Kekeme Öğrencim İçin Ne Yapabilirim?

balamirkan
19 Aralık 2023 17:10

Bir kız öğrencim var. Kekemeliğinin gerilemesi için herhangi bir etkili yöntem biliyor musunuz?

elnino007
19 Aralık 2023 19:33

Allah yardımcısı olsun..kolay değil..zorlu ve uzun yıllar süren bir süreç bu..yasini belirtmemissiniz ama biraz bahsetmeye calisayim..buyuksehirlerde bu işin merkezleri var imkan varsa gidebilse iyi olur..
En önemli olay nefes..Doğru ve derin nefes almayı öğrenmesi lazım..heyecan çok önemli..acele etmeden tane tane konuşması ve yavaş düşünmesi gerekiyor..bazen zihin o kadar hizli dusunur ki dil buna yetişemez..sınıf önünde konuşamaz muhtemelen..imkan varsa boş sınıfta tahta önünde dursun kendi kendine sesli kitap okusun şiir okusun şarkı söylesin.. orda kendi sesini duyarak zaman geçirsin..bir konu anlatsın.sonra size yapsın bunları sonra 3 5 kişiye yapsın.sinifta hiç kekelemeden konusabildigini hayal etsin..bunu özellikle söyleyin hayallerinde kekeme olmasın.. çok akıcı şekilde konusabildigini hayal etsin..çünkü onlar hayallerinde rüyalarında bile kekemedir..muhtemelen ağzını ve dilini fazla hareket ettirmeden konuşuyordur.. ağız ve dil tam hareket etsin.yani bir haber spikeri gibi..kendi sesine alışması lazım.

Harmoni
19 Aralık 2023 20:17

Kekemelerin sesi güzel olur.Sınıfta törenlerde şarkı söylesin,şiir okusun alkış alsın.Özgüveni gelişir hocam.

ali2344
19 Aralık 2023 20:52

İnşaallah sınıfınız kalabalık değil ve kekemeliği çok ileri düzeyde değildir. Ona sınıfta konuşması için diğerlerinden fazla zaman verilmeli. Arkadaşlarının ona herhangi olumsuz bir davranışta bulunmaması, onun sınıfta, derste konuşması için sabredilmesi gerekir ki psikolojik olarak kendini iyi hissetsin ve konuşma isteği olsun. Önce bir iki cümleyle kendini ifade edebilirse rahat konuşması ilerleyen süreçte daha iyiye gidecektir.

balamirkan
19 Aralık 2023 22:18

Cevaplarınız için teşekkürler. Başarılı bir çocuk. Çok çekingen değil. 8 yaş. Sesler aniden patlar gibi çıkıyor nefesi kısa sürede bitiveriyor. Doğuştan değil. Korkudan oluşmuş. Okuma yaparken de kekeliyor.


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK