Öğretmenlerin Eş Durumu Tartışması Büyüyor

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) görev yapan yaklaşık bir milyon öğretmen için yeni eğitim öğretim dönemi başlamadan aile birliği, sağlık, eğitim ve bunun gibi gerekçelerle tayin dönemi başladı.

Gamze KOLCU

On binlerce öğretmen özür grubu yer değişikliği için başvuruda bulunurken, sözleşmeli öğretmenler çakılı modele göre 6 yıl yer değiştiremiyor. MEB yetkilileri, “Sözleşmeli gidemez, kadrolu sözleşmelinin yanına gidebilir” derken, eğitim sendikaları aile bütünlüğünün bozulduğuna dikkat çekiyorlar.

BİRİNCİ AŞAMA SONA ERDİ 

MEB, 2016 yılından itibaren öğretmenleri atandıkları yerde daha uzun süre tutabilmek için sözleşmeli olarak istihdam ediyor. Evli olan öğretmenlere “kadrolu, sözleşmelinin yanına gelebilir” hükmü getirildi. En çok eş özrü başvurusunun yapıldığı özür grubu atamalarında birinci aşamada istenilen şartları taşıyan ve başvurularını yapıp onaylatan öğretmenler ikinci aşamada gitmek istedikleri yerde okul tercihi yapacaklar.

SÖZLEŞMELİNİN HAKKI YOK

Sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu ataması ya da sağlık özrü ataması hakları bulunmuyor. Özür grubu istemeleri de şu andaki MEB mevzuat kapsamında mümkün değil. 2017 yılı Ağustos ayı eş durumu atama başvurularında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü (İKGM) tarafından yapılan açıklamada sözleşmeli öğretmenlerin eş özrü hakkına yer verilmezken, kadrolu sözleşmelinin yanına gidebilir kısıtlaması yapıldı.

HİZMET BEKLEMEK AKIL DIŞI

Sözleşmeli öğretmenin eş özrü hakkı olmaması tartışma yarattı. Eşlerin her ikisininde sözleşmeli olması durumunda aile bütünlüğünün sağlanamayacağını belirten eğitim sendikalarının görüşleri şöyle:

İsmail Koncuk (Türk Eğitim Sen Genel Başkanı): Kadrolu gidebilir yönünde düzenleme yapmak problemi ortadan kaldırmaz. Kadrolu eş gidebiliyorsa sözleşmeli de sözleşmelinin yanına gidebilmeli. Tüm kamunun kanayan yarası. Sözleşmeli atamada facia yaşanıyor, binlerce insan mağdur oluyor. Aile bütünlüğü bozuluyor. Çocuklarından, eşlerinden yıllarca ayrı kalıyorlar. Eşinden uzak kişilerden sağlıklı hizmet üretmesini beklemek akıl dışı.

YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Orhan Yıldırım (Eğitim-İş Genel Başkanı): Eşlerin bir arada olmadığı, çocuklarından ayrı insanlardan verim beklenmez. Huzurlu ve mutlu olmayan yeteri kadar verimli olamaz. Kadrolu eşin sözleşmelinin yanına gitmesi kısmen müjde olarak verilmiş. Eşlerin her ikisi de sözleşmeliyse ne yapacak bu insanlar? Sözleşmelinin tayin isteme hakkının olmaması son derece tartışmalı bir konu. Öğretmenlerin meslekten kopmasına ve onları istifaya kadar sürükleyen bu haksızlığın bir an önce sonlandırılması gerekiyor. Geçici çözümlerle bu mağduriyet azaltılamaz. Söz konusu haksızlığı yargıya taşıyacağız.

  • 1 4
  • 15 Ağustos 2017 16:03 4.245
  • wenda2121
    17 Ağustos 2017 15:20
    3 5
    asgul07 sende bir an önce evlen.
  • asgul07
    17 Ağustos 2017 12:31
    7 2
    Peki bekar olup da yıllardır doğuda kalan sınıf öğretmenleri ne yapsın? Bizden nasıl bir verim bekliyorlar? Bulunduğum okulda belki 20 den fazla öğretmen değişti. Bir çoğu da benden sonra gelip gitti. Neden? Çünkü evli onlar. Peki bizim suçumuz ne?
  • cybermavi
    16 Ağustos 2017 21:46
    6 0
    Ne zaman evlendiler. Daha 1 yıl dolmadı demek geliyor ama içimden. Hayırlısı olsun ne diyeyim
  • natal
    16 Ağustos 2017 21:29
    2 2
    Gec kalinmis bir uygulama. Hatta es durumu sadece esin devlet memuru ise olmali il disi icin...
  • takirasa
    16 Ağustos 2017 17:36
    5 0
    Çok yerinde bir sistem. Devlet zorlamıyor sonuçta. Şartları kabul edersen gidebilirsin diyor. 10 sene doğuda çalışırken ne suistimaller gördük. Köye atanip merkeze çekilmesi ve o köye ücretli gonderilmesi, hemen evlenip batıya nokta atışı yapılması gibi..... Şimdi 6 sene kipirdayamiyorlar. Güzel iste. Genç yaşta gidiyorlar birikim yaparlar
  • reeemat
    16 Ağustos 2017 17:11
    4 1
    5 yıldır tayin istiyorum, çıkmıyor. Eş durumu atamaları yüzünden, il içinde kımıldayamıyoruz. Eş durumu atamaları artık yapılmasın.
  • cbci
    16 Ağustos 2017 16:23
    6 0
    Bu göreve atanırken bunu bilerek atandılar. O yüzden fazla gürültü yapmasın kimse. 2-3 yıllık öğretmenlerin eş durumu yüzünden köylerde çakılı kaldık.
  • öffpüff
    16 Ağustos 2017 02:50
    4 2
    Çakı gibi 7 yıl görev yaptım hakkaride üstüne 5 yıl istanbul şark kimsenin ne vebalini aldım ne de hakkını gasp ettim.12 yıl üstüne memleketime gidip maddi manevi sıkıntılardan kurtulmak istemem ayıp deil bencillik hiç deil
  • metin_mezit
    15 Ağustos 2017 23:18
    1 3
    Benim es durumu tayiniyle isim yok ama sozlesmeli diye ayrim yapan sistemin esleri bir araya getirmemesi gercekten bi garabettir..kimse bunun mantikli aciklamasini yapamaz
  • xforce
    15 Ağustos 2017 18:05
    12 1
    Biz kadrosuyuz da gidebiliyor muyuz sanki, özellikle sınıf öğretmenleri yıllardır eşinden ayrı yaşıyor. İki yıldır sözleşmeli atanıyor, khk 'dan binlerce kişi atıldı ama hala batıda bir tane boş pozisyon yok. Sözleşmeliler şartları bilerek göreve başladılar, asıl mağdur edilen kadrolu olupta yer değiştiremeyen öğretmenler.
  • mselimmm
    15 Ağustos 2017 17:17
    31 1
    Sözleşmeli öğretmenler bu durumu bilerek tercih yapıyorlar. Değişmesi taraftarı değilim 8 ila 10 yıl hatta daha,fazla köylerde tek başına çalışıp tayini çıkmayan sınıf öğretmeni o kadar çok ki. Sendikalar bunla ilgili çalışma yapsın ama yapmazlar bir yıl köyde yada ilçede çalışıp bir anda merkeze gidiyorlar eşi çalışmıyor ya da bekar diye sen onun yerine de köyde hem de tek başına çalış yıpran sen çıkama memleketine gideme diyorlar bunu düşünen yok. Evet aile birliği olmalı ama bekarında ailesi var eşi çalışmayanında ailesi var.
  • öffpüff
    15 Ağustos 2017 16:14
    2 4
    Verilir daha önce verilmedi mi?üstelik isteğe bağlı tayin hakkı bile verildi.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK