Pısa'da Suçlu Bulundu: Öğretmenler

Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA'nın 2015 sınavında Türkiye, 12 yıl önce aldığı puanların da altına düştü. OECD'nin "Öğrenmeyi engelleyen öğretmen davranışları nedir?" sorusunu yanıtlayan Türkiye'deki okul yöneticileri, öğretmenleri sorumlu gösterdi

Habertürk Gazetesi'nin aktardığına göre, OECD'nin açıkladığı eğitimde ülkelerin düzeyini gösteren PISA raporunda, Türkiye tüm alanlarda gözle görülür düşüş yaşadı, öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli göstergelerden biri olan PISA'nın 2015 sınavında Türkiye, 12 yıl önce aldığı puanların da altına düştü. 70 ülke içinde fende 52. olan Türkiye, matematikte 49., okumada 50. sırada yer aldı. OECD, Türkiye'deki okul yöneticilerine ‘öğrenmeyi engelleyen öğretmen davranışları nedir?' sorusunu yöneltti. Yöneticiler, başarısızlığın sorumlusu olarak öğretmenleri gösterdi.

OKULU ASMA DA OECD'NİN ÜSTÜNDE

OECD ülkelerindeki okul yöneticilerinin yüzde 30'u, başarısızlığın nedeni olarak ‘öğretmenlerin değişime direnmesini' gösterdi. Türkiye'deki okul yöneticilerinin yüzde 35'i ise bu soruya ‘öğretmenlerin, her öğrencinin ihtiyaçlarını ayrı ayrı karşılayamaması' yanıtını verdi. Türkiye'deki yöneticilerin yüzde 20'si öğretmenlerin değişime direnmesinin, yüzde 17'si öğretmenlerin derse iyi hazırlanmamasının, yüzde 7'si öğretmenlerin devamsızlık yapmasının, yüzde 2'si ise öğretmenlerin öğrencilere çok katı davranmasının öğrenmeyi etkilediğini kaydetti.

TÜRKİYE'DEKİ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 17.2'Sİ OKULU ASIYOR

Araştırmanın yapıldığı tarih itibarıyla son 2 haftada en az 3 defa derse geç kaldığını, dersi kırdığını ya da okulu astığını söyleyen öğrenci oranları da paylaşıldı. Türkiye'de okulu asan ve dersi kırdığını söyleyen öğrenci oranları, OECD ortalamasından yüksek. OECD öğrencilerinin yüzde 5'i, Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 17.2'si okulu asıyor. Dersi kırma konusunda OECD ortalaması yüzde 6.6, Türkiye'de bu oran yüzde 15. Derse geç kalma oranlarına bakıldığında OECD ortalaması yüzde 15.4, Türkiye'deki öğrencilerde bu oran yüzde 16.6.

 

İLGİLİ KONU BAŞLIĞIMIZDAN GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTEBİLİRSİNİZ

 

ÖĞRETMENLER DE EĞİTİME KATILMIYOR

İngilizce konuşan ABD, Avustralya, İngiltere ve Yeni Zelanda ile Singapur'da, öğretmenlerin 4'te 3'ü son 3 ayda en az 1 defa herhangi bir mesleki gelişim programına katıldığını belirtiyor. OECD ülkelerinde her 2 öğretmenden en az biri katılım gösteriyor. Türkiye, Norveç, Gürcistan ve Makedonya'da, öğretmenlerin 4'te 1'inden daha azı son 3 ayda bir mesleki gelişim programına katılıyor. Türkiye PISA 2012 raporuna göre, her 3 alanda da puan kaybetti. Okuma becerilerinde 48, fen okuryazarlığında 38, matematik okuryazarlığında ise 28 puan kaybedildi. Türkiye, fen okuryazarlığında 425 puanla Estonya, Moldova, Malta ve Romanya gibi ülkelerin altında yer aldı. Okuma becerileri alanında Türkiye 428 puanla, Vietnam, Letonya ve Lüksemburg gibi ülkelerin altında bulunuyor. Türkiye, matematik okuryazarlığında ise 420 puanla Makao (Çin), Macaristan ve Bulgaristan'ın altında yer buldu.

‘TEOG GİBİ SINAVLAR HATA'

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Bekir Gür geçen hafta 4 ve 8. sınıf öğrencilerinin başarısını ölçen TIMSS sonuçlarının açıklandığını, Türkiye'nin puanlarını artırdığını söyledi. "Araştırmalara bakarsak, temel eğitimde iyi gibiyiz" diyen Gür, PISA'da çıkan sonuca ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin bütün öğrencilerinin seçilerek eğitim aldığı TEOG gibi sınavlar hata. Öğrencileri seçiyoruz ve onları etiketliyoruz. Singapur, Güney Kore ve Finlandiya gibi ülkeler son 20 yılda eğitime çok iyi yatırımlar yaptı. Ülkenin başına gelenin politika değiştirdiği gibi bir durum yok. Öğretmen kalitesi anlamında da çok iyi durumdalar."

  • 1 7
  • 08 Aralık 2016 23:30 15.462
  • Aktif Haberler
  • tokay81
    11 Aralık 2016 00:02
    2 0
    Derdimiz Eğitimse eğer bence PISA yı degil İnsanı Baz alarak bir değişime gitmeliyiz. Suçlu aramak yerine kaliteyi artırmaya yönelik adımlar yapmalıyız. Nasıl ki maddi yatırımlar yapınca 10 yıldan sonra değerini anlıyoruz işte öyle yatırım yapmalıyız çocuklarımıza. şimdi tek derdimiz TEOG, LYS, KPSS son yıl ne varsa yükleniyoruz çocuklara. Sonuç olarak arkadaşlar bize dünyaya örnek olacak bir nesil lazım. Dürüst, Vatansever, Erdemli, Saygılı..... Meslektaşlarıma olan güvenim tam çocuklarımıza olan güvenimde tam gerisi de ne derse desin. Biz işimize bakalım bu vatan bizden hizmet bekler...
  • calimero1
    10 Aralık 2016 02:48
    4 1
    sen öğretmene gerekli altyapıyı sağla, ıvır zıvır işlerle uğraştırma(eğitim-öğretim haricindeki tüm işleri okuldan uzaklaştırın. para toplama , bilgi toplama, aşı vb daha sayamadığım...)velinin bir telefonuna bakma, özel okullara ayırdığın kaynağı devlet okullarına ayır, başarı derecesine göre sınıf veya okullar aç, kısacası öğretmeni özgür bırak. Gör bak neler olur:)
  • c1cibaris
    09 Aralık 2016 18:40
    1 0
    ‘öğretmenlerin, her öğrencinin ihtiyaçlarını ayrı ayrı karşılayamaması' bu nasıl bir sebep? Eğitim zorunlu ve bir çok öğrenci ve veli eğitimi ihtiyaç olarak görmüyor ki. Bir çok veli çocuklarını evde gürültü yapmasın veya sadece zorunlu diye okula götürüyor. Ayrıca oyun çağındaki çocuğunda oyun ihtiyacı olur. Düşünsenize 24 öğrenci var sınıfta ve ihtiyaçlar hep farklı farklı ....
  • çayşinas
    09 Aralık 2016 18:26
    1 0
    Çözüm basit:Test yaparak değerlendirme sisteminden vazgeçilip açık uçlu sorulara geçilmelidir.Başarı yüzde 100 artar.Nokta.
  • bilgidolu
    09 Aralık 2016 16:35
    0 0
    bu işin öğretmen yönetici ayrımı yok.gelenekçi zihniyetle neyi niçin muhafaza ettiğimizi bilmeden süreci yönetmeye çalışıyoruz.ben de dahil olmak üzere artık alışılmış öğrenilmiş davranış kalıplarından çıkıp yeniden yapılanmaya geçmemiz lazım.inovatif düşünce falan tartışıyor insanlar biz neredeyiz ne yapıyoruz.tabiki yıllarca içimize işlemiş şeylerden sıyrılmak zor ama yapmamız lazım.yoksa daha cok kan kaybedeceğe benziyoruz.
  • bilgidolu
    09 Aralık 2016 16:26
    0 0
    gözden kaçan bir husus var.pisa da bir önceki yıl çok yukarılardaydık da!!!! şimdi düşüş oldu çalışmalara başlayalım.bu mantığı kavrayamadım.klasik türk insanının düşünce sistemi.bundan öncekini iyice değerlendirip neden irdelemedik ve gereğini yapmadık ve iyice düştük.2. düşüşü beklemeye gerek var mıydı???!!!
  • cbci
    09 Aralık 2016 13:45
    2 0
    4+4+4 sisteminin ilk öğrencileri 9 'a geçti. 3 yıl sonraki raporları merakla bekliyorum.
  • reeemat
    09 Aralık 2016 13:09
    0 0
    Meb korkmasın, öğretmenlere olumlu ya da olumsuz gördükleri her şey ile ilgili anket düzenlesin, sorunlar çözülür.
    Ama bu tür araştırmalar hiçbir zaman yapılmadı, yapılmazda.
  • neo24
    09 Aralık 2016 11:26
    4 0
    en başarılı okullarımızı bile ne hale getirdik...
    nerde o eski fen liseleri...anadolu liseleri...
    şuan elle tutulur devlet lisesi kalmadı desek yeridir..
    yakında hepsini özelleştirin demek için yapılıyor olmasın bunlar???
  • mahvettin
    09 Aralık 2016 10:34
    4 0
    Singapur, Güney Kore ve Finlandiya gibi ülkeler son 20 yılda eğitime çok iyi yatırımlar yaptı. Ülkenin başına gelenin politika değiştirdiği gibi bir durum yok.
  • zehrAAkif25
    09 Aralık 2016 10:21
    4 0
    Sistem sorunu yaşadığımız aşikar , gel gör ki bunu MEB görmemekte ,en önemli paydaşı olan öğretmenlerin feryadı figanlarını duymazlıktan gelmede ısrarcı olunca sonuçta bu oluyor.
    Uygulamaya geçildiğinden beri ses temelli yaklaşımdan el yazısından vazgeçin diye feryad ediyoruz nafile.Birçok öğrenci kendi yazısını okuyamıyor,okuduğunu anlayamıyor ve yorumlayamıyor.
    Sonuç;tırmala dur ama suçlu da hep sen ol...
  • tayyarbaba777
    09 Aralık 2016 10:08
    4 1
    Bu detayları veren muhabirinden, haber mudurune, oradan Bakan'ından müsteşarına kadar Allah için bir tane insan evladı PİSA sorusu nedir? bu adamlar ne soruyor diye açıp bakmış mı? cok merak ediyorum. bizim öğretmenlerin de ne PISA ne TIMSS sorularını merak ettiğini de dusunmuyorum. Oysa ki acıp bakılsa, cok muazzam sorular olmadıgını, öğrencinin düşünme denen o güzel özelliğin yapmasının yeterli olacagını anlar. Yani olağanüstü bir zekaya sahip olmak gerekmiyor.

    Ancak asıl sorum başka, bu 600 kusur cocuga Turkiye'de yapılmıs deniyor. Cok bilmek istiyorum bu cocuklar kimdir, hangi okullarda yapılmıştır. Yoksa özel okulların elinde OECD PISA TIMSS sopası var da birilerine vurmaya mı çalışıyor?
  • aretias28
    09 Aralık 2016 09:32
    1 5
    Boyle giderse PISA ve bunun gibi değerlendirmelerin sonuçlarını çok arasınız?Öğretmenlerle uğraşmasınlar.MEB in başına Mit Müsteşarı Hakan Fidan ın geçmesi lazım.
  • mustafa_tekman
    09 Aralık 2016 09:09
    3 1
    Şimdi öğrenciye bir yaptırımın yok hem müşteri her zaman haklıdır.İdareciler de kendilerine toz kondurmaz. E o zaman napalım, vur abalıya....
  • joseph1618
    09 Aralık 2016 09:08
    5 1
    Neymiş sınavlara fen lisesi öğrencileri girse dünya 3. sü olurmuşuz... Eğitimde homojen bir dağılım olması gerektiğinin farkında değiliz daha. Suçlu kim ? Meslek liseleri :) teog Lgs ygs kpss ss ss ss değil.. Sistem hiç değil. Biraz öğretmen biraz öğrenci suçlu ... Bsio da kışın zorlu şartlarında ayakkabısı olmayan çocuk ile merkezlerdeki tüm imkanları iyi olan çocuğu aynı sınava sok aynı şeyi bekle sonra bunlar yapamadı de :) Traji komik bir hikaye... Singapur bile olamadık iyimi ...
  • tokadi
    09 Aralık 2016 09:02
    0 5
    Milli Eğitim Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre pisada bir başarısızlık söz konusu değil. Olsun gene de öğretmenin suçu vardır denir mi denir...
  • alpi61
    09 Aralık 2016 08:12
    5 2
    Korkarım yakında ikiz kuleleride öğretmenler vurmuş derler :) :)
  • olizvel
    09 Aralık 2016 07:44
    4 2
    Başka bir suçlu bulunsa şaşardım zaten.. :)
    Bu öğretmen milleti yok mu bu?!
    Iyi hiç bir şey yapmazlar bunlar..
  • akhilleus8187
    09 Aralık 2016 00:32
    17 2
    Eğitime yatırım yapma,sistemle yapboz misali oyna,öğretmenin itibarını yerlere indir,elini kolunu bağla;sonra da bütün başarısızlıkları öğretmene yık gitsin!
  • inanoguz
    09 Aralık 2016 00:03
    40 3
    Evet öğretmen.. Çünkü öğretmen çocuklarının başarısına odaklanmış, gözü yüksek nottan başka hiçbir şey görmeyen velilere çocukların da bir "hayatı" olduğunu anlatmaktan aciz(!).. Evet öğretmen.. Çünkü öğretmen devasa bir rekabetin içinde her gün bugün daha fazla kaç soru çözdürebilirim acaba diye çabalarken, idaresinden, ilçe yönetimine kadar yaşadığı ağır baskıyı kaldırmaktan aciz(!) Evet öğretmen. Çünkü öğretmen, sınıfta koşturup duran, öğretmenine saygı duymayı bırakın ilkokulda dahi alenen hakaret eden öğrencilerine en ufak bir yaptırımda bulunamıyor..

    Suçlu belli. Cezasını da çekiyor zaten.. Kimse tasalanmasın.. Herkes rahat uyusun(!) ancak uçurumdan düşerken bir de üstüne dibe doğru koşan bunca suçsuz(!) varken hiçbir şey değişmez..

    Kırın kalemimi tam olsun!
  • carpediem03
    08 Aralık 2016 23:42
    26 3
    Tişikkirler sipirman.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK