Eğitimde Denetimsizlik Kaliteyi Düşürüyor (muş!)

Eğitim uzmanlarına göre Türkiye'nin 110 yıllık eğitim denetiminde yaşanan en büyük kırılmalardan biri yaşanıyor. Bu denetimsizliğin iki önemli sebebi var. Birincisi FETÖ gibi yapıların denetimi engellemesi, ikincisi ise yetersiz maarif müfettişi sayısı...

Son 10 içinde okullardaki denetimler azaldı. Bu denetimsizlik hem eğitim kalitesini hem de öğretmenin mesleki performanı olumsuz yönde etkiliyor. Eğitim uzmanlarına göre Türkiye'nin 110 yıllık eğitim denetiminde yaşanan en büyük kırılmalardan biri yaşanıyor. Bu denetimsizliğin iki önemli sebebi var. Birincisi FETÖ gibi yapıların denetimi engellemesi, ikincisi ise yetersiz maarif müfettişi sayısı.

HER 100 ÖĞRETMENE 1 MÜFETTİŞ DÜŞMESİ GEREKİRKEN 500 ÖĞRETMENE 1 DÜŞÜYOR

Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre; Hacettepe Üniversitesi Eğitim Enstitüsü Başkanı ve eğitim yönetimi uzmanı Ali Ekber Şahin, Türkiye'deki eğitimin denetlenmesiyle ilgili kronolojik araştırmalar yapıyor. Konuyu Habertürk'e anlatan Şahin, Türkiye'de 2 bin 200 maarif müfettişi olduğuna vurgu yaptı. Şahin, "Bu sayının 2 bini illerde 200'ü ise Milli Eğitim Bakanlığı'nda. Bu sayı çok düşük bir sayı. Standart olarak 100 öğretmen için 1 müfettiş olmalı 1 milyon öğretmen olduğunu düşündüğümüzde bu sayının 10 bin olması gerekir. Bu müfettişlerin okullardaki etisi çok daha yüksek olacaktır. Eğitim kalitesine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır" diye konuştu. Şahin, eğitim yönetimi ve denetimi programlarında yükseklisans ve doktora programları ile kalifiyeli müfettişler yetiştirmenin sistemi güçlendireceğine işaret etti.

EĞİTİM DENETİMİ 110 YIL ÖNCE BAŞLADI

Eğitimde denetimin tarihine parmak basan Şahin, "110 yıllık bir geçmişi var. Bu denetim mekanizmasını ilk olarak Maarif nazırlarından Emrullah Efendi kurdu. Bu gelenek olarak yıllardır sürüyordu" dedi.

"HİÇBİR MÜFETTİŞ ÖĞRETMEN AÇIĞINI BULMAK İÇİN OKULA GİTMEZ"

Müfettişlerin yapması gerekenlerle ilgili konuşan Şahin: "Hiçbir müfettiş öğretmenin açığını bulmak için okula gitmez. Nedeni ne okul ne de öğretmen. Öğrenci için oradadır. Müfettişler okullara gider. Öğretmenlerin sınıftaki durumunu inceler, kılık kıyafeti gözden geçiririr.Yıllık, aylık ve günlük ünite planlamalarını kontrol eder. Bir öğretmenin 5-6 saatlik bir gün planlamadan derse giriyorsa o gün derslerden verim almak çok zor" dedi. Şahin, maarif müfettişlerinin artık rutin bir denetim yapmak yerine herhangi bir sorun ya da olayla karşılaşıldığı zaman alana gitmelerini de eleştirdi.

ÖZLÜK HAKKI VE TERFİ İÇİN DENETİM ÖNEMLİ

Eğitim denetimleri öğretmenlerin özlük hakları, terfileri açıısndan da önemli. Uzmanlara göre aday öğretmenlerin adaylık süreçlerini tamamlayıp tamamlayamadıkları da bu süreçte değerlendirilmeli. Şahin, "Bunları geri çektiğimizde büyük bir boşluk oluşuyor" diye konuştu.

"AVRUPA VE ABD DENETİM SAYESİNDE EĞİTİMDE BİR ADIM ÖNCE"

Avrupa ve ABD'de eğitim denetlemelerinin çok sıkı takip edildiğine dikkat çeken Şahin, "Örneğin Fransa'da 200 öğretmene bir denetçi boyutunda sürekli halde devam ediyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de böyle. Bu sayede eğitimde kalite ve başarı daha yüksek" diye konuştu.

EĞİTİM DENETİMİNDE KIRILMA ANLARI: SON 10 YILDA CİDDİ KIRILMALAR VAR

Son 10 yılda ciddi kırılmaların yaşandığına dikkat çeken Şahin, "Bu zaman diliminde iniş çıkışları görmek mümkün. Denetimlerin giderek zayıfladığını söyleyebiliriz. Özellikle de köy enstitülerinden sonraki dönemde. Mektupla öğretim, kısa dönem öğretmen kursları bunlardan bazıları. 1998 yılında hiçbir pedagojik formasyon bile aranmaksızın 50 bin kişinin öğretmen olarak atandığını biliyoruz" diye ekledi.

"ÖĞRETMENLER GÜNÜ 16 MART'TA OLMALIYDI"

Türkiye'nin ilk öğretmen okulu olan "Dârülmuallimîn"in 16 Mart 1848'de açıldığını aktaran Şahin, "Öğretmenlik ilk defa bir meslek okuluna sahip oldu. O dönemde bu okuldan mezun olmayan kişilerin öğretmen olamayacağı söylendi. Emrullah Efendi ya memur olacaklar ya öğretmen diye ayırdı.Bu çok önemli bir ayıklama. Bu tarih öğretmenlik açısından çok önemli. Hatta asıl öğretmenler günü 16 Mart'da kutlanmalı. Köy Enstitülerinin açıldığı tarih olan 17 Nisan da olabilir" diye konuştu.

"EĞİTİM VİZYONUNDA UMUT VAR"

Geçmişten günümüze öğretmen yetiştirmede ciddi bir nitelik kaybı olduğunu vurgulayan Şahin, "2023 Eğitim Vizyonu öğretmen odaklı. Öğretmen yetiştirme kurumları güçlendirilirse eğer eğitimde kaliteyi sağlayabiliriz" analizinde bulundu.

 

  • 3 46
  • 25 Aralık 2018 21:37 6.961
  • Aktif Haberler
  • cybermavi
    28 Aralık 2018 11:10
    1 0
    Sınıfta kalma ve öğretmene bazı disiplin hakları verilmezse başarı hayal
  • ümit üstel
    27 Aralık 2018 09:53
    2 0
    İşini hakkıyla yapanların denetimine can kurban ama okula girdiği gibi ilk işi "çay yap!" deyip, gelen çayın açık olduğunu görünce "su mu içirecen lan bize" diye fırça çekenin de hiç bir şeye faydası olacağını düşünmüyorum...
  • doganemin
    27 Aralık 2018 07:21
    5 0
    Demek ki değilmiş...
  • Herz
    27 Aralık 2018 05:08
    5 6
    Bakın size yazayım o abarttığınız denetim nasıldı:
    1. Sendikana göre denetim yapılır.
    2. Müdür hazretleri bazı öğretmenlere kefil olur onlar üstünkürü denetlenir sana gelince neden bu kadar etkinlik yaptın diyen müfettişin suratına aval aval bakar, ne diyor bu dersin insanlığa olan inancın yıkılır.
    3. Diğer sınıftaki öğretmenler müfettiş sohbet ederken sendeki müfettiş tahtaya lgs sorusu yazar, neden bunu çözemiyor bunlar yahu der, seni sorgular.
    4. Senin dosyalarını tek tek inceler (incelesin dert değil) ama diğer müfettiş sınıf denetlemesi gerekirken müdürün kefik olduğu öğretmeni denetlemek yerine müdür odasında goy goy yapar.
    5. Sen eksik denen şeyin nasıl olması gerektiğini sorarsn yarım yamalak cevap alırsın ama yan sınıftaki öğretmen müfettişe eş durumundan gidemediğini çok mağdur olduğunu anlatır bir saat boyunca.


    Yani sizin denetim dediğiniz şey budur. Ne nesnel, ne objektif, ne adil, ne hakkaniyetli. İdarecilik yaptığım zamanlardan hatırlarım öğrencinin psikolojisine hiç dikkat etmeyen ama "göreceli" olarak başarılı sayılan öğretmene "x şehrinden mi gelmiş o zaman başarılıdır" diyen mi ararsın. Fi tarihinin raporlarını arayan mı arasın? Ne deneditiminden bahsediyorsunuz?


    Eğitimhane bunu yayınlamayacak bunu, çünkü eğitimhane de o müfettişlerle aynı kafada
  • yekfi
    26 Aralık 2018 23:43
    3 4
    Kesinlikle denetim sorunu var.
    Mesele çok boyutlu ele alınmalı elbette. Gelen haddini bilerek gelmeli, keyfiliğe fırsat verilmemeli, şu anki gibi olmamalı..
    NOT: Müfettiş değilim, hiç niyetim yok.
  • sintek51
    26 Aralık 2018 23:26
    4 0
    Önemli olan vicdani denetimdir.Vicdani denetim olduğu müddetçe başarı düşmez.
  • bohemAN
    26 Aralık 2018 22:26
    2 0
    Bana son gelen müfettiş. Ölçeklerle karne notlarını karşılaştırmaya kalkmıştı.
  • tuncay58
    26 Aralık 2018 21:30
    2 1
    Herkes eğitimde sorun var furyasına kapılmış gidiyor. Ben öyle düşünmüyorum. Çeşitli sebeplerden dolayı bir öğrenci davranış problemi var bu doğru. Eğer eğitimde problem olsaydı bu gün geliştirmiş olduğumuz YERLİ ürün ve teknolojilerden bahsedebilmemiz mümkün müydü? Bunları üretenler benim öğrencim, senin öğrencin, Ahmet Öğretmenin, Mehmet öğretmenin, Ayşe öğretmenin, Fatma öğretmenin öğrencileri değil mi?
  • SELİNNN20
    26 Aralık 2018 19:43
    2 0
    bu sene rehberlik icin geldiler aralarinda zamaninda Ataturke olan konusmasindan dolayi yeri degisen suan teftis baskani olmus kisi bize kitabindan bahsetti o anlatti biz dinledik ne defter ne plan sordu gelen yazida gunlukler eksikti diye rapor edilmiş☺
  • filiz40
    26 Aralık 2018 18:24
    3 0
    18 yıllık ogretmenim 3 defa teftiş gördüm 1 tanesi gerçekten egitim amacliydi gelen müfettiş kusur aramak yerine hep destekleyici cümleler kullanarak gitti.Diğer 2 teftişde sınıfta lakaytca oturup acaba nerde kusur bulsam tarzı teftislerdi.Bence eğitime önem veren gerçek mudurlerin biz ogretmenleri değerlendirmesi en dogrusu.Fakat burda da en onemlisi işini gerçekten layıkıyla yapan mudurlere denk gelmek.Egitimdeki basarisizligi sadece denetim eksikligine yorup bütün suçu öğretmene atmak isin en kolayı. Gerçekten sadece en çok çabalayan öğretmen ve suçlu yine ogretmen. Müfettişler ogretmenlere rehberlik etmeli her sene değişen egitim sistemini anlatmalı mesela.
  • hasanGUCENMEZ2
    26 Aralık 2018 13:00
    1 0
    Haberin kalitesi: 1 26 X yediğine göre kimse memnun değilmiş
  • aslanx7
    26 Aralık 2018 12:00
    10 0
    Tek öğretmen olarak görev yaptığım köyde 2009 yılında 5 müfettiş denetlemeye gelince kalite artmıştı okulumuzda tabi..
  • göbekligeneral
    26 Aralık 2018 11:48
    4 0
    birkaç yıldır denetimde,teftişte değilim zaten okul müdürü devamlı yanımızda,sürekli gözlüyor,gerektiğinde derslere de giriyor.müfettiş gibi her sene bir gün gelip öğrenciyi,beni tanımadan hemen eleştirmiyor.yemin ediyorum daha huzurlu,daha başarılıyım.
  • BAYRAM ALİ
    26 Aralık 2018 11:33
    5 0
    Sene 2010 karne günü sabah tin tin ellerinde çantayla 3 öğretmenli okula 5 müfettiş geldi. El insaf be bari haber verseydiniz de soyleseydik 5 müfettişe gerek olmadığını
  • gokcen58
    26 Aralık 2018 11:23
    8 0
    Eksik bulamayınca bahçenin otlarına ya da kömürlük düzenini beğenmeyen müfettişleri daha unutmadım yaptınız hiç bir işi beğenmezler matbadan çıkmış gibi düzenli günlük planınızı hiç bir şey bulamayınca olmaz öğretmenim bu yanlış tarih burda değil burda olacak diye uyarır muzaffer komutan edasıyla giderlerdi.
  • canyucellive
    26 Aralık 2018 11:01
    6 1
    Eğitimde kalitenin yükselmesi tek başına denetim ile sağlanamayacağı gibi, düşmesinin nedeni de tek başına denetimsizlik değildir.Denetleme şeklinin yanlışlığından söz etmeye hiç gerek yok çünkü her gelen denetmenin kendi doğrusunun doğru kabul edildiği bir sistem olamaz. Öğretmen denetimlerinin en etkili yolu veli ve öğrenci geri dönüşleridir. Bu dönüşleride okul müdürü çok güzel bir şekilde takip eder. Ayrıca okul denetimlerinde şöyle bir soru sormak lazım "hangi parayı verdin de neyin hesabını soruyorsun". toplanan paranın hesabını soruyorsan yetkiyi okul aile birliğine vermişsin hesabını neden okul yönetimine soruyorsun. Denetim elbette olmalı, ancak bu denetim ilçelerde kurulan komisyonlar aracılığı ile kontrol listeleri üzerinden olmalı. eksik noktaların tamamlanması için şans verilmeli. Müfettiş sistemi sadece soruşturmayı kapsamalı, soruşturmayı yürütme görevleri okul müdürlerinden alınmalı. zorunlu olmadıkça da verilmemeli.
  • melekcik4242
    26 Aralık 2018 10:37
    12 1
    Öğretmeni bi rahat bırakın kardeşim.Bu safsataları yapmaktansa eğitim kalitesini nasıl yükseltiriz,öğretmeni nasıl mutlu ederim diye düşünün!Gidin sağlık ocağında hastanelerde çerez gibi antibiyotik veren doktorları teftiş edin,insanları dolandıran özel hastaneleri teftiş edin.Takmışlar eğitime,öğretmene!
  • cincon
    26 Aralık 2018 10:37
    8 1
    Denetleyerek hava atmayı düşüneceğine öğretmene nasıl yardımcı olabilirim sorusuna cevap ara.
  • fays
    26 Aralık 2018 10:01
    14 0
    ilk görev yaptığım yıl, köydeyim... hava çok soğuk nöbetçi öğretmenim... müfettişler geldi... ısınmak için çay içip hemen sınıfıma girdim benden önce sınıfa bayan müfettiş girmiş... masamda oturuyor...sınıf defterini kontrol ediyor, dolaptan bir iki evrak almış...'hoş geldiniz' dedim 'siz dersinizi anlatın' dedi... ders anlattım o ara ayağa kalktı ve 'sınıf yönetiminiz çok kötü' dedi başında şapka olan öğrencimin yanına gidip başındaki şapkayı çıkardı ve sınıf gülmekten koptu... öğrencimin 3 yaşlarında başına sıcak çay döküldüğü için sacı yoktu ve derisi buruşuktu... sınıftan çıktı müfettiş müdüre şikayet etmiş beni utanmadan... Allah'tan müdür sahiplenmiş ve sınıfta ne olduğunu benim hangi eksiklerimi sormuş bu olay dışında bir sürü şey anlatmış... bunlar gittikten sonra müdür çağırdı ne oldu dedi sınıfta yaşadığımız olayı anlattım takma kafaya dedi bunları sen çalışmaya devam et yeter dedi... herhalde mülakatı yaptıkları adam bu müfettişin hocası içimde çok şey var onlara karşı ifade etmeyecem ama bunu yazacam o çocuk o müfettişe hanıma hakkını helal etmedi bende...
  • kaynarca87
    26 Aralık 2018 09:36
    11 1
    önceden senede 2 defa müfettiş gelirdi. benim sınıf defterime kazanımları nasıl yazdığıma kadar saçma sapan argümanlarla beni eleştirirlerdi. yok o kazanımı öyle değil böyle yazmam gerekiyormuş el yazısı olması gerekiyormuş gibi ipe sapa gelmez denetimlerden geçtim. nedense her gelen de takardı bu sınıf defterine. o işi okul idaresi yapmalı çünkü gün boyunca öğretmeni gören okul idaresidir. umarım tekrardan o saçma günlere geri dönüş olmaz.
  • sehery
    26 Aralık 2018 09:26
    4 2
    müfettişler önce rehberlik yapsın denetleme sonraya kalsın. hergün değişen sistemi nasıl denetleyecekler öğretmen uyum sağlayamıyor ki güncellemelere. birşeyler ters gidiyor arıyor soruyorsunuz cevap bile veremiyorlar neyin denetlemesi?
  • gkhnkmn
    26 Aralık 2018 09:26
    1 0
    "Öğretmenler günü 16 mart olmaliydi . " demiş.
  • olcaytaner
    26 Aralık 2018 09:11
    7 1
    Müfettiş mi? Öğretmenleri rahatsız ediyorlardı.
  • osmançövüt
    26 Aralık 2018 08:55
    14 0
    "HİÇBİR MÜFETTİŞ ÖĞRETMEN AÇIĞINI BULMAK İÇİN OKULA GİTMEZ"
    Gel de gülme şimdi. Kaç tane böyle olan müfettiş tanıdınız acaba?! Bazı iyi niyetli müfettişleri tenzih ederim lakin bir çoğu bağcıyı dövmek için geliyor. Müdürün odasını duman altı edeni bile duyduk yani. Daha saymaya gerek yok sanırım.
  • carpediem03
    26 Aralık 2018 08:42
    11 0
    Müfettiş öğretmenin kılık kıyafetini, saçını sakalını, armasını kravatını filan da denetlesin. Zira en büyük sorun öğretmenin kılık kıyafeti, saçı sakalı. Hatta saçı uzun olana makasla tren yolu açsın. Sakalı olana bakkaldan permatik aldırarak kestirsin. Böylece tüm sorunlar hallolur. O öğretmenler görsünler günlerini bakalım. :) (!)
  • kirkyedi
    26 Aralık 2018 08:42
    16 0
    Bizim müfettişlerimiz, tek öğretmenli okullara gelip öğretmenin halini hatırını soracağı yerde, soba baca tutanağı soruyor. Nasıl ısındığını sormaz, nasıl eğitim yaptığını sormaz moral bozar gider.Denetim bu ise gereksizdi, gitti.
  • mahmutkara2142
    26 Aralık 2018 07:39
    13 0
    O denetimi yapanları kim denetleyecek?
  • hisar44
    26 Aralık 2018 06:39
    15 0
    Müfettişlerin verimli olduğunu düşünmüyorum. Bence sadece moral bozuyorlar.
  • bilgebilgin
    26 Aralık 2018 01:48
    32 0
    Bu tesbiti ve yazıyı kaleme alan kişiye 4 tane müfettiş göndereceksin bakalım o zaman ne diyecek ? Zamanın birinde 2 öğretmenli Birleştirilmiş Sınıf okuturken 5 Müfettiş baskına geldi(11.15 - 15.15 saatleri arasında). Hem Müdür Yetkililik hem de Öğretmenlik yapıyordum tam 4 saat teftiş ettiler kendilerince bazı eksiklikler buldular. Her söylediklerine sabrettim ama en son benden Gizli Yazılar Dosyası isteyince bende film koptu kısa bir atışmadan sonra kaçarak yaptıklarından dolayı özür dahi dilemeden kaçarak (kendilerince zafer kazanmış komutan gibi) gittiler. Not: Daha yaptıklarının hepsini yazmadım. Burada belirtmek isterim ki en vefakar, en özverili, en çalışkan, en başarılı, ... öğretmenler (bence) Birleştirilmiş Sınıf Öğretmenleridir. En son 14 yıl önce Birleştirilmiş Sınıflı Okulda çalışmıştım (5 yıl)-(22 yıllık öğretmenim). Bu öğretmenlere müfettişlerin neler yaptıklarını, nasıl davrandıklarını hepimiz yaşamışızdır. Saygılar.
  • sdmr
    26 Aralık 2018 00:21
    19 0
    Şair bu şiirde diyor ki “ Öğretmenleri denetleyin, işini yapmıyorlar tüm suç onlarda . “ diyor.
  • KASIM05
    26 Aralık 2018 00:10
    14 1
    Benim yazıda anlayamadığım bir çok husustan bazıları....
    1) Eğitim seviyesinin ve öğretmen performansının son 10 yıl içinde olumsuz olduğunu hangi veriye dayanarak ifade ediliyor?
    2) Avrupa ve ABD ' de eğitim başarısı ile ülkemizi kıyaslarken sadece müfettiş sayılarını veri olarak kullanması hangi bilimsel kriterler içinde değerlendirilmeli?
    3) Kılık kıyafetle öğretmen performansı arasında nasıl bir bağ vardır?
    4) Şu anda kendileri bir denetime gitse öğretmenden haber metninde geçtiği şekliyle yıllık, aylık, ve günlük ünite planı mı talep edecekler? (Ben 2003-2004 yılında staj yaparken üniversitedeki danışman hocamız da böyle yıllık plan aylık ünite planı ve günlük plan istemişti staj yaptığımız okuldaki öğretmenler Eğitim fak. hocaları daha bunun değiştiğini bilmiyor diye şaşırmıştı. O zaman yıl 2004' tü. Şimdi yıl olmuş 2018, bir üniversitenin eğitim enstitü başkanı eğer haber metni doğruysa günlük ünite planı diyor. ) Bu ufak ama benim için çok önemli bir ayrıntıdır. Bunun üzerine konuşacak çok şey var ama bu son madde benim için sözün bittiği yerdir diyor ve sözümü bitiriyorum.
  • php_korsan
    25 Aralık 2018 23:51
    17 0
    Her sene öğretmenin performansını ölçelim muhabbeti.Kardeşim denetmen,il ve ilçe mem müdürü, şube müdürleri, okul müdürlerine de sınav yapacaksın o zaman görelim er meydanını.Hep öğretmene atılıyor bu eğitim kalitesi muhabbeti.
  • İMPARATOR1
    25 Aralık 2018 23:20
    14 0
    Müfettiş denetime gidemediği için öğretmen işini yapmıyorda eğitimin kalitesi ondan mı düşüyor. Ya bir o tarafa gidin Allah aşkına... Her başarısızlığı, beceriksizliği öğretmene yıkmayın...
  • php_korsan
    25 Aralık 2018 23:18
    11 2
    Bir kere müfettiş denetmen v.s. benden üstün olmalı.YL ve doktorası yoksa benim sınıfıma girmemeli.Köydeyim adamlar geldi her tarafa tuvaletlere idareye lojmanıma sınıfıma 4 bir koldan girdiler.teftişim 1 saat sürdü.Hemen yukarıdaki köye gitmişler tek birşey sormuşlar: sucuk ve yumurta varsa ise bir zahmet pişirinde yiyelim yemişler ve gitmişler.O gündür bugündür müfettişleri hiç sevmem.Denetim yeniden başlarsa bana YL mezunu bir müfettiş gelsin kardeşim.
  • cbci
    25 Aralık 2018 22:52
    18 1
    Saçma olmuş. Müfettiş gelip de beni 1 günde mi teftiş edecek. Okul müdürleri bu işi yapıyor zaten.
  • müdürümsü
    25 Aralık 2018 22:21
    28 0
    Ya Allah aşkına denetleyenler birgün yine geldi okulda elektrik yok bilgisayar yok yazıcı yok hatta kağıt yok hatta ve hatta bir yıl öğretmen gelmemiş ikinci üçüncü sınıflarda okuma yazma yok benden okul gazetesi istediler. Bu mu denetleme
  • asunar
    25 Aralık 2018 22:12
    21 0
    "Müfettişler okullara gider. Öğretmenlerin sınıftaki durumunu inceler, kılık kıyafeti gözden geçiririr."
    Bir öğretmen olarak bu cümleye çok üzüldüm. Denetimin kılık kıyafet üzerinde yapılmasının gerektiğini düşünüyor hocamız.
  • wesser
    25 Aralık 2018 22:06
    28 1
    Müfettişlerin ukala tavırları ile yaptığı denetimleri istemiyoruz.
    Bize iyi örnekleri gösterip uygulamamıza vesile olacak "adam"lar ihtiyacımız var.
  • bekhas
    25 Aralık 2018 22:03
    24 0
    Müfettiş ögretmenlerdeki idealistliği bitiren en önemli etkenlerden biri. Mufettis denetimini sevmedim sevmiyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK