Fen Liseliler Mutsuz

Esra ÜLKAR

Sekiz farklı lise türünde yapılan okul memnuniyet araştırmasına göre en mutsuz öğrenciler fen liselerinde okuyanlar. En mutlular ise meslek liseliler. Uzmanlar bunun nedenini başarı kaygısı ve sosyal etkinlikler olarak açıklıyor.

LİSELİ gençlerin günlerinin büyük kısmını geçirdikleri okullarda ne kadar mutlu olduklarını ortaya koymak için bir araştırma yapıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Engin Deniz ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Uzman Psikolojik Danışman Ayçe Büyükcebeci’nin, okul yaşantısının onları ne kadar tatmin ettiğini, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığını ortaya koymak için yaptıkları çalışmada ilginç sonuçlara ulaşıldı. Fen, mesleki ve teknik, Anadolu gibi 8 farklı lise türünde 602 öğrenciyle yapılan araştırmada ‘Ergenlerin Okul Öznel İyi Oluşları’ incelendi. Buna göre, fen liselerindekilerin okul doyumları diğer liselere göre daha düşük. Yani en mutsuzları, fen lisesi öğrencileri. En yüksek okul doyumu ise, meslek liselilere ait. Prof. Dr. Deniz, bunu akademik başarı kaygısına bağlıyor.

OKUL ÖNCESİ FARKI

Araştırmada dikkat çeken bir sonuç da, okul öncesi eğitim alanların okul doyumlarının anlamlı düzeyde yüksek çıkması. Buradaki ifadelere göre, okula ait olma duygusu, öğrencinin ilk okul yıllarında ait olma hissinin tatmin olup olmamasıyla yakından alakalı. Öğrencilerin okulla ilgili ilk deneyimleri ve duyguları tüm okul yaşamına genellendiğinden, ilk yıllarda ona olumlu bir okul-sınıf atmosferi sunulması; eğitimcilerin öğrencilerin kişisel, sosyal, duygusal ve kabul ihtiyaçlarına duyarlı olmaları ve bunu bilinçli karşılamaları çok önemli. 

SANAT DA OLMALI SOSYAL FAALİYET DE

 Prof. Dr. M. Engin Deniz, öğrencilerin mutluluğu için yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor: “Okulların müfredat programları incelendiğinde fen liselerinin yoğun olduğu, başarı odaklı bir bakış açısıyla da ders dışı etkinliklere minimum yer verildiği görüldü. Bunun tersine mesleki liselerde müfredat kapsamında akademik derslerin yanı sıra atölye ve uygulama dersleri de bulunuyor. Bunlarda akran etkileşimi yoğun. Ayrıca bu liselerde genel olarak akademik başarı kaygısı çok fazla yaşanmıyor. Okulun türü ne olursa olsun, geleneksel eğitim anlayışına dayalı müfredatların daha gelişimsel bakış açısıyla yorumlanması, ders işleyiş tekniklerinin zenginleştirilmesi ve olumlu akran etkileşimine olanak verecek şekilde geliştirilmesi yararlı olacak. Ayrıca liselerde müfredat dışında kalan sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlere, sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılayan ve gencin tüm yönleriyle kendini tanımasına olanak sağlayan etkinliklere yer verilmeli. Bu sayede genç, okula aidiyet duygusunu geliştirecek, doyum sağlayacak, kişisel, sosyal, duygusal ve akademik yönlerden sağlıklı ve etkin biçimde gelişecek.”

  • 1 0
  • 27 Haziran 2017 11:45 2.376
  • harovan
    28 Haziran 2017 23:29
    3 0
    Mutlu olan bir öğrenci ya da öğretmen gösterin lütfen.
  • alptaskesen
    28 Haziran 2017 23:27
    4 0
    Bundan 10 yıl sonra kapitalist döngüde yetinmeyen onu da bunu da şunu da diyerek mutsuz olan bireyler şeklinde de görebiliriz...
  • alptaskesen
    28 Haziran 2017 23:25
    3 0
    Kendini fazla kasmayacaksın. Kaygısız da olmayacaksın. Dengeyi koruyacaksın...
  • C_70
    28 Haziran 2017 17:27
    2 0
    turko_ öğretmenimin dediği gibi 10-15 yıl sonra aynı kişi veya grupla bu anket tekrar yapılsın ve çıkan sonuçlar tekrar karşılaştırılsın bakalım kimler mutlu kimler mutsuz?
  • turko_
    28 Haziran 2017 12:21
    6 2
    Bundan 10 yıl sonra aynı kişilerle yeni bir mutluluk anketi yapın, bakalım sonuç ne olacak!
  • gkhnkmn
    28 Haziran 2017 08:35
    6 0
    Anketin yapılış zamanı yanlış olabilir. Sabah tok karna yapınca meslek liseliler mutlu çıkar. Akşwm aç karna yapılması lazım anketin.
  • BedriA
    28 Haziran 2017 07:14
    7 0
    Çok çarpıcı değil mi? TEOG'da başarılı olanlar mutsuz, başarılı olamayanlar mutlu... Araştırmanın sonucunu böyle de okumak mümkün yani. Demek ki insanların ciddi hedefleri, başarılı olma arzuları yoksa, bunun için sarf edilen bir emek de yok demektir, mutsuz olmaları için bir nedenleri de yok. Ama daha önemlisi şu ki eğitimde fırsat eşitliği yok, meslek liselerine girişte bilinçli tercih yok vs vs...
  • firuza
    27 Haziran 2017 13:24
    7 2
    Gençler gecesini gündüzüne katıyor, aileler kucak dolusu para harcıyor, bir yeri kazanıyor. Üniversite bitiyor, ne oluyor"babanın eline" bakıyor gençler... Hiç bir devlet okulu, eski devlet okulu değil, bunu artık inkar etmeye gerek yok sanırım.(maalesef)
  • tarkan555
    27 Haziran 2017 12:19
    16 3
    Neden mutlu /mutsuz olmalarini anlamak icin alim olmaya gerek yok
    fen lisesinde okuyan mutsuz cunku 4 yil boyunca tabiri caizse geceli gunduzlu ders calisiyor sonunda doktorluk mimarlik muhendislik okuyup atandiginda ise iyiki lisede cok calisip mutsuz olmusum ya degilse suanki duruma ulasmam mumkun degidi diyorlardir.
    Diger taradta meslek liseleri lisede coook mutlu olurlar kimseyi takmazlar calismazlar lise biter askere gider gelir sonra ise insaat sektoru berberlik kalfalik iscilik karin toklugu devaminda mutsuzluk
    Demek istedigim sey : Eger buyuk bir emek veriyorsan bunu karsiligini alirsin ...emek vermiyor gunu yasiyorsan da bunun da karsiligini yani gunu karni tok bitirebilmek icin cabalarsin . Tip mimarlik muhendislik gule oynaya kolay kazanilmiyor ve kolay okunmuyor her halde fen liseli ogrenciler goruntu olarak mutsuz gibi gorunecektir .
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK