Okullara İş Sağlığı Ve Güvenliği Dersi Geliyor

Bakan Çelik: İş güvenliği ilköğretim ders müfredatına girecek ve okullarda güvenli yaşam bilinci oluşturulacak

NEVİN BİLGİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Güvenli Başla adı altında iş sağlığı ve iş güvenliğinin eğitim ve öğretimle ilişkilendirilmesi çalışması yaptıklarını belirterek, konunun okullardaki ders müfredatına gireceğini söyledi. Çelik, "6. ve 7.sınıf ders kitaplarına İSG bilgilerinin entegre edilmesi ve ortaöğretim ders kitapları için de benzer bir çalışmanın yürütülmesi çocuk ve gençlerin küçük yaşlardan itibaren dolaylı öğrenme yoluyla İSG kavramı üzerinde bilindirilmeleri amaçlanmaktadır" dedi. Çelik, 'güvenli başla" projesi kapsamında bu konuda halkın eğitilmesi çalışmalarının da devam edeceğini bildirdi.

Çelik, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'nin 2012'de değiştirildiğini, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanuun'nun çalışanların eğitimi başlıklı maddesinde, "mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yeralan işlerde yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamazlar" hükmünün bulunduğunu hatırlattı. Yine kanunda yapılan değişiklikle çalışanlar ve temsilcilerine verilecek eğitimlerle bu eğitimlerin belgelendirilmesi, iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verecek kişi ve kuruluşlarda aranacak niteliklerle mesleki eğitim alma zorunluluğu getirildiğini kaydeden Çelik, bu konuda yapılan diğer çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

"Bakanlığımız iş sağlığı ve güvenliğinin eğitime entegre edilmesi ile örtüşen AB projesinde sorumluluk almış bulunmaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan ve Almanya İş Sağlığı ve Güvenliği Akademisi tarafından koordine edilerek Leonarda Da Vinci Projesi kapsamında geliştirilen Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim ve Öğretim Bilgi Ağı projesinde Türkiye ile birlikte 10 ülkenin ortaktır. Güvenli başla ifadesinin slogan olarak benimseyen bu projenin amacı iş sağlığı ve güvenliğinin eğitim ve öğretim ile ilişkilendirilmesi ve insanların küçük yaşta iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgilendirilmesi gelmektedir. İyi örneklerin veya başarılı uygulamaların paylaşılması yine proje içnide yeralmaktadır.

DERS KİTABINA GİRECEK
Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda ilköğretim ders kitapları yazım komisyonları ile irtibata geçilerek işçi sağlığı ve iş güvenliğinin ilköğretim ders müfredatına yeni bir ders olarak değil, kazanım olarak dahil edilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Komisyonlarla beraber çalışmak suretiyle 6.ve 7. Sınıf ders kitaplarına konuyla ilgili bilgilerin entegre edilmesi ve ortaöğretim ders kitapları için de benzer bir çalışmanın yürütülmesi, çocuk ve gençlerin küçük yaşlardan itibaren dolaylı öğrenme yolu ile bu kavramı öğrenmesi amaçlanmıştır. Yine toplumda güvenlik kültürünün yerleşmesi için Milli Eğitim Bakanlığı protokol yapılarak çalışma yürütülmesine karar verilmiştir. Okullarda güvenli yaşam bilinci oluşturma projesi hayat bulması amacıyla protokol yapılması çalışmaları devam etmektedir."

HABER

  • 2 0
  • 17 Eylül 2014 21:37 2.012
  • STAR
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK