Memur İzinlerinde Önemli Değişiklikler Olacak

AHMET ÜNLÜ

Memurlara verilen yıllık izin sürelerinin hesabı ile işçilere verilen yıllık izin sürelerinin hesabının farklı olması her zaman eleştiri konusu yapılmıştır. İşte bu eleştiriyi ortadan kaldıracak mahiyetteki bir düzenleme ile izinlerle ilgili birçok konunun Ak Parti'nin Seçim Beyannamesi'nde yer alması memurları ümitlendirdi. Çünkü, beyannamede geçen ifadeler aynı zamanda memurlara verilen bir taahhüttür.

Memur izinleriyle ilgili köklü değişiklik vaadinin yer aldığı beyannamede şu ifadelere yer verildiğini görüyoruz; “Memurlarımızın sahip olduğu doğuma bağlı izin ve hakların İş Kanununa tabi çalışanlarla uyumlulaştırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacağız.”

Doğum nedeniyle verilen aylıksız izin süreleri kıdeme eklenecek

Beyannameye göre, doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi önemli bir haktır ve bu nedenle de yapılacak düzenleme son derece önemlidir. Kıdemde değerlendirme, aynı zamanda kazanılmış hak aylık derece ve kademede değerlendirme anlamına gelmektedir.
657 sayılı Kanun'daki mevcut düzenlemeye göre, doğum yapan memur ile eşi doğum yapan memura, istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilmektedir. Ancak, doğum nedeniyle verilen aylıksız izin süreleri, kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde dikkate alınmamaktadır. Yine mevcut düzenlemeye göre, bu süreler borçlanma suretiyle emekliliğe esas hizmet süresinde değerlendirilebilmektedir.

İşçilerle memurların doğuma bağlı izinleri eşitlenecek

Beyannamede yer alan; “Memurlarımızın sahip olduğu doğuma bağlı izin ve hakların İş Kanunu'na tabi çalışanlarla uyumlulaştırılması” ifadesine bakıldığında, memurlar aleyhine bir durum oluşturulacak gibi bir algı oluşmaktadır. Çünkü, memurların doğuma bağlı izin ve diğer hakları işçilerden daha iyi durumdadır. O zaman bu ifadelerden hem işçilerin hem de memurların doğuma bağlı izin ve diğer haklarının daha iyi duruma getirileceğini anlamamız gerekecektir.

Ayrıca, bu ifadelerden yıllık izinlerin kullanımındaki memurlar aleyhine olan durumların da düzeltileceği anlamını çıkarabiliriz. Çünkü, asıl sıkıntı burada yatmaktadır. Bu bağlamda, mevcut düzenlemeye göre işçilerin yıllık izin haklarının hesabında işgünü esas alınırken, memurların yıllık izin haklarının hesabında gün esas alınmamaktadır. Böyle olunca da memurların yıllık izinlerine hafta sonu tatilleri ile diğer tatiller de dahil edilmektedir. Örneğin 9 gün yıllık izin alan bir memur, esasen 7 iş günü yıllık izin kullanmaktadır. Dolayısıyla beyannameye göre, memurların yıllık izin hesabında da işgünü esasına geçileceğini anlamamız gerekmektedir.

Yedek subaylardan yapılan OYAK kesintileri iade edilecek mi?

Yazının devamı için tıklayınız.
  • 1 0
  • 19 Nisan 2015 14:28 2.884
  • Yeni Şafak
  • uslumehtap
    20 Nisan 2015 15:29
    2 0
    en az 6 ay ücretli izin verde adı değişiklik olsun bari.bu ne böyle gereksiz bir açıklama olmuş
  • DEMİRKENT
    20 Nisan 2015 10:13
    5 0
    Çok büyük değişiklik kutlarım. Doğum yapıp çocuğumun bakımı ve izin konusunda çok sıkıntı yaşamış biri olarak hiç bir yarar göremedim. Bana doğumdan sonra ücretli izin hakkı versin. En azından çocuğuma evde rahat bakabilmem için belli bir miktar ücret. Zaten ücretsiz izin var yok mu ben mi anlayamıyorum???
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK