Koncuk: Performans Sistemi Öğretmeni Öğretmene Düşman Eder

Performans değerlendirme sisteminde, sadece öğrencinin öğretmene not vermesi değil,  öğretmenin öğretmene not vermesinin de problemli olduğunu kaydeden Koncuk, bu sistemi getirenlerin öğretmeni öğretmene düşman edeceğini söyledi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Genel Mali Sekreter Seyit Ali Kaplan ile birlikte Sinop ve Kastamonu Şubelerinin Olağan Genel Kurul Toplantılarına katıldı.

Öğretmenlere getirilen performans değerlendirme sistemini eleştiren Koncuk, öğrencilerin öğretmenlere yönelik ağır hakaret ve küfür içeren paylaşımlar yaptığına dikkat çekti. Bu paylaşımları Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’a da gönderdiğini belirten Koncuk şöyle konuştu: “Liyakatsiz yönetici olursa ne olur?  İşte böyle saçma sapan bir performans değerlendirme sistemi ortaya çıkar. Hem muhafazakâr ve İslamcı olduğunuzu ifade edeceksiniz hem de öğretmeni öğrenciye yem edeceksiniz.  Bu ne dini inançlarımıza, ne de milli kültürümüzle bağdaşmaz.

Öğrencinin öğretmene not vermesi deli saçmasıdır. ‘Yapmayın’ dedim ama inatla başlattılar. Neymiş 12 pilot ilde performans değerlendirmesi getirilecekmiş. Biz tabi ki itirazlarımızı yaptık. Biliyorsunuz, bazı kendini bilmez öğrencilerin de öğretmenlere yönelik ağır hakaret ve küfür içeren paylaşımları var. Tabi burada öğrencinin de suçu yok.  Eğer siz öğrenciye sorumluluğu olmayan bir iş verirseniz, öğrenci de bunu kendince fırsata çevirir. Düşünsenize, bana fırıncı İsmail deseler, ben öylesine ekmek yaparım. Çünkü benim işim değil. Öğrencinin de işi öğretmene not vermek değil, öğrenmektir.

Öğretmenlere ağır hakaretler, küfürler eden öğrenciler var. Öğretmene ‘Ne kadar not, o kadar not’ diyenler var. Öğretmenlere yönelik öğrencilerin ağır hakaretlerini Sayın Bakan’a özür dileyerek gönderdim. Çünkü o hakaretleri, küfürleri okudukça yüzüm kızarıyor. ‘Sayın Bakanım,  öğretmen öğrenci nazarında ne duruma düştü?’ dedim. Bu küfürleri basınla da paylaştım. Hatta öğretmenin itibarı zedelenir, paylaşmayın diyenler oldu. Ortada öğretmenin itibarı mı kalmış? Bu durum ses getirince, iki gün sonra ‘12 pilot ilde performans değerlendirme sistemi tamamlanmıştır’ denilerek, sessiz sedasız sistemi kapattılar. İnşallah bu film biter,  gelecek günlerde yeniden önümüze gelmez.”

Siz öğretmenler odasına kan davası mı sokacaksınız? 

Performans değerlendirme sisteminde, sadece öğrencinin öğretmene not vermesi değil,  öğretmenin öğretmene not vermesinin de problemli olduğunu kaydeden Koncuk, bu sistemi getirenlerin öğretmeni öğretmene düşman edeceğini söyledi. Koncuk şunları ifade etti: “Siz öğretmenler odasına kan davası mı sokacaksınız?  Sen bana üç puan eksik verdin, sen beş puan fazla verdin denilerek, öğretmeni öğretmene düşman edecekler. Al başına belayı. Sizin performans değerlendirmeniz bu mu?  Vallahi millet birbirini vurur.  Bu kadar ufuksuz, bu kadar öngörüsüz bir anlayış sergilenmektedir.  Yöneticilik bu mudur?  Yönetici, problemleri yaşanmadan öngörebilen kişidir. Öngörüsü, feraseti olmayan bir yöneticiden yönetici olmaz -ki bu durum öngörü dahi gerekmiyordu- biz tüm bunların yaşanacağını ifade etmiştik.”

Rehber öğretmenlerin nöbet tutması için düzenleme yapıldığına da dikkat çeken Koncuk, “Şimdi ise rehber öğretmenlere nöbet tutmak için bir düzenleme yaptılar.  Bu yanlıştır. Rehber öğretmenin görevi psikolojik danışmanlık yapmaktır. Bu ana görevi sulandıramayız, yok sayamayız. Bu konuda da gerekli hukuki mücadeleyi yapacağız.” diye konuştu.

  • 5 0
  • 11 Kasım 2017 17:57 1.846
  • Aktif Haberler
  • berkcan65
    12 Kasım 2017 17:29
    3 0
    zaten parçala böl yönet gibi sistemdeyiz
  • reeemat
    12 Kasım 2017 13:26
    2 0
    Meb öğretmeni "art niyetli" değerlendirme konusunda geri adım atmayacaktır. İşine gelmeyen öğretmene "El birliği" ile her türlü zarar vermeye uğraşacaktır. Öğretmenlik mesleği ne halde! Yazık.
  • php_korsan
    11 Kasım 2017 21:07
    3 0
    Herşey güzel tamam da tüm sendika başkanları neden birlik olup bu konuda bakanımızla yüzyüze görüşmüyorlar.Sadece ara gazı.Şu an kaymakam ve müdürler okulları denetliyor haberleri yok
  • kaynarca87
    11 Kasım 2017 19:31
    6 0
    başkanım allah razı olsun sizden. sizin sendikanızda olmak benim için onurdur.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK