Geleceğin Dili: Kodlama

Eğitimcilere göre, kodlama geleceğin dili. Hatta yabancı dilden bile önemli hale gelebileceği vurgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da, yeni müfredat programına kodlama eğitimini ekledi. Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, bu konuda eğitimcilerin ve ailelerin de yapabilecekleri olduğunu söylüyor.

Esra ÜLKAR

Son dönemlerde ister devlet, ister özel olsun tüm okullarda kodlama ve robotik çalışmalar yapıldığını sıklıkla duyuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredat programına kodlama eğitimini de ekledi. Peki, bunlar niçin bu kadar önemli? Neden herkes bu alanda etkinlik ve proje üretmek için yarışıyor? Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir’e göre bunun nedeni, kodlamanın geleceğin dili olması. “Bu, yabancı dilden çok daha temel bir bilgi ve beceri olacak” diyen Prof. Dr. Özdemir, sorularımızı yanıtladı.

Kodlama nedir? Ne işe yarar?

Kodlama, en yalın anlatımıyla bilgisayar ve benzeri cihazlara ne yapacaklarını ‘emretmek’ anlamına geliyor. Ben kodlama becerisini ‘yeniçağın yabancı dil becerisi’ olarak tanımlıyorum. Kodlama bilgi ve becerisinin anlamını tam olarak açmadığımızda, “İşte canım yeni moda kavramlardan birisi daha” yargısı oluşabilir insanlarda. Burada önemli olan kodlamadan çok ‘bilişim araçlarıyla üretim becerisi’. Bilişimle üretim, bugün bilişim dünyasının sahip olduğu donanımsal, yazılımsal ve tasarımsal bileşenleri kullanarak, yeni ürün ve çözümler kısacası inovasyonlar geliştirebiliyor.

Her yaşta kodlama öğrenilebilir mi?

Geçmişte sadece bir alan uzmanlığı veya meslek olarak kabul edildiği için lise, ama ağırlıklı olarak üniversite yıllarında verilen bilgisayar kodlama ve yazılım geliştirme eğitimleri, özellikle son 15 yıldır gelişen yeni öğrenme platformları ve elektronik, robotik araçlar sayesinde neredeyse anaokulundan itibaren öğretilir hale geldi. Küçüldükçe eğitim ‘algoritmik düşünmenin’ çocuklara kazandırılması şeklinde oluyor.

SABIR VE AZİM KAZANDIRIYOR

Kodlama öğrenmek neden önemli?

Bilgisayar kodlama, bu dönemin en önemli üretim araçlarından. Bugünün 25 yaş ve üzeri nesilleri için özellikle İngilizce bilmek önemli temel becerilerden birisiyken, mevcut ilk, orta ve lise öğrencilerinin iş ve günlük hayata atıldıkları yıllarda ‘bilgisayar kodlama’, yabancı dilden çok daha temel bir bilgi ve beceri olacak. Hatta geliştirilen akıllı yazılımlar ve cihazlar sayesinde bu nesillerin, yabancı dil öğrenmek gibi dertleri bile olmayabilir. Dünya, 2025 sendromunu tartışıyor. 16 yaş altı nesiller yaklaşık 2025’lerde iş hayatına atılacak. Korkulan şu, ‘ortalama becerilerle’ mezun olup iş arayacak bu çocukların yapmayı planladığı işlerin önemli kısmı akıllı cihazlar ve yazılımlar tarafından yapılıyor olacak. Kodlama becerisinin getirdiği en büyük avantaj, aklınıza geleni binlerce defa test edebilmeniz. Yaptığınız bir şeyi sürekli geliştirebilirsiniz. Kodlama olarak kısaca ifade ettiğimiz ‘bilişimle üretim’, aslında çocuklara sabırla, azimle ve hatalarından ders çıkararak çalışabilecekleri ve öğrenebilecekleri bir ortamın yaratılmasını sağlayan önemli bir araç.

Özellikle küçük yaştaki öğrencilerin ilgisi kodlamaya nasıl çekilebilir?

Çocuklar, ilgililer. Sorun onlardan çok anne-babaların ve öğretmenlerin öğrencilerin kafalarını test kitaplarına gömmeye zorlayıp başka bir şey için zaman bırakmamaları. Hâlâ ne yazık ki bir çocuğun bilgisayarda kodlama yapmasını ‘zararlı bir şeyle zaman geçirmesi’ olarak algılayan yetişkinlerin sayısı fazla. Oyun bağımlısı çocuklar, kodlamayı fark ettiğinde hazır bilgisayar oyunlarını oynamak yerine, kendi oyunlarını geliştirmeye çalışıyor. Çocuklar kodlama, 3D tasarım veya elektronik tasarım, kodlama gibi araçlarla bir şeyler geliştirmekten çok mutlu oluyor. İnsanı diğer canlılardan ayıran en büyük özelliği düşünmek değil, düşündüğünü yapabilmesi.

BU BİLGİ NE İŞİME YARACAK?

Robotik çalışmalara katılmak öğrencilere ileride ne gibi yararlar sağlar?

Teknik anlamda çocuklarımıza kazandıracağı en büyük özellik, sensörlerle dış dünyadan topladıkları verileri aktardıkları mikrodenetleyicilere yükleyecekleri yazılımlarıyla, çevrelerindeki birçok soruna çözüm geliştirebileceklerini fark etmek olacak. Akıllı giysilerden evlere, akıllı arabalardan saatlere, gözlüklere bildiğimiz tüm robotik sistemler bu şekilde geliştiriliyor. Son beş yıldır ülke çapında yürüttüğümüz çalışmalarda sıklıkla gözlemlediğimiz şey elektronik ve kodlama gibi konularda ürün geliştirme altyapısı kazanan öğrencilerin, matematik ve fen derslerine ilgilerinin artması. Çocuklar derslerde gördükleri konular için sordukları, “Bu bilgi ne işime yarayacak ki?” sorusunun cevabını robotik sistemler geliştirirken buluyor. Kodlama ve akıllı cihaz, robot geliştirebilmek, onlara zengin hayal dünyalarındaki düşüncelerini somutlaştırma, gerçekleştirme imkânı verecek.

Robot geliştireceği ortam sağlayın

Tüm dünyada robotları da kapsayan ‘akıllı cihaz’ tasarımı yönünde önemli çalışmalar var. Biz robot deyince sadece yürüyen, birisini gördüğünde konuşan cihazları düşünüyoruz ama onun ötesinde aslında günlük hayatımızın içinde onlarca robotla etkileşiyoruz. Otomatik açılan kapıdan otomatik yanan ışığa, arabanızdaki far sensöründen park sensörüne, mutfağınızdaki kahve makinesinden bankamatiğe birçok akıllı cihazı her gün kullanıyoruz. Çocuklarımızın bu tür ürünleri kendilerinin geliştirerek keşfetmelerini sağlayacak elektronik devre elemanları ve yazılımları çok ucuz ve yaygın şekilde bulunabiliyor. Okullar ve anne-babalar, çok düşük maliyetler ve basit bir ortam tasarımıyla çocuklarının kendi akıllı cihazlarını, robotlarını geliştirmelerini sağlayabilir. Bunun için başlangıçta gerekecek temel bilgilere de çeşitli web sitelerinden veya Youtube gibi kanallardan erişebilirler.

Derece yapanlar arttı

DÜNYADA çocukların erken yaşta ‘bilişimle üretim’ yapmasına yönelik bir ilgi var. Robotlar bir anlamda kodlamanın vücut bulmuş hali. Elektronik devre parçalarını biraraya getirerek yapılan robotları akıllı hale getirmek için kodlama yapmalısınız. Bu anlamda, robot yapımı çocuklar ve gençler için makinelere emir verebiliyor olmanın en somut ve eğlenceli hali. Her sene onlarca ulusal ve uluslararası robotik yarışma düzenleniyor. İşin güzel tarafı, bu yönde farkındalık çok arttığı için ülkemizin dört yanındaki eğitim kurumları öğrencilerini bunlara hazırlıyor. Uluslararası yarışmalarda derece yapan liselilere ait haberleri, artık daha sık duyuyoruz.

 

  • 7 1
  • 17 Haziran 2018 06:47 4.554
  • orhan322
    19 Haziran 2018 11:43
    4 1
    Bu da bir akımdır, gelir geçer.Birileri bundan para kazanır;kurslar,egzersizler vs. geriye bir şey kalmaz.Bu kadar satranç kursu var,hani bir uluslararası derece?
  • metalmania
    19 Haziran 2018 11:10
    2 1
    matroxa1 arkadaşım ,getirdiğin çözüm önerilerini hemen içselleştiriyorum...çarpıları da hiper gerçekliğin bi gereği olarak görüyorum...saygılar...
  • matroxa1
    19 Haziran 2018 08:49
    1 1
    oyunu kuran oyuncuyu parmağında oynatır,geçti borun pazarı,şıngır mıngır Hayriye,önce makina dilini bi öreneyim sonra kodlarız.Ayrıca metal arkadaşım çarpılara kafayı takma ,o arkadaş kodlamayı yeni öğreniyodur ya da kedidir kedi.Yeteri kadar zaman verilirse ben bile öğrenirim.
  • metalmania
    18 Haziran 2018 20:11
    4 1
    Doga kolejinin youtubedeki reklami bile kodlama ile başlıyor
  • metalmania
    18 Haziran 2018 19:59
    6 1
    Yahusu saf ve temiz duygularla yazilmiş yorumlara bile çarpı atan zihniyeti merak ediyorum...
  • metalmania
    18 Haziran 2018 10:55
    4 3
    Ben de pardusu bi yil kullandim sonra birakmak zorunda kaldım...yazıcılar open office uyumlu degildi en azından...
  • php_korsan
    18 Haziran 2018 07:02
    3 2
    evet amerikada okullar apple ve osx kullanır.windows amerikada daralan pazar payını ortadoğuda iyi kullanıyor.aniden pardus ekibi dağıtıldı şimdi serbest olarak iddiasiz çalışıyorlar.bence de pardus devam ettirilmeliydi.uzucu bir durum çünkü açık kaynak kod programcılığı dünyada yaygın.cocuklar gençler bu yoldan giderek bunu geliştirirlerdi.
  • metalmania
    17 Haziran 2018 23:12
    4 0
    @php_korsan hocam gerci siz daha iyi bilirsiniz:konu pardus isletim sistemi ...linux tabanli sistemlerden biri degil mi?2906-2007 gibi pardusun "milli yazilim "sloganlarıyla kamuda boy göstermesi tasarlandı...windows'un vesta'sina oranla çok daha kullanışlı idi...o tarihlerde illerin derece yapan lise öğrencilerine dizüstü pcler verildi dağıtıldı vs...ooo ne güzel dendi...ardından bill gates geldi türkiyeye...ve bir süre sonra anlaşmalar yenilendi tüm kurumlar vistaya geçti...parduslar da pc dergilerinde cd olarak dağıtıldı...buyrun size milli tekno bir hikaye...çağı yakalamak isteyen yakalar...istersen...
  • php_korsan
    17 Haziran 2018 22:43
    2 2
    Uydudan WWDC2018 konferansını izledim.Ulkenin 77 şehrinden programcılar ülkenin otobanlarını doldurdular tam 500 milyon ziyaretçi buradaydı tam 20 milyon apple programcıları online konferansı izliyordu.Artik ördek boyamayan bedava simit yemekten vazgecelim.Bu devride yakalayamazsak yandık.
  • metalmania
    17 Haziran 2018 22:09
    4 1
    Benzer konularin edebi yönü için bakinız "makinlerin alacakaranlığı/kAos yayınları"adlı disttopik eser...
  • metalmania
    17 Haziran 2018 22:02
    4 2
    @pinhanyar evet hocam bomba bi fizikci kendileri...pek cok şeyi önceden haber veriyor;ancak uyari için kullandığı yöntemler pek çok cana mal oluyor...zaten yakalanmak için de uğraşıyor... @mehmet1515 hocam doğrudur,zaten kodlama oyun sitelerinin çogu da çeviri...kodlamada ilk adim dediğimiz gibi işlem basamaklarını cocuğa kavratabilmek...yoksa özel okulların yaptiğı gibi birini tutup malzemeleri aldırtip cocuklarla "robot yaptik özçekimi"değil...
  • pinhanyar
    17 Haziran 2018 21:24
    3 0
    @metalmania Öğretmenim, okudum, dizi filmi de varmış, izleyeceğim, 167 IQ puanına sahip bir insanın 8 kere 'ağırlaştırılmış'müebbet hapis cezası alışı..nereden nereye.
  • mehmet1515
    17 Haziran 2018 21:02
    2 0
    Scratch ile öğretiliyor galiba, hazır sensörler ve hareket motorlarına komut veriliyor diye biliyorum. Bunlar da genelde ithal malzemeler. Yeteneği olan çocukların çıkabileceğini düşünüyorum. Bu gelişmeler sevindirici fakat işin mantığını kavratmak için yeterli mi bilemedim. Arkadaşların da dediği gibi robotik ve kodlama reklam kelimeleri gibi geliyor bana
  • metalmania
    17 Haziran 2018 19:45
    2 2
    Ted kazincsky(unabomber)nin manifestosunu ikuyun derim...bunlara dair...
  • tarkan555
    17 Haziran 2018 19:13
    2 1
    Bunun ileri ki evrensel boyutu , kodlayamayan ülkeler ,kodlayan ülkeler tarafından kodlanır duruma gelecek
  • php_korsan
    17 Haziran 2018 17:51
    1 4
    Üste bu yüzdendir bari bunu kaçırmayalım.Issiz kalacağız super güçler artık doğal kaynak aramayı bırakıyor uyanın...
  • metalmania
    17 Haziran 2018 17:17
    2 2
    Şoyle ki:kursun adı:algoritma ve kodlama"...kodlamayı duyan herkes prog.yazabilecegini işte yazilim türü yönelimler saniyor...durum farklı ve millet şok tabi...herkes bi anda "mr.robot" kivaminda olacaktı hani
  • metalmania
    17 Haziran 2018 14:55
    3 2
    Gecen dönem "algoritma ve kodlama kursuna"katıldim...cok donanımlıydı hocamiz...o da aynı şeyi söyledi:ŞU ANFA "KODLAMA"sihirli pazarlamasi kolay bir kelime...
  • apranax83
    17 Haziran 2018 12:56
    2 3
    bu yüzden 11 yaşındaki oğlum ve 7 yaşındaki oğlum 2 yıldır robotik ve kodlama eğitimi alıp, fll ve flljr yarışmalarına katılıyor.
  • php_korsan
    17 Haziran 2018 08:44
    2 6
    şimdi Almanyada karanlıkta gece vakti insansız günlük 1000 çeşit malzeme üreten otonom fabrikalar var.3 yada 5 mühendis uzaktan fabrikayı yönetiyor.Amazon insansız alışveriş mağazalarını açtı ileride 800 bin kariyeri işten çıkaracak.sanatkar adam diye tabir ettiğimiz bir sürü meslek dakikalar için de robotlar tarafından imal edilecek.yani özetle az enerji az insan gücü ile bilim-kurgu filmlerinde gördüğünüz herşey gerçek olacak.bunun yapıtaşı programlama.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK