Sessiz Matematiğin Gönüllü Hocası

Bir matematik kursundayız. Ancak bu derste çıt yok. Gönüllü öğretmen Pelin Baykan, işitme engelli öğrencilere işlemleri, işaret diliyle öğretiyor. Okullarda ‘çok konuşularak anlatıldığı’ için en çok bu alanda zorlandıklarını söyleyen öğrenciler mutlu. Kimi üniversite sınavına hazırlanıyor, kimi EKPSS için ter döküyor.
 
Esra ÜLKAR
 
İstanbul Şişli'de Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nda bir matematik kursundayız. Öğrenciler çok konuştuğu halde sınıfa sessizlik hakim. Tahtadaki problemi çözmek için birbiriyle yarışıyorlar. Üstelik matematiği sevmedikleri halde. Bir ortak noktaları daha var, işitme engelli olmaları. Kursun gönüllü öğretmeni 23 yaşındaki Pelin Baykan, İstanbul Üniversitesi matematik mezunu. "Yardım etmiyorum, sadece destek oluyorum" diyen Baykan, ailesinde işitme engelli olmadığını, kişisel bir istekle işaret dili öğrenmeye başladığını söylüyor. Her şey, metroda gidip gelirken işitme engellilerin birbiriyle konuşmalarının dikkatini çekmesiyle başlıyor. Sonrasını şöyle anlatıyor:
 
ÇOK KONUŞKANLAR
 
''Aralarındaki mükemmel iletişimi görüyordum. Yerlerinde durmuyorlar. Eller, bedenler sürekli hareket ediyor. Aslında çok konuşkanlar. Neden bir konuşan ve sağır anlaşamasın dedim. Bir kursa gittim. Sağır bir bireyden öğrendim işaret dilini. Her sabah ayna karşısında rüyamı kendime işaret diliyle anlattım. Bir-iki arkadaş edinince çevrem genişledi. Beni aralarına aldılar. İki senedir onlarlayım. Pozitif enerjileri çok.”
 
 
  • 5 0
  • 23 Ocak 2018 23:09 1.088
  • züleyha11
    24 Ocak 2018 18:38
    0 0
    Bu çabalar diğer tüm sesli ve gürültülü ortamlara göre çok anlamlı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK