Talip Apaydın Hayatını Kaybetti

Edebiyatımızın önemli isimlerinden köy enstitüsü mezunu 88 yaşındaki yazar Talip Apaydın, iki ay önce yatırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

1926 yılında Polatlı`ya bağlı Ömerler Köyü`nde doğan Apaydın, Çifteler Köy Enstitüsü`nde okuduktan sonra Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Güzel Sanatlar Bölümü`nü bitirdi. Kırk kitabı yayımlandı, 30 yıl ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı.

Edebiyatımıza; şiir, anı, öykü, oyun ve roman dalında 42 yapıt kazandırmış usta yazar Talip Apaydın, bir söyleşisinde ülkemizin geldiği duruma bakıp “Keşke bu kadar uzun yaşamasaydım da bugünleri görmeseydim” demişti.İlk şiirleri ve öyküleri Köy Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanan ünlü edebiyatçı, “Tütün Yorgunu” romanıyla 1976 Madaralı Roman Ödülü’ne, “Köylüler” adlı eseriyle 1992 Orhan Kemal Roman Armağanı’na, “Yapılar Yapılırken” ve “Otobüs Yarışı” eserleriyle de 1975 TRT Yayınlanmamış Radyo Oyunları Sanat Ödülleri’ne layık görülmüştü.

KÖY EDEBİYATI TEMSİLCİLERİNDENDİ

Ayrıca Fikirler, Yeditepe, Beraber, Yeni Ufuklar, Varlık, İmece ve Türk Dili dergilerinde de yazıları şiirleri yayımlandı. Köy Edebiyatı akımının temsilcileri arasında yeraldı. İlk romanı 'Sarı Traktör' ile tarımda makineleşmeyi işledi. Yarbükü'nde ise köylüler arasında toprak ve su paylaşımı ile ilgili çekişmelerin olduğu zorlu yaşam koşullarını anlattı. Öykü ve romanlarında doğa betimlemeleri ve insan ilişkilerini tüm doğallığı ile yansıttı. Anı, oyun, çocuk edebiyatı türlerinde de eserler verdi.

Köy Enstitüleri üzerine yapılan bir söyleşide eğitimin, düşünmenin ve sorgulamanın önemini şöyle dile getirmişti:

"Demokratik eğitim… Hep bize hep şu dendi: Kalkın, konuşun, soru sorun, merak edin, eğer haklıysanız bağırın. Demokratik eğitim bu. Fakat çok konuştuğumuz için başımıza gelmeyen de kalmadı. Konuşan, düşünen; iyiyi, daha iyisini isteyen insan olmak gerek, Köy Enstitüleri`nde biz bunu yapıyorduk. Ama halkın düşünmesinden, konuşmasından, kalkıp bağırmasından çıkarı bozulacak sınıflar vardı. Ağalar, din adamları, yöneticiler, bunu istemiyordu. Halk, bizim istediğimiz gibi olsun ve bize oy versin diyorlardı. Uyanık bir halk bunlara oy verir mi? İşte Köy Enstitüleri`nin sırrı buradaydı: Demokratik eğitim. Kendine güvenen, başkasının önünde eğilmeyen insan, doğru bildiğini herkesin içinde savunan insan… Biz Köy Enstitüleri mezunları bunları yaptık hayatımız boyunca. Doğru bildiğinden geri durmayacaksın, karşındaki kim olursa olsun, sen bağıracaksın, susmayacaksın…"

Cenazesi, bugün Kocatepe Camii‘nden, öğleden sonra Karşıyaka Mezarlığı‘na defnedilmek üzere kaldırılacaktır.
  • 7 0
  • 30 Eylül 2014 12:11 1.679
  • Eğitimhane
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK