Egitimhane.com
   Ana Sayfa    Forum    Haberler    Planlar    Bilgisayar    Dosyalar    İlkokuma
   Resmi İşler    100 Bin Kitap    Atama Rehberi    Gruplar    Resim galerisi
   Site Haritası    Sponsor    Siteniz için    Dost Siteler    Arama    İletişim
 
Haberler

Haberler .::. Yanlış Söylenen Sözcükler Bir Kılavuzda Toplandı   
Yanlış Söylenen Sözcükler Bir Kılavuzda Toplandı


Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçede yanlış söylenen sözcükleri bir kılavuzda topladı. Fikir babası Devlet Bakanı Mehmet Aydın olan 'Sıkça Yapılan Yanlışlara Doğrular Kılavuzu'na göre 'anlamazlık' yerine 'anlamamazlık'; 'acente' yerine 'acenta'; 'halüsinasyon' yerine halisünasyon kelimelerini kullanmak en sık yapılan yanlışlar arasında yer alıyor.

TDK, Sıkça Yapılan Yanlışlar Kılavuzu'nu sanal ortamda hizmete sundu. Sözlüğün fikir babası ise yanlış yazılan ve yanlış söylenen sözcüklerin belirlenerek bunların doğrularının gösterilmesiyle hazırlanacak bir yazılımın doğru ve güzel Türkçe kullanımını artırmaya yardımcı olacağını düşünen Devlet Bakanı Mehmet Aydın.

Bu hafta hizmete sunulan kılavuzda; yanlış yazılan ve söylenen kelimeler ile doğruları yer alıyor. Kılavuzda yer alan sıkça yapılan yanlışlardan bazıları şöyle: Naturel (doğrusu natürel), laylon (doğrusu naylon), nülüfer (doğrusu nilüfer), nisbet (doğrusu nispet), netekim (doğrusu nitekim), nötür (doğrusu nötr), nufuz (doğrusu nüfuz), labaratuvar (doğrusu laboratuar), nalet (doğrusu lanet), lavobo (doğrusu lavabo).

(CİHAN)

Gönderen umutzorlu, Çarşamba, 14 Temmuz 2010 13:08
Yorumlar
31 Tem 2010, ahmetce,
Haber bile yanlış. Bir arkadaş da söylemiş ama laboratuar deyil (değil) laboratuvar olacak. Ayrıca şu kelimeler de yazılabilirdi. Maydonoz değil maydanoz, karnıbahar değil karnabahar. Yol kenarlarında görmüşüzdür İŞ MAKİNASI ÇIKABİLİR tabelalarını makine kelimesi de olabilirdi. :D
24 Tem 2010, kabu,
"Nüfuz" ve "nüfus" kelimeleri tamamen farklı anlamlara sahiptir. Her ikisinin yazımı da doğrudur. Burada " nüfuz " sözcüğünün yanlış yazımına dikkat çekilmektedir.
24 Tem 2010, sinar,
"Nüfus" sınırlar belli bir bölgede yaşayanların sayısı.
"Nüfuz" bulunulan makamdan ya da zenginlikten gelen güç.
22 Tem 2010, melek1997,
nüfus değil mi?
20 Tem 2010, modimo,
Bu haber yazılırken kılavuzdan yararlanılmamış bence. laboratuvar doğru olanıdır. "v" siz olan değil.Haber yaparken yanlış yapmak da nesi?
17 Tem 2010, S.OZKAN,
Bence güzel bir çalışma olmuş. Dilimizi ne kadar doğru bilir ve doğru kullanırsak, birbirimizle iletişimimiz o kadar güzel olur. Özellikle öğretmen olarak bu konuya bizler daha çok dikkat etmeliyiz.


MKPNews ©2003-2008 mkportal.it
 
 

MKPortal ©2003-2008 mkportal.it 0.05074 / 14