İşini Seven Öğretmen, Öfkesini Kontrol Ediyor

‘Öğretmenlerin Öfke Düzeyleri ile Bazı Değişkenler Arasında İlişkiler’ araştırmasına göre işini severek yapan öğretmenler öfkesini kontrol edebiliyor. 7 ve 8’inci sınıflarda görev yapan öğretmenlerin, ergenlerin sorunlarıyla nasıl baş edecekleri konusunda daha çok desteklenmeye ihtiyaçları var.

Gülseven ÖZKAN

Yapılan bir araştırmaya göre işini severek yapan öğretmenler öfkelerini daha kolay kontrol edebiliyor. İstanbul Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku Uygulama Araştırma Merkezi/Şiddeti Araştırma ve Önleme Birimi Koordinatörü ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münevver Mertoğlu tarafından ‘Öğretmenlerin Öfke Düzeyleri ile Bazı Değişkenler Arasında İlişkiler’ adlı araştırmaya İzmir’de 260 eğitimci katıldı.

Öğretmenlerin öfke durumlarını inceleyen çalışma aracılığıyla, okullarda şiddetin önlenmesi ve eğitimcilerin desteklenmesi amaçlandı. Araştırma ilkokul, ortaokul ve lise düzeydeki öğretmenleri kapsıyor. Öğretmenlerin öfke kontrolüyle ilgili ciddi sorun yaşamadıkları ortaya çıkan çalışmada, özetle şu bulgular yer aldı:

- Ergen yaş grubuna eğitim veren öğretmenlerin öfke-kontrol düzeyi ilkokuldakilere göre daha düşük. Bunun nedeni öğretmenler değil, ergenlerin diğer yaş gruplarına göre daha zor olmasından kaynaklanıyor.

- Mesleğini severek yapan öğretmenler diğerlerine oranla öfkesini daha kolay kontrol edebiliyor.

 ERGENLERLE BAŞ ETME EĞİTİMİ VERİLMELİ
 
- 7 ve 8’inci sınıflarda görev yapan öğretmenlerin, ergenlerin sorunlarıyla nasıl baş edecekleri konusunda daha çok desteklenmeye ihtiyaçları var. Bu konuda eğitim almaları gerekiyor. Onlara alternatif çözümler sunulmalı.

- Öğretmenler, öfkelerini kontrol edemediklerinde şiddetsiz iletişim ortadan kalkıyor. Bu da eğitim ortamında şiddet davranışlarından birinin görülmesine neden olabiliyor.

- Cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey eğitimcilerin öfke-kontrolünde etkili değil. Yani kadın ve erkek öğretmenler aynı düzeyde öfkeleniyor.

ARTIK, ÖĞRENCİLER ŞİDDET UYGULUYOR

Yrd. Doç. Dr. Münevver Mertoğlu: 10 yıl öncesine göre okullarda şiddet giderek azalıyor. Ancak münferit olaylar görülebiliyor. Özellikle ALO 147, çıkarılan genelgeler, konunun kamuoyunda gündeme gelmesi bu süreçte etkili. Araştırmalar özellikle ergen gruptaki öğrencilerin, öğretmenlere daha fazla şiddet uyguladıklarını gösteriyor. Bunlar daha çok görüntü çekme, arabasını çizme, derste saygısızlık niteliğindeki davranışlar şeklinde kendisini gösteriyor.

Öte yandan şiddetin birçok nedeni var ama en önemlilerinden biri çocukların, ergenlerin şiddeti öğrenmiş olması. Bunu önlemek gerekiyor. Evde, okulda çocuklara iyi örnek olmak, şiddetsiz iletişim kurmak önemli. Öğretmenlerin öfke kontrol düzeylerine yönelik yaptığım araştırma ise şunu gösterdi: İşini severek yapan öğretmenler öfkelerini, sevmeden yapmak zorunda kalanlara göre daha kolay kontrol ediyor. 7 ve 8’inci sınıflara eğitim veren öğretmenlerin sorunlarla nasıl baş edecekleri konusunda daha çok desteğe ihtiyaçları var.

 

  • 4 1
  • 25 Nisan 2018 14:04 3.688
  • Aktif Haberler
  • okul77
    26 Nisan 2018 11:17
    8 0
    İşimi seviyorum. Öğrencilere hoşgörülü davranıyorum ancak ben öfkemi kontrol ettikçe öğrencilerin şımarıklığı artıyor..
  • aretias28
    26 Nisan 2018 11:02
    4 1
    bir milyon öğretmenden işini sevenlerin sayısı yüzde 5 bilemedin yüzde 10 dur.bunların içinde sınıf öğretmeni zaten yoktur.memnun kesimler daha çok rehber öğretmen,beden eğtimi öğretmeni,müzik öğretmeni,ram da çalışan öğretmenlerdir.
  • ogretmen1089
    26 Nisan 2018 08:49
    4 0
    işimi de sevmiyorum, öfkemi de kontrol edemiyorum. bu mesleği yapmaya da mecburum.sırf sınav sistemi beni buralara getirdi.
  • cbci
    26 Nisan 2018 07:24
    0 2
    Yanlış bir tespit
  • Mehmet Tur
    26 Nisan 2018 00:24
    1 2
    ogrenciyle ilgilenen kim varsa hepsini çağırıp ayrı ayrı görev ve sorumluluk anlatılıp verilmeli
  • mudo
    25 Nisan 2018 19:55
    11 0
    özellikle bu sene birler çok yaramaz.söz dinlemiyor.işimi de çok çok seviyorum ama.
  • php_korsan
    25 Nisan 2018 17:21
    9 1
    işimi çok seviyorum öfkemi de kontrol edemiyorumBir yerde sorun yoksa esas sıkıntı vardır.
  • hacile
    25 Nisan 2018 16:01
    23 0
    İşimizi ne kadar sevsek sabırlı olsak da bazen olmuyor.Sonuçta öğretmen de bir insan.Bunca duyarsız velinin sorumsuz öğrencinin yanında yaptırım gücü olarak sevgi yetmiyor ...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK