İlkokul Öğrencilerinden Metro Yolcularına Kitap... ‘Ellerinde Telefon Değil, Kitap Olmalı’

İlkokul öğrencileri toplu taşıma araçlarında seyahat ederken ellerinde sürekli telefonla ilgilenen yolculara yönelik bir kitap okuma projesi başlattı. Şimdiye kadar iki defa gerçekleştirilen ‘Ellerinde Telefon Değil, Kitap Olmalı’ adlı çalışmayla yolculara 240 kitap dağıtıldı. Öğrenciler, kitapların arkasına küçük notlar yazarak yolculardan bunları okuduktan sonra kendilerine geri göndermesini istedi. Proje her ay farklı bir metro hattında uygulanacak.

Bağcılar’daki Karacaoğlan İlkokulu öğrencileri, telefon bağımlılığına dikkat çekmek için kitap okuma projesi başlattı. İlki 30 Ekim’de ikincisi de 25 Aralık’ta uygulanan projeyle bir metro hattı belirlenerek yayınevlerinden toplanan ve sahaflardan alınan 120 kitap yolculara dağıtıldı. Kitapların arkasına küçük notlar yazılarak yolculardan, okumaları bittikten sonra kitabı kendilerine iade etmeleri istendi. Böylece 20 kitap öğrencilere iade edilirken, 20 kitap da hediye edildi.

Proje Koordinatörü öğretmen Nurcihan Avşar Bakır çalışmanın çıkış noktasını ve uygulamada yaşananları şöyle özetledi:

İLGİ BİZİ MUTLU ETTİ

“Sosyal farkındalık yaratmak için başlattığımız projemize metro hattındaki yolcuların gösterdiği ilgi bizi çok mutlu etti.  Ellerinde telefon olmayan yolcular bile öğrencilerimize projeyi anlattırıp onlarla konuşmak istediler. Bize destek vermek için okulumuza kitap göndereceklerini söylediler, daha sonra sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunup güzel ve destekleyici yorumlar yaptılar.

PARAYLA SATILDIĞINI DÜŞÜNDÜLER

Zaman zaman öğrencilerimiz röportaj yaparken kitapların parayla satıldığını düşünen yolcuların para çıkarıp öğrencilerimize para vermeleri, bazılarının öğrencilerimizi izleyip metrodan inmeden önce onlara kitap hediye etmeleri, onlarla fotoğraf çektirip kendi torunlarına projeyi anlatmak istediklerini söylemeleri bizim için çok değerliydi.

 KİTAP OKUMA ORANLARI DÜŞÜK
 
Türkiye’de kitap okuma oranlarının çok düşük olduğunu gördük. Hem öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, hem de toplumda farkındalık yaratmak için başlattık bu çalışmayı.
 

60 ÖĞRENCİ KATILDI

Yolda bile insanlar ellerinde telefonla yürüyorlar, dikkatleri kitaplara çekmek istedik. Projeye şimdiye kadar 60 öğrenci katıldı. Çalışma sadece kitap okuma alışkanlığına yönelik de değil. Projeye katılan öğrenciler tanımadıkları biriyle nasıl iletişim kuracaklarını da öğreniyorlar. Önce çekingen davranıyorlar ama olumlu tepki alınca rahat hareket edebiliyorlar.”

BENİ ÖNEMSEDİĞİNİ GÖRMEK ÇOK MUTLU ETTİ

Damla Ece Boynukısa (Karacaoğlan İlkokulu öğrencisi): Projeyi anlatmak için bir abimin yanına gittim. Telefonla oynadığını düşündüğüm için çok mahcup oldu. Telefonundan soru çözdüğünü, kitap okumayı çok sevdiğini söyledi. Beni bu konuda ikna etmek için çantasındaki kitabını ve çözdüğü soruları gösterdi. Abimin beni önemsediğini görmek beni çok mutlu etti.

  • 9 0
  • 03 Ocak 2018 19:55 1.961
  • Aktif Haberler
  • hazanın dünyası
    04 Ocak 2018 22:25
    0 0
    Güzel bir etkinlik olmuş, farkındalıklara ihtiyacımız var
  • 07tuna
    04 Ocak 2018 20:49
    0 0
    Okumakla kod yazma karsilastirilmamali.İkisinin de yeri ayri ve ikisi de değerli.Okumadan kastimiz ,baskalarini anlayabilme,kendine yetebilme,empati yapabilme,yasamadiği durumlar hakkinda bilgi sahibi olup baskalarina destek olabilme,haksizliik yapana dur bakalim diyebilme,gucsuzu kollama,farkli olmaktan korkmama ...daha akla bile gelmeyen bir dolu sey.Once okuma sonra kodlama vardi,Okuma kodlamanin anasidir.Yoksa okumadan istedigi kadar kod yazsin ya Hindistan ya İran,ya Çin olur.Kodlamanin kralini yapar ama kendi milletleri inim inim inlerken başka milletlerin hayatini kolaylastirir,Cok imrendigim,guzel ve dolu dolu tebrigi hakeden bir kampanya,bana gore tabi
  • kwsr
    04 Ocak 2018 20:36
    2 0
    Peki ya benim gibi telefondan e-kitap okuyanlar? Bende mi yanlış yapıyorum?
  • php_korsan
    04 Ocak 2018 20:07
    2 2
    Artık metroda otobüslerde kaldırımlarda elinde bilgisayarıyla okullarda kod yazan üreten çocuklar görmek isterdim
  • php_korsan
    04 Ocak 2018 20:05
    3 2
    Kitabın devri halen kaç sayfa okudun ne okudun bunu konuşuyoruz.Yav millet otobüste tramwayda e-postalarını okuyor, bankacılık işlerini yapıyor, bir hobi öğreniyor, bir yabancı dil öğreniyor, sevdiği siteleri takip ediyor.Halen kitap kitap kitap.Devir artık digital okur yazarlık devri.Yani programlama öğrenme kod yazma.Artık bir yazılım boeing 747 uçağını kaldırıyor uçuruyor.Artık bir google yazılımı geçen ay dünyanın en iyi go oyuncusunu yendi.Alpha isimli yapay zeka yazılımı dünyanın en zeki yetenekli savaş pilotlarını keklik gibi avladı.Geç kalıyoruz halen matematikte fizikte yazılımda...
  • cedric1907
    04 Ocak 2018 09:57
    4 4
    Teknolojiye karsi bu tutumu anlayamiyorum acikcasi. Insanlar telefonlarda ya da tabletlerde kendilerine yardimci olacak pek cok bilgiye ulasabiliyorlar. Sadece sosyal medyada vakit gecirmiyorlar.
  • xcalipsox
    04 Ocak 2018 09:10
    0 0
    İlkokulda her gün ilk derslerde mutlaka kitap okutulmalı...Öğretmen de öğrencileriyle birlikte okumalı...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK