Özdemiroğlu Ortaokulu (İSTANBUL KADIKÖY)

Özdemiroğlu Ortaokulu

UYARI: Bu okul, kapatılmış olabilir!
TÜM OKULLAR -> İSTANBUL -> KADIKÖY
Kurum Kodu732111
Hizmet Puanı18
Yerleşim YeriŞehir
Hizmet Bölgesi2
Hizmet Alanı2
Zorunlu Ç. Süresi6
Not: Okul tanıtım sayfalarında yer alan bilgiler, üyelerimiz tarafından girilmiştir.
Paylaş
Gönderen: Smge_eğitimhane (08 Ekim 2012)

Tarihçe
Okulumuz 1913 yılında (Hicri takvime göre 1330) Mahfiruz Sultan İnas (Kız) Mektebi adıyla öğretime açılmıştır. İlköğretime açılan okul Kadıköy Hünkâr İmam Semti, Nazifbey Sokağı'nda kiralanan 19 numaralı evde eğitime başlamış, okul olarak kullanılan bina yıllığı 650 liraya İranlı Mehmet Efendi adında bir halı tüccarından kiralanmıştır.

Okul binası on üç sınıf, iki yemek odası ve bir taşlıktan oluşup ayrıca ön ve arka tarafında bahçe varsa da yeterli değildi. Bahçesinde bir ahır ve üç tuvalet ile ev sahibine ait kiraya verilen bir ev daha vardı.

Binadaki odaların sekizi derslik, ikisi idare odası, biri müze, biri harita odası, birisi de hademe odası olarak kullanılıyordu. Sınıfların küçük olması ve okulda su bulunmaması nedeniyle yeni bir okul yaptırma olanağı aranmış ve 80.000 liraya özel idare tarafından 1930 yılında bugün kullanılmakta olan okul binası yaptırılmıştır.

1913 yılında ilk açıldığındaki adı 1930 yılında yeni binası yapıldıktan sonra da devam etmiştir. Daha sonra "Onuncu İlkokul" adını almıştır. 1947–1948 öğretim yılında da okulumuzun adı Osmanlı Padişahı III. Sultan Murat (1546–1595) devri komutanı ve sadrazamlarından Özdemiroğlu Osman Paşanın adından esinlenerek "Özdemiroğlu İlkokulu" olarak değiştirilmiştir.

Okul binamız Kadıköy merkezinde, Acıbadem Caddesi üzerinde 2 numaralı bina olup, Yıldızbakkal semtindedir. Dört yol köşesinde, yapıldığı dönem mimarisi izlerini taşıyan girintili çıkıntılı dış görünümü ile gösterişli ve sanatsal bir yapısı vardır.

Zemin, orta ve üst olmak üzere 3 kat kâgir binadır. Okulumuz; İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’nün Kadıköy Hasanpaşa resmi yapılar kapsamında; 132 pafta, 464 ada, 19 parsel ile “Anıtsal Yapılar” listesinde 3. derecede tarihi binadır.

Binanın bahçesi ile birlikte kapladığı alan 4949 metrekare olup, okul binası 629 metrekaredir. Bahçedeki oyun alanı ise 2300 metrekaredir. Bahçe duvarı, taş olan tarihi özelliği korunarak 2005 yılında üzerine tel örgü çekilerek yükseltilmiştir.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 1999 da onarım görmüş, sonraki yıllarda yerel yönetimlerce boya badana küçük onarım vs. ile korunması sağlanmıştır.

Okulumuz bahçesinde bulunan müştemilat 1997 de anasınıfı açılarak değerlendirilmiştir. 1999 yılında ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Binasının altında bulunan ve depremden hasar gören “Feridun Tümer Anaokulu” ek bina olan bu bölümü paylaşmıştır.

Ancak 2004 yılında bu bölüm tamamen Feridun Tümer Anaokulu’na tahsis edildiğinden, bu binada okulumuza ait derslik kullanılmamaktadır.

Okulumuzda 13 derslik mevcut olup, 2 idare odası, 1 öğretmenler odası, 1 rehberlik birimi orta katta bulunmaktadır.

Giriş kapısı karşısında binanın orta boşluğunda 150 kişi kapasiteli çok amaçlı bir salon bulunmaktadır. Salonun çatısı üçgen şeklinde ve ahşaptır.

Okulumuz 2007 yılında İstanbul İl Özel İdare tarafından onarıma girmiş, ahşap olan tuvalet kapıları pimapen olarak değiştirilmiş, lavabolar yenilenmiş, elektrik panoları yenilenmiş, kömürle ısınan binamız doğal gaza dönüştürülmüş, boya ve badana ve sıvaları yenilenmiştir.

Okulumuz bahçe girişi kapısı önünde, zeminde sivil savunma denetiminde 90 tonluk su kapasiteli bir sarnıç bulunmaktadır. 1 metrekarelik demir kapağı asma kilit ile kapatılarak koruma altına alınmıştır. Çatıda ise siren mevcuttur.



Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK