İl Dışına Tayinim Çıktı. Kiralık Ev Ararken Nelere Dikkat Etmeliyim?

anurlu
06 Ağustos 2023 17:15

Kendi evimden çıkıp, il dışına ev bakmaya gideceğim. Nelere dikkat etmeliyim kiralık ev bakarken? (Sözleşme, nakit, evrak, vb.)

davlumbaz
06 Ağustos 2023 19:02

Gideceğiniz ili pek iyi bilmiyorsanız mahallelere göre en yüksek en düşük kiralara biz göz atabilirsiniz. Sosyal medyadan o ille ilgili sayfalara mahalleleri vb. sorabilirsiniz. Kafanızda bir fiyat belirleyerek emlakçı aracılığıyla yapmanızı tavsiye ederim. Evet, emlakçıya da komisyon olarak bir kira veriliyor ama sahibinden olunca bazı ev sahiplerinin acayip istekleri olabiliyor. Kirayı bankaya yatırma ya da yarısını elden ver vb. Sonra da kira yatırılmadı deyip kolayca sizi tahliye ediyorlar. Ayrıca aşırı derecede cimri ya da sizin kiranızla ev geçindirecek kişiler olması çok yüksek bir ihtimal. Emlakçı araştırdığınız mahalleler için makul fiyat söylemiyorsa yabancı olduğunuzu anlamıştır, pahalıya kiralamak istiyordur. Başka emlakçıya bakarsınız. Belki bir miktar kapora vermenizi isteyebilirler, onu da şu bina şu daire kirası için kapora şeklinde banka aracılığıyla gönderebilirsiniz. Sözleşmeler zaten standarttır. Kırtasiyelerde satılıyor. Ona ek olarak ev sahibi ben burayı boyalı veriyorum siz de boyalı bırakacaksınız gibi bir şart koyabilir, bunu yerine getirmek zorunda değilsiniz. Büyük ihtimalle uzun süre oturduğunuzda çıkarken depozito vermezler. Eşyalı kiralıyorsanız eşya bedeli vb. olarak ekstra senet imzalatmak isterlerse imzalamazsınız.

caliskan4
06 Ağustos 2023 20:26

mümkünse ilk olarak apartlarda kalın. şehri öğrendikçe kiralık eve çıkarsınız.
kiralık ev sözleşme yapın.
kira parasını banka üzerinden internetten gönderin. açıklamaya kiranın hangi aya ait olduğunu yazın.
2023 Temmuz kirası.
ev sahibi sizden depozit isteyebilir. emlakçı da ayrı bir para ister.
ben olsam aparta çıkarım.

ozlemmis
06 Ağustos 2023 20:57

Gittiğiniz yerde kafanızdaki mahallede dolaşarak da ev bakabilirsiniz. Bazen çıkacak kiracılar olabiliyor ve apartman sahipleri veya büyük site yöneticileri biliyor. Zaten kamu çalışanı olduğunuz için size ev vermek isteyen ev sahipleri olur. Böylece emlakçı komisyonu da ödemezsiniz. Ortalama ev kiralarını öğrenin mahalle olarak, gerçi hangi il bilmiyorum ama mahalle farkları da çok kalmadı. Kendi ilimde ara ara bakıyorum da düşük orta mahalle evleri de yüksek olması gerekeni geçebiliyor. İyi ev sahibi bulursanız diğer anlatılanlar ayrıntı zaten. Evin diğer özellikleri fiyata yansıyor zaten. Ama evin özelliklerine göre uçuk yazanlar da var kıyaslamayı şimdiden sahibinden sitesinde kiralık olarak bakarak da yapabilirsiniz

cihan4444
06 Ağustos 2023 23:15

Bir süre öğretmen evinde vs kalın. Mahalleri kiraları öğrenin..sonra...


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK