bu hizmetlerin eğitimin/okulun önemini artıracağını beklesek de maalesef son yirmi yıl içinde okulların önemini yitirdiğini düşünüyorum. Okulun önemini kaybetme süreci 15 yıl kadar önce, üniversiteye hazırlanan gençlerin  rapor alıp okul yerine dershanelere gitmesiyle başladı. Rapor almadan devamsızlık yaparak dershaneye giden ve devamsızlıktan kalan öğrencilere de birkaç kez af geldi. Böyle olunca devamsızlık daha da arttı. Son sınıf öğrencileri sahte raporlarla okulları boşaltıp işler çığırından çıkınca tüm ülkede geniş bir inceleme başlatıldı. Bu incelemeler caydırıcı olmadı. Öğrenciler yine okul yerine dershaneye gitmeye devam ettiler. Devamsızlıkların affedilmesi, bu sorunun yanlış iliklenen ilk düğmesiydi. Bakanlık tarafından devamsızlığı affedilen öğrencileri okulda tutmanın mümkün olmayacağını göremeyenler ilk hatayı yapmışlardı. Öğrenciler sonraki senelerde de ‘Ne de olsa af çıkar ‘ diye okula gitmemeye başladılar.

Okulu önemsizleştiren etkenlerden biri de Temel Lise uygulamasıydı. Dershanelerin kapatılması/dönüşümünde bir geçiş çözümü olarak ortaya konan Telem Lise uygulaması hem lise hem dershane işlevi görüyordu. Bu liselere kayıt yaptırarak hem liseyi bitirme hem de tüm yıl sınava hazırlama fırsatı olduğunu gören öğrenciler okullarını bırakıp bu liselere geçtiler. Ülkemizin en popüler liselerinde bile öğrencilerin çoğu temel liselere geçiş yaptı. MEB’in okullar da sınavlara hazırlama kursları açılarak bunun önüne geçme çabası yeterli olmadı. Temel liseler kapanana kadar durum böylece devam etti. Süreç geçip gitti, temel liseler kapadı ama okul imajı ağır zarar gördü. Okulsuz da bir eğitim olacağı algısı oluştu.

Bir de okula devamsızlık meselesi var. Eskiden öğretmenler karne günü bile ders işlerdi. Son saat çocuklara karne dağıtılırdı. Öğrenciler, zaman içinde karne haftasında okula gelmemeye başladılar. Sonra bu süre giderek uzadı. Günümüzde öğrenciler okullar kapanmadan iki hafta önce okulu bırakıyor. Son iki hafta ders işlenmiyor. Çocuğunuzu okula göndermek isteseniz de okulda öğrenci olmadığı ve ders işlenmediği için okula gönderemiyorsunuz. Bu durum da okulu önemsizleştiriyor.

Şimdi bir de ara tatiller çıktı. Ara tatillerin olacağı haftalarda da çocuklar okulu asmaya başladılar. Gözlemlerime göre ara tatiller ile yarıyıl tatili öncesi birer hafta, yıl sonunda ise 2 hafta olmak üzere okullarda 5 hafta eğitim öğretim olmuyor. Normalde 180 gün olması gereken eğitim süresi bu haliyle 155 güne düşüyor. Bu süre, tüm öğrenmeleri olumsuz etkileyecek kadar önemli bir zaman dilimi.

Liselerde velinin bilgisi dahilinde okula gitmeyen öğrencilerin devamsızlıklarının veli dilekçesi alınarak mazeretli sayılması da okulu önemsizleştiren bir başka etken. Okula devamsızlık süresini bir hak olarak görülüp sonuna kadar kullananlar var.

Sınıfta kalmamanın olmadığı bir eğitim sistemi yine okulun önemini yitirmesine sebep olan etkenlerden biri. Çalışanla-çalışmayan, başarı olanla olmayanın aynı şekilde sınıfını geçmesi ve okula devam etmesi bu sonucu doğuruyor.

Pandemi sürecinde 2020 yılında sınava girecek öğrencilerin birinci dönem konularından sorumlu olması ve bu yıl deprem felaketi nedeniyle yine birinci dönem konularından  sorumlu olunması, çocukların ve öğrenci velilerinin gözünde ikinci dönemde okulları önemsizleştirdi. Bir çok okulda yeni bir konu işlemiyor. Öğrenciler, sınava hazırlanmak için evinde test çözerek sınava hazırlanmayı ve okula gitmemeyi tercih ediyor.

Bir de olayın uzaktan eğitim boyutu var.  Online eğitim imkanlarını kullanarak evde eğitim alma imkanı okulu önemsizleştiren en önemli faktörlerden biri ve gelecekte okulu ikinci plana atacak bir durum.

Tüm bu etkenlerin yanında işin bir de psikolojik boyutu var. Okula önem veren, derslerine çalışan iyi okullar kazanıp bitiren çocukların iş bulamadığı, asgari ücretle tezgahtarlık yaptığı, inşaatlarda çalıştığı bir ülkede öğrenciler bu tablodan olumsuz etkileniyor. Okusam ne olacak! Diyorlar.

Gelinen noktada 20-30 yıl öncesine göre okula daha az önem verildiğini söylemek mümkün. Bu gidişatı doğru bulmadığımı belirtmek isterim.

 

Doğan CEYLAN

  • 42 8
  • 02 Mayıs 2023 10:34 8.100
  • Aktif Haberler
  • hknsay54
    06 Mayıs 2023 17:28
    0 0
    Yazılım ve uzay çağında 217 adet bilişim öğretmeni kontenjanı.
  • PAYİTAHT34
    06 Mayıs 2023 06:08
    2 1
    Yukarıdaki yazının sahibi (Doğan Bey) ve eğitim adına ahkam kesen diğer akademisyenler, bazen olaylara o kadar uzaklar ki sadece okuyup geçiyorsun. Doğan Bey'in müfettişlerle ilgili yazısı da çok ilginçti. Bence eğitime en büyük zararı eğitim adına sözde proje geliştirip, yanlış fikir beyan ederek öğretmenlerin enerjisini boş yerlerde tüketen akademisyenlerdir.
  • hknsay54
    05 Mayıs 2023 15:48
    0 1
    Pehlivanoğlu gelebilir.
  • hknsay54
    05 Mayıs 2023 15:16
    1 1
    Bana dün bir öğrenci geldi.Adrese göre aşağı okulda kaydı çıkıyor ama veli bizim okula aldırmayı başardı.İki okulun duzeltemedigi nakil sistemini ilkokul mezunu arkadaş bir tekefonla halletti.
    Olay budur çözüm budur.
  • Petrucci
    05 Mayıs 2023 06:23
    2 2
    Tekrar hak ettiği değeri kazanacak inşallah.
  • hknsay54
    04 Mayıs 2023 15:36
    1 3
    Sadece okul bitirme sınavı gelsin bu eğitim düzelir.
  • sinan54
    04 Mayıs 2023 12:53
    11 0
    Kayınvalidem " Kaynanalar ceberutken gelin oldum, gelinler ceberut oldu kaynana oldum" derdi. Allah rahmet eylesin
    Bizde öğretmenler ceberuttu öğrenciydik, öğrenciler ceberut oldu öğretmen olduk.
  • mustafa_tekman
    04 Mayıs 2023 09:15
    13 1
    Geçmişteki sistem geri gelirse her şey düzelir.İlkokul zorunlu beş yıl, sonra herkes istediği yere.Okumak isteyen okursa sistem de düzelir.
  • serdaraydın
    03 Mayıs 2023 18:24
    13 3
    @smyi öğretmenim, noktayı koymuşsunuz. Öğrenciye 20 gün devamsızlık hakkı verilmiş. Türkiye'de öğrenci için 180-20= 160 gün okul günü var.

    Rapor vs. 160 - x gün = ** eğitim günü.

    Öğretmen hasta olup 1 gün okula gelmezse, özellikle pzt veya cuma
    ek dersi daha çok kesiliyor. Öğretmen iseniz illa ki hafta içi hasta olmanız gerekiyor. Yoksa fazladan ek dersiniz kesiliyor. Yani haftanın günleri bile bir öğretmen için eşit hesaplanmıyor.

    Alakasız ama Türkiye'de Öğrenci, öğretmenden üstündür. Yalan mı ?

    Hadi bir öğrenciye bırakın kulak çekmeyi, tokat atmayı, hakaret etmeyi, sadece küstüğünüzü söyleyim. Kim korur sizi ?
  • hknsay54
    03 Mayıs 2023 17:29
    9 6
    Bu mesleğe fotokopiyi biz soktuk. Kitapcilarin daha zengin olmasını biz sağladık.Veliler için bir ton etkinlik düzenleyerek her zaman okulda olmasını here şeye karışmasını da biz yaptık.
  • Stargate_73
    03 Mayıs 2023 16:21
    13 2
    Kimin değersizleştirdiği açıkça bellidir .
    Siz anladınız onu.
  • OmehD8
    03 Mayıs 2023 13:38
    5 2
    İstanbul’da sanal bir üniversite kuruluyor..
    Okula gitmeye gerek yok VR gözlük yeterli..
    Soruları yanıtlamaya her an hazır olan öğretmenleri ise bir yapay zeka olan #ChatGPT olacak..

    Dijitalizme bugün sesini çıkarmayanlar yarın işsiz kaldık diye sakın ola ağlamasın..
  • smyi
    03 Mayıs 2023 10:20
    7 1
    ara tatil hesaplaması yanlış değil. hocamız diyor ki ara tatilden 1 hafta önce öğrenciler tatile başlıyor. tatilden sonra da 1 hafta sonra okula geliyorlar. kafadan 2 hafta gidiyor. iki ara tatil var, dolayısıyla 4 hafta eder. son hafta okula uğrayan yok. etti mi 5 hafta. 5x5= 25 gün
    180 - 25 = 155

    fakat burada ara tatilin suçu yok ve aslında eğitim devam ediyor. sen zaten öğrenciye 20 gün devamsızlık hakkı vermişsin. o zaman eğitim 180 - 20 = 160 gün diyor musun? hayır.
  • daywalker_01
    02 Mayıs 2023 22:38
    7 1
    Sayi bakan(deprem bolgelerinde) çıkıp devamsızlık yok,bu donem sınav düşük olsada ilk dönem notu gecerli derse öğrencinin yaptigi aman nasıl olsa ilk dönem notu var calismaya ya da okula gitmeye gerek yok der...eğitim iste bu yüzden değersizlere...öğretmene verilen değer yok,cocjk bakıcısı,gezmeye giden velinin çocuğunu okula bırakıp isi bitince aldığı yer nasil olsa. Neyse daha çok sey var konuşacak ama gerek yok daha fazlasına....
  • hknsay54
    02 Mayıs 2023 21:16
    12 4
    Mesleğin cazibesi kalmadı.25 senelik öğretmen maaşı, başka bir meslekte ise yeni girenle aynı duruma düştü.Hadi ek dersi yola, yemeğe, sınıf ihtiyaçlarına harcayalim.Geriye kalan para seni aç duruma düşürüyor.Bugun 1.8k ev alabilmek için banka sana ya kredi vermiyor yada ayda 13 bin ödemek zorundasin.
    Geçen ay 100 liraya aldığım kitap bugün 190 lira oldu.Fotokopi kağıdı 109 liraya yükseldi.Okul bahçesi, koridorlar senin işine karışan velilerle doldu.Beraber çay içtiğin müdür yada sırtını sivazlayan ilçe MEB en ufak bir şikayette koltuk uğruna seni cezalandırmaya gidiyor.
  • kaynarca87
    02 Mayıs 2023 19:26
    19 1
    Okuyanin okumayandan az kazandigi bir sistemin sonucunun ne olmasi beklenirdi ki. Cocuklar bile farkinda durumun. Bu yuzden okulu artik sallayan yok.
  • hazanın dünyası
    02 Mayıs 2023 19:07
    3 1
    Ara tatil ile ilgili yazılanlar da 'eğitim değersizleşi"yor" 'yazısını destekliyor. Bu yazıyla da amaca hizmet edilmiş olunu"yor". Rakamlar değişmeli yanlış algı oluşturulmuş. Kişi internete yazsa 179.5 gün olduğunu bulur ama yazıya baktığında müfettişe direkt inanır. Paragraf direkt atılırsa da iyi olabilir. Branşım Türkçe değil başka arkadaşa havale ediyorum.. :)
  • MYD338
    02 Mayıs 2023 16:02
    12 1
    Öğretmen paçavra olmusyl nerede angarya var yüklüyorlar.secim görevi istemiyoruz zorla görevlendiriyor.ogretmenin değeri buyken eğitimden ne beklenir
  • naciekinci
    02 Mayıs 2023 15:12
    7 1
    Ara tatille ilgili süre ifadesi yanlış, baş sayfada böyle yazı yazan birisinin bu tarz hata yapmaması gerekir. İş günü sabit 180 gündür. Ama motivasyon kaybı olduğu da gerçektir. Diğer yandan da yarış atı değil insan yetiştiriyoruz. O soluklanmanin ilkokul düzeyinde olumlu etkisi var bence. Ünv. , LGS sınavına gerçekten hazırlanan birisinin tüm yılı hesaba katarak çalışması lazım, ara tatilin onlara etki etmemesi lazım.
  • demirfeza
    02 Mayıs 2023 13:53
    19 1
    Eskiden ilkokullar 5 dersti şimdi 6 ders. Ben ilkokuldayken de son hafta ders işlenmezdi. Ders saati ile alakası yok. Toplum ve aile yapısıyla alakalı. Göç, ekonomik durum, öğretmen şikayet hatları, okumayacak öğrenciyi zorla okutma, adaletsizlik, bu çocuklar devlet okullarına gidiyor parası olmadığı için orda bile seçme sınıflar adı altında ayrımcalığa maruz kalıyor, üniversite okuyup işsiz kalan ve vasıfsız yetişen genç nesil, var da var, yaz yaz bitmez.
  • OmehD8
    02 Mayıs 2023 13:06
    1 6
    Bu söylenenler ilkokullar için minimum düzeyde geçerli. Orasını belirtmek lazım. Hatta bu dönemlerde benim köyde öğrenci sayım artıyor :) Dışarıdan gelen misafirler ve eski öğrencilerim de geliyor :)
  • OmehD8
    02 Mayıs 2023 12:55
    11 1
    Sistematik olarak öğretmeni, idareyi etkisiz hale getirdiler.
    Sadece o da değil diğer memurluklar da aynı hemen hemen.
    Polis, jandarma bile üç beş serserinin diklenmesine ses edemez olmuş.

    Hem maddi olarak hem manevi olarak çökmeye doğru koşuyor kamu memurları.
    Kamu işçisine bile ne denli ezdiriliyoruz herkesin malumu artık.
    Memur sendikası toplantısında memurun konuşulmadığı ülkede memuruz.
    Allah acısın bizlere.
  • metci
    02 Mayıs 2023 11:03
    6 3
    Ara tatiller ile ilgili ifade yanlış. Eğitim süresi etkilenmedi ki. 2'şer hafta olan seminer sürelerinin birer haftası dönem içine kaydırıldı. 180 gün olan süre ara tatiller ile 155 güne düşüyor denmiş ama bu senin iş takviminde 179,5 gün okul vardı. Değişen bir şey olmadı yani...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK