Öğretmen Emeğiyle Rengârenk Okul

Türkçe sınıfının bir duvarı şairler ve dizelerle, okul bahçesi yere çizilmiş oyunlarla kaplı. Bahçenin duvarlarıysa öğrencilerin elleriyle çiçek açmış. ‘Zeka ve akıl oyunları’ sınıfında adından da anlaşılacağı üzere satranç, mangala gibi oyunlar yer alıyor. Bu haber sizleri Türkiye’nin en renkli okullarından birine Bingöl Göltepesi Yeni Yerleşim İlk ve Ortaokulu’na götürecek.

Esra ÜLKAR

Zaman zaman fedakar öğretmenlerin çalışmaları haberlere konu oluyor. Bunun bir örneği de Bingöl’den. Göltepesi Yeni Yerleşim İlk ve Ortaokulu’nun öğretmenleri, öğrencileri için rengarenk bir okul yarattı. Son çalışmalarıysa ‘şairler sokağı’ temalı sınıf. Okulda ayrıca alışılmışın aksine öğretmenler değil, öğrenciler derslerine göre sınıf değiştiriyor. Her öğretmenin sabit bir sınıfı var. Ders matematik ise onun sınıfına, Türkçe ise o dersin sınıfına gidiyorlar. Okulun yeni atanan Türkçe öğretmeni Süleyman Demirci, sınıfına renk katmak istedi ve diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte ‘şairler sokağını’ hazırladı.

HER GÖRÜŞTEN ŞAİR

Mehmet Akif Ersoy’dan Nazım Hikmet’e, Mevlana’dan Yunus Emre’ye birçok şair ve yazarın tanıtıldığı duvarın altına bir de bank yerleştirildi. ‘Göğe bakma durağı’ öğrencilerin kitap okuma noktası oldu. Kitap okuma saatinde öğrenciler, sıra yerine orayı tercih ediyor. Okula bu yıl atanan 5 yıllık Türkçe öğretmeni Süleyman Demirci, projenin çıkışını şöyle anlatıyor: “Her öğretmenin kendisine göre düzenlediği bir sınıfı var. Benim yoktu. Sonrasında bir sınıf verildi. Biz de Türkçe sınıfına benzetmek için ‘şairler sokağı’ kurduk. Çocuklarda şairleri tanıma, şiir bilgisi konusunda eksiklikler vardı. Bu açığı gidermek için farklı görüşlerden şairleri duvarlara taşıdık. Nazım Hikmet’in söylediği gibi ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’. Her görüşten şairi bir araya toplayıp kardeşlik, birlik mesajı vermek istedik. Resimleri görsel tasarım öğretmeni Beyhan Korkulutaş çizdi.

OKUMAYA İLGİ ARTTI

Öğrenciler sınıfın güzelleştiğini gördükçe başka çalışmalar için bize teklif getirdiler. Hocam sınıfa perde alalım, dediler. Çocuklar tenefüslerde o bankta okuyorlar. Kitap okuma saatlerinde birkaç öğrenci banka geçiyor. Hiçbir şey yapmasalar da önüne gelip bakıyorlar. Not alıyorlar. Duvarda gördükleri şairlerin kitaplarını kütüphaneden alıp okuyorlar. Bu da kitap okumaya ilgiyi arttırdı.”

 

SANTRANÇ OYNAMAK İSTEYEN ZEKA SINIFINA 

İlkokul ve ortaokul aynı binada. Okulun bir başka renkli alanı ‘zeka ve akıl oyunları’ sınıfı. Parke döşemesinden duvar resimlerine kadar her şeyde öğretmen ve idarecilerin emeği olan sınıfta santranç, mangala, lego, dama gibi oyunlar yer alıyor. Maddi giderlerse okul aile birliğinin desteğiyle sağlanıyor. Seçmeli derslerde öğretmenler, ödül olarak öğrencileri oraya götürüyor. Okul bahçesinde renk cümbüşü hakim. Yerlere çizilmiş oyunlar neredeyse tüm bahçeyi kaplıyor. Bahçe duvarlarındaki çiçekler öğrencilerin eseri. İlkokul 1 ve 2’nci sınıf için renkli sınıflar dizayn edilmiş. Rengarenk minderler sıralara yerleştirilmiş. Üç yıldır okul müdürlüğü görevini sürdüren, 12 yıllık öğretmen Saim Çakar, “Temel felsefemiz öğrenci okulu severse, evi gibi görürse sahip çıkar ve önem verir. Bu çalışmalarını, başarısını, sosyal davranışlarını da etkiler” diyor. Okulu, mezunlarının da ziyaret ettiğini belirterek, “Mezun öğrenciler geldiğinde keşke bizim zamanımızda da böyle olsaydı, daha iyi yerleri kazanırdık, daha çok çalışırdık diyorlar” diye ekliyor.

MERAKLI VELİLER OKULA AKIN EDİYOR

Meraklı veliler, okulu görmek için toplantılara ailece geliyorlar. Okulu müdürü, “Hiç okulu görmeyen veliler, toplantılara gelmeye başladı. Anne, baba, ağabey olarak ailece gelenler de var. Onlar da öğrencilerin başarısına katkıda bulunuyorlar” diyor.

  • 30 0
  • 07 Ocak 2018 22:37 3.681
  • elbur
    10 Ocak 2018 21:34
    0 0
    Harika olmuş elinize emeğinize sağlık
  • bezgin1
    10 Ocak 2018 20:44
    0 0
    Öğretmenlik mesleğinin görev tanımının olmadığının açık bir kanıtı. Dışardan bu meslekle ilgili yorum yapanların ne kadar yanıldıklarının somut göstergesi. Şimdi bu çalışmalar öğretmenin görevi mi? İşte farkımız bu.
  • melfa
    10 Ocak 2018 11:00
    1 0
    Emek verice sonuç da güzel ve anlamlı oluyor.Tebrikler...
  • melekogretmen21
    09 Ocak 2018 13:26
    0 0
    Tebrikler..
  • ekuruoglu
    08 Ocak 2018 11:17
    2 0
    Ellerine sağlık öğretmenim.
  • snur
    08 Ocak 2018 10:10
    2 0
    tebrikler öğretmenim
  • atakankorkmaz
    08 Ocak 2018 08:05
    2 0
    Helal Olsun öğretmenim
  • volkankaz
    07 Ocak 2018 23:10
    2 0
    Ellerine sağlık öğretmenim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK