Tacize Karşı Öğretmenler Suç Duyurusunda Bulunacak

MEB rehber öğretmenler için Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi el kitabı hazırladı. Bakanlık öğrencisinin ihmal edildiğini veya fiziksel, cinsel, duygusal istismara maruz kaldığını gören öğretmenlerin suç duyurusunda bulunmasını istedi

Selvi ÇELİK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi kapsamında rehber öğretmenler için el kitabı hazırladı. Öğretmenlerden cinsel, fiziksel istismara ve ihmale uğramış öğrencilerini belirlemeleri halinde “eyleme” geçmeleri istendi. Öğretmenlerin baronun çocuk hakları merkezlerine başvurabilecekleri ve hukuki destek isteyebilecekleri belirtildi.

AİLENİN İZNİNE GEREK YOK

Kitapta, sınıf, branş veya rehber öğretmeni, ihmal ve istismar vakalarında riskin aile ortamından kaynaklandığını belirlediğinde ailenin izni alınmaksızın okul idaresi gizlilik ilkeleri doğrultusunda yazılı olarak kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacak. Eğer çocuğa yönelik risk aile dışından geliyorsa aileye bildirildikten sonra aynı işlem yapılacak.

ŞÜPHE YETECEK

İhmal veya istismar şüphesi bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmesi için yeterli olacak. Çocuk ihmal ve istismarı ifade etmese bile öğretmen bundan şüpheleniyorsa durumu okul idaresi, rehberlik ve psikolojik danışma servisine gizlilik ilkeleri doğrultusunda bildirecek ve yine kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapılacak. Öğretmenlere “el kitabı” olarak hazırlanan kitapta, ihmal, fiziksel ve cinsel istismara uğrayan çocuklarda bunların fiziksel ve duygusal göstergelerinin neler olduğu da anlatıldı. İşte ayrıntılar

Duygusal istismar çocuğu geriletir

Fiziksel göstergeleri, çocukta konuşma bozuklukları, fiziksel gelişimde gecikmelerdir. Davranışsal bozulmalar, alışkanlıklarında bozulma yani emme, ısırma ve sallanma gibi davranışlar ortaya çıkar. Anti-sosyal, zarar veren davranış bozuklukları gösterir. Aşırı şikâyeteden, pasif veya ısrarcı ve agresif davranışlar gösterir.

Cinsel istismarda çocuk içine kapanır

Cinsel istismarın fiziksel göstergeleri yürüme veya oturmada zorluk, kıyafetlerin altında kanlı, lekeli izler, yırtıkların olması, hamilelik ve zührevi hastalıklardır. Çocuğun davranışsal göstergeleri arasında beden eğitimi derslerinde yer almaya karşı isteksizlik, içine kapanma, hayal dünyasında kalma veya bebeksi davranışlar yer alır.

İHMAL EDİLEN ÇOCUKTA AİLE ARAŞTIRILMALI
Çocuk ihmalinin fiziksel göstergeleri arasında gıdasızlık, solgunluk, sürekli aç olma hali veya yiyecek bulunca aşırı hızlı tüketim, hijyenden yoksunluk olur. Veli ise ilgisizdir.

HABERTÜRK
  • 4 0
  • 26 Mayıs 2015 10:38 2.273
  • taylantaylan
    27 Mayıs 2015 14:31
    2 0
    çocuğa yönelik özellikle cinsel istismar konusunda şüphe varsa öğretmen konunun doğru olup olmadığını kanıtlama çabasına girmeden yetkililere bildirmelidir ama sonradan başına gelecekler konusunda tamamen tek başınadır. bu hep böyle olmuş ve olacaktır.
  • ekim82
    27 Mayıs 2015 13:35
    1 1
    Sayın Yar; Türk aile yapısını şekillendiren etmenlerin başında din gelir. Doğru düzgün bir ahlaki yapıya sahip toplumda ne çocuk istismarı ne de aile içi şiddet olur(psikolojik hastaların halleri müstesna). En büyük sıkıntı ve ahlaki açıdan en büyük zarar maalesef medya aracılığıyla, absürt film ve dizilerle veriliyor. Cinsel içerikli film ve dizileri kaçınız çoluk çocuğuyla, ailesiyle birlikte izleyebiliyor?
    Eğer öğretmenler suç duyurusunda bulunabileceklerse burada kimlikleri gizli tutulmalı. Kimsenin başına iş açmasınlar sonra.
  • ipekyolilyas
    27 Mayıs 2015 11:09
    1 0
    Tüm dünyada olduğu gibi sosyal eğitimcilerin(sosyal hizmet uzmanı yada sosyal çalışmacı) görev alması gerekir sadece rehber öğretmenlere bu işi yüklemek doğru bir yaklaşım değildir fakat her konuda olduğu gibi bu konuda da dünyayı hep geriden takip etme alışkanlığımızı sürdürüyoruz.biran önce sosyal eğitimcilerin okullarda görev alması gerekir
  • mustafa_tekman
    26 Mayıs 2015 15:24
    5 2
    ogretmen o okulda bir daha calisamaz hangi ulkede oldugumuzu bilmiyor sanki yetkililer.basligi acarken bizleri koruyacak bir karar zannettim di.
  • yar
    26 Mayıs 2015 15:04
    6 1
    Hoş Olmuş.ama Öğretmenlere Şiddeti Kim Nasıl Engelleyecek.bırakın Bu Avrupai Stratejileri..değerleri Din Üzerinden Değil De Gerçek Türk Aile Yapısı İle Veren Programlar İle Öğrenci Yetiştirebilseydik Bu Gün Ne Çocuk İstismarı Ne De Kadın Cinayetleri Olurdu.............
  • abdil7
    26 Mayıs 2015 14:52
    9 0
    veli hoca sen beni nasıl şikayet edersin gel bakim butun sulale öğretmeni pert eder sonra öğretmen iş göremez raporu alır
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK