MEB Geleceğin Sınıflarını Tasarlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, geleneksel sınıf yerine 21’inci yüzyıl becerilerini kazandıracak sınıf modellerini eğitimcilere sunacak. Hacettepe Üniversitesi ile imzalanan işbirliği protokolüyle, esnek öğrenme alanları tasarlanacak. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan bakanlık yetkilileri, “Artık algısı, becerisi, ilgi odağı değişen öğrencilerimizi yüzyıllardır süregelen klasik metotlarla eğitmek çok gerçekçi değil” diyor. 

Hürriyet'ten Esra ÜLKAR'ın haberine göre; Geleneksel sınıf anlayışı değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geleneksel sınıf düzeninden farklı olarak anahtar becerilerle ilişkilendirilmiş esnek öğrenme alanlarının hayata geçeceğini açıkladı. Sıra, tahta, dolap gibi malzemelerin yer aldığı, yıllardan beri değişmeyen sınıflar, öğrencilere 21’inci yüzyıl becerilerini kazandıracak şekilde yenilenecek. Geleceğin sınıfında üretim ve araştırma alanında yeşil perde teknolojisi, kamera, bilgisayar ve mobil cihazlar, 3D yazıcılar, mikroskoplar, robotlar yer alacak. E-kitaplar, oyunlar, zihin haritalama yazılımları ve mobil cihazlar bulunacak. Hacettepe Üniversitesi ile imzalanan ‘Geleceğin Sınıfını Tasarlama İşbirliği Protokolü’yle esnek öğrenme alanlarının tasarımı modellenecek. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan MEB yetkilileri, “Algısı, becerisi, ilgi odağı değişen öğrencilerimizi yüzyıllardır süregelen klasik metotlarla eğitmek çok gerçekçi değil” diyor. 

EĞİTİM ALANLARININ BAŞARIDA ETKİSİ VAR

Bakanlık yetkilileri, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün (YEĞİTEK) de içinde olduğu uluslararası bir Ar-Ge çalışması çerçevesinde yapılan protokolle amaçlananları şöyle açıklıyor:“YEĞİTEK’in Avrupa Okul Ağı koordinasyonunda 18 AB ülkesiyle yürüttüğü Future Classroom Lab (FCL)-Geleceğin Sınıfını Tasarlama projesi, öğrencilere 21’inci yüzyılda gerekli anahtar becerilerin kazandırılmasını sağlayacak bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. Bu ekosistemde öğrenme, geleneksel sınıf düzeninden farklı olarak anahtar becerilerle ilişkilendirilmiş esnek öğrenme alanlarında gerçekleştiriliyor. FCL’de üç organik bileşen var: Esnek öğrenme alanları, teknoloji entegrasyonu ve pedagoji. Bunlar öğrencilere, aktif öğrenme yoluyla sorgulamayı ve üretime dayalı öğrenmeyle problem çözme, işbirliği, yaratıcılık gibi 21’inci yüzyıl becerilerini kazandırmayı destekliyor. Protokolle, alanların tasarımı üç bileşeni kapsayarak küçük ve büyük metrekarelerde alternatifli olarak modellenecek. Uluslararası araştırmalar da esnek öğrenme alanlarının öğrencinin akademik başarısında büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Öğrenmenin kişiselleştirilmesini ve sahiplenilmesini sağlayan bu sınıflarda, yenilikçi pedagojilerin uygulanması ve işbirlikçi öğrenmenin daha fazla olduğu ortaya konuldu.

BAHARDA AÇIKLANACAK

Türkiye’ye özgü tasarlanan sınıf modelleri bu yılın ikinci çeyreğinde düzenlenmesi planlanan bir sergiyle ve EBA’dan tüm eğitimcilere sunulacak. Yetkililer, şunları söylüyor:“Çalışmada iki tip model söz konusu: Profesyonel öğrenme laboratuvarı ve okul bazlı öğrenme laboratuvarı. MEB olarak yenilikçi pedagojilerin aktif öğrenmeye nasıl destek sağladığını ortaya koymak, yeni bilgi ve iletişim teknolojileri araçlarını öğrenmede pilotlamak, öğretmenlerin bu tür sınıflarda senaryo tabanlı öğrenmeyi nasıl gerçekleştireceğiyle ilgili mesleki gelişim çalışmaları yapmak ve teknolojiyi sadece kullanmak değil paydaşlarla yeni teknoloji de üretmek amacıyla YEĞİTEK bünyesinde örnek bir profesyonel öğrenme laboratuvarı tasarlanacak. Okullarda bu tür öğrenme alanlarının oluşturulmasına katkı sağlamak için küçük metrekarelerde örnek sınıf tasarımları hazırlanacak.

ÖĞRETMEN OTORİTE DEĞİL REHBER OLACAK

Geleceğin Sınıfı’nda öğretmen otorite değil, rehber rolünde olacak. Öğrencinin bilgiye ulaşması ve onu beceriye dönüştürmesinde çocuğu yönlendirip destekleyecek. Bu sınıfta, öğretmen de öğrenci de aktif bir role sahip ve teknoloji sadece doğal bir araç niteliğinde. Okul yöneticileri, okuldaki tüm öğretmenler, teknoloji tedarikçileri gibi paydaşlar da etkin rol alacak. Çalışmalarla teknolojiyi sadece etkili kullanan bireyler odak noktası olmuyor, dünyadaki gelişmelerin yakından izlenmesiyle eğitimde teknoloji geliştirmeye odaklanılarak Ar-Ge çalışmalarına zemin hazırlanıyor.”

BİLGİ BECERİYE DÖNÜŞECEK

Geleceğin sınıflarıyla ilgili planlananlar ise şöyle özetleniyor: “Avrupa Komisyonu’nun 2010’da yaptığı araştırma sonucunda, 2020 Avrupası’nda iş dünyasında hangi becerilerin gerekli olduğu incelendi, eğitim sisteminin de bunlara sahip bireyleri yetiştirmesini sağlamak için projenin temeli oluştu. Geleceğin sınıfında temel olan öğrencinin kendi öğrenmesinin sorumluluğunu alması ve bilginin beceriye dönüşmesi. Algısı, becerisi, ilgi odağı değişen öğrencileri yüzyıllardır süregelen klasik metotlarla eğitmek çok gerçekçi değil. Geleceğin sınıfında öne çıkan, esnek öğrenme alanları ve etkin teknoloji kullanımı. Esnek öğrenme alanlarında öğrenci aktifken öğretmen rehberlik ediyor. Bu alanlar: Araştırma, üretim, işbirliği, sunum, geliştirme ve etkileşim olarak altı temel başlık olarak belirlendi. Bu alanlarda öğrencilerin araştırma yapmasını, sorgulamasını ve bilgiye ulaşarak üretim yapmasını destekleyecek teknolojik ekipmanlar bulunuyor. Her bir alan için ne tür teknolojik ekipman kullanılabileceği öneri niteliğinde yer alıyor. Üretim ve araştırma alanında yeşil perde teknolojisi, kamera, bilgisayar, mobil ve 3D yazıcılar, mikroskoplar, robotlar yer alırken işbirliği ve geliştirme alanında ise işbirlikçi teknolojiler, e-Kitaplar, çalışma köşeleri, oyunlar, zihin haritalama yazılımları ve mobil cihazlar bulunuyor. Her alanda mobil cihazlar ve web 2.0 araçları etkin kullanılıyor. Geleceğin sınıfında, bilgi sahibi olmak başarı göstergesi değil. Mevcut bilgiyi kullanarak problem çözebilen, akranlarıyla öğrenme sürecine dahil olup, gerçek yaşam problemlerine yaratıcı çözümler önerebilen bir model sunuluyor.”

YENİ NESLİN İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

Prof. Dr. Pelin Yıldız (Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı): Sınıflarda yıllardır alışılagelmiş bir düzen var. Ancak çağın gereksinimleri arttı. Bunlara cevap veren, ekip çalışmasını güçlendirecek, işbirliğine, araştırmaya ve geliştirmeye uyumlu sınıflar ortaya çıkacak. Çok amaçlı, işlevsel bir içerik oluşturmayı hedefliyoruz. Yeni eğitim içeriklerine adapte ve gelişime açık olacak. Esneklik ve farklı işlevleri bir arada kullanabilen yeni nesle uygun gereksinimleri cevaplayacak bir prototip oluşturacağız. Evrensel dili ifade edebilen, engellilerin de herkesle aynı seviyede eğitim alabilmesini sağlayan bir platform. Bunu yaparken teknolojinin desteğini alacağız. Sadece tek yönlü ders dinlemektense daha katılımcı, interaktif bir içerik oluşturulması planlanıyor.

FCL(Future Classroom Lab)/Geleceğin Sınıf Laboratuvarı forum konusu için tıklayınız.

 

  • 4 11
  • 23 Ocak 2019 00:07 6.807
  • Aktif Haberler
  • aretias28
    24 Ocak 2019 20:08
    7 1
    Boş boş icraatlara başlamışlar yine..
    -"ben yaptım ama olmadı"
    -Oğretmenler yetersiz ve egitimsiz..
    Söylenecekler bunlar
  • olcaytaner
    24 Ocak 2019 16:28
    8 2
    Fotokopi kağıdını temin edemiyoruz. Nelerden bahsediyorlar...
  • php_korsan
    24 Ocak 2019 14:22
    3 2
    Projelerimiz tüm sahaya yaygınlaştırıp iş oturup sonuçlar alınmadan önü kesiliyor.Ben 21 senede gorecegimi gördüm.Kendi isimi kendim hallediyorum.Sinifima projeksiyon perde mini pc ses sistemi tankli yazici aldım.3.kattaki interneti 2 tane router ile sınıfa taşıdım.Kim ne yaparsa yapsın beni ilgilendirmez.Her yeni haberde heyecanlanıyordum 10 senedir sınıfa sü akıllı tahta bir türlü gelmedi.Gerek de yok artık.
  • daywalker_01
    24 Ocak 2019 13:40
    9 2
    Melekogretmen21 sikayetci degiliz.yillarimiz gecti bu meslekte.coksukur herseyi gorup gecirdik.bu ulkede ogreten ve ogrenci adina bisey cijacagi zaman ogretmene sorulmadi ben yaptim oldu bittiye getirildi.bu ulkeye atilmis en buyuk kazik cocuklarin erken yasta okula alinmasi ve 4×3 sistemidir.bu ve bunun gibileri yapanlar sornadan yapilacak dedi yapildi.suandada antalya il milli egitimin antalya bolgesinde uyguladigi pilot uygulama olayi var.bize soruldu mu.malesef hayir.yapilacak yap.olay budur uste.alt yapi yok.okullar ne durumda bilen yok.soran yok ama lafta icraat yaoan cok.sikintimiz bu.baslar dusunur ayaklar ceker.suan o durumdayiz.yanlis dusuncenin acisini ayaklar cekiyor...
  • overdozz
    24 Ocak 2019 10:29
    2 2
    böyle süslü kelimelere bayılıyorum.
  • wertigo
    24 Ocak 2019 09:01
    5 2
    FATİH projesi vardı ne oldu o yav?Güya eğitimde fırsat eşitliği sağlanacaktı.Ama şehir okullarına öncelik tanındı.Köy okullarında daha yok akıllı tahta.Bu proje de öyle olacaktır.Gözde şehir okullarında bi kaç göstermelik sınıfa yapılır.Siyasilerin eşiliğinde kurdale kesilir.Bi kaç öğrenciye ezberlettilen konuşmalar yaptırtılır.Bu kadar.İdalisit kendini yetiştirmiş bi kaç öğretmen kendi çabasıyla sponsaor bularak bir şeyler yapabilir belki.Ama bezdirirler bu öğretmenleride.Bürokrasi bi yandan bezdirir ne bileyim veli bi yandan bezdirir.Sonuç olarak geleceğin insan tipini yetiştirecez derken şanslı azınlığa hitap eder geri kalan çoğunluğa sadece belli bir zamana kadar öğretmenlik değil bakıcılık yaparız.Bu kadar.
  • cemcem
    23 Ocak 2019 23:52
    7 7
    İnsan bilediği şeyleri savunup cevap veremeyince şaşırır ama hak veriyorum önce araştırmak gerekir
  • didemt
    23 Ocak 2019 22:34
    5 4
    Ben size ne yazacağımı şaşırdım doğrusu.
    Biraz araştırın sonra konuşalım.
  • cemcem
    23 Ocak 2019 21:34
    6 3
    didemt.
    Yaa biz mı yapacağız MEB tasarlayacak ogretmen yaptıracak ne güzel mantikmış bu
    Gerçekten sizin düşüncelerinize hayranım , ayrıca size niye sormayalım öncü savunucu olduğunuza göre maliyet konusunda da bir fikriniz olmalı, olmadığını ben de biliyorum
  • irish
    23 Ocak 2019 21:25
    8 2
    Kanunun 50 nci maddesinde “Birleştirilmiş sınıflar da dâhil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40’dan fazla olamaz.” hükmü yer almaktadır.

    Bu maddedeki sayıyı "...20' den fazla olamaz." şeklinde değiştirmedikten sonra bu tarz projelerin hepsi kağıt üstünde kalır.
  • izlandadakar
    23 Ocak 2019 21:14
    13 2
    İlacı temin edilemediği için hayatını kaybeden SMA hastası 11 yaşındaki Arda Tahsin Acen'i ve onun durumundaki çocuklarımızı boynu bükük bırakmanın utancını yaşarken, bu ülkenin çocuklarının ne kadar kıymetli olduğuna dair demeç verenlerin, geleceğin sınıflarını tasarlama yolunda attıkları adımları ibretle izliyoruz. Çocuklarımızın gülen yüzlerinde geleceğin aydınlık yarınlarına ulaşabilmemiz, öncelikle onları hayatta tutabilmemize bağlıdır. Fidanlar gibi toprağa düşen minik evlatlarımız karşımızda dururken, geleceğin sınıflarında, bakalım, başı dik gönül rahatlığıyla görev yapma imkanını nasıl kullanabileceğiz?
  • Sarp60
    23 Ocak 2019 19:49
    8 2
    Öğrenci koyacak sınıf bulamıyoruz geleceğin sınıfları kaldı.
  • php_korsan
    23 Ocak 2019 18:34
    1 11
    Ben çalıştaya bizzat katıldım görüş de sundum.Ozellikle 1,2,3.sınıflarda okulda oyunlastirma adında bir ders olmalı.Okulda böyle bir sınıf oluşturup çocuk oyun oynayacak hatta dersi oyuncaklarla oyunlastiracak.Tavana kadar duvarlar oyuncaklarla dolu olmalı.
  • SaW_SwS
    23 Ocak 2019 18:10
    8 2
    Hayaller FCL hayatlar kapısı penceresi kırık, ikili eğitim yapan merkez okulları. Daha somut ve acil sorunlar varken anca hayal kuralım.
    Fikirler güzel ama uygulanmayacağını bile bile neyin pembe umutları bu?
    Türkiye genelinde %0,5 bu şekilde eğitim ortamı düzenlenir ve çağ atlamışız, tüm Türkiye de benzer okullar ve sınıflar varmış gibi lanse edilir.
    Yav he heee diyorum artık :(
  • didemt
    23 Ocak 2019 17:55
    5 11
    @cemcem bana sormak yerine araştırın biraz. Türkiye'de 2018 eylülden itibaren uygulanmaya başlandı ve FCL ye dönüştürülen birçok sınıf var. Tüm sınıfları çeviremiyorsanız da okulunuza bir tane FCL sınıfı açabilirsiniz diyor.
    Herşeyi elimizin tersiyle itiyoruz. Bir kere de bir konuda ben ne yapabilirim diyelim.
  • cemcem
    23 Ocak 2019 16:42
    11 3
    didemt;Geleceğin sınıfında üretim ve araştırma alanında yeşil perde teknolojisi, kamera, bilgisayar ve mobil cihazlar, 3D yazıcılar, mikroskoplar, robotlar yer alacak. E-kitaplar, oyunlar, zihin haritalama yazılımları ve mobil cihazlar bulunacak.
    Tahmini maliyeti nedir?Sizce
    Ayrıca üç bölümlü örnek sınıfı , sınıfınızı dublekse çevirerek mi yapacaksınız?
    Kimse kötü bir uygulama demiyor ama hayali olduğu gerçek, eski ve de yeni yapılan okulları incelerseniz zaten fiziksel olarak mümkün olamayacağını görürsünüz.
  • didemt
    23 Ocak 2019 14:45
    7 7
    Fcl sınıfları ilk olarak Brüksel'de uygulanmaya başlanmış ve faydası görüldüğü için ülkemizde de çalışmlar başlamıştır. Size sınıfınıza triyonluk yatırımlar yapın demiyor, sınıfınızı farklı öğrenme alanlarına göre düzenleyin diyor. Çocuk araştırma yapsın, yaparak yaşarak öğrensin, iş birlikçi çalışmayı öğrensin, günümüz teknolojilerini doğru kullansın... diyor. Kötü bir şey demiyor yani. Devlet bu sınıflar için herhangi bir bütce ayırmıyor. Planlamanızı yapıp belediyeler, oran gibi kurluşlardan hibe istiyorsunuz, verirlerse ne ala.
  • paçuli
    23 Ocak 2019 13:31
    18 2
    şikayetçi değil, gerçekçiyiz meleköğretmen21!Ben daha akıllı tahta neye benzer, nasıl bir şey onu bile görmedim.Ama proje bitmiş!Ha öyle küçük bir okulda da çalışmıyorum...Keşke hepsi gerçek olsa da şükür etsek,teşekkür etsek.Biraz sabrediyoruz sözler tutulmayınca da şikayet doğal olarak...Ama tarih tekerrür ettiği için de artık edecek sabır kalmıyor haliyle.Bir ülkenin okulları arasında nerdeyse 15-20 yıllık fark olmaz, olmamalı...
  • ugurlucky
    23 Ocak 2019 13:28
    16 2
    başladığınız bir projeyi de bitirin. hep tasarlıyorsunuz, birkaç okulda uyguluyorsunuz masraf ediyorsunuz ondan sonra uygulamanın zor olduğunu görünce vazgeçip yeni projeye geçiyorsunuz. bir sürü de masraf oluyor. akıl var mantık var. bu projeyi uygulaman için türkiyedeki okulların yüzde doksanını yıkıp yeniden yapman lazım. benim aynı bahçemdeki ortaokulda 40ar kişilik sınıflarda öğrenim görülüyor. derslikler dışında tek bir oda yok. rehber öğretmene bile oda bulamadılar da öğretmenler odasını böldüler. fatih projesi için sistem odası yapılacak yer yok. müdüre yer göster dediler o da vallahi yer yok buyrun benim odayı kullanın ben çadır kurar bahçede otururum dedi. hikaye bunlar. daha okulların fotokopi kağıdı toner ihtiyacını karşılamayan bakanlık andersenden masallar anlatıyor.
  • php_korsan
    23 Ocak 2019 13:13
    13 2
    bt sınıfları kalktı akıllı tahta projesi tamamlanmadan bitti.yani öğrencilerimiz onlarca trilyonluk yatırıma rağmen kod yazmasını bilmeden tek bir web site tasarımını öğrenemeden geçip gittiler.en son gittigim halk eğt kursunda tam 90 bin liralık kamera sistemi atık bir vaziyette duruyordu.
  • smyi
    23 Ocak 2019 13:13
    10 2
    bence çocuğun okulda geçirdiği süre azaltılsa daha iyi olur.
    mesela 1. sınıflar için günde 4 saat 2.3.4. sınıflar için 5 saat yeterli.
  • morpheus99
    23 Ocak 2019 12:27
    14 2
    Çocukların oynayıp koşabıldıklerı tek alanı bıle alıp bizim orada ek derslik yapacaklar.Fotokopı kâğıdına dek veli den isterken oldukça gerçekçi bir yaklaşım olmuş.Gönül ister olsun ama bu milli piyangodan para çıkınca metrobüs alacağım diyen arkadaşın hayali gibi.
  • php_korsan
    23 Ocak 2019 11:58
    0 2
    Neden br sınıfları kaldırıldı?Neden su z kutuphaneler süs güzeli duruyor?
  • melekogretmen21
    23 Ocak 2019 11:09
    4 35
    Şikayetçiler işbaşında..
  • cemcem
    23 Ocak 2019 10:39
    11 3
    Önce okul yapmayı öğrensinler yeni yapılan okullar bile hiç bir amaca hizmet etmeyen çok katlı apartmandan farkı yok, yıkıp yeniden mı yapacaklar
  • daywalker_01
    23 Ocak 2019 09:53
    8 3
    Herseyimiziz mukemmeldi.bi eksik vardi demekki bu kalmis.
  • sdmr
    23 Ocak 2019 00:21
    15 2
    Cahildim dünyanın rengine kandım .... Keşke haberin metnini de okusaydım ama başlığı görünce okuyasım gelmedi .
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK