Sokakta Rastgele Fotoğraf Çekene 3 Yıl Hapis

Sokakta kadınların fotoğrafını çeken şahıs, 'kamusal alan' gerekçesiyle serbet kaldı. Yargıtay, özel hayatın sadece 4 duvar arasında olmadığına hükmederek kararı bozdu.

Hilal YILDIRIM

Kaldırımda yürüyen iki kadın, 25 metre ilerideki bir adamın cep telefonuyla kendilerini görüntülediğini fark etti. Çok geçmeden şahsın fotoğraf çektiğini anlayan kadınlar, polis çağırıp şikayetçi oldu. Güvenlik güçlerinin yaptığı incelemede iki kadının arkalarından tek kare fotoğraflarının çekilmiş olduğu tespit edildi. Mağdurların şikayetiyle olay yargıya taşındı. Savcılık şahıs hakkında ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Mahkeme, kadınların kamuya açık alanda olmaları nedeniyle özel hayatın gizliliği suçunun oluşmadığını belirterek sanık hakkında beraat kararı verdi. Savcılığın itirazı üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, özel hayat kavramının kişinin sadece gözlerden uzakta, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısından ibaret olmadığına dikkat çekti.

Kamusal alan 'rızası var' anlamına gelmez

Kamuya açık alanda ‘kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık’ prensibinin geçerli olduğunu vurgulayan Yargıtay, bir kişinin sokakta bulunmasının izinsiz olarak görüntü ve sesinin kaydedilmesine rıza gösterdiği anlamına gelemeyeceğine karar verdi. Sanığın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine hükmeden yüksek yargı, kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

 

  • 8 0
  • 03 Mart 2019 16:06 10.271
  • tarkan555
    04 Mart 2019 18:48
    3 2
    sokakta hem yürüyüp hem cep telefonu ile uğraşmakta yasaklansın çünkü önüne bakmıyorlar
  • oksijen
    04 Mart 2019 13:32
    1 1
    Kararı incelemekte yarar var. Olay burada anlatıldığından çok daha detaylıdır. Olayda doğrudan kadınların fotoğrafı çekilmiş. Bu nedenle izin almak gerekir. Arkadan çekmesi bir istisna olmaz. Ancak genel olarak bir alanın, sokağın veya bir meydanın fotoğrafını çekmek isteseydi bunu yapabilirdi.
  • sayin19
    04 Mart 2019 09:31
    3 1
    Çekilen fotoğraflarda arkadan geçmekte olan kişiler, kendilerini herhangi bir sosyal platformda gördüğünde özel hayatın gizliliği gerekçesi ile dava edebilir.Ya da komik olduğunu düşündüğünüz bir olayı izin almadan paylaşamayacaksın.Ayrıca her caddde de mobeseler , binanın önünde ,içinde güvenlik gerekçesi ile kameralar kayıt almakta ki bu da özel hayatın gizliliği olması gerekir. (Ayrıca Yanlış anlaşılmasın sapıkların çektiği fotoğraflar için 3 yıl az ).Burada da hakimin taktiri devreye giriçektir sanırım
  • göbekligeneral
    03 Mart 2019 16:46
    11 1
    aynısı erkekler için de geçerli.önden,arkadan yandan,tepeden,aşağıdan her kim olursa olsun özel izni olmadıkça resmi çekilemez.isabetli bir karar olmuş.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK