İlkokul Kitabında Tepki Çeken Diyaloglar

İlköğretim 3. sınıf ders kitabındaki ‘Kurbağa Prens’ hikayesi tepki çekti. Kurbağaya dönüşen prensin anlatıldığı hikayede yer alan “Yatağını benimle paylaşmanı istiyorum” ifadesi tartışma yarattı. Türk Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, “Bu ifadeler kabul edilemez” dedi

Yeni Asır'ın haberine göre; İlkokul 3. sınıf Türkçe kitabındaki Grimm Kardeşler'in yazdığı "Kurbağa Prens" hikayesinin uyarlamasındaki ifadeler, tartışma konusu oldu.

Kitapta kurbağaya dönüşen prensin, "Prensesin yatağını paylaşarak" prense dönüşmesini anlatan bölüme tepki gösteren Türk Eğitim Sen İzmir Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Türkiye hassas bir dönemden geçiyor. Çocuklara dağıtılan kitapların sıkı bir denetimden geçirilmesi gerekiyor dedi.

UZMANLAR İNCELEMELİ

Eğitim alanında çok hassas davranılarak, kitaplarda işlenen konuların ince elenip sık dokunması gerektiğini ifade eden Merih Eyyup Demir, "Çocuklarımıza milli, manevi ve ahlaki değerler en üst düzeyde olmalı. Bu kitaplar dağıtılmadan önce komisyonlar vasıtasıyla tüm sayfaları uzman kişilerle incelenmeli. Bu tür yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek, çocuklarımızın ilerideki gelişimlerine olumsuz etki edecek ifadelerin çıkartılması gerekiyor" diye konuştu. Demir, "Bu tür hikayeler yerine milli ve manevi değerleri gelecek nesillere anlatabilecek hikayelerin müfredatta daha fazla yer alması gerekiyor" diye konuştu.

İşte tartışmalı diyaloglar

 Prensesin topunu suya kaçırdığını gören kurbağa, "Topunu sana getirebilirim fakat bunun karşılığında bazı isteklerim olur", "Tabağını, bardağını ve yatağını benimle paylaşmanı istiyorum" deyip suya dalar.

Prenses istemeye istemeye kurbağayı odasına almış.

Prenses yatağına uzanmış ve hemen uykuya dalmış! Az sonra kurbağa, kısık bir sesle, "Güzel prenses!

Güzel prenses!" demiş. Prenses cevap vermeyince uyuduğuna emin olmuş. Usulca prensesin yanına girip uykuya dalmış.

"İzin verin anlatayım" demiş yakışıklı prens.

Kötü kalpli bir büyücü beni kurbağaya çevirdi. Büyü ancak güzel bir prenses benimle tabağını, bardağını ve yatağını paylaşınca bozulabilirdi.

Bu iyiliği sen yaptın. Benimle yatağını paylaştın. Artık büyü bozuldu.

Sonunda gönlüm prensesini buldu.

  • 8 2
  • 23 Mart 2017 13:22 5.303
  • Aktif Haberler
  • inanoguz
    25 Mart 2017 06:02
    3 0
    Allah'tan çocukların umrunda değil kitaplar.

    Bu metinden ne anladık sorusuna 'kurbağayı anladık' cevabı yok satar.

    Şükür.
  • bayrak64
    25 Mart 2017 01:18
    8 0
    Değerli meslektaşlarım bu hikayede tek kusurlu olan kısım tabağını, yatağını vs. paylaşma değil ne yazık ki. Hikayeyi bir bütün olarak ele alırsak, hikayede şımarık yetişmiş bir prensesin çok değer verdiği bir altın top suya düşüyor ve prenses o topa sahip olabilmek adına her şeyini bir kurbağaya vermeye razı oluyor. Derste bu konuyu işlerken masalın ana fikrini sorduğunuzda öğrenciniz size " Bizim için değerli olan bir şeyi kaybettiğimizde onu bulan kişiye isteği ne olursa olsun her istediğini vermeliyiz" cevabını verirse şaşırmayın. (Verilmesi gereken cevap elbette bu değil ama 3. sınıf öğrencisi gözüyle bakıldığında bu cevabın gelmesine şaşırmamak gerekir.) Mevzu sadece cinsel içerikten ibaret değil ne yazık ki, biz okuttuğumuz masal, hikaye vb. okuma metinlerinin ana fikrini bulduruyoruz ve o ana fikirlerden öğrencilerimiz kendine bir ders çıkarıyor, işin bu kısmını da es geçmeyelim lütfen...
  • temel_61
    24 Mart 2017 21:58
    3 1
    Türk eğitim seni bu duyarlılığı nedeniyle kutluyorum. minik çocuklarımiz, kültürümüzde olmayan hikayelerle zehirlenmemeli,gayri ahlaki sözlerden arınmış kitaplarla ders işlemelidir.
  • zeynepgulsu
    24 Mart 2017 20:55
    7 1
    Sinifimda hic bir ogrenci bu masali yanlis bir yone cekmedi.cunku masal kahramani bir kurbaga ve cocuk gozuyle okuyup yorumluyorlar.Biz yetiskinler gibi orda cinsel bir cagrisim farketmediler.Ben masali ahlaki degerlere aykiri bulmadim.Ama onca guzel masal varken bu masal secilmeyebilirdi.
  • turko_
    24 Mart 2017 12:12
    5 7
    Komik sadece komik!
    Artık sıra Dünya Klasiklerine geldi, tebrik ediyorum.
    Kurbağa cinsel içerikli bir istekte bulunuyor mu, bu kadar mı kötü niyetlisiniz!
  • muratdemirbaş
    24 Mart 2017 11:52
    3 1
    Biz nasıl ahlaklı bireyler yetiştirebiliriz diye uğraşırken bu tarz yazılar çocuların bilinçaltına yerleşiyor malesef..!!
  • hazan_gazel
    24 Mart 2017 11:28
    2 1
    gerçekten saçmalamışlar bu kitapları kim denetliyorsa hesap sorulmalı
  • endorfin2000
    24 Mart 2017 11:27
    2 1
    Kurbağa Prens hikayesi yerli ve milli bir hikaye değildir. Sayın MEB,en kısa zamanda bu içeriğin kitaptan çıkarılması için harekete geçmelidir.kitabı hazırlayanları nefretle kınıyorum.
  • mehmet gültop
    24 Mart 2017 11:02
    6 0
    Türkçe kitabında bulunan metinlerin hiç biriside çocukların gelişim düzeyine uygun değil.hele bizin gibi köylerde yaşayan çocuklar için metinlerin anlaşılması oldukça zor oluyor.Çalışma kitabında bulunan etkinliklerde işin başka bir boyutu.
  • vuslatt46
    24 Mart 2017 09:47
    4 0
    sadece bu olsa ...1. sınıf hayat bilgisindede sıkıntılı yerler var...kitaplar kimin tarafından hazırlanıyor . bu kadar açık hataları nasıl yaparlar?
  • mustafa*
    23 Mart 2017 22:46
    5 1
    Metin yine insaflı davranmış. Bazı çocuklarım prenses kurbağayı öpünce prense dönüşüyordu öğretmenim, burda niye böyle yazmışlar demişti.
  • masalcam
    23 Mart 2017 20:28
    4 3
    Bene de 3. Sınıf okutuyorum. Metin benim de hoşuma gitmedi. Metinler daha seçici ve ahlaki olmalı
  • gulteknkaya
    23 Mart 2017 19:12
    18 0
    Bence 4. sınıfların ihyd kitabındaki masallar da oldukça korkunç.
  • sk42k
    23 Mart 2017 17:44
    10 2
    güya kitap inceleme komisyonlarımız var... güya bu metinler dini, ahlaki, vicdani yönden incleniyor... güya...
  • sevmelek
    23 Mart 2017 13:55
    13 2
    istekte bulunan gurbaa...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK